Здравейте, след дълго четене на вашия хубав форум, бих искала да ви опиша какво ми коства да подготвя един проект за кандидатстване на мярка 312. Надявам се да помогна на някои хора, на които им предствои да минат по същия път.
Първо си намерих няколко парцела в една сладка община(благоевградска). За тази цел използвах услугите на имот.бг Пойтересувах се в кое от селата не се проектират фотоволтаични централи, за да намаля риска ЕРП-то да ме кара да правя траф. поради натовареност на съществуващите. След това капарирах един от тях и регистрирах фирма в съответното село. Парцела е на края на регулацията на селото а трафопоста на 300 метра. Последва покупка на името на новорегистрираната фирма. След това си извадих 2 скици - едната нормална другата с голям мащаб(за РИОКОЗ) на които пишеше - за проектиране на фотоволтаична централа. Извадих и предписание промяна плана на регулация и плана за застрояване. Тези неща се случиха в един ден. Искам да паясна, че имота се състоеше от 4 парцела по 1000 м2. Направих изменението на плановете за регулация и застрояване. В един ден подадах документи за становище от РИОКОЗ, РИОСВ, Предварителен договор с ЕРП и съгласуване на скицата. През това време ангажирах една фирма да ми направи проектите(електро, технически и конструктивен). След 3 седмици дълго чакане имах и 3-те документа- здравно становище в което пишеве,че инвестиционното намерение може да бъде деализирано, становище от РИОСВ, че не е необходим ОВОС, и предварителен договор в който пише, че привъединяването ще стане на РУ HH на ТП "ххх" и тн. и трябва да се набутам 20000 хил. лв за да копая до техния траф.(ужас). Не стига, че ще им произвеждаш ток ами и трябва да им копаеш. След това всички тези документи + доклад от стройтелен надзор им ги занесах на крак в общината и подадах молба за разрешение за строеж, а тамошните технички бяха много не любезни и не искаха да го популнят вместо мен. Не стига, че ще инвестираш в селската община ами и се правят на изнервени. След 10тина дни взех разрешението за строеж, а след още 14 ще слезе в сила. Всички документи ще бъдат разгледани и съгласувани от няколко нива експерти за което съответно се плаща и след това да се надявам подадени на 1-ви Юли подадени в областния клон на РА. Искам да поясня че дата на регистрация на фирмата ми е 15 март.
Успех на всички захванали се с тази тежка и тромава процедура.