Ограничаване на производството на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Ограничаване на производството на ФЕЦ

Мнениеот Bumer » 20.03.2014 18:08

Само преди да пуснете писмото прочетете внимателно чл. 73, ал. 1 от ЗЕ.
Bumer

Мнениеот Bumer » 20.03.2014 18:17

Според мен, единственото, което можем да изискваме е на основание чл. 27, ал. 3 от Наредба №10, да ни уведомяват за причината за въвеждане на ограничението.
Bumer

Мнениеот dancho » 21.03.2014 00:00

Как ограничавате централите .
Има ли хора които още дърпат шалтера на инверторите .
dancho

Мнениеот BLOT » 21.03.2014 17:46

Колеги, до кога смятата да ни пилят така тези гадове? Централите, присъединени на НН с какво дисбалансират системата?
BLOT

Мнениеот Azizov » 21.03.2014 18:59

Някой знае ли със сигурност как да се разбират тези ограничения:
- ограничаваме генериращата мощност с 60%
или
- централите да работят от 10 до 17 часа с не повече от 40% от мощността си?
Днес няколко пъти гледах данните в http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg и ми се струва, че някои централи не ограничават с 60% генериращата мощност.
Azizov

Мнениеот Mateev » 21.03.2014 19:11

Ей това е тънкия момент, който може да бъде решен с автоматизация. Ако една централа е 30 kW, ограничението е тя да не произвежда повече от 12 kW, а не да се изключат 60% от инверторите. Ако има автоматика, тя ще закове мощността на 12kW независимо от това как се променя слънчевата радиация. И така ще произведете и продадете повече спрямо алтернативата да изключите 60% от инверторите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Azizov » 21.03.2014 19:20

При запитване на ЕВН те ми отговориха да огранича ИНСТАЛИРАНАТА мощност с 60%. Г-н Матеев, Вие сигурен ли сте, че можем да работим с 40% от мощността от 10 до 17 часа? На мен не ми пречи да пускам по 1 инвертор през 20 минути....?
Само да вметна, че писмото от ЕВН е с заглавие: РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ГЕНЕРИРАЩАТА МОЩНОСТ С 60%...
Azizov

Мнениеот dancho » 21.03.2014 20:04

Mateev написа:Ей това е тънкия момент, който може да бъде решен с автоматизация. Ако една централа е 30 kW, ограничението е тя да не произвежда повече от 12 kW, а не да се изключат 60% от инверторите. Ако има автоматика, тя ще закове мощността на 12kW независимо от това как се променя слънчевата радиация. И така ще произведете и продадете повече спрямо алтернативата да изключите 60% от инверторите.

Когато дадеш на инвертор 40% от изходящата мощност софтуерно а не като му дръпнеш шалтера инвертора следи колко произвежда и ако се появи облаче може дори да премахне ограничението стремейки се да достигне тези 40% така че по голяма автоматизация от това няма как .
Хем няма да минеш границата хем ще произвеждаш 40% дори да валят камъни :)
Другия вариянт е да дръпнеш шалтера и като се постъмни да отидеш на 15-20% производство .
Имам доста голяма тема тук за това ако сте забравили .
solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=3&t=2601

Може да е доста актуална днес .
dancho

Мнениеот newtechnology » 22.03.2014 00:20

BLOT написа:Колеги, до кога смятата да ни пилят така тези гадове? Централите, присъединени на НН с какво дисбалансират системата?

по принцип е смешно все едно като си пусна фурната и 3 котлона прави 5-6 кв
бойлера 3кв акумулираща печка 4кв и пусна 3 климатика по 1кв общо грубо 16кв мога да потребя ако пожелая в дома си и ако това води до де баланс :)

по умни законно писци ни трябват
newtechnology

Мнениеот dancho » 22.03.2014 07:46

newtechnology написа:
BLOT написа:Колеги, до кога смятата да ни пилят така тези гадове? Централите, присъединени на НН с какво дисбалансират системата?

по принцип е смешно все едно като си пусна фурната и 3 котлона прави 5-6 кв
бойлера 3кв акумулираща печка 4кв и пусна 3 климатика по 1кв общо грубо 16кв мога да потребя ако пожелая в дома си и ако това води до де баланс :)

по умни законно писци ни трябват

Те могат да си платят за по умни винаги
Трябват закони и съд .........
dancho

Мнениеот donpesho » 22.03.2014 10:20

Хайде честито и за днес 22.03 ограничение,миналата година ограничавахме на 60% ,тази на 40% ,идната година на 20% ,така че сега сме в златната среда :D .
Аватар
donpesho

Мнениеот Mateev » 22.03.2014 12:06

dancho написа: ....Когато дадеш на инвертор 40% от изходящата мощност софтуерно а не като му дръпнеш шалтера инвертора следи колко произвежда и ако се появи облаче може дори да премахне ограничението стремейки се да достигне тези 40% така че по голяма автоматизация от това няма как .
Хем няма да минеш границата, хем ще произвеждаш 40% дори да валят камъни :) ....

Това е идеята. Като ще ме ограничават на 40%, нека да са заковани точно на 40% и да не зависят от слънчевата радиация. Нещо повече - щом са ми узаконили централата на kWp (мощността на модулите) и навсякъде ме водят в kWp, то тогава и аз ще смятам, че ограничението е 40% от kWp. Хем им спазвам глупавия закон, хем произвеждам максимума, който е възможен в такава ситуация, при това НАПЪЛНО ЗАКОННО. Ха-ха - с техните камъни по тяхната глава ........

Точно така - ЗАКОННО имате право да произвеждате 40% от инсталираната мощност на модулите. Не го забравяйте това и не се прекарвайте да произвеждате по-малко.

Другата тънкост, от която можете да се възползвате е факта, че сетълмент периода е 1 час. Това означава, че можете да насвирите централата на пълна мощност в началото на часа, и когато си произведете лимита от 40%, тогава можете да я спрете до края на часа. Така няма да сте нарушили нито един закон или разпоредба, а в същото време ще си гарантирате полагащите ви се 40% както каза колегата дори и камъни да валят от небето. Тази втората препоръка важи когато нямате монтиран мониторинг в реално време, както и за балансиращите групи, и е една от идеите как да си осигурите 100%-ова познаваемост.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Joro762 » 22.03.2014 15:53

Azizov написа:Някой знае ли със сигурност как да се разбират тези ограничения:
- ограничаваме генериращата мощност с 60%
или
- централите да работят от 10 до 17 часа с не повече от 40% от мощността си?
Днес няколко пъти гледах данните в http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg и ми се струва, че някои централи не ограничават с 60% генериращата мощност.
Колега на предишното ограничение аз бях този който не съм ограничавал изобщо ,те ще ни кажат , а пари на банката кой ще даде те ли ?
Joro762

Мнениеот dancho » 22.03.2014 16:54

Mateev написа:
dancho написа: ....Когато дадеш на инвертор 40% от изходящата мощност софтуерно а не като му дръпнеш шалтера инвертора следи колко произвежда и ако се появи облаче може дори да премахне ограничението стремейки се да достигне тези 40% така че по голяма автоматизация от това няма как .
Хем няма да минеш границата, хем ще произвеждаш 40% дори да валят камъни :) ....

Това е идеята. Като ще ме ограничават на 40%, нека да са заковани точно на 40% и да не зависят от слънчевата радиация. Нещо повече - щом са ми узаконили централата на kWp (мощността на модулите) и навсякъде ме водят в kWp, то тогава и аз ще смятам, че ограничението е 40% от kWp. Хем им спазвам глупавия закон, хем произвеждам максимума, който е възможен в такава ситуация, при това НАПЪЛНО ЗАКОННО. Ха-ха - с техните камъни по тяхната глава ........

Точно така - ЗАКОННО имате право да произвеждате 40% от инсталираната мощност на модулите. Не го забравяйте това и не се прекарвайте да произвеждате по-малко.

Другата тънкост, от която можете да се възползвате е факта, че сетълмент периода е 1 час. Това означава, че можете да насвирите централата на пълна мощност в началото на часа, и когато си произведете лимита от 40%, тогава можете да я спрете до края на часа. Така няма да сте нарушили нито един закон или разпоредба, а в същото време ще си гарантирате полагащите ви се 40% както каза колегата дори и камъни да валят от небето. Тази втората препоръка важи когато нямате монтиран мониторинг в реално време, както и за балансиращите групи, и е една от идеите как да си осигурите 100%-ова познаваемост.

По интересния въпрос е как да успееш да смогнеш с ограниченията ако ти ги дадат 10 мин преди да са влезли в сила :)
dancho

Мнениеот Mateev » 22.03.2014 22:39

Ще успея - игра на хардуер и софтуер.

Можете да видите на Sunny Portal как е изглеждало днешното ограничение за мене. Вчера спирах цели инвертори, а днес лимитирах мощността им. Видимо се вижда, че днес имам с около 30% повече електропроизводство, при това спазих 40%-овите ограничения.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали