Истината за Фотоволтаиката в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Истината за Фотоволтаиката в България

Мнениеот Day Energy » 10.06.2013 00:34

още 2011 истината назряваше, като говорихме за неадекватно проектиране и последиците за цените (ако това всичкото влезе в микса), какво и при Белене и тук се подготвиха по едни 1000-2000 декара готови да бъдат умножени по 10 и 20; истината е че на гърба на микса се продадоха 500-600 МВ в проектни права - всички от Министерски съвет, през Семерджиев, до ДКЕВР в краина сметка кашираха..

ако темата е "истината", статискити от АУЕР са последствията, а за първопричините е добре да се погледне надълбоко - от собственоста на проектите преди да станат централи, не са "Самсунг" и Сън Едисон (ако примерът е в 50 МВ респ. 60 МВ централи), като много други малки и големи те са част от повярвали инвеститори, с предимството че зад тях стоят правилните решения за финансиране, които малките нямат и не могат да имат.

като всички останали истини и тази за "ПВ в България" е много точно побългарена
Day Energy

Мнениеот Vandal » 10.06.2013 11:03

Под заглавието "Истината" имам в предвид че навсякъде се говори за различни цифри.
В четвъртък на срещата с ЕСО се говорише че докрая на годината щяли да надхвърлят 1250 MW което е пълна глупост.

Национална електрическа компания ЕАД - 250,240 MW - 17 централи
ЕВН България Електроснабдяване ЕАД - 457,891 MW - 637 централи
Енерго-Про Продажби АД - 96,301 MW - 102 централи
ЧЕЗ Електро България АД - 137, 932 MW - 212 централи
Аватар
Vandal

Мнениеот hidrazin » 10.06.2013 13:02

И защо мислиш че глупост? А тези данни от къде са?
hidrazin

Мнениеот ferdy » 10.06.2013 13:23

Глупост е защото няма как до края на годината да се въведат в експлоатация 250 МВт централи, при това само до 30 и 200 кВт, тъй като за по-големите няма зони за присъединяване. Това са хиляди централи, познаваме сектора и знаем кой, къде и колко строи в момента. Сега отново се върнахме на нивото от 2008-2009 г., когато се знаеше кой, какво строи.
ferdy

Мнениеот Vandal » 10.06.2013 13:39

hidrazin написа:И защо мислиш че глупост? А тези данни от къде са?

Прочети последното изречение от първия ми пост и ще разбереш.
Пусната в експлоатация 2013 г. - 1,3 MW и то едва 18 малки централки.

Това е през първата половина на 2013 г.
Колко според теб ще се присъединят до края на годината?
И както се очаква 60% мито на панелите..
Аватар
Vandal

Мнениеот hidrazin » 10.06.2013 14:27

Просто ми е интересно има ли някъде регистър на присъединените централи? Защото гледам тук на картата и не виждам на първо четене едно 50-75 MW соларни централи. Има ли такъв филм да са изградени и пуснати пък да ги няма черно на бяло защото например още не са прехвърлили подстанциите на НЕК или нещо подобно?
http://vei-bg.com/bg/projects/search.html
hidrazin

Мнениеот ferdy » 10.06.2013 14:31

Единственият регистър са данните в АУЕР, откъдето колегата е вадил, друга информация няма.
ferdy

Мнениеот Vandal » 10.06.2013 14:53

Тези данни са взети от АУЕР.
Жалко че не ммога да направя корекция на първия си пост.
Данните може да не са много точни.
Взети са под внимание заявленията за гаранции за месец април.
Като чекна за месец май, излиза че са издадени гаранции за по-малко инсталирана мощност - 809,984 MW - 838 централи
Толкова ли им пречи на АУЕР да направят една точна статистика.
Изглежда че все още не са издадени всички за месец май.
След един месец сметката ще е точна.
Аватар
Vandal

Мнениеот hidrazin » 10.06.2013 15:14

Мдааа... Значи на сайта който дадох не им е вярна информацията по картата. Тези 50-75 MW за които говорех ги има в регистъра на АУЕР. Значи наистина това за 1250 MW е доста висока цифра. Е, разбира се да не забравяме че живеем в България и от всеки храст може да излезе заек. Вече нищо не може да ме учуди у нас. :(
hidrazin

Мнениеот bubolinka1 » 10.06.2013 15:44

Да не ме упрекнете, че не съм по темата, но при такава дезинформация, немога да си замълча. Само преди месеци се проведе първият и най-безсмислен референдум в който дори аз, интересувайки се живо, не разбрах нищо заради нарочно изнасяна противоречива информация.
Сега същото се случва и с PV добита енергия. Ще рече човек, че предпочита въглищата. Ще забрави как се определя част от цяло/ за потребена и произведена енергия", за да се достигне до 16%. /. И докато се спори за ударите под кръста, които раздават големите играчи в бранша/включително и държавата се държи като мутра/, тези в ЕС говорят за 30% през 30г. Но на последното не се обръща внимание. Не се обръща внимание и когато се одобряваха плодородни земи за "залесяване" с панели, вместо големи паркове по варовикови баири/. Не се обсъжда безкрайно поле с панели ДО РЕКА.... Умишлено се бутат въпроси, нямащи нищо общо с развитието на сектора, а обезкуражителни спирачки за да спре. Ще рече човек, че ЕС и ЕК не съществуват, че въглищата са евтини .
Представя ни се паралелна реалност, а развитието ни се НАЛАГА със сила и имуществени санкции.
Дали грее слънцето днес , е изобличителният въпрос, ако попитаме председател на някоя комисия? Един крайно неуважаван политик, когото искаха да застрелят с газов пистолет каза в реч нечута от никого. Преминаваме от въглеродна, към водородна епоха. От основополагащите договори на ЕОбщност, само договора за европейска общност за въглища и стомана не беше подновен след изтичане на срока си от 50г. Останалите общности бяха заменени от Европейски съюз, а Европейската общност по атомна енергия и сега съществува отделно от ЕС. И ако забелязвате, Европейският Съд и ЕК имат правила за формата на краставиците/ отпаднала необходимост/, и опипват оливниците в ресторантите и цигарите, то по енергетиката този общ за трите общности съд, няма произнасяне по нито един казус. ЗАЩО? Хубаво е и лек коментар на изнесеното в медиите да има. Нашите управници изпълняват възможно най-лошо дадените препоръки за разивите на каквото и да било. Съпротивляват се, за да им бъде наложено. Кога ще коментират 30х30- ще наблюдавам с интерес ! До края на тази година е срокът за Министърът на енергетиката, да изготви доклад за изпълнение на програмата за енергетика. Понеже си подготвят заблуждаваща информация, опипват с блъфиране данните, за да наблюдават реакцията/минава- не минава/. Щото "оня" въпрос от референдума трябва да си го бутаме паралелно, а ако може и ЕК да излъжем за изпълнението на ВЕИ, ще е най-добре. Щото имаше една подобна игра за данък върху стойнността по договорите и изплатените суми по договорите - на кое плащаш данък ? Едното е данъчно събитие, пък другото е бъдещи вземания. :lol: Ще четем доклада с интерес скоро.
:flower:НЕ МЕ СЪДЕТЕ за СПАМ !
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Vandal » 10.06.2013 18:24

Незнам за другите ВЕИ но фотоволтаиката е лесно предвидима в годишен план.
Една елементарна сметка показва че ако остане сегашната инсталирана мощност от 942 MW
то за 2013 г. ще имаме произведени 1,22 TW и то оптимистично.
От последни данни на ЕСО за 2011 г (за 2012 липсват) в България имаме потребление от 38 TW.
Прости сметки показват че фотоволтаиците в България ще произведат 3,21 % от консумираната електроенергия в България.
Сега вие пресметнете колко ще се отрази на сметките за ток това количество като средната изкупна цена е около 420-450 лв за старите централи.
Аватар
Vandal

Мнениеот lz1wvm » 10.06.2013 20:31

bubolinka1 написа:Да не ме упрекнете, че не съм по темата, но при такава дезинформация, немога да си замълча. Само преди месеци се проведе първият и най-безсмислен референдум в който дори аз, интересувайки се живо, не разбрах нищо заради нарочно изнасяна противоречива информация.
Сега същото се случва и с PV добита енергия. Ще рече човек, че предпочита въглищата. Ще забрави как се определя част от цяло/ за потребена и произведена енергия", за да се достигне до 16%. /. И докато се спори за ударите под кръста, които раздават големите играчи в бранша/включително и държавата се държи като мутра/, тези в ЕС говорят за 30% през 30г. Но на последното не се обръща внимание. Не се обръща внимание и когато се одобряваха плодородни земи за "залесяване" с панели, вместо големи паркове по варовикови баири/. Не се обсъжда безкрайно поле с панели ДО РЕКА.... Умишлено се бутат въпроси, нямащи нищо общо с развитието на сектора, а обезкуражителни спирачки за да спре. Ще рече човек, че ЕС и ЕК не съществуват, че въглищата са евтини.
:flower:НЕ МЕ СЪДЕТЕ за СПАМ !

Това според мен не е спам,а реалност.Почти всеки Българин използва дърва или въглища,особенно през зимата,включително и аз.За сега не виждам по-евтино гориво за отопление.А дървата също се вписват в микса на ел.енергията(само дето някой хора не ги смятат),и за това има толкова ниско потребление на ел.енергия(особено през зимата).
А колкото за истината за фотоволтаиката в България,имат вина и самите инвеститори,барабар с инсталаторите,че толкова години не се замислиха какво правят и защо го правят.А едва сега при свършен факт(факти) от страна на много държавни институции....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Vandal » 10.06.2013 20:34

Използвани схеми за подпомагане или нарочените от смешника Делян Добрев (ГЕРБ) като "двойно субсидирани"
Мярка 312 - 11,081 MW 1,17 % - 119 централи
Мярка 311 - 3,51 MW 0,37 % - 41 централи
Аватар
Vandal

Мнениеот hidrazin » 11.06.2013 00:32

lz1wvm написа:Това според мен не е спам,а реалност.Почти всеки Българин използва дърва или въглища,особенно през зимата,включително и аз.За сега не виждам по-евтино гориво за отопление.А дървата също се вписват в микса на ел.енергията(само дето някой хора не ги смятат),и за това има толкова ниско потребление на ел.енергия(особено през зимата).
А колкото за истината за фотоволтаиката в България,имат вина и самите инвеститори,барабар с инсталаторите,че толкова години не се замислиха какво правят и защо го правят.А едва сега при свършен факт(факти) от страна на много държавни институции....

:D А здрасти пак. В събота си говорихме с теб ама не стана дума за отопление. Най-евтиното за сега е термопомпата или както някои и викат - климатик. Е, разбира се ако цената на тока не стигне 50-тина стотинки като в Германия благодарение на ВЕИ-тата пък заплатите да останат български. :D И май и тогава ще е поносима.
Пък за инвеститорите - видяли са вратичка и се пробват. Има една стара поговорка - "Покритото мляко котката не го яде." А за инсталаторите - мисля че нямат вина защото в тях виждам изпълнителите според мен. Плащат им да свършат дадена работа. Ако имаме едни и същи в предвид де.
Другото е лошо - нямаше институция която да контролира процеса и да няма излъгани и бесни хора с кредити и ипотеки. Не ги виня, но не ги и оправдавам. Бизнеса си е бизнес. Има рискове, няма гарантирана печалба и фалитите са ежедневие. Просто всичкото е гнило още от самия си замисъл още някъде 2003-4 година ако не ме лъжат спомените. 8)
За тези които ще ме критикуват - приемем да го обсъдим. Лошо няма.
Лека и наздраве! :afro:
hidrazin

Мнениеот ferdy » 11.06.2013 18:23

lz1wvm, напротив, замисляхме се. И някъде към 2010 г. се събрахме и измислихме, че трябва да се действа - да се подкрепи изграждането само на малки централи, а големите да се ограничат. Започнахме действията с написването на едно писмо, подписано от десетки колеги от цялата страна в оригинал (куриери, отговорници по области, рейсове и т.н.). Внесохме го в парламента. Нищо.
Направихме асоциация за подкрепа на малките централи: писма, становища, обжалвания, съдилища, обществени съвети, срещи с депутати, министри, с ръководители на всички администрации, които ни касаят, стачкувахме, жалвахме се на Европейската комисия... т.е. всичко, което може да направи един субект в правова държава е правено. Няма човек в тая държава, който да не ни е лъгал, че ни подкрепя. Някои бяха и нагли лъжци.

Предполагам всички знаем защо се получи бум на фотоволтаиката миналата година. Всеки ден научавам за една или друга централа кои са им реалните собственици. Оказва се, че чужди инвестиции има доста малък процент, болшинството са на наши, родни властимащи или техни приближени. Е, как тогава някой да спре да се правят 20 съседни централи от по 4,9 МВтп, на които даже не са си направили труда да измислят имена? ПВ1, ПВ2, ПВ100?
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали