Субсидията за ФЕЦ-една модерна пирамида

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Субсидията за ФЕЦ-една модерна пирамида

Мнениеот vilimir » 19.04.2010 22:17

Здравейте,
Въпросите ми са към всички консултанти :

Какво е положението с подадените проекти?
Кога ще бъдат одобрени?
Защо не e одобрен поне 1 проект?
Кажете уважаеми консултанти които със сладките си думи подведоха много хора ,че с 15-20 хиляди евро дадени на вас ще спечелят субсидия за 200 000 евро.
Имам информация ,че ще бъдат одобрени единствено проекти при които по голямата част от енергията ще се използва за собствени нужди.
Кажете на хората има ли смисъл да си подават проектите за ФЕИ и на втория етап като 95% от тях ще бъдат отхвърлени.
Хора подгответе се за собствено финансиране.
Отговорете си на въпроса защо пускат програмата преди да са одобрили проекти които висят над 1 година. Защото играят с консултантите. Сега обещават и 80 % финансиране и 50% авансово плащане. Спокойно ще има и трети етап там финансирането ще е на 99% и авансово плащане от 98% и накрая ще кажат даваме финансиране само на тези които ще използват централата за собствени нужди.
Субсидията за ФЕЦ е една модерна пирамида за да ви прибират парите. Не се лъжете да подавате и нови документи.
Ако искате да си направите ФЕЦ подгответе се за собствено финансиране и се доверете на едни от малкото професионалисти в България от СТС Солар за да ви я проектират.
Този бизнес е за професионалисти. Той не е като да консултираш създаването на баничарница. А повечето консултанти направили един супер некадърен проект и после копи пейст ще ставаме богати на гърба на наивниците. А и всички консултанти са се обединили и казват само хубавите неща за да вземат парите на хората.
За съжаление това е действителността
Честито и на тези които решиха да направят ФЕЦ със собствени средства :)
Последна промяна vilimir на 20.04.2010 08:52, променена общо 2 пъти
vilimir

Мнениеот NRG » 20.04.2010 00:05

Ти си по-конспиративно настроен и от мен, vilimir. Това не е на добре!
:)

Ами, проектите се бавят поради много причини, но от държавна гледна точка, бавежите се отразяват положително на икономическия климат в страната, тъй като ФВ тока не ни е по джоба в момента. Така, че той бива отлаган, поне там където може, или там където не играят "нашите", тоест биват отлагани дребните инвеститори.

От една страна съм съгласен с тази политика, но от друга ми кипи отвътре, че EVN си правят централи, и аз не стига, че трябва да им плащам и без това излишно оскъпения държавен ток, но трябва да им плащам и ФВ тока за 20 години напред. Ей това е пирамида, остави ги ти проектантите :wink:
NRG

...

Мнениеот Gio » 20.04.2010 07:38

...vilimir, трудно някой сериозен човек ще приеме съвети от човек, който не пише грамотно... Трябва да направите някой корекции... не само в правописа си...
Със здраве...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Моя пример

Мнениеот vilimir » 20.04.2010 08:44

Здравейте,
През началото на 2009 исках да си направя ФЕЦ със собствено финансиране. Отидох при консултантите и те ме посъветваха да ми изготвят цялата документация ,за да ми подадат проекта по Мярка 312. Така съм щял да спечеля 70 % финансиране от еврофондовете и да си направя 2 пъти по голяма централа. Миналия май ми подадоха документите. Следващия месец става 1 година а те само ми казват всеки един момент ще ти одобрят проекта. А сега ми твърдят: имаш уникален шанс да си подадеш още един проект и да направиш 2 централи с пари от еврофондовете. При него няма да има забавян. Ще подам ама другия път. Да ми копирате стария проект и да си вземете хонорара. Нали си видях моя проект и друг проект. Едни и същи. А те са подали стотици такива проекта. Като има колеги с 10 еднотипни проекти на един голям парцел. Кажете ми как ще ни одобрят? Ние ще си останем с очакванията, а те ще ни подават нови и нови еднотипни проекти, и ще ни вземат хонорар все едно са направили нещо уникално.
Още един път ви казвам това е бъдещето но със собственно финансиране :)
Последна промяна vilimir на 20.04.2010 08:55, променена общо 1 път
vilimir

Мнениеот Gio » 20.04.2010 08:54

...vilimir, тук има една такава тема : http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=726 - ако имате време може да посочите подробности и доказателства за некоректно /меко казано/ отношение от страна на подобни фирми. Но в случая с ПРСР топката е в полето на правителствата - поне последните две... Тук има информация за движението на нещата...
Успех...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Относно консултантите

Мнениеот vilimir » 20.04.2010 09:13

Да ги оставя ли според теб консултантите да подведат още стотици обикновени хора, които са спестили по 30-40 хиляди лева. И да им вземат спестените пари. И накрая да цъкат и да се оправдават. Ами не сте одобрени, защото министерството въведе нови изисквания, да използвате енергията за собствени нужди, а не да я продавате.
vilimir

Цена

Мнениеот sotirov » 20.04.2010 09:15

- Не консултантите бавят разглеждането на проектите.
- Не са те излъгъли за 70%, самата наредба го споменава.
- Суми от порядъка на 15000-20000 евра са прекалено много, аз лично не вярвам да си ги дал. В случай, че си го направил не си си направил необходимото проучване.
- В повечето случаи даваш от 2000 до 4000 ЛВ. и ако си одобрен за субсидия остатъка.

П.С Аз пиша във форума само когато прочета неземни глупости
sotirov

Отговор

Мнениеот vilimir » 20.04.2010 09:22

15000 - 20000 хиляди евро. Като в цената се включва цената на най-подходящата земя за ФЕЦ според тях. Аз им дадох парите и те се разправят с всичко. Толкова ли излизат оринтировъчно парите или е моя грешка ,че съм избрал тях а другите работят на много по ниска цена.
Последна промяна vilimir на 20.04.2010 09:28, променена общо 2 пъти
vilimir

Re: Отговор

Мнениеот Vandal » 20.04.2010 09:25

vilimir написа:Аз им дадох парите те се разправят с всичко.

Ти сериозно ли говориш!
Доста наивно от твоя страна.
Аватар
Vandal

Мнениеот vilimir » 20.04.2010 09:31

Сериозно парцела е с големина 6,5 декара с възможност за проектиране на още фотоволтаични централи.
vilimir

Re: Отговор

Мнениеот nikpeev » 20.04.2010 09:51

vilimir написа:15000 - 20000 хиляди евро. Като в цената се включва цената на най-подходящата земя за ФЕЦ според тях. Аз им дадох парите и те се разправят с всичко. Толкова ли излизат оринтировъчно парите или е моя грешка ,че съм избрал тях а другите работят на много по ниска цена.

Виж, ако тези пари си похарчил за земя, проектиране, съгласуване и документи за кандидатстване, не е кой знае какво набутване. Лошото ще е ако, земята в някое дере на 5км. от най- близкия ток, проекта е от 4 листа, и заявлението да е попълнено кофти. Би трябвало да следиш харченето на толковоа пари по внимателно, или да се довериш на някого да го прави вместо теб. Ако си следил нещата ще знаеш, че наистина консултантите не бавят проекта.
Ако за тези пари са ти купили земя, направили проект и извадили разрешително за строеж, направили бизнес план и подали документи за РА и вземеш че получиш одобрение и ти не си разбрал за нищо от хилядите простотии около това хората са си пичове.
nikpeev

Мнениеот Слънчо » 20.04.2010 09:53

Vilimir, ти май първо говориш и правиш нещата а после анализираш.
Консултантите извършват просто услуга на която ти се съгласяваш. Да не са ти обещали 100% гаранция. Да не би от тях да зависи финансирането.
Ако можеш сам да си свършиш работата без консултантска услуга - свърши си я.
При пирамидите - ти обещаваха 100% гаранция. Има разлика, нали?
Това, че някои хора грешно възприемат помощите по Европейските програми е невежество и си е техен сериозен проблем, с който трябва сами да се преборят.
Грешно си си насочил критицизма.
Слънчо

Мнениеот vaklin » 20.04.2010 10:41

Като има колеги с 10 еднотипни проекти на един голям парцел. Кажете ми как ще ни одобрят?

И аз така предполагах, но сега има други индикации. Първо си помисли дали си сигурен че проекта ти е изряден и искаш да ти го одобрят. Как ти се струва идеята да ти го одобрят, да изградиш централата по цените заложени в офертите и да не ти платят фин.помощ!? Това в момента е по-вероятният сценарий.
Тази схема "10 в 1" е замислена преди да издадат осъдителни присъди за източване на еврофондове.
vaklin

Re: Vilimir

Мнениеот Hyren » 20.04.2010 14:49

Разибрам възмущението ти. Вероятно и аз на твое място бих. Само че, за да критикуваш толкова разпалено, си направи труда да разбереш къде са основните проблеми.

1. Че има супер калпави консултанти - съгласен. Естествено е, че там където има пари и възможност да се изкарат лесни такива от неразбирането и наивността на хората, ще има рояци мушенници. Но мога да ти покажа много, които се опитват да си вършат работата качествено и да защитават освен своя и интереса на клиента. Но трябва да знаеш, че консултантът работи с това, което му се предостави от институциите. Когато бизнес-плановете са копирани с грешките от програма САПАРД, мерките са пълни с малоумщини, отделно се сменят постоянно, както те, така и законовата рамка, нормативи, формуляри в основните области - Земеделие, Енергетика, Екология, всяко институционално звено по веригата си тълкува мерките както иска, без каквато и да е координация, липса на компетентност, корупция като за олимпиада... ти какво очакваш..? Всичко да е мед и рози?

2. Забавянето на проектите въобще не е по вина на консултантите. Поради причини, които не ми се изреждат, бяха забатачени 10 000 проекта ... ПРОЕКТА.. не молби.. чакащи да бъдат разгледани. Във всеки един от тях има документи с давностни срокове, които вече са изтелки. Тепърва това ще създава усложнения дори да ги одобрят тези проекти.

3. Консултантите правили еднакви проекти... Ако един и същ консултант прави приблизително еднакви проекти, това надали би ме учудило. Много от нещата в тези проекти, като обсновки (на места) са идентични. Разликата в проектите идва, чак когато се направят изчисленията за рентабилност на проекта. А много от консултантите копират помежду си проекти. Това е така, не отричам. Както казах по-горе, има такива, които са професионалисти и други, които не са. Естествено е, че едните ще преписват от другите. Проблемът е, че не го правят както трябва.

Според мен целият процес за проектите по фондовете тук е обремен от капацитета на нашата администрация, желанието за бързо забогатяване и политическата конюнктура. Като положиш зле основата, не можеш да очакваш, че къщата ще е здрава. Това което по-вероятно ще стане - е нейното рухване. Което в момента се вижда, че реално става.

А и доколкото разбирам от коментарите ти - нещо не става ясно за какво си дал парите на консултантите - само за писането на проектния фиш или за всички дейности по закупуване на подходящ терен, смяна на статут, изготвяне на инвестиционен проект, получаване на разрешение за строеж, изработване на проект за кандидатстване.. ? Ако е вторият вариант,... ми даже малко си дал. Много малко.
Аватар
Hyren

Мнениеот ferdy » 20.04.2010 23:12

vilimir, гледайте какъв малшанс да не изберете нас за консултант, с едни 20 000 евро напред...

Ами извинявайте, но Вие в магазина на тъмно ли пазарувате? Консултанти има всякакви: дават гаранции, взимат много пари напред, не делят риска с инвеститора и т.н. Въпросът е как Вие направихте Вашия избор?
ferdy

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали