Въпрос за арестори

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Въпрос за арестори

Мнениеот KD Solar » 10.09.2013 15:04

Много странна работа...
Ти нали не си им пращал инверторите?
От къде знаят какъв е проблема, за да отказват гаранцията и да искат пари за ремонт?
Нали са гаранционни?
Ние до сега нямаме отказана гаранция от SMA, дори имахме изгорели транзистори от недобре уплътняващ капак.
И проблема беше в капака, а не беше в монтажа на капака.

По принцип процедурата е следната - до 3 дни (най-много до 5) ти изпращат нов (или отремонтиран) инверотор без капак от сервизния им център в Гърция.
Ти си сваляш твоите капаци и ги монтираш на "новите" инверотри.
Проблемните ги пращаш по ТНТ за тяхна сметка, на техен акаунт в ТНТ.

Но нещата може би са се променили. Преди 2 месеца ни доставиха SMA SI 2224 без фърмуер или с грешен и не работещ такъв. А бяхме в гората и се получи точно като в приказката за Неволята - викахме, писахме, звъняхме и най-накрая си наляхме (ама не по едно питие) нов фърмуер.

Явно и тях ги е ударила кризата, знам че уволниха сумати хора...

Успех
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот PVTricity » 10.09.2013 15:11

Не съм ги пращал, още са ми на парка.
Но казаха, че щом нщмам арестори на DC страната не ми важи гаранцията от пренапрежение.
Те със това започнаха!
PVTricity

Мнениеот petar1 » 10.09.2013 16:01

Като ги гледам тези инвертори видимо нямат много електроника вътре в тях, а пък защо са толкова скъпи.Нали уж съвременната електроника вече не е скъпа.А пък и ремонта им скъп.Поздрави.
petar1

Мнениеот KD Solar » 10.09.2013 16:16

petar1 написа:Като ги гледам тези инвертори видимо нямат много електроника вътре в тях, а пък защо са толкова скъпи.Нали уж съвременната електроника вече не е скъпа.А пък и ремонта им скъп.Поздрави.

Защото ...
За по-малко пари от 1650E ще си нови инвертори с нова гаранция.
Ама тук някой нещо го "ебава"...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 11.09.2013 00:41

На мене не са ми искали пари за ремонта. Подмениха ми всички инвертори, дори и транспорта беше за тяхна сметка. Вярно е че в началото малко се дърпаха, но най-накрая клекнаха. Не сме крили от тях, че причината е от пренапрежения. Това че гаранцията не важи за пренапрежения сега го чувам за първи път. Няма такова нещо - техните инвертори си имат вградени варистори и трябва сами да си се оправят с пренапреженията. Не сме длъжни в DC частта да слагаме арестори, въпреки че аз съм го правил за собствено спокойствие. Самата SMA никога не е препоръчвала слагането на арестори в DC частта, или поне аз не знам. Ще ме извините ако греша, но арестори аз съм слагал доброволно, а не по препоръка на SMA.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 11.09.2013 08:57

Mateev написа:На мене не са ми искали пари за ремонта. Подмениха ми всички инвертори, дори и транспорта беше за тяхна сметка. Вярно е че в началото малко се дърпаха, но най-накрая клекнаха. Не сме крили от тях, че причината е от пренапрежения. Това че гаранцията не важи за пренапрежения сега го чувам за първи път. Няма такова нещо - техните инвертори си имат вградени варистори и трябва сами да си се оправят с пренапреженията. Не сме длъжни в DC частта да слагаме арестори, въпреки че аз съм го правил за собствено спокойствие. Самата SMA никога не е препоръчвала слагането на арестори в DC частта, или поне аз не знам. Ще ме извините ако греша, но арестори аз съм слагал доброволно, а не по препоръка на SMA.

Г-н Матеев доразви моето последно изречение от по-горния ми пост "Ама тук някой нещо го "ебава"..."

Колега PVTricity, писахти и на ЛИЧНИ - провери вградените варистори.
Махни ги и включи инвертора.
Ще ти даде съобщение, че инвертора не е защитен от пренапрежение, но това няма да влияе на работата му (временната).
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот PVTricity » 11.09.2013 09:25

Здравейте колеги
Благодаря Ви че се сключшата и споделяте проблеми аналогични на моя.
Ще проверя аресторите в инвертора. Оставил съм го в един сервиз в Русе да го разглобят и ще видим какво ще открием.
Преди да го разглобим не се виждат арестори, които да могат да бъдат сменени.
Поздрави!
PVTricity

Мнениеот Beboko » 11.09.2013 11:33

PVTricity написа:Здравейте колеги
Благодаря Ви че се сключшата и споделяте проблеми аналогични на моя.
Ще проверя аресторите в инвертора. Оставил съм го в един сервиз в Русе да го разглобят и ще видим какво ще открием.
Поздрави!

Ето сега вече няма да имаш гаранция !
Beboko

Мнениеот KD Solar » 11.09.2013 13:38

PVTricity написа: Оставил съм го в един сервиз в Русе да го разглобят и ще видим какво ще открием.
Поздрави!

Знаех си, че има нещо подобно като разглобяване ...
Не ми се вярваше, че SMA ще откажат гаранцията и ще искат пари като за нов инвертор.
А варисторите се виждат дори на снимката, ама ...
Дано и в сервиза ги видят, преди да почнат да го разглобяват...

Успех и продължавай да споделяш до къде си стигнал. Този опит ще е от полза и на други.
А пък ако от сервиза успеят да оправят инверторите могат спокойно да кандидатстват за сервизен център на SMA в БГ.

Поздрави,
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот PVTricity » 11.09.2013 16:33

SMA не знаят че съм го оставил за ремонт
Оставих го в сервиза снощи след като ми казаха цената.
Преди това чаках и застрахователите да си мръднат гъза но уви
Като им казах каква цена искат SMA за ремонт и застрахователите казаха че има за се сършат още около 65 неща преди да ми одобрят щетата.
Кое са аресторите на снимката?
Поздрави!
PVTricity

Мнениеот lz1wvm » 11.09.2013 21:26

KD Solar написа:.......провери вградените варистори.
Ще ти даде съобщение, че инвертора не е защитен от пренапрежение, но това няма да влияе на работата му (временната).

Само да питам,дали наистина е така.Защото обикновенно варисторите,които съм виждал(220 или 380 волта максимум),имат доста по-малка работно съпротивление(утечка) при работното напрежение,от останалите елементи в схемата.Как инвертора разбира,че го няма варистора.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 12.09.2013 01:28

PVTricity написа:.......Кои са аресторите на снимката?......

Двете червени хапчета, които се намират в ляво по хоризонтала и в центъра по вертикала на твоята снимка. Обвити са в бяла шлауха, но в действителност са с червен цвят. Могат да бъдат и сини. Важното е да са сложени на куплунг, за да могат лесно да се сменят. На твоя инвертор е точно така. Така като ги гледам визуално, не са изгорели, иначе щяха да са опушени или почернели.

Можеш спокойно да ги измъкнеш от куплунга им и да провериш дали Riso ще се оправи. Ако наистина се оправи, значи аресторите са деградирали и трябва да се сменят. Инвертора спокойно може да си работи и без тях, но при първата буря ще опукат други компоненти, така че ако ще ги махаш, нека да е за кратко, докато си доставиш резервни. Има ги под път и над път и не струват кой знае колко. Търси такива за 800-1000V и 35kA. Едно време SMA слагаха 15kA арестори, но те са слаби за българските светкавици. Трябва да са 35kA и това сме го обсъждали с представители на SMA и те обещаха да информират шефовете си, но не съм много сигурен дали наистина са започнали да слагат 35кА. Ти си сложи такива, за да не те боли после главата при следващата по-сериозна буря.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 12.09.2013 08:31

lz1wvm написа:
KD Solar написа:.......провери вградените варистори.

Само да питам,дали наистина е така.Защото обикновенно варисторите,които съм виждал(220 или 380 волта максимум),имат доста по-малка работно съпротивление(утечка) при работното напрежение,от останалите елементи в схемата.Как инвертора разбира,че го няма варистора.

Точно така е - ВЕРВАЙ МИ.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот PVTricity » 12.09.2013 09:08

Здравейте
Майстора в сервиза е проверил варисторите и каза че са ок.
Очаква, че един друг чип вътре може да е дал фира, но го намита само в Англоя и доставката е 10 дни.

Да попитам нещо друго което ми се стори странно.
Понеже са ми повредени 4 от 6 инвертора и не исках да отдавам само на две фази и изключих здравите инвертори през веббокса. В таблицата с параметри им зададох 0 вата. И двата инвертора отдаваха в мрежата по 12 вата.
Това нормално ли е или да ги очаквам и тези да се прецакат?
PVTricity

Мнениеот Mateev » 12.09.2013 11:11

Пускай си другите два инвертора да работят и не се притеснявай от дисбаланса. Муха я ухапала енергийната система - никой няма да разбере.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали