Mateev написа:......
Има и още нещо - тази наша регулираща система ще работи с някакво закъснение. Товара първо трябва да се появи, дисбаланса да се измери, да се щракне някакво реле с цел да се направи компенсация, но през това време почти сигурно ще сме оттървали 10-20 синусоиди върната енергия в електромера на ЕРП-то. И ако той е четири-квадрантен, ще засече в регистрите си това наше "провинение". И ако ЕРП-то търси под вола теле, с това ние вече ще сме му дали повод да предприеме някакви действия против нас.
......
Mateev написа:Аз вече го написах, предполагайки че го четат специалисти, сега ще го повторя пак:
Има два начина да разпознаем посоката на енергията. Единият от тях е непосредствено преди електромера на ERP-то да си сложим собствен 4-квадрантен електромер, и по RS-485 да получаваме данни за каквото си поискаме - токове, напрежения, дефазирания, косинус фи, и т.н. А факта, че е 4 квадрантен, всъщност означава, че целия комплект параметри ги има в 4 различни квадранта - активни купува, активни продава, реактивни купува и реактивни продава. Тоест напълно сме наясно с посоката, в която тече енергията - както активната, така и реактивната. Тока може да си тече и в двете посоки, защото е променлив, но четириквадрантния електромер разпознава от коя страна на електромера е източника и от коя - товара. Няма смисъл да слизаме на ниско ниво и да рисуваме дефазирани синусоиди. Просто повярвайте, че това наистина е така, и грешка с посоката на енергията в никакъв случай не може да се получи.
Втория начин да разберем посоката на енергията е силно опростен, но въпреки това е 100% сигурен и 100% надежден. Ако не беше - нямаше да го напиша. При този метод се слага един токов трансформатор непосредствено на изхода на инвертора. Ако е трифазен - 3 токови трансформатора. Посредством тях измерваме ОТДАДЕНАТА ЕНЕРГИЯ от инверторите. Ние сме абсолютно сигурни, че тази енергия е ОТДАДЕНА. В обратна посока енергия не тече, дори и нощем. За който не знае - инверторите захранват собствената си електроника от DC частта и дори и не си помислят да ползват AC частта за каквито и да било лични нужди. В AC частта отдават, но в никакъв случай не консумират нищо от нея. Тоест имаме 100%-ова гаранция, че токовия трансформатор при инвертора ще мери САМО ОТДАДЕНАТА ЕНЕРГИЯ (всъщност ще мери тока, но това е достатъчно за нуждите на автоматичното регулиране).
Втория токов трансформатор се слага да мери ТОКА НА КОНСУМАТОРИТЕ. За него пък със 100%-ова сигурност знаем, че мери САМО КОНСУМИРАНА ЕНЕРГИЯ и нищо друго. Ами това е. Друго няма. Знаейки двата тока - този, който го отдаваме, и този, който го консумираме, вече съвсем спокойно можем да регулираме, стараейки се консумирания ток винаги да е по-голям от произвеждания от инвертора. В краен случай можем да допуснем двата тока да са равни. Това всъщност е идеалния вариант, защото при него на 100% изразходваме собствената си енергия и в същото време нищо не отдаваме навън. На практика външната мрежа при този случай я използваме само като генератор на синусоидата на напрежението и нищо повече. Ток нито черпим, нито отдаваме.
Mateev написа:
Ами инверторите са НАХАЛНИ. В желанието си да отдадат цялата своя енергия в мрежата, те повдигат напрежението ("налягането") дотогава, докато надделеят над нея. Това е много здраво заложено в тяхната психика (програма). Един инвертор няма скурпули - той може да вдигне напрежението си дори и над 250V само и само за да надделее над мрежата. Той дори е готов на саможертва в името на това надделяване. И ще продължава да вдига напрежението дори и тогава, когато знае, че ще умре (че ще му се задействуват защитите). Нещо като самураите - закона на честта е над всичко, дори и над собствения им живот.
Така че това не го поставяй под съмнение. Има ли работещ инвертор в мрежата, то това означава, че той вече е надделял над нея и вече отдава 100% от енергията си. Точно 100% и нито ват по-малко.
lz1wvm написа:.....Не става само с токови трансформатори г-н Матеев.Трябва да има и отчитане на напрежението.Или по-точно казано два електромера.
Mateev написа:.....
Между другото за малки инвертори до 6.5 kW дори не са необходими и токови трансформатори. Достатъчни са тези токови датчици с цена от по 2-3 лева:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... c&LH_BIN=1
Foton написа:Моля да ме поправите, но си мисля, че всеки уважаващ се инвертор има възможност за задаване на максимална работна мощност. Следователно решението е мрежов анализатор, ако щете и N27P, PLC или PC и малко математика. Лично аз бих предпочел анализаторите PAC3200 (имат връзка по TCP/IP) или Circutor NRG96 (по-евтин, но само по RS485).
Впрочем по подобен начин решавахме проблемите през май/юни, когато ония недоразумения от ЕСО налагаха ограничения. Нали никой не си е изключвал част от инверторите заради тях. Следователно задачата е същата, само дето мощността не се задава от ЕСО ами от проста сметка с данните от анализатора.
Надявам се да съм бил полезен.
Foton написа:Моля да ме поправите, но си мисля, че всеки уважаващ се инвертор има възможност за задаване на максимална работна мощност. Следователно решението е мрежов анализатор, ако щете и N27P, PLC или PC и малко математика. Лично аз бих предпочел анализаторите PAC3200 (имат връзка по TCP/IP) или Circutor NRG96 (по-евтин, но само по RS485)...
fu4ko написа:Не ми харесва идеята за ограничаване мощността на инвертора.Отделно някои инвертори нямат тази опция.По добре там с токови трансформатори да не се връща излишната енергия въпреки,че не ми стана ясно как става номера с токовите трансформатори как правят така,че да не се връща енергия.
Lupus написа:fu4ko написа:Не ми харесва идеята за ограничаване мощността на инвертора.Отделно някои инвертори нямат тази опция.По добре там с токови трансформатори да не се връща излишната енергия въпреки,че не ми стана ясно как става номера с токовите трансформатори как правят така,че да не се връща енергия.
Самите трансформатори не го правят. С тях се мери тока от инверора и тока към консуматорите. Сравняват се двата тока. Ако тока от инверора е по-голям от тока към консуматорите, значи има връщане на ток към мрежата. Тогава контролера вдига товара за да израни токовете или тока през товара да стане с малко по-голям от тока от инвертора.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта