трислоен соларен панел

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

трислоен соларен панел

Мнениеот rutem » 31.03.2008 10:21

Уважаеми колеги,
от две години се интересувам от соларните инсталации и преди известно време ми попадна тази информация :

" За повишаването на производителността на PV модула към обратната долна страна се нанася допълнително покритие от монокристални частици,които могат да преобразу-ват жълтозеления спектър на слънчевата енергия във фотоелектрическа и така вместо посочените от производителя 140 вата на 1 кв.м. да получаваме до 280 вата електричес-ка енергия на 1000 вата слънчева енергия. За нанасянето на това покритие се използва специална технология. Дебелината на пластинката ще се увеличи и ще стане 500 мкм. Държим да отбележим специално,че с това допълнително покритие от монокристали се получава достатъчно охлаждане на пластинката и практически се отстранява типичният
за PV модулите недостатък - прегряването от слънчевите лъчи. Обикновено прегряване
то води до понижаване производителността на фоотоволтаичния модул.
На приложената схема PV модулът е показан горе във вид на обикновена рамка, от която са изведени линии, оцветени в червено и синьо. Произведената фотоелектрическа енергия,във вид на постоянен прав ток постъпва в обикновен тягов акумулатор за изгла
ждане на неговата характеристика,а след това с помощта на специален инвертор се пре
образува в монофазен променлив ток.
Следващата стъпка е да бъде използвана и останалата част от спектъра на слънчева
та енергия - до инфрачервените лъчи.На практика това са 72 % от слънчевата енергия във вид на топлинна енергия, която трябва да бъде реализирана достатъчно рационал-но. Нашето намерение е да бъде използван специален кабел, създаден на основата на нанотехнологията,с помощта на който тази топлинна енергия без загуби да бъде изведе-на до микротурбини (укомплектовани с генератори) за производството на монофазен променлив електрически ток.На схемата този кабел е показан с червената линия. Топ-линната енергия се предава за производството на обикновена водна пара,с която се зад-вижват тези турбини. Реалният коефициент на полезно действие на така поставеното производство на електрическа енергия от топлинната е в границите от 55 до 65%.Или средно от 720 вата останала слънчева енергия,вече във вид на топлинна енергия може да бъдат получени 430 вата електрическа енергия. Произведената електрическа енергия "

Някой има ли повече информация относно тази технология и има ли вече фирма в България която изработва подобни инсталации.
Тази информация ми бе предоставена от фирма от софия която по нейни думи правеше такива панели.
rutem

Мнениеот Miro » 31.03.2008 11:21

Аз лично имам някои съмнения... всъщност доста съмнения. Нека да вземем този така избран 140 ватов панел. Каквото и да му нанесем на гърба, то няма да получи тази слъчева радиация, която ще получи лицевия, което ще рече, че ще работи на 10-15% мощност (мощността на панелите се дава при 1000 W/m2). Т.е от тези нови 140 вата, то ще произвежда макс 20 вата допълнителна електроенергия, благодарение на дифузната радиация.

Другото, което ми идва наум е защо ако ще се употребява генерираната топлинна енергия ще се прави с парова турбина. Не е ли доста по-удачно да се направи с двигател на стърлинг, тъй като с него ще може да уползотворяват много малки температурни разлики (сутрен и следобед), а загубата на топлина е минимална?
Miro

Мнениеот Mateev » 31.03.2008 16:25

А аз въобще не коментирам, докато не видя източника на информацията. Защото иначе по текста на rutem оставам с впечатление, че това са разсъжденията и мечтите на някой осмокласник, който все още вярва във вечния двигател.

Има такива модули, които произвеждат енергия и от задната си страна. Но знаете ли каква е уловката? Ако предната част на модула е 60 ватова, а задната - 40 ватова, то тогава производителя смело обявява, че това е 100 ватов модул. И иска пари като за 100 ватов модул. А реално само 60 вата произвеждат електроенергия. Задната страна допринася с не повече от 3-5% допълнително.

Също и за комбинираните модули. Не е никакъв проблем да се направи такъв модул. Просто задната плоча трябва да е алуминиева. Даже такива модули се произвеждат. Но цената вече е друга. :lol: :lol: :lol:

А иначе всеки е наясно, че от алуминиевата плоча лесно ще отнемем топлината и ще получим топла вода, с която можем например да си отопляваме басейна. И нищо повече. :lol: :lol: :lol:

А разните приказки за микро или там каквито и да са турбини, звучи несериозно. Турбините искат прегрята пара, а не леко стоплена вода. :lol: :lol: :lol:

И ако някой реши да прави електроцентрала с топлинни колектори ( :?: :?: :?: ) защо въобще ще ги меси с фотоволтаичните. Та той директно може да използува истински масови топлинни колектори, че са в пъти по-евтини. И ще са поне 2 пъти по ефективни.

В заключение ще кажа приказката за патката:
- Може да ходи, но не като хората
- Може да лети, но не като птиците
- Може да плува, но не като рибите
С две думи може всичко, но нищо не го прави както трябва.
Последна промяна Mateev на 31.03.2008 16:45, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот rutem » 31.03.2008 16:43

И аз до тоя извод стигнах затова не обърнах голямо внимание на тази фирма. Октомври 2007 г. на един семинар по проекти от Оперативните програми в разговор с колеги бе спомената украинската фирма "Квант" която изработвала подобни инсталации , но до настоящия момент не съм открил никакви дани в интернет за нея, което ме навежда на мисълта че просто и такава не съществува.
По мое мнение ако някой беше постигнал такова КПД до сега всички фирми щяха да ги инсталират. Най вероятно това е поредната измама породена от всеобщия интерес към енергията получена от ВЕИ.
rutem

Мнениеот dido 2 » 01.04.2008 13:32

И в тоя смисъл , подкрепете ме , кво да кажа да съдружника ми , който иска да сме чакали цената от под 1$/ват на Нанаосолар ?
И те измислиха топлата вода и/или вечния двигател.....
Наносолар , като че ли , ебават бизнеса на големите фотоволтаични фирми (или се пробват) , защото сигурно има много мнения (и по света) -дайте да изчакаме по-новата технология , която всеки момент ще срине цените на панелите .
dido 2

Мнениеот Miro » 01.04.2008 13:34

dido 2 написа:И в тоя смисъл , подкрепете ме , кво да кажа да съдружника ми , който иска да сме чакали цената от под 1$/ват на Нанаосолар ?
И те измислиха топлата вода и/или вечния двигател.....
Наносолар , като че ли , ебават бизнеса на големите фотоволтаични фирми (или се пробват) , защото сигурно има много мнения (и по света) -дайте да изчакаме по-новата технология , която всеки момент ще срине цените на панелите .

Падне ли цената на ват, ще падне и изкупната цена... В надежда за светлото бъдеще животът отминава....
Miro

Мнениеот Pyramid » 01.04.2008 19:29

Да не говорим, че, ако опитат да прегреят водна пара, ще трябва да се работи с темп. поне 180-200С...и всичко ще изтече като загуби навън от тази огромна площ, а кпд-то на полупроводниците ще се срине тотално. Виж, прегрети пари на амоняк, да речем, или етер, може и доста по-ниско да добарат. Там пък налягането, едно-друго...не казвам :"изключено!", но...
Сега, друг въпрос, че може да разчитат този долен длой да се осветява прозрачно от горната страна, а не ототзад, от дифузна светлина...но през колко микрона силиций се вижда нормално, някой да знае?
И, последно, сещайте се , какво каза Миро:
Падне ли цената на ват, ще падне и изкупната цена... В надежда за светлото бъдеще животът отминава....
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 01.04.2008 20:09

Много има да чакате, докато цената на ват започне да пада. Към момента, напук на нашите очаквания, цената бавно и славно си пълзи нагоре. И въобще не и пука за разните му там наносолари и други подобни писъци на модата. И "морално остарелите" моно и поли-кристални модули се разграбват като топъл хляб, независимо от това каква е мощноста или кой е производителя.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот estqwerty » 02.04.2008 22:13

да не става дума за тези първоаприлски панели ?
Energy Crisis Solved by Harvesting Rainbows

... energy efficiency rating that is 7 times greater than conventional panels ...
Прикачени файлове
solarrainbow1.jpg
solar reinbow
solarrainbow1.jpg (78.5 KiB) Прегледано 23582 пъти
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Mateev » 02.04.2008 23:24

Имам чувството, че ако утре в интернет някой публикува информация за панели със 101% ефективност, пак ще се намери кой да му повярва. И ще започнат едни километрични обсъждания по форумите ........
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 02.04.2008 23:37

Ами че то толкова излиза. Ако сложим някаква ефективност на обикновен монокристален панел от порядъка на 15%, то излиза към 105% да е тяхната ефективност....
Miro

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали