Mateev написа:Ей това е тънкия момент, който може да бъде решен с автоматизация. Ако една централа е 30 kW, ограничението е тя да не произвежда повече от 12 kW, а не да се изключат 60% от инверторите. Ако има автоматика, тя ще закове мощността на 12kW независимо от това как се променя слънчевата радиация. И така ще произведете и продадете повече спрямо алтернативата да изключите 60% от инверторите.
BLOT написа:Колеги, до кога смятата да ни пилят така тези гадове? Централите, присъединени на НН с какво дисбалансират системата?
newtechnology написа:BLOT написа:Колеги, до кога смятата да ни пилят така тези гадове? Централите, присъединени на НН с какво дисбалансират системата?
по принцип е смешно все едно като си пусна фурната и 3 котлона прави 5-6 кв
бойлера 3кв акумулираща печка 4кв и пусна 3 климатика по 1кв общо грубо 16кв мога да потребя ако пожелая в дома си и ако това води до де баланс![]()
по умни законно писци ни трябват
dancho написа: ....Когато дадеш на инвертор 40% от изходящата мощност софтуерно а не като му дръпнеш шалтера инвертора следи колко произвежда и ако се появи облаче може дори да премахне ограничението стремейки се да достигне тези 40% така че по голяма автоматизация от това няма как .
Хем няма да минеш границата, хем ще произвеждаш 40% дори да валят камъни....
Колега на предишното ограничение аз бях този който не съм ограничавал изобщо ,те ще ни кажат , а пари на банката кой ще даде те ли ?Azizov написа:Някой знае ли със сигурност как да се разбират тези ограничения:
- ограничаваме генериращата мощност с 60%
или
- централите да работят от 10 до 17 часа с не повече от 40% от мощността си?
Днес няколко пъти гледах данните в http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg и ми се струва, че някои централи не ограничават с 60% генериращата мощност.
Mateev написа:dancho написа: ....Когато дадеш на инвертор 40% от изходящата мощност софтуерно а не като му дръпнеш шалтера инвертора следи колко произвежда и ако се появи облаче може дори да премахне ограничението стремейки се да достигне тези 40% така че по голяма автоматизация от това няма как .
Хем няма да минеш границата, хем ще произвеждаш 40% дори да валят камъни....
Това е идеята. Като ще ме ограничават на 40%, нека да са заковани точно на 40% и да не зависят от слънчевата радиация. Нещо повече - щом са ми узаконили централата на kWp (мощността на модулите) и навсякъде ме водят в kWp, то тогава и аз ще смятам, че ограничението е 40% от kWp. Хем им спазвам глупавия закон, хем произвеждам максимума, който е възможен в такава ситуация, при това НАПЪЛНО ЗАКОННО. Ха-ха - с техните камъни по тяхната глава ........
Точно така - ЗАКОННО имате право да произвеждате 40% от инсталираната мощност на модулите. Не го забравяйте това и не се прекарвайте да произвеждате по-малко.
Другата тънкост, от която можете да се възползвате е факта, че сетълмент периода е 1 час. Това означава, че можете да насвирите централата на пълна мощност в началото на часа, и когато си произведете лимита от 40%, тогава можете да я спрете до края на часа. Така няма да сте нарушили нито един закон или разпоредба, а в същото време ще си гарантирате полагащите ви се 40% както каза колегата дори и камъни да валят от небето. Тази втората препоръка важи когато нямате монтиран мониторинг в реално време, както и за балансиращите групи, и е една от идеите как да си осигурите 100%-ова познаваемост.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта