Проблем с отдадена капацитивна реактивна енергия!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Marty2000 » 17.01.2012 16:48

Мисля, че МКРУ-то е на точката на свързване (на жаре-то) - разстоянието е 1300 м. от БКТП. Кабела е около 1400 м - 20 кV, тип NA2XS(F)2Y 3х(1х95мм2 RM/16). Шалтера е в БКТП-то - изключва само централата (в стаичката на охраната има ток). Този шалтер на книга го дават да издържи 10000 комутации, но мен ме съмнява. Електромера е закрепен на външна стена на БКТП-то (мисля, че мери на 20 кV). Соларните кабели (6 мм2) са 25 км, кабел НН СВТ-c 5 х 10 mm2 / Инвертор - ГРТ / - 3 км, кабел НН САВТ 3 х 185 + 95 mm2 / ГРТ - БКТП / - 2 км. Парцела има много неправилна форма, затова са такива дължините. За сега временно проблема се премахна с изключване на централата през вечерта - разбирам, че не е правилно от техническа гледна точка - но се спестяват пари докато не намерим подходящо решение. Трябва да се има в предвид и фактора на мощност на мрежата, които не е постоянен при нас според мен и да се изберат подходящи компенсатори. Ще информирам допълнително ако напреднем в някакъв план.
Marty2000

Мнениеот Marty2000 » 18.01.2012 13:13

Днес фирмата изпълнител на проекта ме изненада много приятно с адекватно решение на проблема. Инженерите им много бързо реагираха и показаха професионализъм. Благодаря на тях и на всички, които се включиха в дискусията. Ще помоля администратора да заключи темата.
Marty2000

Мнениеот Lupus » 18.01.2012 15:12

Marty2000 написа:Днес фирмата изпълнител на проекта ме изненада много приятно с адекватно решение на проблема. Инженерите им много бързо реагираха и показаха професионализъм. Благодаря на тях и на всички, които се включиха в дискусията. Ще помоля администратора да заключи темата.

Сподели какво е решението, все пак е интересно да се знае...
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 18.01.2012 19:45

Да,и на мен ми е интересно какъв е бил проблема.....ако може все пак да го споделите във форума.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Слънчо » 19.01.2012 10:55

Мисля че точно това е смисълът на форума. Да потърсиш от колеги съвет, а когато те питат за такъ, в да споделиш своето мнение и опит.
Слънчо

Мнениеот venkap » 19.01.2012 22:04

Според мен, предложеното решение от фирмата изпълнител се състои в автоматизиране на "дърпането на шалтера".
venkap

Re: Проблем с отдадена капацитивна реактивна енергия!

Мнениеот Hacko » 16.02.2012 00:00

Това е наистина реален проблем който всички много го подценяват но накрая излиза скъпо !!!
Или слагайте кондензаторите или пък започнете да консумирате минимума докато не работят централите (например през ноща пускайте едно калориферче да топлите въздуха :D ) ... и двете неща трябва да се изчислят много точно и да видите къде ще ви излиза сметката :wink:

а иначе историята може да познава и такива които на края на месеца е трябвало да дават пари вместо да взимат ... кой знае :D
Hacko

Мнениеот lz1wvm » 16.02.2012 00:31

Hacko...човека говори за проблем с капацитивната енергия,а ти го караш да слага кондензатори....И какви са тези калориферчета нощем,.....ти Свети валентин ли си празнувал или Трифон зарезан.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Re:

Мнениеот Mateev » 16.02.2012 06:48

venkap написа:Според мен, предложеното решение от фирмата изпълнител се състои в автоматизиране на "дърпането на шалтера".

Това да, но има и още нещо - инверторите имат много лош косинус фи сутрин и вечер, когато радиацията е много слаба и енергията от панелите едвам достига да захрани електрониката на инвертора. Или зимно време когато панелите са под слой сняг или скреж и се принуждават инверторите да работят с по-малко от 1% от мощността си. Глупаво е да накараш един 15 киловатов инвертор да отдава в мрежата само 20 или 50 вата.

Та според мене тука трябва да има някаква автоматика с фотоклетка и инверторите да се изключват от мрежата под дадено ниво на радиацията. Това ниво трябва да може да се регулира много прецизно и после да се настрои посредством експеримент в реално време, гледайки показанията на електромера няколко сутрини и вечери. Трябва да се намери точният баланс, защото намаляването на реактивната енергия ще е свързано и с известна загуба на активна енергия.

Иначе опитите за компенсация с индуктивности (например мотори) са предварително обречени на провал. Не че е невъзможно, но ще стане скъпо и сложно, защото е необходимо плавно регулиране от нула до някакъв максимум на огромни и мощни индуктивности (мотори). Говорим за мегават - знаете ли какво огромно животно е това? Много по-лесно е да се прави щрак-щрак на контактори, използвайки верните датчици, настроени на верните нива на задействие.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 16.02.2012 11:54

Mateev написа:
venkap написа:Според мен, предложеното решение от фирмата изпълнител се състои в автоматизиране на "дърпането на шалтера".

Иначе опитите за компенсация с индуктивности (например мотори) са предварително обречени на провал. Не че е невъзможно, но ще стане скъпо и сложно, защото е необходимо плавно регулиране от нула до някакъв максимум на огромни и мощни индуктивности (мотори). Говорим за мегават - знаете ли какво огромно животно е това? Много по-лесно е да се прави щрак-щрак на контактори, използвайки верните датчици, настроени на верните нива на задействие.

Не става въпрос за “мегават”, а за 30 ÷ 50 kVAr моментна мощност. Достатъчен е един дросел на ниската страна. Дори да влезе в режим на генериране когато е включен, не е проблем, защото реактивната ще е с друга посока и няма да има санкции.
venkap

Мнениеот Слънчо » 17.02.2012 11:00

Marty2000, нали не използваш форума само за цоцане на информация. Я, виж колко добронамерени мнения получи. И то все безплатно. Няма ли да споделиш предложеното ти решение. Сигурно би било реализуемо за много други проекти.
Слънчо

Мнениеот Mateev » 17.02.2012 11:44

За последен път е идвал във форума на 27.01.2012 11:42. Явно е видял част от дискусията и нашата молба да ни даде информация, но нищо не е направил.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Marty2000 » 17.02.2012 15:04

Здравейте! Наистина не съм писал скоро във форума, защото започнахме нов проект, а и не сме поставили реактора все още. Доставката ще е в началото на месец март - 55 kVar. Все още не сме решили по кой начин ще се включва - примерно може с фотореле или с датчик за радиация. След монтажа ще дам по-точна информация.
Marty2000

Мнениеот InchHigh » 20.02.2014 12:08

Най - правилното техническо и икономическо решение е да се монтира реактор (индуктивност) на ниско напрежение към трансформатора. Има специализирани фирми, които се занимават с тези въпроси. Аз също имах такива проблеми с върната капацитивна и се свързах с фирма Белком в София. Плащахме по 1000лв. всеки месец, а реактора който доставиха беше около 4 000лв. С колегите го свързахме и от няколко месеца не плащаме вече глоби.
InchHigh

Мнениеот KD Solar » 20.02.2014 12:26

InchHigh написа:Най - правилното техническо и икономическо решение е да се монтира реактор (индуктивност) на ниско напрежение към трансформатора. ................... Плащахме по 1000лв. всеки месец, а реактора който доставиха беше около 4 000лв. С колегите го свързахме и от няколко месеца не плащаме вече глоби.

Е как само 10 мин след регистрацията и написа реклама? Никой нито те пита - тема забравена от 2 години и ХОП - Директна реклама. Плащахме по 1000лв. всеки месец, а реактора който доставиха беше около 4 000лв. - звучи ми като ВС Телешоп!
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали