Как да комбинирам a-Si с p-Si

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Как да комбинирам a-Si с p-Si

Мнениеот fogata » 25.08.2019 18:21

Имах голямо желание за стъклени парапети на една тераса.Търсейки цветно калено триплексово стъкло установих че е по изгодно да си купя тънкослойни панели без рамка.Речено сторено и хоп проблем.Панелите са общо 1000 Wp и първоначално нямах намерение да ги използвам по предназначение.След монтажа им обаче установих че при много облаци,мъгла и други неблагоприятни условия превъзхождат наличната ми мини централа изградена от полисилициеви панели.Имам инсталирани 3000 Wp с хибриден инвертор 5kVA.Мислех си да изградя един стринг от a-Si панели и да го вържа паралелно с останалите p-Si стрингове.Напасването по напреженеи е много добро и инвертора се справя с допълнителните 1000 Wp.Тогава обаче прочетох в една от темите тук, че тънкослойните панели изискват по специални инвертори.Въпросът ми е какво ще се повреди ако ги вържа както си бях намислил.Инвертора или панелите ще дадат фира.Ако са панелите, много много не ми пука.Другият ми въпрос е има ли подходящ контролер койта да включа към сегашната ми група акумулатори успоредно с съществуващото зарядно на инвертора.Акумулаторите ми са 180 амперчаса на 48 волта.
fogata

Re: Как да комбинирам a-Si с p-Si

Мнениеот Mateev » 03.10.2019 11:00

Никой няма да даде фира, ако добре си напаснал напреженията и токовете на инвертора.

Той проблемът е само когато запаралелваш стрингове, и в различните стрингове има модули от различни технологии. Но дори и този проблем е разрешим, ако последователно на всеки стринг сложиш по един идеален диод. Такива идеални диоди можеш да си купиш от eBay или от българската фирма СТС Електроникс.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Как да комбинирам a-Si с p-Si

Мнениеот fogata » 04.10.2019 18:48

Благодаря за информацията.Хвърлих един бърз поглед на габровци, но не видях онлаин пазаруване.Имам приятели от Трявна и ще помоля да ми вземат ако не намеря в София.
fogata

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали