Връзка с мрежата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Връзка с мрежата

Мнениеот petar1 » 27.01.2014 21:54

Също така системите биха могли да се изграждат и с микроинвертори.С просто превключване на броя микроинвертори ще може да се направи така, че генерираната мощност да е винаги малко по малка от консумираната, като стъпката ще е моментната мощност на един микроинвертор.Моля за коментари за този вариант.Поздрави.
petar1

Мнениеот Lupus » 27.01.2014 22:09

petar1 написа:Също така системите биха могли да се изграждат и с микроинвертори.С просто превключване на броя микроинвертори ще може да се направи така, че генерираната мощност да е винаги малко по малка от консумираната, като стъпката ще е моментната мощност на един микроинвертор.Моля за коментари за този вариант.Поздрави.

Разбира се, че става и така! Само че, има нещо което се разминава с разбиранията ми - да инвестирам много пари в мощности, за да вадя енергия от слънцето или вятъра, а после да не ползвам тия мощности. Мисля, че винаги може да се намери приложение на някой и друг киловат - дали ще си я складирам в акумулатори, дали ще си топля бойлера или басейна няма значение. Предизвикателството е да и намеря приложение, вместо да спра да я извличам!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот fu4ko » 27.01.2014 22:41

Подкрепям Lupus.Мислех да използвам акумулатори тъй като от незнание взех инвертор до 28 волта на вход,но като гледам какво стана с акумулаторчетата се отказах.Е може би пак от незнание ги скапах малко.Не,че два акумулатора оскъпяват толко ама идеята не ми допада.Имам още въпроси ама ще бъде когато имам напредък с още мощност.Дано това лято да е по добро и да се похваля и аз с централка макар и малка-350 вата
fu4ko

Мнениеот petar1 » 28.01.2014 00:20

Ами lupus би ли ми обяснил смисъла да инвестираш много пари в голяма централа и след това да не я узакониш.Би ли ми обяснил да инвестираш много пари в голяма централа несъобразена с твоите потребности от мощност и да топлиш басейни например.Нали за да топлиш басейн трябва да го изградиш т.е. още пари.Нали за да складираш енергия в акумулатори трябва да ги купиш - т.е. още пари, а те не са евтини.Би ли ми обяснил такава неузаконена голяма централа надвишаваща твоите потребности кога би се изплатила.Нали все пак все за изплащане говорите в този форум.Нали идеята на тези неузаконени централи е да се плаща по-малко (или хич) на енергото.Къде отива тогава икономията от цялата работа, да се топлят кучешки колибки, бойлери,басейни с фотоволтаик и т.н.Би ли ми обяснил, че нещо не схващам.Това е моето виждане по въпроса.Поздрави.
petar1

Мнениеот alabala963 » 28.01.2014 00:54

Петре1 Може ли аз да ти отговоря?
Понеже темата е "Връзка с мрежата", а се отплеснаха да разсъждават как да НЕ се връзваме с мрежата, та за това не ти е ясно т.е не схващаш. Щото са ни калпави управниците и съответно законите, затова ние се правим на Андрешковци и се чудим как да оставим бирника в блатото. В белите държави ползват изградената мощност за собствени нужди и когато има излишък или недостиг използват мрежата като буфер (акумулатор за обществено ползване). При нас положението е малко поизкривено. Ние се надяваме да се променят законите към по-нормални и да сме подготвени за това време (да не са ни отсвирили до тогава), та затова правим всички тези чудеса с релета, басейни и кучешки колиби .... Никой с кеф не си пръска парите "на вятъра", то е от зор и глупост. За сега глупостта е от управниците, а зора е при нас.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Mateev » 28.01.2014 01:50

Много точен анализ. Искам само да добавя, че според мене енергията, получена от фотоволтаични панели, всъщност е най-евтината от всички видове енергии. Трябва само човек да си прави сметките за 50, а не за 10 години.

Точно така. Когато строите къща, вие влагате в нея такива технологии и материали, щото тази къща да издържи най-малкото 100 години. И не ви се свиди да използвате качествени тухли, бетони, плочки или дограма. Ясно осъзнавате, че няма да сте живи да видите как тази къща ще рухне от старост, и въпреки това ВЛАГАТЕ ПАРИ В КАЧЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ. Просто приемете, че централата на покрива е част от тази къща. Няма да сте живи, за да видите как тази централа ще спре да работи.

Та ако отчетем факта, че слънчевите електроцентрали са една изключително дългосрочна инвестиция, която десетки години ще произвежда ток от нищото, тогава вече нещата изглеждат по съвсем различен начин. И ако разцъкаме калкулатора, но вместо 10 сложим 50 години, как тогава ще ти изглежда факта, че аз ще имам енергия на цена 4-5 стотинки, и ще я имам по тази цена докато съм жив, и моите деца и внуци, докато са живи, а другите хора ще плащат по 40-50 стотинки след 5-10 години и може би по лев-два след 20-30 години.

Та искам да кажа, че повечето от предприемачите в България, или въобще богатите хора са богати ИМЕННО ЗАЩОТО ИМАТ ДЪЛГОСРОЧНО ИНВЕСТИЦИОННО МИСЛЕНЕ. Те не мислят как да изядат или изпият поредния спечелен лев, а как да го инвестират колкото се може по-изгодно. И именно от инвестиционна гледна точка инвестицията във фотоволтаична централа е НАЙ-ДОБРАТА ВЪЗМОЖНА ИНВЕСТИЦИЯ дори и сега, при тази напечена обстановка. Простата математика го доказва това. Ако човек се откаже да харчи поредния спечелен лев, и реши да го остави на поколенията, най-доброто не е направата на депозит или купуването на златна монета, най-доброто е именно купуването на поредния фотоволтаичен панел. Сметките за бъдещата възвръщаемост показват именно това - панела е най-изгоден, защото ръста на цените на енергията е по-голям от ръста на цените на златото или на който и да било друг печеливш бизнес.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 29.01.2014 14:52

Различни хора,различни виждания на нещата.До някъде не е така защото хората с пари гледат друг бизнес и доколкото съм говорил с такива казват:,,всичко е скъпо и кога ще се избие.Мога да си плащам тока за какво да давам излишно ненужни пари".Та тези хора не гледат дългосрочната инвестиция.Освен това не съм виждал хора с пари да имат фотоволтаици на покривите.Виждал съм системи за топла вода.Такава има на отсрещната къща в която живея.Виждах в Кнежа на две места по два-три панела,но не съм сигурен дали са фотоволтаични.Та май фотоволтаиците са мечта на хора ентусиасти като мен. :alien:
fu4ko

Мнениеот alabala963 » 29.01.2014 22:27

Fu4ko, ако мислиш да похарчиш всичките си пари за панели - недей!
Г-н Матеев си е надвил на масрафа и може да си позволи лукса да похарчи малко пари за експерименти и на базата на натрупания опит да развие това негово хоби в бизнес. Относно инвестирането във фотоволтаици за собствена консумация, ами то ползването на енергия за собствени нужди само, се нарича самозадоволяване, а не инвестиране. При инвестирането главното е създаването на продукт, който да се продаде на пазара на цена по-висока от себестойността му. Ако сметките излизат с малко условности, си заслужава да се инвестира. Но ако условностите (вероятния риск) са много, по-добре е да се въздържиш докато намалеят.
Ако приемеш влагането на пари в панели като дългосрочен влог то си заслужава, само заради това, да си спасиш от "изветряване" спестените в момента парички. Защото за сега панелите най-малко "изветряват" в сравнение с другите ДМА. Нали ще се съгласиш, че не е разумно да си вложиш парите в съвременен компютър или в друга бързо обезценяваща се джаджа с цел дългосрочен влог.
Относно "хората с пари", защо да не погледнем малко по-глобално. В богатите страни, с богати хора, има много повече панели по покривите отколкото в бедните страни. В Албания, Македония и България има много повече коли на глава от населението отколкото в Австрия, Франция и Германия, но при панелите е обратно съотношението. Що ли?
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот fu4ko » 29.01.2014 22:52

alabala963 написа:Fu4ko, ако мислиш да похарчиш всичките си пари за панели - недей!
Г-н Матеев си е надвил на масрафа и може да си позволи лукса да похарчи малко пари за експерименти и на базата на натрупания опит да развие това негово хоби в бизнес. Относно инвестирането във фотоволтаици за собствена консумация, ами то ползването на енергия за собствени нужди само, се нарича самозадоволяване, а не инвестиране. При инвестирането главното е създаването на продукт, който да се продаде на пазара на цена по-висока от себестойността му. Ако сметките излизат с малко условности, си заслужава да се инвестира. Но ако условностите (вероятния риск) са много, по-добре е да се въздържиш докато намалеят.
Ако приемеш влагането на пари в панели като дългосрочен влог то си заслужава, само заради това, да си спасиш от "изветряване" спестените в момента парички. Защото за сега панелите най-малко "изветряват" в сравнение с другите ДМА. Нали ще се съгласиш, че не е разумно да си вложиш парите в съвременен компютър или в друга бързо обезценяваща се джаджа с цел дългосрочен влог.
Относно "хората с пари", защо да не погледнем малко по-глобално. В богатите страни, с богати хора, има много повече панели по покривите отколкото в бедните страни. В Албания, Македония и България има много повече коли на глава от населението отколкото в Австрия, Франция и Германия, но при панелите е обратно съотношението. Що ли?
Нямам пари.Ако имах бих си взел панели.Всеки си преценява сам за себе си.Всъщност имах възможност да си взема един панел и май трябваше да си взема а не да си взимам друго както бях написал някъде из темите.Така поне инвертора нямаше да работи със смешните 25 вата
fu4ko

Мнениеот saraneron » 30.01.2014 01:25

Фичи колко голям панел искаш да си купиш?Мисля ,че за тебе тук колегите можем да съберем някой лев да те позарадваме и стоплим душичката ти,аз внасям 100 лева ,колегите да кажат и добавят ако искат да направим една малка добринка на Фиката!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот fu4ko » 30.01.2014 02:27

saraneron написа:Фичи колко голям панел искаш да си купиш?Мисля ,че за тебе тук колегите можем да съберем някой лев да те позарадваме и стоплим душичката ти,аз внасям 100 лева ,колегите да кажат и добавят ако искат да направим една малка добринка на Фиката!
Колкото мен :alien: Подигравай се с бедните човеци :mrgreen:
fu4ko

Мнениеот saraneron » 30.01.2014 07:14

Незная как се казваш ,Фучи,но ако наистина ти е прозвучало предложението ми като обида ,моля да ме извиниш!Във форума звучиш толкова земно, не се обиждаш ,не си позволяваш и обиди!Усещам как добрината ти прелива към нас!С няколко думи,на мен лично ми допадаш като съфорумец,имам възможност да отделя някой лев и съм сигурен, че и други колеги ще са на моето мнение ,така ,че приеми този другарски жест от мен и ако има и други ,още по-добре!Г-н Матеев да каже колко вата панели има за продан или други колеги и като гледам едно 220-250 вата ще успеем да ти доставим! Моят дан ще ти го пратя в най-близкия банков клон където да си ги вземеш или направо на колегата ,който ще е доставчик на панела,силно се надявам и други колеги да се включат,макар и малко инцидентно да се появи тази идея.
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот fu4ko » 30.01.2014 08:28

Не мога да приема.Никой не ми е длъжен.А и темата е друга :alien: Да се придържаме към нея.
fu4ko

Мнениеот bubolinka1 » 30.01.2014 11:15

Човека е дошъл тук за съвети, а и те струват много, когато са точни.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот agro » 23.05.2015 17:02

Привет на всички! В тази тема е доста разискван въпроса за централа, скрита зад електромера и какво да се прави с излишната енергия. Ето какво съм намислил /не е с домашно приложение/: Имам гранулпреса 75 kW, имам и достъп до суровина за производство на гранули за горене /пелети/. Ако такова малко производство се комбинира със соларна централа и работи само тогава, когато има енергия от слънцето, колко голяма централа и за колко време от деня е оптимално да се направи? Натоварването на пресата може да се регулира чрез промяна на количеството суровина на входа, съответно консумираната мощност ще може да се регулира в някакъв диапазон, напр. 50 %. Идеята е готовата продукция да служи като акумулатор на соларната енергия, включвайки я в своята себестойност. Знаейки оптималната мощност на такава централа, може да се сметне дали е икономически рентабилна идеята. За сметката трябва да се има предвид, че средната потребявана мощност от предприятието в работно време без допълнителнителното пелетно производство е около 20 kW и все пак част от енергията ще трябва да се допълва от мрежата.
P.S. Да се замислят тези, дето трябва да си ограничават централите, върху горната възможност.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали