Въпрос за соларен контролер.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за соларен контролер.

Мнениеот mitkosoft » 22.03.2011 16:55

Здравейте, наскоро си направих фотоволтаичен панел с пикова мощност 63 Вата. Поръчах си от Ebay.co.uk соларен контролер(доста евтин 35 лева ми седна имаше и други модели за по 40-45 лева имаше и един Steca 6A за 52 лева, но взех този за 35 лева който има основните защити от презареждане, разреждане и връщане на ток нощно време) Но реалността е друга. На празен ход панела ми в слънчево време прави 18.5 Волта и 3А ток това със мултицет закачен за клемите + и - на панела до тук добре но като свържа акумулатора и панела към контролера тогава мултицета не показва 18.5 волта а показва напрежението на акумулатора. Другия проблем е че през нощтта пак със закачен мултицет за панела на празен ход изкарва 0.08волта щото има една улична лампа която свети към терасата а като свържа акумулатора и панела към контролера тогава измервам 0.48Волта и си мисля че изпуска по 0.4волта защото като се стъмни го замервам и като си лягам пак го замервам и има пад на напрежението в акумулатора. Свързах се с продавача от Ибей и каза че това било нормално но според мене не е нормално. Моля някой който е по навътре да ми обясни наред ли е контролера или да купувам нов. До сега не съм връзвал никакъв консуматор.
mitkosoft

Re: Въпрос за соларен контролер.

Мнениеот Lupus » 22.03.2011 19:15

mitkosoft написа:Здравейте, наскоро си направих фотоволтаичен панел с пикова мощност 63 Вата. Поръчах си от Ebay.co.uk соларен контролер(доста евтин 35 лева ми седна имаше и други модели за по 40-45 лева имаше и един Steca 6A за 52 лева, но взех този за 35 лева който има основните защити от презареждане, разреждане и връщане на ток нощно време) Но реалността е друга. На празен ход панела ми в слънчево време прави 18.5 Волта и 3А ток това със мултицет закачен за клемите + и - на панела до тук добре но като свържа акумулатора и панела към контролера тогава мултицета не показва 18.5 волта а показва напрежението на акумулатора. Другия проблем е че през нощтта пак със закачен мултицет за панела на празен ход изкарва 0.08волта щото има една улична лампа която свети към терасата а като свържа акумулатора и панела към контролера тогава измервам 0.48Волта и си мисля че изпуска по 0.4волта защото като се стъмни го замервам и като си лягам пак го замервам и има пад на напрежението в акумулатора. Свързах се с продавача от Ибей и каза че това било нормално но според мене не е нормално. Моля някой който е по навътре да ми обясни наред ли е контролера или да купувам нов. До сега не съм връзвал никакъв консуматор.

Всички тия замервания, които правиш при включен акумулатор са вятър работа и от тях не бива да вадиш никакви изводи. Важното е друго замерване: При хубав слънчев ден свържи мултиметъра в режим измерване на ток след контролера и виж какъв е зарядния ток. Това е същественото.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот mitkosoft » 22.03.2011 19:31

въпроса ми беше нормален ли ми е контролера или не
mitkosoft

Мнениеот Lupus » 22.03.2011 23:15

mitkosoft написа:въпроса ми беше нормален ли ми е контролера или не

И аз ти отговорих какво трябва да измериш, за да разбереш. Отделно трябва да провериш дали изключва, когато акумулатора е зареден и дали спира да подава ток към консуматорите, когато акумулатора се разреди.
Ако имаш документацията на контролера - качи я тук, да видим какво още може.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот mitkosoft » 22.03.2011 23:58

много интересно ми е че оня ден вместо акумулатор вързах зарядно за акумулатор директно за контролера и изхода LOAD който е за включване на консуматори показваше 0 волта. Дали проблема е в това че зарядното изправя тока а панела прави променлив иначе контролера е този: http://cgi.ebay.co.uk/solar-panel-charg ... 5205wt_982

само че платката не изглежда така а изглежда като платка на някой Респром
mitkosoft

Мнениеот Lupus » 23.03.2011 09:49

mitkosoft написа:много интересно ми е че оня ден вместо акумулатор вързах зарядно за акумулатор директно за контролера и изхода LOAD който е за включване на консуматори показваше 0 волта. Дали проблема е в това че зарядното изправя тока а панела прави променлив иначе контролера е този: http://cgi.ebay.co.uk/solar-panel-charg ... 5205wt_982

само че платката не изглежда така а изглежда като платка на някой Респром

Остави експериментите за инженерите и ако искаш да разбереш дали контролера работи, направи това, което ти писах.
А ако панелите даваха променлив ток щеше да е много добре - представяш ли си колко пари щяха да се пестят от инвертори?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот bsgroup » 23.03.2011 21:10

Контролера изглежда читав и мисля че няма да имаш проблем с него, но ако искаш да го изпробваш направи това което ти казва Lupus, хвани и го измери и след като си вързал системата - акумулатор, панел и лампа или друг товар виж дали действа правилно, като е зареден акумулатора дали от контролера подава ток към него и дали след като от панела намалее волтажа при залез слънце при какъв волтаж се праща ток към товара.
bsgroup

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали