Връзка с мрежата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Връзка с мрежата

Мнениеот Vandal » 24.01.2014 17:59

Ти пък само акъл им давай :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 24.01.2014 19:37

Mateev написа:......
Има и още нещо - тази наша регулираща система ще работи с някакво закъснение. Товара първо трябва да се появи, дисбаланса да се измери, да се щракне някакво реле с цел да се направи компенсация, но през това време почти сигурно ще сме оттървали 10-20 синусоиди върната енергия в електромера на ЕРП-то. И ако той е четири-квадрантен, ще засече в регистрите си това наше "провинение". И ако ЕРП-то търси под вола теле, с това ние вече ще сме му дали повод да предприеме някакви действия против нас.
......

Аз затова питах за влиянието на едно фазово управление с мощен товар върху инверторите. Освен казаното от теб съобразих и нещо друго - инвертора работи в паралел с мрежата, а тя поема много смущения без да бъде разклатена. На практика опасенията ми са преувеличени.
При фазово управление на балансиращия товар закъснение няма! Ако в рамките на един полупериод от синусоидата завърши измерването и изчислението (а това е напълно реализуемо) системата ще отреагира с корекция на ъгъла на запалване на триака още в следващия полупериод от синусоидата. При активен товар това означава мигновена корекция.
Че ЕРП-тата ще направят всичко възможно да противодействат е ясно. Ама си е кеф да развалиш техния! Без такава система, хем ще ги подхранваме, хем и ще ни карат да си плащаме за това.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 24.01.2014 19:48

Mateev написа:Аз вече го написах, предполагайки че го четат специалисти, сега ще го повторя пак:

Има два начина да разпознаем посоката на енергията. Единият от тях е непосредствено преди електромера на ERP-то да си сложим собствен 4-квадрантен електромер, и по RS-485 да получаваме данни за каквото си поискаме - токове, напрежения, дефазирания, косинус фи, и т.н. А факта, че е 4 квадрантен, всъщност означава, че целия комплект параметри ги има в 4 различни квадранта - активни купува, активни продава, реактивни купува и реактивни продава. Тоест напълно сме наясно с посоката, в която тече енергията - както активната, така и реактивната. Тока може да си тече и в двете посоки, защото е променлив, но четириквадрантния електромер разпознава от коя страна на електромера е източника и от коя - товара. Няма смисъл да слизаме на ниско ниво и да рисуваме дефазирани синусоиди. Просто повярвайте, че това наистина е така, и грешка с посоката на енергията в никакъв случай не може да се получи.

Втория начин да разберем посоката на енергията е силно опростен, но въпреки това е 100% сигурен и 100% надежден. Ако не беше - нямаше да го напиша. При този метод се слага един токов трансформатор непосредствено на изхода на инвертора. Ако е трифазен - 3 токови трансформатора. Посредством тях измерваме ОТДАДЕНАТА ЕНЕРГИЯ от инверторите. Ние сме абсолютно сигурни, че тази енергия е ОТДАДЕНА. В обратна посока енергия не тече, дори и нощем. За който не знае - инверторите захранват собствената си електроника от DC частта и дори и не си помислят да ползват AC частта за каквито и да било лични нужди. В AC частта отдават, но в никакъв случай не консумират нищо от нея. Тоест имаме 100%-ова гаранция, че токовия трансформатор при инвертора ще мери САМО ОТДАДЕНАТА ЕНЕРГИЯ (всъщност ще мери тока, но това е достатъчно за нуждите на автоматичното регулиране).

Втория токов трансформатор се слага да мери ТОКА НА КОНСУМАТОРИТЕ. За него пък със 100%-ова сигурност знаем, че мери САМО КОНСУМИРАНА ЕНЕРГИЯ и нищо друго. Ами това е. Друго няма. Знаейки двата тока - този, който го отдаваме, и този, който го консумираме, вече съвсем спокойно можем да регулираме, стараейки се консумирания ток винаги да е по-голям от произвеждания от инвертора. В краен случай можем да допуснем двата тока да са равни. Това всъщност е идеалния вариант, защото при него на 100% изразходваме собствената си енергия и в същото време нищо не отдаваме навън. На практика външната мрежа при този случай я използваме само като генератор на синусоидата на напрежението и нищо повече. Ток нито черпим, нито отдаваме.

Не става само с токови трансформатори г-н Матеев.Трябва да има и отчитане на напрежението.Или по-точно казано два електромера.
И между другото благодаря на Lupus и Vencap,че започнаха да вземат отношение по теми във форума.
:cheers:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 24.01.2014 19:56

Става, става! За точките на свързване на товара и инвертора преди електромера приложи закона на Кирхов в рамките на една синусоида и сметката излиза. Аз идейно бях направил датчик с напреженията, но трябва и шунт и това е проблем. За това приех идеята на Матеев да се работи с токови трансформатори.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот agro » 25.01.2014 01:15

Mateev написа:
Ами инверторите са НАХАЛНИ. В желанието си да отдадат цялата своя енергия в мрежата, те повдигат напрежението ("налягането") дотогава, докато надделеят над нея. Това е много здраво заложено в тяхната психика (програма). Един инвертор няма скурпули - той може да вдигне напрежението си дори и над 250V само и само за да надделее над мрежата. Той дори е готов на саможертва в името на това надделяване. И ще продължава да вдига напрежението дори и тогава, когато знае, че ще умре (че ще му се задействуват защитите). Нещо като самураите - закона на честта е над всичко, дори и над собствения им живот.

Така че това не го поставяй под съмнение. Има ли работещ инвертор в мрежата, то това означава, че той вече е надделял над нея и вече отдава 100% от енергията си. Точно 100% и нито ват по-малко.

Благодаря за обяснението - перфектно за лаик като мен. Никога не е късно човек да научи нещо. И за да доразвия разсъжденията си относно това "устройство" - не е ли комшията идеалния кандидат за балансираща мощност /да се намалява и неговата сметка от излишното производство на моята централа, взаимноизгодно/. Следва развитието на малки квартални мрежи, скрити зад електромерите или където другаде ни отведат разсъжденията на тази тема. Да не забравяме и малките акумулатори, наречени механични пружини - прости, евтини, надеждни и безопасни, годни за вграждане почти във всеки електроконсуматор. Времето им за задействане е малко, така че сигурно и кондензатори ще са им достатъчни да го покрият, ако се налага.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Mateev » 25.01.2014 02:07

lz1wvm написа:.....Не става само с токови трансформатори г-н Матеев.Трябва да има и отчитане на напрежението.Или по-точно казано два електромера. :cheers:

Ако целта е само регулиране с цел да не връщаме в мрежата - става си най-добре. Достатъчни са два токови трансформатора и нищо повече. Ако обаче клиента иска на екранчето на Logo-то да гледа моментни мощности или натрупани киловатчасове - никакъв проблем да премерим и напрежението и да направим още малко сметки.

Между другото за малки инвертори до 6.5 kW дори не са необходими и токови трансформатори. Достатъчни са тези токови датчици с цена от по 2-3 лева:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... c&LH_BIN=1
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 25.01.2014 10:40

Mateev написа:.....
Между другото за малки инвертори до 6.5 kW дори не са необходими и токови трансформатори. Достатъчни са тези токови датчици с цена от по 2-3 лева:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... c&LH_BIN=1

По какъв интерфейс и с какъв протокол ще четем данните от тях, ако не работим с Ардуино? Имаш ли някакво описание на комуникацията?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 25.01.2014 17:33

Става,когато токовите трансформатори или токовите шунтове,които дава г-н Матеев,са най-близо до косуматора(или в непосредствена близост до разклонението).При всички други упоменати варианти,ще трябва и отчитане на напрежение.
Или разклонението трябва да е при самия консуматор(къща или нещо друго).А не непосредствено след електромера,или единия непосредствено на инвертора,а другия на друго место.Така че не трябва да има пад на напрежение в жиците между двата токови трансформатора.Иначе трябва да се отчита и напрежението.Когато няма пад на напрежение,тогава важи и закона на Кирхов.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот petar1 » 26.01.2014 00:58

A с едно или няколко от тези Lumel N27P няма ли да се получи, мерят си тоци и напрежения, може да се свързва външен токов трансформатор,имат си реленца за сигнализация за превишаване/отклоняване на зададени параметри.Само си мисля на глас просто. www.lumel.com.pl , digital meters N27P. Поздрави
petar1

Мнениеот Foton » 27.01.2014 14:32

Моля да ме поправите, но си мисля, че всеки уважаващ се инвертор има възможност за задаване на максимална работна мощност. Следователно решението е мрежов анализатор, ако щете и N27P, PLC или PC и малко математика. Лично аз бих предпочел анализаторите PAC3200 (имат връзка по TCP/IP) или Circutor NRG96 (по-евтин, но само по RS485).
Впрочем по подобен начин решавахме проблемите през май/юни, когато ония недоразумения от ЕСО налагаха ограничения. Нали никой не си е изключвал част от инверторите заради тях. Следователно задачата е същата, само дето мощността не се задава от ЕСО ами от проста сметка с данните от анализатора.
Надявам се да съм бил полезен.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Lupus » 27.01.2014 15:32

Foton написа:Моля да ме поправите, но си мисля, че всеки уважаващ се инвертор има възможност за задаване на максимална работна мощност. Следователно решението е мрежов анализатор, ако щете и N27P, PLC или PC и малко математика. Лично аз бих предпочел анализаторите PAC3200 (имат връзка по TCP/IP) или Circutor NRG96 (по-евтин, но само по RS485).
Впрочем по подобен начин решавахме проблемите през май/юни, когато ония недоразумения от ЕСО налагаха ограничения. Нали никой не си е изключвал част от инверторите заради тях. Следователно задачата е същата, само дето мощността не се задава от ЕСО ами от проста сметка с данните от анализатора.
Надявам се да съм бил полезен.

Задачата има вероятно много решения. Но когато става дума за дребния потребител, направил си 5 киловата домашна централка от основно значение са ЦЕНАТА и минималните административни бюрокращини. Не случайно поставих въпроса за сертификация на такова устройство. Един преглед на инверторите за малки централи до 10 KWp дали поддържат функцията за ограничаване на мощността би бил полезен в случая.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 27.01.2014 16:12

Foton написа:Моля да ме поправите, но си мисля, че всеки уважаващ се инвертор има възможност за задаване на максимална работна мощност. Следователно решението е мрежов анализатор, ако щете и N27P, PLC или PC и малко математика. Лично аз бих предпочел анализаторите PAC3200 (имат връзка по TCP/IP) или Circutor NRG96 (по-евтин, но само по RS485)...

Много добро решение. Тук има малко по-евтин вариант, които има модул с 4 изходни релета. С приличен софтуер.
venkap

Мнениеот fu4ko » 27.01.2014 17:21

Не ми харесва идеята за ограничаване мощността на инвертора.Отделно някои инвертори нямат тази опция.По добре там с токови трансформатори да не се връща излишната енергия въпреки,че не ми стана ясно как става номера с токовите трансформатори как правят така,че да не се връща енергия.
fu4ko

Мнениеот Lupus » 27.01.2014 17:29

fu4ko написа:Не ми харесва идеята за ограничаване мощността на инвертора.Отделно някои инвертори нямат тази опция.По добре там с токови трансформатори да не се връща излишната енергия въпреки,че не ми стана ясно как става номера с токовите трансформатори как правят така,че да не се връща енергия.

Самите трансформатори не го правят. С тях се мери тока от инверора и тока към консуматорите. Сравняват се двата тока. Ако тока от инверора е по-голям от тока към консуматорите, значи има връщане на ток към мрежата. Тогава контролера вдига товара за да израни токовете или тока през товара да стане с малко по-голям от тока от инвертора.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот fu4ko » 27.01.2014 17:38

Lupus написа:
fu4ko написа:Не ми харесва идеята за ограничаване мощността на инвертора.Отделно някои инвертори нямат тази опция.По добре там с токови трансформатори да не се връща излишната енергия въпреки,че не ми стана ясно как става номера с токовите трансформатори как правят така,че да не се връща енергия.

Самите трансформатори не го правят. С тях се мери тока от инверора и тока към консуматорите. Сравняват се двата тока. Ако тока от инверора е по-голям от тока към консуматорите, значи има връщане на ток към мрежата. Тогава контролера вдига товара за да израни токовете или тока през товара да стане с малко по-голям от тока от инвертора.

Благодаря за разяснението.Сега вече разбрах :alien:
fu4ko

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали