Изключително важен семинар

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Vandal » 12.03.2008 09:27

Матеев, нямаш си на идея с какво нетърпение ще чакам да пишеш за резултатите от тази среща.
Успех.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 13.03.2008 23:38

И такааааааааааа...................

Ходихме до Пловдив и присъствувахме на прословутия семинар. Ще се опитам в следващите няколко часа да ви запозная с подробности, но за най-нетърпеливите веднага казвам най-важните новини:

ЛОШИТЕ НОВИНИ

1. ЕОН, ЕВН, ЧЕЗ, НЕК, ДКЕВР и МИЕ са против масовата експанзия на фотоволтаични централи в България.
2. Новата изкупна цена за 2008-а г. ще бъде намалена с 2%.

ДОБРИТЕ НОВИНИ
1. Има нова версия на проектонаредбите по мерки 311 и 312. В новата версия за централи от ВЕИ вместо 10 вече се дават 15 точки. А селския туризъм от 20 е намален на 15 точки.
2. Има сигурна вътрешна информация от човек, директно посетил министерството, където са му казали "Спокойно. Пари по 311 и 312 ще има за всички желаещи."
3. Договорихме се с председателя на АСОЦИАЦИЯ на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ на ЕКОЛОГИЧНА ЕНЕРГИЯ Велизар Киряков да започнем съвместна борба за подобряване на положението с цените и узаконяването. Според него има реални шансове за поне частичен успех в следващите 6 месеца.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 13.03.2008 23:57

Започвам с подробности. Първо семинара започна с голямо закъснение. И първото, което ни казаха, е че всички докладчици трябва да побързат и да съкратят докладите си. Естествено това не можа да се получи при всеки и резултата беше, че накрая не остана никакво време за обсъждане и за задаване на въпроси от страна на инвеститорите. Дадоха думата само на трима за по минута и половина и това беше всичко. И набързо прекратиха дискусията. Останах с впечатлението, че организаторите се притесняваха от факта, че някой може да им зададе неудобен въпрос.

В залата присъствуваха малко над 100 човека. Не знам колко от тях бяха инвеститори или потенциални инвеститори. Но по моя груба оценка такива бяха поне половината от присъствуващите. Изглежда в последния момент организаторите бяха решили да разрешат и присъствието на непоканени хора, научили в последния момент за семинара. Съдя за това, защото сутринта се изви една доста голяма опашка от хора, които си плащаха по 100 лева. А официално поканените си бяха платили предварително по банков път.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 00:18

Първо няколко думи каза депутата Аталай (дано съм чул вярно името). Най-важното от неговото изказване беше неговото заключение, в което той каза, че Закона за ВЕИ може да бъде променен, ако нещо в него не е наред. Доста положително изказване. Даже за момент си помислих, че всичко е наред и законодателите декларират готовност за подобряване на положението с ВЕИ. Но следващите доклади ми охладиха ентусиазма.

След това се изказа Костадинка Тодорова от МИЕ. Тя ни припомни за директиви 2001/77/ЕС за производство на ел.енергия от ВЕИ и 2003/30/ЕС за биогоривата. Каза и за целта на ЕС 22% от ел. производството да е от ВЕИ. После пък спомена 20% потребление да е от ВЕИ. Не насмогвах да записвам, защото презентацията беше много набързо и всеки слайд се задържаше на екрана само по няколко секунди. Но записах най-важното: За България до 2011 г. трябва да постигнем 11% дял от ВЕИ. А в един от следващите доклади цитираха същата цифра от 11%, но този път до 2010 г. Не става ясно кое е вярното. Интересното е друго. Ами ние и в момента си имаме 9.5% от ВЕИ (старите ВЕЦ-ове). Следователно за следващите 2-3 години от МИЕ планират само 1.5% нови мощности от ВЕИ. Което означава, че въобще не си дават никакъв зор и мислят да продължат да я карат така, както и досега.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 00:24

Следващия доклад беше от Сашо Чобанов по въпроса за правните проблеми. Изрецитира ни доста членове и конфликтни ситуации в законодателството, включая и такива, за които не бях чувал. Много суха адвокатска реч. Не можах да направя никакви смислени записки с някаква полезна за нас информация. Типично в адвокатски стил. Много приказки с нулева информация. И накрая в главата ти не остава никакъв спомен за това какво точно се говореше доклада.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 14.03.2008 00:31

Едни такива наблюдения имам от 2004-та, когато реших да се запозная със стратегията на МИЕ, щото не бяха приказки, не беше чудо...Е?
Стратегия няма. Има само явно очертан мерак за лапане. И, ако може, винаги да е наготово.
Понеже сега "готово" няма, се почва опит за друсане на чувала: който се е захванал, ще бъде понапънат да се откаже - ето, щом свалят цени, е явно. И после, вече налапали се, родните дупетати, пак да вдигнат цените - щото този път ще тече в техния джоб. И, естествено, предизборно, за да се покажат, колко са "добри". Забележете периода: 2 години ПРЕДИ изборите "на власт идват" лошите, които "случайно" преди самите избори, ще бъдат пометени от "добрите момчета".
Това е прогноза. Запишете си я и внимателно следете събитията :arrow:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 00:50

Следващите два доклада бяха от представителите на EVN Вернер Хенгст и Гюнтер Брамбьок. Два много сериозни и много дълги доклада, в които се цитираха десетки проблеми на EVN при присъединяването на нови ВЕИ мощности. Слушах докладите с огромно внимание и честно да си призная, съгласих се, че EVN наистина имат основание да се жалват за част от проблемите си. Но имаше и измислени проблеми. И едва ли не обвиниха инвеститорите, че са виновни за голяма част от собствените си проблемите. Тоест - абсолютно никакво признание на факта, че съществува и насрещна страна, която също си има своите проблеми и своите оплаквания.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 14.03.2008 01:07

Mateev написа:2. Новата изкупна цена за 2008-а г. ще бъде намалена с 2%.

Предполагам визираш изкупната цена като цяло, но все пак да попитам... дали няма шанс да става въпрос само за добавката? Щото миналата година вдигнаха цената на електроенергията и те нещата ще се компенсират...
Miro

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 02:15

Не знам точно. Обаче успях да се договоря с Киряков да ме вземе със себе си на публичното обсъждане на цената (ако има такова). И ще направя всичко възможно не само да я задържа, но и малко да я повиша. Думата на Киряков се чува. Имало е много случаи, когато са се съобразявали с неговото мнение. Стига да е добре аргументирано. Аз ще отида с него и ще му предоставя аргументи. А той ще ги изложи по подходящ начин (с малко юридическа обработка и с цялата представителност на неговия пост). Няма гаранция, че ще успеем. Но засега други средства за въздействие нямаме.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 02:48

Продължавам с докладите на EVN.

Първо разказаха за ситуацията в Австрия, където имат богат опит. И цитираха следните мощности на австрийските централи от ВЕИ:
571MW - вятър
53MW - биомаса
30MW - биогаз
2MW - слънце
78MW - малки ВЕЦ

Забележете - само 2MW соларни електроцентрали. Изглежда в Австрия също има лоши изкупни цени за тока от фотоволтаичните централи и поради това няма почти никакви инсталации. За сметка на това са наблегнали страшно много на вятърните генератори (поне в тази част от Австрия, която се контролира от EVN).

След това ни информираха за положението в България в мрежата на EVN:

ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ
10MW - вече присъединени
67MW - със сключени предварителни договори или договори за присъединяване
134MW - запитвания (не знам какво точно какво имат в предвид и казаха на немски, но преводачката използва точно тази дума)

ФОТОВОЛТАИЦИ
0.11MW - вече присъединени
5.61MW - със сключени предварителни договори или договори за присъединяване
20MW - запитвания

МАЛКИ ВЕЦ
2.9MW - вече присъединени
32.3MW - със сключени предварителни договори или договори за присъединяване
7.5MW - запитвания

Вече имаме много точна информация. До момента EVN са присъединили само 110kW слънчеви електроцентрали. Всичко останало е само на хартия и не се знае дали се строи или не.

Правейки анализ на горните цифри стигам до следните изводи:
1. Май няма много кандидати за малки ВЕЦ-ове. Това е доказателство, че водните ресурси са вече изчерпани.
2. Същото е и положението с перките. Само около 10-15 присъединени ветрогенератора си е направо смешно.
3. С фотоволтаиците ситуацията също е трагична. Трябва да се има в предвид, че 30 киловата в Айтос са присъединени още преди 2006-та година. Значи само 70kW нови фотоволтаични мощности за година и два месеца. С тези темпове на България ще и трябват поне 50 000 години (смятал съм го), за да направи прехода от петролно към соларно (водородно) човечество.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 03:10

По-нататък в доклада се говореше само за ветрогенератори. Например цитираха случай, при който малък спад в напрежението (на 80%) е предизвикал едновременното автоматично изключване на хиляди ветрогенери, което пък от своя страна е предизвикало срив на енергийната им система. И след това намекна, че този дефект го имат и всички стари ветрогенератори, които в момента се купуват в България. И доуточни, че ветрогенераторите "втора ръка" трябва да бъдат забранени от законодателите и в България да се внасят само нови ветрогенератори.

Говориха ни и още хиляди други неща. Въобще EVN изконсумираха една значителна част от малкото и ограничено време на семинара. Имам тяхната презентация на хартиен носител. Ако за някого представлява интерес, ще я сканирам и ще я публикувам.

Втория доклад от EVN беше от Гюнтер Брамбьок. От него не си спомням нищо. Не съм и записал почти нищо, което означава, че в него не е имало интересни моменти. Имам записана само една мисъл, която явно ме е впечатлила:

"Големи разходи, които трудно се овладяват и не са социално приемливи"

Тълкувайте я както си искате.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 03:26

Следващия доклад беше от ЧЕЗ. Изглежда лектора е говорил много бързо, защото съм успял да запиша само откъслечни и недовършени изречения. По-долу направо цитирам записките си:

Чл.13 от ЗАВЕИ и ЗЕ ...............
Да, но !!! Процеса е непредсказуем.

Насърчаването на производителите от ВЕИ ОБЕЗСЪРЧАВА ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ.

ЧЕЗ има само 26 подстанции в София. Нямат далекопроводи извън София.
Нямат ресурси, да се занимават с ВЕИ !!!

През 2007 г. ЧЕЗ изкупува 475MWh от ВЕИ със средна цена от 100 лв./MWh

Неравномерно портфолио от ВЕИ между ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Искат добавката да се разпредели справедливо в цяла България.

Тоест ЧЕЗ също се жалва за какво ли не и въобще не му пука за нашите проблеми или за екологичното бъдеще на нашите деца. Да има как, щеше да отмени закона за ВЕИ.

Направи ми голямо впечатление, че за разлика от докладите на EVN (които изглеждаха много сериозно и бяха много добре обосновани) доклада на ЧЕЗ създаваше впечатление по-скоро на хленчене за собствените проблеми и на тотално отричане на ВЕИ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 04:03

Следва доклада на ЕОН, изнесен от Манфред Пааш. Доклада беше много сериозен и много добре обоснован. Според мене много добре защитиха позицията си, особенно ситуацията с претоварената от ветрогенератори мрежа в североизточната част на България.

Като начало цитираха целите за постигане от ЕС и от България.
ЕС - от 8.5% сега до 20% през 2020 г.
BG - от 9.4% сега до 16% през 2020 г.
а до 2010 г. - 11%

Основен принос очакват от ветрогенераторите. За фотоволтаиците не казаха нищо или поне аз нищо не съм си записал. Ето тяхната ветрогенераторна статистика:
25MW - в експлоатация
33MW - със сключен договор
252MW - с предварителен договор
1030MW - с предварително становище

ЕОН иска план за развитие на вятърната енергия в България, за да може да си планира инвестициите в развитието на мрежата.

Според тях ветрогенераторите генерират не само енергия, но и много смущения в мрежата. И ако ЕОН не направи нищо, то тогава лошото качество на електроенергията ще изгони много инвеститори в другите области на икономиката. Затова с цел повишаване на качеството ЕОН трябва да направи много нови инвестиции. Един вид с присъединяването на ветрогенераторите вкарваме ЕОН в големи допълнителни разходи и това допълнително ще оскъпи енергията.

Тука ЕОН наистина са прави и най-искрено им съчувствувам. Ветровите зони на България са в техните владения. Но по принцип тези региони са слабо заселени и имат ниска плътност на далекопроводите. И наистина ЕОН трябва да направи огромни инвестиции в нови далекопроводи и подстанции, за да поеме стотиците нови ветрогенератори. Ако обаче се появят такива. Храня голямо съмнение, че заявените мощности са от хора, които въобще нямат никакво намерение да монтират ветрогенератори. Просто имат подходящата земя и срещу скромна сума са резервирали мощност на някой далекопровод. И след това тръгват да търсят западни инвеститори. Склонен съм да си мисля, че от заявените над 1000 ветрогенератора реално ще се монтират не повече от 100-200. И пак ще се наложи фотоволтаиците да спасяват положението. Но докато нашето правителство се опомни, и види че я закъсва с плановете за ВЕИ, ще минат поне още 2-3 години.

Както и да е. Имам още много записки по доклада на ЕОН, но в тях се говори само за ветрогенератори и за проблемите на ЕОН. Отново няма и капка разбиране за проблемите на инвеститорите. Няма и намек за фотоволтаици. Единственото хубаво е, че за разлика от ЧЕЗ, при ЕОН поне има разбиране, че трябва да има производство на енергия от ВЕИ. И за тази цел той трябва да направи много нови инвестиции.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 04:28

Следващия доклад беше на НЕК. Той продължи да пее същата песен, подета и от останалите. Изказаха се десетки техни проблеми (имам ги и на хартиен носител). Има и много жалби от текущото законодателство. Няма смисъл да се повтарям. Ако трябваше да се остави законодателството в техните ръце, щяха да усложнят процедурите още поне 2 пъти и освен това щяха да наложат редица санкции (това е нов момент в доклада на НЕК) на техния враг. А техен ВРАГ НОМЕР ЕДНО сме ние, скромните инвеститори, които искат да вложат собствените си пари и здраве за едно по-светло бъдеще.

В доклада на НЕК има и полезна информация. Цитирам:

Общо за цялата страна, групирани според първичния енергиен източник, са подадени искания за проучване за присъединяване на генериращи мощности, както следва:
Вятър - 2470 MW
Слънце - 155 MW
Биомаса - 60 MW
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 04:36

Имаше и два доклада от инвеститори, които уж трябваше да споделят своя опит от внедряването на фотоволтаични системи. Но се получи малко смешна ситуация. Първия доклад беше от някаква фирма, която показа на екрана 4 модула край някаква селска къща. Явно автономна система. И после започна да ни залива с числа, таблици и какво ли не още. Сигурно неговата презентация беше от 1000 слайда. Така и не разбрах какво презентираше. Само слайда с 4-те модула стоя на екрана няколко минути, а останалите слайдове бяха превъртяни като на вентилатор.

Втората фирма беше някаква западна, която явно беше дошла да си направи самореклама. Започна една монотонна хвалба, която изгони половината участници от залата. В един момент немеца се усети, че никой не го слуша и млъкна. А преводачката допрочете набързо текста на превода, като прескочи някоя друга страница. И добре направи.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали