от Mateev » 22.09.2012 21:25
Инвертора си взема точно толкова, колкото му трябва. Ако не го претоварите по напрежение или по ток на входа,в останалото той сам ще се оправи и ще си вземе достатъчно много, но без при това да се претоварва по някой от ограничителните параметри ток, напрежение и мощност, AC или DC. Тоест смело можете да добавяте паралелни стрингове. Може и последователни модули във всеки стринг (едновременно във всичките), стига напрежението да остава в разрешените граници. При един от моите инвертори дори превиших максималното напрежение с няколко волта и програмата на SMA засвети в червено, но аз бях нахален и въпреки предупреждението на програмата, пак го направих така, както исках. Явно инвертора не знаеше, че програмата ми се е разсърдила, защото той продължи да си работи с кеф вече години наред.
Сега по-сериозно:
Вдигането на входната DC мощност добавя ново електропроизводство, но до едно време. От един момент нататък инвертора просто ще избяга от MPP точката, за да не се претовари. От този момент нататък колкото и модули да слагате - все тая - ново електропроизводство няма да получите. Колко може да се претоварва входа зависи от програмистите на SMA - кой знае какво са запрограмирали вътре в логиката. При практически експерименти аз съм претоварвал инвертор с DC мощност с 20-21% повече от максималната AC мощност и проблеми нямаше. Приемете, че това е един разумен лимит, който е проверен на практика. Нагоре вече навлизате в неизследвани води и експеримени можете вече да си правите само на свой риск. Съдейки по програмата на SMA, тя също стои зелена при претоварване до 20%, но нагоре пожълтява. Жълтия цвят означава, че инвертора няма да изгори, но вече ще имате загуба на КПД при преобразуването в AC напрежение. Ами това е.
Малко и за претоварването по напрежение:
Програмата на SMA смята максималното напрежение при възможно най-тежката ситуация, която може да се случи на теория. На практика обаче тази ситуация е невъзможна, така че ако сте в червения участък с няколко волта, можете спокойно да приемете, че това е безопасен режим.
Кое е максималното напрежение?
Ами това, което се получава при едновременното изпълнение на следните фактори:
1. Много ниска температура. По Default програмата смята с -10 градуса, но аз я настройвам на -20
2. Радиация 1000 W/кв.м.
3. Инвертора работи на празен ход и от модулите се дърпат само няколко милиампера колкото да захранят електрониката.
Е кога ще се случи едновременно при -20 градуса радиацията да е 1000 W/кв.м.. Първото е през зимата, а второто е през лятото по обяд и то само ако модула е поставен на тракер. На всичкото отгоре точно в този момент тока трябва да угасне и инвертора да се самоизключи от мрежата. Но дори и тази невероятна комбинаторика да се случи, входа пак няма да изгори, защото има запас по напрежение от поне 10 или 20%. Най-много да се изгенерира съобщение за грешка. Нищо повече.
Не че ви го препоръчвам, но просто исках да ви обясня защо няколко волта претоварване по напрежение са абсолютно безопасни.
Mateev