5kWp покривна централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: 5kWp покривна централа

Мнениеот stevebradata » 18.06.2013 09:14

За момента гадовете от Чез единствено това не са искали Нито за централи до 30 квп нито за големите. Също и ЕВН за големите централи не са го искали но за малките централи се правят на отворени.
stevebradata

Мнениеот hidrazin » 18.06.2013 15:21

Какво разбираш под големи? Големите централи се присъединяват към 110kV с подстанции и там това не е необходимо. Предполагам говориш за малки и средни?
hidrazin

Мнениеот Mateev » 19.06.2013 09:03

Тези декларации за съответствие електроразпределителните предприятия вече ги имат. Получавали са ги стотици пъти едни и същи от стотици клиенти. Повечето от получените от тях декларации са били превеждани и сигурно стотици форми са давали пари на преводачи да преведат една и съща хартийка, която да стои във всяка една папка в ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ.

Това е един напълно безсмислен документ, в който производителя или вносителя декларира, че неговите инвертори отговарят на еди какви си стандарти. Такъв документ човек може да си напише и сам и да се подпише отдолу. Правили сме го и това и е минавало. При нашите клиенти са искали подобен документ не само за инверторите, а и за всеки един компонент, вложен в централата. Измислял съм десетки такива документи за какво ли не и съм се подписвал.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikkki » 20.06.2013 20:06

Г-н Матеев, ако имате преведени декларации за съответствие за SMA и Power One ще се радвам да си купя, за да не се занимавам с преводачи и т.н.
nikkki

Мнениеот Mateev » 21.06.2013 20:14

Имам, но за големите инвертори на SMA - Sunny Mini Central и Sunny Tripower. За малките мисля че не сме правили, но ще проверя в понеделник. За Power One твърдо нямаме.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 22.06.2013 07:10

Аз имам за Power One но за 20 и 27 kW
Матеев, ако ти потрябват, свиркай. :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Beboko » 26.06.2013 16:06

Да кажа на всички, че за да въведеш обект в експлоатация трябва да предадеш такива документи за абсолютно всички вложени материали. Даже и за болтовете и гайките, ако това не е заведено към досието на обекта като хвръкнат панелите чакайте да ви дадат пари застрахователите. Просто трябва да е удостоверено че този болт или гайка отговаря на накави стандарти. Просто такива са правилата, явно доста централи нямат изискуемата документация, която е необходима за каквото и да е строителство в БГ. Съжалявам много, че е пълно с такива хора, които се занимават с това и незнаят какво правят.
Така че това че ви искат само някаква хартийка за инвертора, а не пълен наряд документи си е чист късмет.
Ако някой е строил поне къща би трябвало да знае, такива са правилата. Не можеш да получиш разрешение за ползване без да си представил сертификати за материалите.
Да не говориме, че ако ви влеже проверяващ от пожарната ви е затворил централата за 1 минута, до второ нареждане, по пожарна безопастност.
Моля съобразявайте, че сте срещу всички правила за строителство и експлоатация, спрете да ревете.
Да не би някой да се сети и да обърне лопатата.

Ха-ха-ха (зловещ смях).
Beboko

Мнениеот Петков » 05.07.2013 09:47

nikkki написа:Нека дам малко инфо, а после да поискам помощ. Аз подадох заявление с всички допълнителни декларации, договори и т.н. простотии искани от ЕВН. Получих Становище и какво ме притеснява: Трябва да подам Декларация за съответствие на инверторите, че притежават защитно разделяне или Електронно прекъсващо устройство /ЕПУ/ съгласно DIN VDE 0126-1-1, преведена ба български език и подпечатана от производителя на инвертора. Купих си два инвертора от чужбина чрез племенника ми. Документите са на английски. Инверторите ми са SMA SUNNY BOY 1700 и AURORA PVI-3.0. Търся дДекларации за тези модели. Може би се издават от официален вносител. Моля, ако някой може да ми даде необходимия документ да ми пише.
Аз вече пуснах малкия инвертор и лошата новина е, че електромера отчита излишната енергия, която се отдава в мрежата като потребена. За лични нужди според мен е наложителен контролер, който или да включва допълнителен консуматор или да изключва панели или.... не знам.

Протокол за наладка и функционални проби трябва да им дадеш....
Аватар
Петков

Мнениеот KD Solar » 06.07.2013 10:05

Петков написа: Протокол за наладка и функционални проби трябва да им дадеш....

Което е най-голямата ПРОСТОТИЯ!!!

Как да го дадеш този протокол, като не е подадено електрозахранването към централата?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот ferdy » 09.07.2013 17:28

Е, кажи че не знаеш точно ти :)
ferdy

Мнениеот Miro » 10.07.2013 23:07

Абе... в този "протокол за наладка" преди искаха настройките на инвертора - време за изключване при напрежение или честота извън границите. Ама сега искат в протокола да има и резултати от проведени тестове на защитите. Дайте идея как да тествам 30 киловатов инвертор дали му изключват честотната и напреженовата защити, а? Голяма веселба е...
Miro

Мнениеот KD Solar » 11.07.2013 09:15

Miro написа:Абе... в този "протокол за наладка" преди искаха настройките на инвертора - време за изключване при напрежение или честота извън границите. Ама сега искат в протокола да има и резултати от проведени тестове на защитите. Дайте идея как да тествам 30 киловатов инвертор дали му изключват честотната и напреженовата защити, а? Голяма веселба е...

Няма как да стане. Как да го тестваш дали изключва, като не можеш да го включиш?
Ама ходи го разправяй на ЧЕЗ Плевен. И го искат този протокол от "Специална лаборатория" (чети Тяхна фирма)
SMA инверторите идват с документ, в който са изписани индивидуалните настройки.
Хората са си го тествали и издали документ.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот ferdy » 11.07.2013 13:15

Освен да си направим собствена на асоциацията лаборатория догодина?
ferdy

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали