Здравейте!
Правя проучване в областта на фотоволтаичните технологии в България. Целта е да се установи нуждата от възобновяеми енергийни източници и по-конретно фотоволтаични централи, и да се изследва обществената нагласа за тяхната употреба. Това изследване ще бъде част от моята дипломна работа, а резултатите ще бъдат използвани, при взимането на решение дали инвестирането във фотоволтаична централа е изгодно начинание.
Слагам въпросите тук,като директно може да използвате принципа copy,paste, и bold на отговорите. Ако не желаете да публикувате отговорите си в темата, може да попълните отговорите си в приложения файл, след което да ми го изпратите на посочения имейл адрес.
Ще бъде изготвен доклад, който обобщава и анализира резултатите от анкетата. Ще го публикувам тук за всички, които се интересуват от резултатите или при желание ще го изпратя и на личен имейл.
Анкетата е анонимна. Ще са ми необходими само някои лични данни, които ще ми помогнат да изследвам резултатите по-точно.
Надявам се, че ще отделите няколко минути, за да отговорите на всички въпроси искрено, тъй като това е от голямо значение за обосноваността на резултатите.
Въпросите:
1. Смятате ли, че енергията от полезни изкопаеми намалява и има все по-осезаема нужда от алтернативни източници?
Напълно съгласен
Съгласен съм
Нито съгласен, нито несъгласен
Не съм съгласен
Напълно несъгласен
2. До каква степен сте съгласни с твърдението, че възобновяемите енергийни източници са по-безопасни за околната среда от традиционните?
Напълно съгласен
Съгласен съм
Не съм съгласен
Напълно несъгласен
3. В следващия въпрос заградете с кръгче числото, което се доближава най-много до Вашето мнение.
Кой от изброените възобновяеми енергийни източници смятате, че е най-ефективен?
А. Слънчева енергия
Не е ефективен 1 2 3 4 5 Изключително ефективен
Б. Вятърна енергия
В. Водноелектрическа енергия
Г. Геотермална енергия
4. Знаете ли колко е месечната Ви сметка за електричество?
Да
Не
Колебая се
5. Доказано е, че енергията от възобновяеми енергийни източници е чиста и екологична, но е по-скъпа. Бихте ли плащали повече за енергия от възобновяем енергиен източник?
Да
Не
Колебая се
6. Колко процента повече бихте платили?
0-10%
10-20%
Над 20%
7. Смятате ли, че пазарът на ВЕИ в България ще се разраства?
Напълно съгласен
Съгласен съм
Не съм съгласен
Напълно несъгласен
8. Съгласни ли сте с прогнозата, че до 2020 година 16% от енергията в България ще е произведена от ВЕИ?
Напълно съгласен
Съгласен съм
Не съм съгласен
Напълно несъгласен
9. В следващия въпрос заградете с кръгче числото, което се доближава най-много до Вашето мнение.
При инсталиране на фотоволтаична централа, до каква степен ще вземете под внимание следните фактори?
А. Опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии
Малко внимание 1 2 3 4 5 Голямо внимание
Б. Дълъг живот на техниката (приблизително 25 години)
В. Неразвит пазар
Г. Бюрократични пречки
Д. Ниска възвръщаемост на инвестицията
Е. Технически проблеми
10.Вие или организацията, за която работите, участва ли във фотоволтаичен проект?
Да
Не
Към настоящия момент не, но имам намерение
11. Фотоволтачните централи нямат вредни излъчвания и са изцяло екологични. В Сингапур, например, новите сгради се строят с вградени фотоволтачни панели. Бихте ли се съгласи ли да се построи фотоволтаична централа в близост до дома Ви?
Напълно съгласен
Съгласен съм
Не съм съгласен
Напълно несъгласен
12. Вие сте:
Мъж
Жена
13. На колко години сте?
19-29
30-39
40-49