Настройка посока на фотоволтаичен панел

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Настройка посока на фотоволтаичен панел

Мнениеот bsgroup » 18.12.2013 21:10

Здравейте,

имам следното питане и дали някой се е сблъсквал със следния проблем и как го решава?

Та в моя случай става за инсталация на фотоволтаични панели на улични стълбове за осветление. Като сложа конструкцията с панела на стълба го ориентирам към юг с компас, но стойностите са приблизителни, защото компасите, които ползвам, всички отчитат някаква грешка и се влияят от металната конструкция и като ги допра да конструкцията дава винаги отклонение. Освен всичко ако ги настройвам всички конструкции с компаса, после като ги видя отдалече стълбовете всички конструкции са с различно мнение. Та започнах да ги редя по следния начин: слагам първия панел по компаса, а всички останали на око ги равнявам по първия! Търсих професионални компаси и дигитални, но пак нищо се става. Сега съм измислил да го пробвам с лазарен нивелир да ги меря от земята и да насочвам нивелира с компаса, но тези компаси пак колко точно ще покажат?!?

Та ако някой се е сблъсквал с този проблем дайте идеи. Предполагам и за наземна инсталация поне първия панел трябва да му се даде точната посока?
bsgroup

Re: Настройка посока на фотоволтаичен панел

Мнениеот Mateev » 18.12.2013 22:00

Не се престаравай. Грешка в ориентацията изток/запад от +/- 15-20 градуса е едно нищо - влияе на електропроизводството по-малко от 10%. Същото е и с наклона - +/- 5-6 градуса влияе на електропроизводството само с 2-3%. Грубо прецени накъде е юг и ориентирай модула и това е достатъчно.

При тебе обаче има един тънък момент. Ти не слагаш панели за електропроизводство и отдаване в мрежата, където е важна сумата от ЦЕЛОГОДИШНОТО ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО. Ти слагаш панели, от които се очаква да дават сравнително еднакво електропроизводство както през лятото, така и през зимата. За тази цел трябва да жертваш част от лятното електропроизводство в името на това лампите ти да светят и през зимата. При това положение оптималния ъгъл на наклона е не 30, а някъде около 60 градуса. Нещо повече - 60 градуса ъгъл ще спомага за самопочистването на модулите при валежи от сняг.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bsgroup » 18.12.2013 22:08

Знам, че не е проблем някой и друг градус. Аз панелите ги слагам на градуси 45 - 50 градуса, защото ми трябва повече енергия зимата.

Проблема идва от естетиката, защото като сложа 20, 30 лампи една след друга и панелите са в различни посоки си личи страшно много и е грозно и изглежда несериозно и непрофесионално!
bsgroup

Мнениеот Cin gibi » 18.12.2013 23:14

СПОКО. Ти го представи като архитектурна хрумка и ще береш овации. вЕрвай ми, нищо не е /чак/ толкова грозно, колкото изглежда, дори и да не е и /чак/ толкова хубаво, както ни се ще. Пък и кога ли българинът е бил докрай искрен в оценките си особено, кога иде реч за чуждите достижения? Чуй стопанина на форума, няма да сгрешиш.
Освен това, зиме и нощите са по-дълги, и дните - често облачни, мрачни, валежи... А, ако имаш соларни лампи в градината, за едното чудо, може да не светнат с дни и дори, да си прецакаш батериите за месец-месец и нещо. Вече наблюдавам такива случаи.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот fu4ko » 21.12.2013 00:42

Дали пък не би станало със смартфон и програма компас,лошото е ако го опуснеш от стълба.3аминава компаса заедно с телефона
fu4ko

Мнениеот Mateev » 21.12.2013 12:50

Лесно се прави с някакво устройство за прицелване. Например един правоъгълен триъгълник. Едната страна се допира до ръба на модулите и после гледаш другата страна, като я прицелваш в някакъв далечен обект - дърво, сграда, стълб на далекопровод и т.н. Колкото е по-далечен обекта, толкова по-успоредни ще станат всички модули.

Може и без никакво устройство - просто прицелваш ръба на модулите в нещо далечно.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bubolinka1 » 28.12.2013 00:51

И аз си помислих за прицелването, но тогава ориентацията ще бъде спрямо ориентира, а не спрямо юг и дори с ъгломер да се приложи еднакъв ъгъл за ориентацията на юг, ъгълът няма да е еднакъв , защото стълбовете няма да са в права линия, единия ще е по-напред, другия по-назад, а може и завой да има.
Аз повече се питам, кой от къде ще ги погледне, та да забележи, че ориентацията по компаса няма да е достатъчно точна и грозна?
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот saraneron » 28.12.2013 22:44

Ориентираш ги по слънцето като по едно и също време ,примерно в 13.00 часа да гледат към слънцето,Измисляш си методика ,например сянката от единия катет на голям правоъгален триъгълник да съвпада с ръба на панела или нещо друго.За няколко поредни дни ги ориентираш!Има и друго,зрителна измама ,че гледат в различни посоки а те са ориентирани правилно!Друг вариянт,заставаш пред стълба с гръб на юг, на 10 ,15 метра,гледаш компаса и се движиш наляво или надясно докато стрелката на компаса/севера/се прицели в стълба,зад гърба ти е юг.Човекът на стълба корегира посоката по твое указание или оставяш нещо/отметка/ на земята там където си бил и се качваш на стълба и се целиш в отметката.
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали