Градински соларни лампи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Градински соларни лампи

Мнениеот Lupus » 20.08.2014 19:05

От снимката ясно се вижда, че са 8 клетки. Може би има някакво евтино DC/DC вътре за повдигане на напрежението. Това с петте вата и аз не го вярвам, ама не ми и трябват! Енергията ще се харчи от батериите само в определени моменти. През останалото време Sleep режим с микроампери консумация - като датчиците. Под напрежение стои само професорчето и комуникацията и чака - час на сработване или команда от вън. И Li-Pol батерия върши работа, защото кутията ще е отворена откъм кошера и ще ползва отопление от пчелите.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 21:30

Добре де - след като подготвяш изделие за масова употреба и в същото време не ти трябва толкова много енергия, защо се забоде на панел за 13 долара, когато можеш да си купиш такъв и за под долар парчето?

Аз също прекарах десетки часове в търсене и стигнах до извода, че трябва да се купуват специализирани панели за соларни лампи. Защо???????? Ами по простата причина, че тези панели се произвеждат в милиони бройки, и вероятно точно за тях има направени цели машини, които ги бълват и ги правят много евтини. Повярвах на това мое разсъждение и се разрових и ооооо да, наистина открих два панела, цената на които е в пъти по ниска от на останалите. Единични бройки от малки панелчета започват от 2.5$ (тоест 4 лева) и само строго определени размери и мощности могат да се закупят на цена под 1 лева. В диапазона от 1 до 4 лева има мъртва зона. Та загледах се в тези два вида панели с цена под 1 лев и открих, че параметрите им позволяват да се продават поне по 5-6 лева, съдейки по останалите. Тоест подозрението ми се оказа вярно - два строго определени вида панели се продават буквално на безценица. Единия е 4V 40 ma, a другия - 5V, 40мА. То и в предложенията (офертите) си личи, че този тип панели буквално се бълват, защото се предлагат на пакети от по 50-100 броя. Аз жертвах две каси бира и с парите скромно си купих по 50 броя от всеки един вид и сега чакам да видя какво ще получа.

Ето ти линкове:
http://www.ebay.com/itm/351069348867?va ... 1497.l2649
http://www.ebay.com/itm/351089809457?va ... 1497.l2649

Предварителните ми енергийни разчети сочат, че тези малки панелчета са предостатъчни за алармена система например или за система за управление на прелките посредством сервомашинки. Достатъчни са и за система за мерене на температура и влажност. И трите цитирани системи включват процесор, който да изпълнява функционалността, и предавател за комуникация с обхват 1-2 километра. Обща цена на съответното изделие, заедно с Ni-MH акумулаторите и кутийката е под 10 лева.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 21:41

И още нещо да споделя - за такива евтини изделия, при които основния проблем е, че трябва да работят на открито или в киселинна среда (защита минимум IP65) най-лесния начин за постигане на тази защита е пълното заливане със смола, включая и на акумулаторите. Няма никаква ремонтопригодност, но тя защо ти е, ако изделието е под 10 лева. Ами нека да си поработи 4-5 години, докато акумулаторите изфирясат, и след това се изхвърля цялото изделие и се сменя с ново. Помисли си за тази идея - алтернативата е влагане на много труд и на сложни конструктивни решения с уплътнения заради глупостта акумулаторите да могат да се сменят. Струва ли си, ако това ще удвои цената ти. Заливането със смола има и друго преимущество - вътре в кутийката можеш да правиш всякакви мазали, мостчета, репинг платки и произволни други простоии. Наливаш смолата и моментално всичко придобива търговски вид. Ха-ха-ха...... Няма болтчета, капачета, пружинки за батериите и редица други простотии и ненадеждни елементи, които хем ти вдигат цената, хем правят изделието да има по-къс живот. Ха-ха.....
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 21.08.2014 00:09

Ти погледна ли за какви цени става дума на твоите линкове?
И после, кой говори за десетки хиляди такива устройства??? Колко пчелари имат нуждата (предимно необходимото ниво на развитие) за такива системи? Съвсем ясно е, че когато нещо е в процес на разработка, то се прави с подръчни материали, за да се проверят заложените принципи. После се оптимизира конструктивно и едва тогава технологично, с оглед на серийността.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Markov » 21.08.2014 09:34

"Ти погледна ли за какви цени става дума на твоите линкове?"

А ти погледна ли бройките
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Lupus » 21.08.2014 09:43

Markov написа:"Ти погледна ли за какви цени става дума на твоите линкове?"

За големи бройки се връзва аритметиката, но това е голо панелче. Тръгваш от нулата!
На мен сега ми трябват две за тестовете.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот fu4ko » 21.08.2014 12:07

Ако е само за тестове по евтино ще излезе с соларни ключодържатели
fu4ko

Мнениеот Mateev » 21.08.2014 17:52

Lupus написа:
Markov написа:"Ти погледна ли за какви цени става дума на твоите линкове?"

За големи бройки се връзва аритметиката, но това е голо панелче. Тръгваш от нулата!
На мен сега ми трябват две за тестовете.

Защо от нулата. Напротив - много добре съм си направил сметката. 4-волтовото панелче е идеално за 3 NiMH акумулаторчета, свързани последователно. Връзват се директно на панелчето без никаква електроника. Диапазона от напрежения е от 3.0 до 3.9V - идеален диапазон както за PIC процесорите, така и за предавателите, които използвам. Никакви стабилизатори, никаква друга излишна електроника. Никакви опроводявания между корпусите. Всеки един корпус си има отделен предавател, отделно соларно захранване и отделни Ni-MH акумулатори. Електрониката е на малки платчици, съединени с хвърчащи жици. Всичко някакси е натъпкано в подходящата кутийка и е залято на 100% със смола, дори и акумулаторите. Монтажа ще се състои от простото залепване на тази кутийка от външната страна на кошера и пробиване на една малка дупчица за кабела на термометъра. Цялата кутийка ще е по-малко от 10 лева, заедно с печалбата. Принципът ми е - монтираш за 30 секунди, ползваш няколко години и след това изхвърляш - така, както правиш когато на газовата запалка и се свърши газта.

Още нещо - не във всяка една електроника ще слагам акумулаторчета. Ще пробвам идеята със суперкондензатор, която ми се струва много привлекателна. Ако се получи - устройството ще може да работи и 100 години. Логиката е следната - соларното панелче зарежда кондензатора и когато се натрупа достатъчно енергия, електрониката се активира, прави измерванията, изпраща ги с предавателя и отново заспива. При силно слънце това ще се случва по-често, при слабо - по-рядко, а нощем - само по веднъж на час.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 21.08.2014 18:00

fu4ko написа:Ако е само за тестове по евтино ще излезе с соларни ключодържатели

Това е най-сладката работа. Тези ключодържателчета са с цена някъде около долар, и най-ценното от тях е аморфното панелче. Благодарение на него един електронен термодатчик например може да се направи безжичен и ВЕЧЕН. Нещо като запалка с лепенка - вървиш из стаите и го лепиш по стената. Панелчето дава достатъчно енергия, щото един кондензатор вътре да се зарежда, и с неговата енергия термодатчика да може периодично да изпраща информация на разстояние до 1 километър.

Ще има огромно приложение. Представи си една торба, пълна с датчици, и се разхождаш по двора или из завода, и на всеки няколко крачки вадиш една малка кутийка и я лепиш по стени, дървета, пейки и т.н. И я забравяш и тя работи десетки години, пращайки ти информация за това, което измерва.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 21.08.2014 21:46

Чудя се дали да не си развъдя светулки или направо да опитам с додърчета.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Markov » 21.08.2014 21:57

Като сме се размечтали да си спомним и за ГРАФЕН-а
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1% ... 0%B5%D0%BD
Открит само преди 4 години а Европейския съюз ще изхарчи 1 милиард евра за да се разработят технологии за производството и приложението му.
И то до 2020 година-само до 6 години! Ами инвестициите на САЩ и другите високо технологични държави? Акумулатори, суперкондензатори, проводници, полупроводници, компютри,електромобили и т.н. И то преди да може да се построи тръбата за газа, от която някои очакват да спечелят много милиони :bom:
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Markov » 21.08.2014 22:05

Lupus написа:Чудя се дали да не си развъдя светулки или направо да опитам с додърчета.

Може да опиташ и някои от тези
http://www.aliexpress.com/store/group/M ... 04274.html
По са ефективни от светулките, а може и да имат и по-дълъг живот :D
Извинявам се че не е свързано със соларната тема :?
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот retro » 21.08.2014 22:35

А що не пробвате с два пирона, вързани с медна тел за показалеца и средния пръст и навряни в контакта - е, верно, ще светите кратко, но затова пък ярко...
И моля Админа да затваря вече тази тема... ( че може да се появи някой, който да вземе да обяснява колко Ома е съпротивлението между показалеца и средния, колко лукса може ((пък може и да не може)) да излъчва човешкото тяло и тям подобни дърти глупости, като тия до сега)
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Lupus » 21.08.2014 22:51

retro написа:А що не пробвате с два пирона, вързани с медна тел за показалеца и средния пръст и навряни в контакта - е, верно, ще светите кратко, но затова пък ярко...

Да не забравяме, че съвременните инсталации вече са трипроводни. Та кажи ми кой от трите пръста - палеца, показалеца и средния е среден, за да го вържа за предпазната клема?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот fu4ko » 22.08.2014 10:42

Не знам да вярвам ли на очите си.Мултицета показа над 200 милиампера ток от тази малка клетка от ключодържатела.Или уреда лъже или наистина е така.Нямам спомени да съм прецакал все още мултицета.Какво ще кажете по въпроса?Над 6 волта дава напрежение.Батерията е 3 волта-литиева.Така пише на нея.

P.P Да му се невиди и този мултицет нещо прецаках.
Прикачени файлове
IMG_20140822_103415-1.jpg
IMG_20140822_103415-1.jpg (20.93 KiB) Прегледано 15016 пъти
fu4ko

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали