УПС и соларни клетки

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

УПС и соларни клетки

Мнениеот slavigeriv » 08.03.2011 19:52

Здравейте.
Трябва ми някаква ел. схема която при достигане на определен волтаж да отваря или затваря друга верига.
Пример: Имам UPS на който батериите му се зареждат от соларни клетки, но като се стъмва, започва потреблението на акумулаторите и като паднат под 32в. UPS-а изгасва, а аз искам да се превключва на 220в.

Да кажа, UPS-a не зарежда акумулаторите, сложил съм диод, само клетките.
slavigeriv

Мнениеот maxsound » 09.03.2011 15:27

Колега, с пик контролерите как си? Ако намериш кой да го програмира, имам схема на контролер с пик и две релета-за 12 волта е обаче.

Мисля си и дали не би ти свършил работа готов контролер, който да се пипне малко-да му се преместят ключовете, стига да намериш за твоето напрежение.
maxsound

Мнениеот slavigeriv » 10.03.2011 10:27

Не съм в час. Ако имам готова схема ще я направя, но да преправям нещо ..... ще се проваля.
По принцип за мен е най добре да ми я направи някой а пък аз да си платя.
http://www.lesibg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=7_15&products_id=67
Това мога да го включа към едната батерия, но ако може да се преработи поне на 11 (или 10,5в ама съм нагъл май ) а не на 12, за общ 33в.
slavigeriv

Re: УПС и соларни клетки

Мнениеот Lupus » 10.03.2011 13:28

slavigeriv написа:Здравейте.
Трябва ми някаква ел. схема която при достигане на определен волтаж да отваря или затваря друга верига.
Пример: Имам UPS на който батериите му се зареждат от соларни клетки, но като се стъмва, започва потреблението на акумулаторите и като паднат под 32в. UPS-а изгасва, а аз искам да се превключва на 220в.

Малко трябва да уточним нещата, защото така не са ясни. Ще формулирам няколко въпроса за да изясним заданието:
1. Батериите само от соларния панел ли се зареждат? Кой контролира и управлява заряда?
2. Там където ще се ползва има ли постоянно 220V или само понякога?
3. Какво трябва да се превключва на 220V - товара ли? Каква е мощността му?
4. Ако това е подвижен обект - каравана, лодка или нещо друго и той е на място с налични 220V не е ли добре да се осигури и зареждане от мрежата при недостиг на енергия от панелите?
5. Колко е номиналното напрежение на акумулаторните батерии? 36V ли?
6. Ако липсва 220V и акумулаторите се зареждат, трябва ли по същото време да има консумация от UPS-a или това ще се забранява по някакъв начин?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот maxsound » 10.03.2011 20:29

Колега,направо говори с леси. Това което го имам не е за теб. Нужно е да се пипне малко. Иначе направо готов контролер може ти е полезен
maxsound

Re: УПС и соларни клетки

Мнениеот slavigeriv » 11.03.2011 11:34

Lupus написа:
slavigeriv написа:Здравейте.

Малко трябва да уточним нещата, защото така не са ясни. Ще формулирам няколко въпроса за да изясним заданието:
1. Батериите само от соларния панел ли се зареждат? Кой контролира и управлява заряда?
2. Там където ще се ползва има ли постоянно 220V или само понякога?
3. Какво трябва да се превключва на 220V - товара ли? Каква е мощността му?
4. Ако това е подвижен обект - каравана, лодка или нещо друго и той е на място с налични 220V не е ли добре да се осигури и зареждане от мрежата при недостиг на енергия от панелите?
5. Колко е номиналното напрежение на акумулаторните батерии? 36V ли?
6. Ако липсва 220V и акумулаторите се зареждат, трябва ли по същото време да има консумация от UPS-a или това ще се забранява по някакъв начин?

Отговори:
1. Да само от соларите се зареждат.
2. Има постоянен 220в.
3. Трябва да се подаде 220 на УПС-а (ползва се и като защита)
4. Не е подвижно.
5. 3 по 12/32АХ АПЦ.
6. Има постоянна консумация, ПЦ и ТВ.

Всичко си работи перфектно само на солари и се зареждат батериите.
Към тях съм сложил волт метър и като стане тъмно дебна когато стане 32в. и включвам УПС-а в контакта, който не зарежда батериите (диод).
Идеята е да става автоматично.
Имах идея за светлинен датчик но на батерии изкарва 2-2,5 часа, но всичко зависи и какво е било времето, защото мислих да слагам таймер но като е било по облачно не смогва да зареди батериите и кара 1-1,4 часа.

П.П. Говорих с Леси и ще ми направят такава джаджа да затваря веригата на 32в и да я отваря на 36-37в.
Като монтирам всичко, ще кача схеми и снимков материал.
slavigeriv

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали