Cin gibi написа:Преди време случайно попаднах на клип в ютуб, в който, руски професор по физическа електротехника говореше за надлъжните електромагнитни вълни. Тези, при които колебанията на напрегнатостта стават по направление на вектора на Пойнтинг, перпендикулярен на равнината, в която лежат електрическата и магнитна съставка. Цялата дълбочина на физиката вече ми убягва, от години не съм се занимавал с диференциално и интегрално смятане и почти всичко съм забравил но, човекът видимо /както се казва, "на пръстите на едната ръка" с два експеримента ДОКАЗВАШЕ, че такъв поток енергия се излъчва /и , съответно, може да бъде приет/. Демонстрираше го с електрически дипол (излъчващ с друга фаза и напрегнатост но, все пак! и в своята надлъжна ос) а, после, и с рамкова антена които, поне в експеримента, едва ли биха били в страни от КВ диапазон и, въпреки това, от показаното, ставаше ясно, че ЕМВ /електромагнитни вълни/ може и съществуват, а, така също, се и разпространяват ...и МОЖЕ ДА БЪДАТ УЛАВЯНИ, като с това се извършва пренос на енергия от една към друга точка.
Та, тук иде да попитам:
Дали някой разполага с данни, показващи ненулев ток през фотоелементи при нулева осветеност? Идеята е, доколкото всякакви звезди излъчват и в ИЧ и гама-диапазони и някакси и тази енергия да се усвоява? Според професора и неговите експерименти /за жалост, съм изгубил линка/ ставаше дума за "допълнителни" ПОНЕ 1/3 от "стандартно" излъчваните и приемани квантове, сериозен доп. източник, ако се замислим. Дали не би могло, напр. /формирани по особен начин?/ фотоелементи да станат възприемчиви и към тези назлъжни вълни, като с това вдигнат КПД, да речем, "от нищото" с еди 10-20 че, защо не, и 30% (ОТНОСИТЕЛНО!) спрямо днешните? Седя си, задавам си въпроси.
Защото, поне според прочетеното досега от мен, полупроводниковите фотоелементи реагират /основно/ на електрическата съставна на вълната. Щом има и още една...
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта