Преобразуване на надлъжни ЕМВ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Преобразуване на надлъжни ЕМВ

Мнениеот Cin gibi » 19.08.2013 20:57

"Безперспективно направление" ли подушвам?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот retro » 20.08.2013 02:09

Абцелютно!!!
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот lz1wvm » 20.08.2013 21:24

Cin gibi написа:Преди време случайно попаднах на клип в ютуб, в който, руски професор по физическа електротехника говореше за надлъжните електромагнитни вълни. Тези, при които колебанията на напрегнатостта стават по направление на вектора на Пойнтинг, перпендикулярен на равнината, в която лежат електрическата и магнитна съставка. Цялата дълбочина на физиката вече ми убягва, от години не съм се занимавал с диференциално и интегрално смятане и почти всичко съм забравил но, човекът видимо /както се казва, "на пръстите на едната ръка" с два експеримента ДОКАЗВАШЕ, че такъв поток енергия се излъчва /и , съответно, може да бъде приет/. Демонстрираше го с електрически дипол (излъчващ с друга фаза и напрегнатост но, все пак! и в своята надлъжна ос) а, после, и с рамкова антена които, поне в експеримента, едва ли биха били в страни от КВ диапазон и, въпреки това, от показаното, ставаше ясно, че ЕМВ /електромагнитни вълни/ може и съществуват, а, така също, се и разпространяват ...и МОЖЕ ДА БЪДАТ УЛАВЯНИ, като с това се извършва пренос на енергия от една към друга точка.
Та, тук иде да попитам:
Дали някой разполага с данни, показващи ненулев ток през фотоелементи при нулева осветеност? Идеята е, доколкото всякакви звезди излъчват и в ИЧ и гама-диапазони и някакси и тази енергия да се усвоява? Според професора и неговите експерименти /за жалост, съм изгубил линка/ ставаше дума за "допълнителни" ПОНЕ 1/3 от "стандартно" излъчваните и приемани квантове, сериозен доп. източник, ако се замислим. Дали не би могло, напр. /формирани по особен начин?/ фотоелементи да станат възприемчиви и към тези назлъжни вълни, като с това вдигнат КПД, да речем, "от нищото" с еди 10-20 че, защо не, и 30% (ОТНОСИТЕЛНО!) спрямо днешните? Седя си, задавам си въпроси. :roll:

Защото, поне според прочетеното досега от мен, полупроводниковите фотоелементи реагират /основно/ на електрическата съставна на вълната. Щом има и още една...

Няма такива вълни,корегирай си темата.Магнитните и електростатичните вълни,са винаги перпендикулярни(правило на дясната ръка),отвори физика за 7-ми клас.А какво значи преобразуване и надлъжни,моля поясни....

ПС Ето и едно много старо,но и много нагледно обяснение за разпространението на радиовълните.
http://www.youtube.com/watch?v=DovunOxlY1k
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Cin gibi » 23.08.2013 21:49

"надлъжни" представлява вълни, чиято поляризация е по направление на вектора на разпространение. В учебника за 7-ми клас НЕ СЕ разглежда достатъчно задълбочено ТАЗИ тематика а, освен това, информацията и линкът от мрежата са сравнително нови, а теорията звучи малко еретично та, не изключвам, и да е пропусната. Ето, например, някъде там, човекът разглеждаше и разликата във фазовите скорости на напречните и надлъжните вълни, и откриваше прилична разлика, например. Ти гледа ли видеоматериала , препратка към който бях поместил, Велико? Казвам "бях", т.к. след преинсталиране на компа си, много нещо не мога да възстановя но, все пак. Ето, аз също съм завършил електроника /вярно, отдавна, 1992-ра/ и, тогава, това не го учихме.
Освен това, механичните вълни, илюстрирани във филмчето, са само известно подобие на електромагнитните. Самата им теория се нарича вълново-корпускулярна, ако помниш, а вероятността един електрон, движещ се по орбитата си, да е на точно определено място в точно определен момент, може и да е известна, без той фактически да е там. ВЕРОЯТНОСТ, не факт. "Добра" или "лоша", вълната е енергияно, не пресича ли проводник, да речем /при надлъжните-напълно възможно, докато са успоредни с него/ не предизвиква и ЕДН...Което не означава, че ги няма, нали?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот lz1wvm » 23.08.2013 22:17

Аз няма да споря,но обясни ми какво значи надлъжна, и какво значи напречна вълна електромагнитна вълна....
Последна промяна lz1wvm на 23.08.2013 23:52, променена общо 1 път
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Cin gibi » 23.08.2013 23:23

Напречни са масово популярните ЕМВ, когато направлението на разпространение /паралелно с вектора на Пойнтинг/е перпендикулярна на плоскостта, в която се колебаят електрическата и магнитната съставка. Надлъжни са тези ЕМВ, при които електрическата съставна се колебае надлъжно на вектора на разпространение. При тези вълни, ако така си представим, се образуват нещо като сферични повърхности с концентрация на енергия в максимумите на магнитното поле...които могат да стоят на едно място, колкото и да е невероятно. Нещо, което ни препраща към меката на т.нар. от феновете на енергийните басни, изгубени в превода,"свободна" енергия. В нея не вярвам но, подобни концентрации, явно, съществуват. Е, трудни за усещане но, все пак.
Дълго за обясняване. Особено, когато стигаш до него "с медитация" и точно формулите в момента, не са ти силата.
Ако трябва да нарисувам, в момента, нямам скенер да ти пратя картинката.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот lz1wvm » 24.08.2013 00:03

Ето две картинки,надявам се да са верни,щото на тях се базира разпространението на ЕМВ.
http://e-edu.pgisliven.com/res/physics/ ... /hand1.htm
http://e-edu.pgisliven.com/res/physics/ ... /hand2.htm
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Cin gibi » 24.08.2013 10:51

Картинките, определено, са верни. Никой не ги оспорва. НО.
Но, картинките илюстрират МОМЕНТНИТЕ стойности, ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ОТ ВРЕМЕ. Те дават вярна и точна информация за всеки, съвсем кратък момент от времето но, нещата са подложени на непрекъснати флуктуации, за които, тези картинки не дават достатъчно информация. Е, при тези флуктуации, ВИНАГИ, се менят и ел., и магн.съставка, и техните посоки се колебаят около единствената, оставаща неизменна: НАВЪН от излъчвателя. АКО би било приложено всичко към тези картинки, те биха станали твърде неразбираеми дори и за гениални мозъци - да не говорим за бедното, необучено съзнание на един ученик в електротехникума, например, какъвто съм бил и аз.
Електричеството и магнетизмът, предполагам, знаеш, са неразривно свързани. Зарядите, във вакуум, се движат по посока на електрическите силови линии. Върху тях, при пресичане на магнитно поле, действа Лоренцова сила, която ги отклонява, пораждайки ток и в направление, намиращо се под ъгъл към основното електрическо поле. Той, съответно, поражда магнитни силови линии, не под точно прав ъгъл спрямо електрическите, породили тока. И така, нещата се навързват и непрекъснато се менят. Определено, г-н Матеев е прав, препращайки към ЗЗЕ но, ПЪЛНАТА енергия на излъчващите към нас звезди е в пъти повече, отколкото излъчената и през цялата им външна повърхност. Която, от своя страна, далеч не е нито равна, нито равнопотенциална, нито със спокойно магнитно поле, опазил Господ. Резултатът е излъчване И ПРИСТИГАНЕ ДО НАС на светлина /ЕМВ/ с далеч от фиксирана поляризация и даже, излъчена не от една ТОЧКА от звездната повърхност, да не говорим, с една посока на ел. или магн. поле. Виждал си снимки на слънчевата повърхност, знаеш, там кипи непрекъснато.
Просто, светът е по-пъстър от нашата способност за възприемане, колкото и да се пъчим, че сме били "върхът на Еволюцията". Явно, и тя има много за извървяване, милата, а ние пак сме опитали да си надскочим сянката...
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот lz1wvm » 24.08.2013 12:51

Има та,има.И пак почваш да разтягаш локуми.Казах ти,няма такива вълни,или поне в училищата не се учат.Ако знаеш за съществуването на такива вълни,дай да ги видим или чуем,покажи формули за тях.Но мисля,че влизаш в перпето форумите,там гледам дъвчат такива теми.Ако от там след години я измислят. :roll: :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Cin gibi » 24.08.2013 14:40

Велико, прегледай темата отново и внимателно изгледай видеото тук, на линка http://www.youtube.com/watch?v=VLeUvcVdPaw . Човекът показва експерименти и формули и, т.к.НЯКОГА и аз учих нещ оподобно, ми се стори близко , ясно и разбрано, без пропуски.
АКО ТИ намериш слабости и го опровергаеш-чудесно. Ако ли не, моля, сядай си на задните части, и не се заяждай. Идеята на темата бе разглеждане възможността за прехват на такива вълни. Сега, като се замисля, неизвлечени струпвания на енергия във вид на разширяващи се сфери, може да се установят опитно почти само за кохерентни такива. Кой ще ги излъчва, за да ги засече някой-друг въпрос. Работата е в постоянното изменение на фазата, докато дължините на тези зони, със сигурност, ще са по-малки от четвърт дължина на съответната вълна. Ама, има ли ги, космосът бъка от енергия. Трудна за улвяне, но, налична. Кое и е "тъмното" - не знам, ама май именно тя може да се кандидатира.
И, не, не вярвам в "перпетуум мобиле". И отпращам подобни да четат и препрочитат физиката. Там също пише много неща но, какво ще видим, отново, зависи и от подготовката ни.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали