СВЕТОВНАТА КРИЗА или Какво ще стане със соларните технологии

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот petyostoev » 22.12.2008 00:52

Ами така е като си продадохме кръвоносната система на икономиката /банките/за жълти стотинки преди години.Сега ще чакаме за кредитни линии отпуснати от тях чрез наши банки да кредитират малкия и средния бизнес.Какво друго ни остава.
petyostoev

Мнениеот rosen_at » 06.01.2009 20:20

Айде пускайте панелите да топлите народа! :)
rosen_at

Мнениеот Lupus » 06.01.2009 22:05

rosen_at написа:Айде пускайте панелите да топлите народа! :)

Че и газа свърши....
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 06.01.2009 22:46

Виждате колко лесно цяла една държава може да бъде поставена на колене. Да не говорим, че ако сега спрат и доставките на петрол, направо ще ни върнат в средновековието. Точно заради това навсякъде казвам, че енергийната стратегия на нашето правителство е тотално сбъркана. И ако сегашната криза с газта е само едно малко предупреждение, то след 10 или 20 години нашите деца и внуци НЕПРЕКЪСНАТО ЩЕ СА В ТАКАВА СИТУАЦИЯ (С ХРОНИЧЕН ЕНЕРГИЕН ДЕФИЦИТ). Дано сегашната криза налее малко акъл в главите на нашите управници, за да преразгледат позициите си и да наблегнат на децентрализацията на енергетиката и на усвояването на възобновяемите енергийни източници във всичките им възможни форми - вода, вятър, морски вълни, слънце, биогаз, геотермална енергия, топлинни колектори, термопомпи и въобще каквото е в състояние да измисли човешкият гений. Сегашната политика е политика на коне с капаци, която убива в зародиш творческия гений на знаещите и предприемчивостта на можещите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 07.01.2009 00:11

Mateev написа:.......
НЕПРЕКЪСНАТО ЩЕ СА В ТАКАВА СИТУАЦИЯ (С ХРОНИЧЕН ЕНЕРГИЕН ДЕФИЦИТ). Дано сегашната криза налее малко акъл в главите на нашите управници, за да преразгледат позициите си и да наблегнат на децентрализацията на енергетиката и на усвояването на възобновяемите енергийни източници във всичките им възможни форми - вода, вятър, морски вълни, слънце, биогаз, геотермална енергия, топлинни колектори, термопомпи и въобще каквото е в състояние да измисли човешкият гений. Сегашната политика е политика на коне с капаци, която убива в зародиш творческия гений на знаещите и предприемчивостта на можещите.

И АЕЦ да не забравяме.... Защото може много маруля да изядем, ама ако няма самун хлеб на масата, все гладни ще сме.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот rmajevski » 07.01.2009 11:49

Странни коментари.Проблемът с газая не е български и съотвтно решението също.Проблемът е в това,че Газпром не е търговска организация а държавна институция. Изпълнявайки политически поръчки на Кремъл, Газпром престана да бъде търговски партнер.Това е причината за Украинските действия.Това разбира се не означава че БГ правителствата няма какво да направят по въпроса.Те направиха всичко възможно да докарат България до 100% зависимост от Русия.
Що се отнася до банките, то гарантирам че никакви пари не отиват в Италия или другаде.Който не вярва нека дойде да види какви "чудеса" са построени в Сл.Бряг и по цялото Черноморие и стоят непродадени.Там са парите заровени и няма начин да бъдат извадени.В момента този бранш е мъртъв.
Остава само мярка 312.Честито.
rmajevski

Мнениеот rosen_at » 14.01.2009 21:03

А не е ли възможно слънчевите централи и изобщо алтернативните източници като цяло да се окажат кьор фишек, невъзвращаема инвестиция в следващите да речем 40 години!

Не е ли един логичен сценарий - световна криза - крах на капитализма - разпад на пазарната икономика - спад в промишлеността - разпад на индустриите - спад в нуждата от енергия!
Връщане на стопанското развитие с 200 години назад!
При което твърди горива, петрол и газ ще има достатъчно при свръх-намаленото им потребление в следащите 40 или 140 години!

Аз съм любител спекулант. Вероятно нищо не разбирам от икономика, въпреки че имам магистърска степен от икономическия филиал на БАН.
Но в моента съм настроен именно за приключването на един глобален стопански цикъл.
Вероятно съм в голяма грешка и заблуда и ще бъда последен аутсайдер, докато останалите продължават да развиват прогреса с все по-модерни технологии.
rosen_at

Мнениеот Lupus » 14.01.2009 21:56

rosen_at написа:............
Аз съм любител спекулант. Вероятно нищо не разбирам от икономика, въпреки че имам магистърска степен от икономическия филиал на БАН.
Но в моента съм настроен именно за приключването на един глобален стопански цикъл.
Вероятно съм в голяма грешка и заблуда и ще бъда последен аутсайдер, докато останалите продължават да развиват прогреса с все по-модерни технологии.

Вероятно си в грешка.... Има време обаче да си смениш специалността... :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Мишо » 14.01.2009 22:56

A всъщност правил ли е някой сметка, дали се "връзва" енергийния баланс на производството на ток от фотоволтаици.
Дали за производството на такава голяма площ полупроводници не се употребява повече енергия от това, което фотоволтаика ще даде през живота си?
Ако се съди по цената - баланс няма и затова тази енергия се субсидира с неясната надежда да се развива технологията. Енергийно май сметката не излиза.
И аз подобно на @rosen_at съм песимистично настроен , но в малко подруг аспект. Сегашното консуматорско общество черпи енергия колкото може, и колкото повече енергия изразходва толкова по-напредничево се счита. Работата е стигнала до там, че за една калория храна в САЩ се изразходват 10 калории нефтопродукти - от обработка на почвата до поставяне на Зрънчо на щанда. Е, къде ще му излезе края...
Мишо

Мнениеот Lupus » 14.01.2009 23:09

@Мишо,
Сметката е по-друга. Човечеството винаги ще има нужда от енергия. А нефта, газа и въглищата рано или късно ще свършат. Тогава остават само слънцето, вятъра и атомната енергия.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 15.01.2009 01:56

Със сигурност енергията за производството на фотоволтаичните клетки е по-малко, отколкото те ще дадат през живота си. Доколкото знам тънкослойната технология връща енергията за производството си след 2 години, а кристалната - след 3-4 години. Тези показатели ще се подобряват в бъдеще.

Колкото до това дали ще се върнем в каменната ера - това не се знае. Но ако спрем да търсим разрешение на енергийната криза - тогава със сигурност ще се върнем, и то само след 20-30 години (тогава свършва петрола). Затова правителствата трябва да субсидират възобновяемите източници още днес. И трябва да го правят много по-интензивно, защото прехода на човечеството към екологична енергия ще трае цели 50 години. Тоест - вече сме закъсняли с началото на прехода. И сега бая трябва да се засилим. И колкото повече чакаме, толкова по-тежък и по-труден ще е този преход.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот rosen_at » 15.01.2009 17:57

Mateev написа:Със сигурност енергията за производството на фотоволтаичните клетки е по-малко, отколкото те ще дадат през живота си. Доколкото знам тънкослойната технология връща енергията за производството си след 2 години, а кристалната - след 3-4 години. Тези показатели ще се подобряват в бъдеще.

Колкото до това дали ще се върнем в каменната ера - това не се знае. Но ако спрем да търсим разрешение на енергийната криза - тогава със сигурност ще се върнем, и то само след 20-30 години (тогава свършва петрола). Затова правителствата трябва да субсидират възобновяемите източници още днес. И трябва да го правят много по-интензивно, защото прехода на човечеството към екологична енергия ще трае цели 50 години. Тоест - вече сме закъсняли с началото на прехода. И сега бая трябва да се засилим. И колкото повече чакаме, толкова по-тежък и по-труден ще е този преход.

Значи 50 години няма да иам печалба от еко-енергията, само инвестиции в застой!

През това време може да се инвестира в друго, носещо текущи печалби, и чак тогава след 50 години в производството на еко-енергия.

Пък като свърши петрола - голяма работа, и без петрол може да се живее!
rosen_at

Мнениеот lz1wvm » 15.01.2009 18:03

Значи 50 години няма да иам печалба от еко-енергията, само инвестиции в застой!

През това време може да се инвестира в друго, носещо текущи печалби, и чак тогава след 50 години в производството на еко-енергия.

Пък като свърши петрола - голяма работа, и без петрол може да се живее!

Както казваше един колега от форума ти си ката чукча писател а ма не и читател :!:
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 15.01.2009 23:08

Петрола не е само енергия и гориво. От петрол се правят и всички полимери (пластмаси), всички азотни торове и какво ли не още. Списъка е безкраен.

Огледайте се около себе си и ще видите, че 95% от предметите около вас са невъзможни без петрол. И въобще живота без петрол е възможен, но ще трябва коренно да се промени. 90% от предметите, които сега ползвате, няма да са същите без петрол. Може би ще ги има, но под друга форма и с друга цена и масовост на разпространението. Прехода, който предстои на човечеството, е грандиозен. Това е най-голямото предизвикателство, с което някога се е сблъсквала цивилизацията. И не се знае доколко успешно ще се справим. Знае се само, че ще е по време на нашият живот (след 20-30 години) и че ние с вас ще сме свидетели на триумфа или на провала.

Че човечеството ще оцелее е ясно. Но не е ясно само дали няма да се наложи да се върнем в средновековието. И дали тези 9 милиарда човешки живота няма да се редуцират до 50-100 милиона, изхранващи се и воюващи с лъкове и стрели.

Не знам дали не го разбирате или не го дооценявате. Но вероятността за такъв сценарий е много голяма, ако продължаваме да се успокояваме и да не правим нищо по въпроса.

Разберете - НЯМА ВРЕМЕ !!!
Такъв колосален преход се прави за 50-100 години.
А ние имаме само 20-30 !!!
Вече сме закъсняли и вече сме заложили бомба със закъснител !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот donpesho » 18.01.2009 19:06

Polysilicon
Прикачени файлове
isuppli_polysilicon_supply_demand_forecast_jan_09_550.JPG
Не е ли един логичен сценарий
isuppli_polysilicon_supply_demand_forecast_jan_09_550.JPG (38.79 KiB) Прегледано 18839 пъти
Аватар
donpesho

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали