Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.
Модератори: Mateev, Admin
от fogata » 25.08.2019 18:21
Имах голямо желание за стъклени парапети на една тераса.Търсейки цветно калено триплексово стъкло установих че е по изгодно да си купя тънкослойни панели без рамка.Речено сторено и хоп проблем.Панелите са общо 1000 Wp и първоначално нямах намерение да ги използвам по предназначение.След монтажа им обаче установих че при много облаци,мъгла и други неблагоприятни условия превъзхождат наличната ми мини централа изградена от полисилициеви панели.Имам инсталирани 3000 Wp с хибриден инвертор 5kVA.Мислех си да изградя един стринг от a-Si панели и да го вържа паралелно с останалите p-Si стрингове.Напасването по напреженеи е много добро и инвертора се справя с допълнителните 1000 Wp.Тогава обаче прочетох в една от темите тук, че тънкослойните панели изискват по специални инвертори.Въпросът ми е какво ще се повреди ако ги вържа както си бях намислил.Инвертора или панелите ще дадат фира.Ако са панелите, много много не ми пука.Другият ми въпрос е има ли подходящ контролер койта да включа към сегашната ми група акумулатори успоредно с съществуващото зарядно на инвертора.Акумулаторите ми са 180 амперчаса на 48 волта.
-
fogata
-
от Mateev » 03.10.2019 11:00
Никой няма да даде фира, ако добре си напаснал напреженията и токовете на инвертора.
Той проблемът е само когато запаралелваш стрингове, и в различните стрингове има модули от различни технологии. Но дори и този проблем е разрешим, ако последователно на всеки стринг сложиш по един идеален диод. Такива идеални диоди можеш да си купиш от eBay или от българската фирма СТС Електроникс.
Mateev
-

Mateev
- Site Admin
-
-
от fogata » 04.10.2019 18:48
Благодаря за информацията.Хвърлих един бърз поглед на габровци, но не видях онлаин пазаруване.Имам приятели от Трявна и ще помоля да ми вземат ако не намеря в София.
-
fogata
-
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали