Проект за централа до 30кВп - цена

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Проект за централа до 30кВп - цена

Мнениеот kostadinovpl » 28.05.2013 16:19

Здравейте,

Изчетох много материали във форума досега, макар и да не съм участвал с коментари. Адмирации за огромното количество информация и споделен опит!

Имам склад, на който от известно време се чудя дали си струва да му сложа 30 киловата фотоволтаици инсталирана мощност. Главоболията с ЕРП и община са ми ясни, за цената на самото оборудване също имам някаква представа. Въпросът ми към форумците е колко струва ориентировъчно да се изготви ел.частта на подобен проект, за да мога да започна битката с разрешителните?
kostadinovpl

Re: Проект за централа до 30кВп - цена

Мнениеот solarcenter » 28.05.2013 16:59

Хубаво е ,че въпреки купищата чернилка ,хвърлени по ВЕИ ентусиазма , има и хора като Вас ... всъщност , нормални люде , които се сещат ,че Слънцето грее нахалост и може да се впрегне "в ползу роду " ... Освен Ел. становище / ел проект / ще Ви трябва и Конструктивно становище / проект конструкция / ... И двете от лицензирани проектанти с ППП . Лошото / хубавото е ,че в днешно време работа за подобни специалисти много няма и цените на две странички и чертеж с печати са смешни ! Но , за да стане добре , е хубаво да намерите хора с поне малко опит / т.е. да не пишат ИНВЕНТОРИ в проекта ... и да не слагат модулите върху черни железни профили по покрива .../ Така ,че може би така ще е мааалко по-скъпо проектирането, но пак в никакъв случай нещо страшно ...
solarcenter

Мнениеот shanovster » 28.05.2013 17:11

Здравейте,
Изпратете ми снимки и размери на склада и ще Ви изпратя подробна оферта.
shanov@sts.bg
shanovster

Мнениеот KD Solar » 29.05.2013 06:33

solarcenter написа: ... И двете от лицензирани проектанти с ППП .

Привет,
тук не си прав - фотоволтаичната централа до 30kWp се води обект 6-та категория и може да се проектира и от проектанти с ОПП.
И въпреки, че според Закона за ВЕИ се изисква електро становище и конструктивно становище, те трябва да съдържат всичко необходимо за получаването на строително разрешение, остойностяване на бъдещия проект, набавянето на необходимите материали по вид и количество и безпроблемното изграждане и пускане в експлоатация на централата.
Изготвяне на Електростановище с обем 2-3 странички е смехотворно и несериозно. То ще доведе след себе си много грешки и допълнителни дейности и материали при изграждането на централата.

Но за всичко останало си много прав.

Поздрави
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали