eceo написа:Искам да ви попитам, как може да се реши включването на мощна система около 150KW към мрежата? Целта е да става автоматично изключване на PV централата при отпадане на напрежението от мрежата, за да не връща обратно енергия. Имам някакви наченки за такава централа и съм се спрял на модули от СТС и инвертори, но сега мисля да изградя една 10kw такава, а после по-мощната. Ще съм благодарен ако дадете идеите си.
Или не сте задал докрай въпроса, или заглавието на темата е подвеждащо.
АВР е атомтично включвне на резервата. С други думи, може да имате две захранвания - има ткава процедура за повишаване на надежността на захранването и тя е стандартна и се прилага.
Процеса който се характеризира с изключване на системата от мрежата (електропровода) който е повреден и включването към резервния (който работи и е под напрежение) се нарича АВР.
Това е много грубо логиката, в действителност тя е по-сложна.
Другата възможност е, да изключвате от мрежата, когато същата е повредена и да ползвате енергията за собствени цели (това се прави по - рядко) - тук има три разновидности - ползване на DC енергия, ползване на АС енергия със втори комплект инвертори (друг тип) и ползване на AC енергия без втори комплект инвертори, като се ползват същите инвертори които отдават при нормална схема в мрежата (тук се добавя източник на синхронно напрежение - например маломощен агргат, но има сложни мощностни регулировки).
Не знам дали това питате...
Ако питате просто ако спре тока как се изключват инверторите - Матеев Ви отговори в предишния пост.