Фотоволтаична централа, собственост на СМА?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаична централа, собственост на СМА?

Мнениеот X5 » 16.09.2010 13:09

Попаднах на интересна снимка.
Изображение
Country: Italy
Federal state:
City: Montalto di Castro
Description:
Created on: 13.01.2010
Owner: SMA
Модулите са големи, а окачването им е странно??
Не се виждат скоби за закрепването на модулите, а някой са по издадени нагоре?
Бихте ли коментирали?
X5

Мнениеот KD Solar » 16.09.2010 16:26

Здравейте.
Аз виждам, че централата е в строеж. Напълно е възможно, модулите да не са пристегнати с цел маркиране на стринг. Доколкото виждам, модулите са 240Wp, разпределени в стрингове по 5 броя - 1200Wp стринг. Ако сега не си маркират групите, при всързването ще стане..... След като ги свържат кабелите, ще пристегнат маркерите и всичко ще е наред.
Така си го обяснява моето мозъче.

Друго ми прави впечатление: кабелите през имота, централата в дъното, равно, тревичка, чернозем, мантинели.... Много подходящо местенце
Аватар
KD Solar

...

Мнениеот Gio » 16.09.2010 16:36

Модулите са SunPower SPR-300 WHT. Централата е 24 МWp, като проекта ще се доразвива до 100 MWp. Монтажа и скрепването на модулите към носещата конструкция може да бъде извършвано без да има външни прикрепващи скоби - това са конструктивни решения, но като гледам така от снимката този повдигнат модул прави малка следобедна сенчица на съседните си събратя...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Miro » 16.09.2010 16:37

Модулите по-скоро са SunPower 315.... тe са с 96 клетки. При всички случаи това са кристални модули и като такива напрежението им е твърде ниско, за да са само по 5 в стринг. Ако бяха тънкослойни, бих се съгласил...
Miro

Re: ...

Мнениеот Miro » 16.09.2010 16:39

Gio написа:Модулите са SunPower SPR-300 WHT. Централата е 24 МWp, като проекта ще се доразвива до 100 MWp. Монтажа и скрепването на модулите към носещата конструкция може да бъде извършвано без да има външни прикрепващи скоби - това са конструктивни решения, но като гледам така от снимката този повдигнат модул прави малка следобедна сенчица на съседните си събратя...

Ей, почти познах... писали сме заедно ;)

Този повдигнатия и на мен ми е странен. Ако така е по дизайн, бих предположил, че е заради топлинните разширения, тъй като редиците са твърде дълги.
Miro

Re: ...

Мнениеот Gio » 16.09.2010 17:07

Miro написа:
Gio написа:Модулите са SunPower SPR-300 WHT. Централата е 24 МWp, като проекта ще се доразвива до 100 MWp. Монтажа и скрепването на модулите към носещата конструкция може да бъде извършвано без да има външни прикрепващи скоби - това са конструктивни решения, но като гледам така от снимката този повдигнат модул прави малка следобедна сенчица на съседните си събратя...

Ей, почти познах... писали сме заедно ;)

Този повдигнатия и на мен ми е странен. Ако така е по дизайн, бих предположил, че е заради топлинните разширения, тъй като редиците са твърде дълги.

...прав си, Миро - с цел по-бърз монтаж, се групират модулите по 4, като се оставя един да "дишат". Това го гледах в Швабско, но там не слагаха модул над останалите, а просто оставяха по-голямо междумодулно разстояние... Но между самите модули в групата пак не минава без "фуга"...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали