fu4ko написа:...След като не се задава чакания момент идва момента да помислим за варианта с инвертора.Въпреки,че си мисля,че може да има и по добър начин да се произвежда електричество с двигател и генератор.
fu4ko написа:Тази либерализация не ме вълнува толко.Аз съм против слагането на панели и да се изкупува енергията и това на гърба на обикновения потребител като мен и всички останали.Вероятно има още доста,които също са против.Нека всеки,който иска да си слага панели да си ги слага за собствени нужди и излишната енергия която е отдал в мрежата да му се приспадне от сметката за тока.Не съм съгласен някой да си прави парички на мой гръб.
venkap написа:търговията може да се окаже спасителен за ВЕИ отрасъла, ако същия създаде акционерно търговско дружество, което освен търговската дейност ще има възможност да защитава интересите на тези производители.
Тани написа:Ето, че има фирма, която вече произвежда такова устройство:
http://money.bg/comment/id_858273908
Фирмата на инж. Христов е разработила „българско изобретение" за справяне с горния проблем. То позволява на онези, които имат малка фотоволтаична инсталация, да не подават каквото и да е електричество към националната мрежа, за да не се налага да си я плащат. На практика уредът представлява реле, което изключова инверторите в момента, в който измервателните уреди отчетат, че локалното производство е повече от текущата консумация и домът започва да подава електроенергия към националната мрежа.
KD Solar написа:agro написа:Днес прочетох отново тази тема и така и не намерих отговор на първоначално зададения въпрос - съществува ли серийно произвеждано устройство, синхронизиращо работата на соларната централа с вътрешната инсталация и консуматорите след електромера. То трябва да се грижи централата винаги да отдава пълната си мощност на консуматорите и непрекъснато да допълва недостига от мрежата /през електромера/. Всички основно засегнаха проблема с излишната енергия - той е свързан, но е по - лесно разрешим, например, ако и съседа има такова устройство.
Да сме живи и здрави да доживеем до догодина - много фирми в момента разработват подобни "Инвертори".
И са нещо повече от устройства, които допълват недостига на електроенергия от мрежата.
Преди две седмици в Германия тествахме такова устройство.
Но като им зададохме въпросът "А може ли да не връща в мрежата" всички ни изгледаха учудено как така ще губим енергия. При тях подобен проблем не стой, дори и не са си го помисляли.
Но с новите версии на софтуера ще се погрижат "г-н Брадата" да спи спокойно и ще има настройка BG с вкл. опция по подразбиране - "Забрана за връщане в мрежата".
Но всичко това - след нова година.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта