petar1 написа:Също така системите биха могли да се изграждат и с микроинвертори.С просто превключване на броя микроинвертори ще може да се направи така, че генерираната мощност да е винаги малко по малка от консумираната, като стъпката ще е моментната мощност на един микроинвертор.Моля за коментари за този вариант.Поздрави.
Нямам пари.Ако имах бих си взел панели.Всеки си преценява сам за себе си.Всъщност имах възможност да си взема един панел и май трябваше да си взема а не да си взимам друго както бях написал някъде из темите.Така поне инвертора нямаше да работи със смешните 25 ватаalabala963 написа:Fu4ko, ако мислиш да похарчиш всичките си пари за панели - недей!
Г-н Матеев си е надвил на масрафа и може да си позволи лукса да похарчи малко пари за експерименти и на базата на натрупания опит да развие това негово хоби в бизнес. Относно инвестирането във фотоволтаици за собствена консумация, ами то ползването на енергия за собствени нужди само, се нарича самозадоволяване, а не инвестиране. При инвестирането главното е създаването на продукт, който да се продаде на пазара на цена по-висока от себестойността му. Ако сметките излизат с малко условности, си заслужава да се инвестира. Но ако условностите (вероятния риск) са много, по-добре е да се въздържиш докато намалеят.
Ако приемеш влагането на пари в панели като дългосрочен влог то си заслужава, само заради това, да си спасиш от "изветряване" спестените в момента парички. Защото за сега панелите най-малко "изветряват" в сравнение с другите ДМА. Нали ще се съгласиш, че не е разумно да си вложиш парите в съвременен компютър или в друга бързо обезценяваща се джаджа с цел дългосрочен влог.
Относно "хората с пари", защо да не погледнем малко по-глобално. В богатите страни, с богати хора, има много повече панели по покривите отколкото в бедните страни. В Албания, Македония и България има много повече коли на глава от населението отколкото в Австрия, Франция и Германия, но при панелите е обратно съотношението. Що ли?
Колкото менsaraneron написа:Фичи колко голям панел искаш да си купиш?Мисля ,че за тебе тук колегите можем да съберем някой лев да те позарадваме и стоплим душичката ти,аз внасям 100 лева ,колегите да кажат и добавят ако искат да направим една малка добринка на Фиката!
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта