производство на HHO от фотоволтаик ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: производство на HHO от фотоволтаик ?

Мнениеот Lupus » 11.11.2014 21:55

alabala963 написа:Ето една проста и сигурна схема за акумулиране на енергия от фотоволтаици и използването й в удобно за вас време:
1. Инсталираш 5 kW/p фотоволтаична централа и произвеждаш ел. ток от нея.
2. Произведената енергия продаваш на НЕК по преференциални цени.
3. Получените левчета влагаш в сигурна банка на мин. лихва.
4. През зимата, когато се нуждаеш от повече топла вода, имаш много варианти за набавянето й като заплатиш със спестените (АКУМУЛИРАНИ) пари. примерно включваш ел. бойлер, купуваш 200 литра нафта и подгряваш котела, ако си привърженик на електролизата - включваш я в контакта и от там на татък си го знаеш процеса.

За мен това е системата с най-голямо КПД и най-гъвкаво за използване решение. Колко е евтино - не знам, но със сигурност по-евтино от разгледаните варианти.

Идеята е работеща, почти като идеята на highsky, ако не беше т.3. Защото и банките, както и ННО газа гърмят в най-неочаквания момент! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот highsky » 11.11.2014 22:27

Ето научих нова дума лохотрон,за което благодаря. Факт е че водородът е ефтин и много калоричен източник на енергия.Аз бях склонен да пробвам електролиза от фотоволтаик, но може би малък ветрогенератор е по подходящ.До момента всяка инвестиция в бг е губеща в 10 г.хоризонт и е по скоро само разход...Допълнително е не ликвидна .При изгаряне на оксиводород се образува малко вода и се отделя много топлина,така че енергийния баланс е ОК.Сметката с 5kwp на покрива е силно уязвима поради факторът ДКВР.Честно казано имам инсталация с втечнен метан и сентрално отопление с конвектори и кондензен котел 30кв както и термо соларна инсталация. Този комфорт до момента ми е най изгоден и на отоплителен сезон струва 1400 лв за 200 kв.м.площ.Не разбирам защо има толкова ирония в част от постовете и сляпа убеденост в енергийното статукво,аз добре знам цената на нещата и ако някой се опита да измъкне лев от мен няма да е лесно. За мен беше изненадващо също твърдението на Матеев, но затова практиката е важна и го премам безрезервно.В края на краищатаа има и индистриален добив на водород от амоняк,защо ли?На фона на безпрецедентна финансова криза и неясни доставки на метан и проекти за режим на ток е нормално да се търси диверсификация на енергийната обезпеченост,ако ще и от атлантски кристал.
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот Mateev » 12.11.2014 01:16

KD Solar написа:При студен слънчев зимен ден един фотоволтаичен панел може произведе почти колкото през летен горещ ден. Доказателства - колкото искаш. Погледни м. март тази година. .....

Недей да приказваш глупости, че си развалих мнението за тебе. Аз имам MTO станция, както и слънчева централа, и "живея" с техните графики буквално всеки един божи ден. Намират се на десния ми монитор (моя компютър е с 4 монитора) и ги гледам буквално по 100 пъти на ден вече 7 години.

Ето например днешната синусоида е започнала в 7:00 часа и е "угаснала" в 17:00 часа. Максимума е на 500 W/кв.м. Смятай площта и после я сравни с една синусоида от месец Юни или Юли, която започва в 5:00 часа и завършва в 22:00 часа и е с максимум от 1000 W/кв.м. Ако посмяташ малко "ще откриеш", че днешната енергия е почти 4 пъти по-малка от енергията на 22 юни. А на 21 декември върха на синусоидата пада на 400 W/кв.м. и деня се скъсява с още 1 час. Като цяло енергията на 21 декември е ТОЧНО 6 ПЪТИ ПО-МАЛКА от тази на 22 юни. А ако отчетем и влошаването на съотношението слънчеви/облачни дни, ще се получи, че месечното електропроизводство на Декември и Януари е 7-10 пъти по-малко от това на Юни и Юли.

Това са цифрите и аз ги гледам всяка една година. На фона на това твоето изказване за "почти същата енергия" е меко казано НЕКОМПЕТЕНТНО. Да - март и април нещата се подобряват, но пак енергията е около 2-3 пъти по-ниска. Ако 2-3 пъти за тебе означава "почти", не знам какво да си мисля за компетенциите ти. Искаш ли да ти изпратя един слънчево-енергиен одит, за да се запознаеш с цифрите, в него и друг път да не се изхвърляш с неверни твърдения? Мога да ти дам и статистика на електропроизводството на около 30-40 слънчеви електроцентрали, които ги логвам вече няколко години - над 1 милион файла с данни минута по минута и инвертор по инвертор.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 12.11.2014 10:00

Извинявай, че ти отговарям, но като почваш да ме наричаш НЕКОМПЕТЕНТЕН, меко казано почвам да се дразня.

Говорих за СТУДЕН СЛЪНЧЕВ ЗИМЕН ДЕН.
Не говорих за месечно производство.
Не ти говоря за днешния, вчерашния или за 21 декември.

Виж моята некомпетенция в графиките.
Данните са за СТУДЕНИ ЗИМНИ ФЕВРУАРСКИ ДНИ - 25,26,27
Сравнени са с 03 август.
Ако за теб 1011kWp, не е почти същото като 1200kWp - здрав му кажи.

Това е централа с 10 инвартора SMA.

Това е само малка част от тези, които и аз наблюдавам - дай да не си ги мерим.

Mateev написа:.... през зимата няма полза от фотоволтаичните панели ...

Благодаря, с горното изречение зачертна едни 3MWh и едни 1500лв изкарани за три дни.
Типично за български форум - веднага ти обясняват, че си НЕКОМПЕТЕНТЕН и за нищо не ставаш.

Mateev написа: Искаш ли да ти изпратя един слънчево-енергиен одит, за да се запознаеш с цифрите, в него и друг път да не се изхвърляш с неверни твърдения?

Не благодаря, не искам да ми изпращаш никакъв одит - не съм компетентен да го разбера.

Извинявам се за спама и че развалих темата на highsky
Прикачени файлове
25022014.jpg
25 февруари
25022014.jpg (40.87 KiB) Прегледано 15114 пъти
25022014_1.jpg
25 февруари 170kWp централа
25022014_1.jpg (50.47 KiB) Прегледано 15114 пъти
26022014.jpg
26 февруари
26022014.jpg (46.57 KiB) Прегледано 15114 пъти
26022014_1.jpg
26 февруари
26022014_1.jpg (51.45 KiB) Прегледано 15114 пъти
27022014.jpg
27 февруари
27022014.jpg (41.55 KiB) Прегледано 15114 пъти
27022014_1.jpg
27 февруари
27022014_1.jpg (52.84 KiB) Прегледано 15114 пъти
03082014.jpg
3 август
03082014.jpg (42.88 KiB) Прегледано 15114 пъти
03082014_1.jpg
3 август
03082014_1.jpg (51.78 KiB) Прегледано 15114 пъти
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот highsky » 12.11.2014 12:29

С оглед на безопасност системата за водород трябва да е "он деманд" затова точно през зимата се налага да се произведе. Проблемът със складиране на водород за дълго време /разбирай добив през летния период / и консумация през зимния е нерешим.Затова съединения като вода, амоняк, и хидроокиси на метали, силиций са алтернатива , като идеята е да се извлича от тях необходимото количество на момента от ВЕИ. Ниският ампераж на тока вследствие на зимно слънцегреене е факт , който ясно показва че няма условия за съгласуване на ФВ с хидролизер така че да протече електролиза, тогава когато е необходима. В моите планове смятах че съществуващ воден буфер може да акумулира достатъчно топлинна енергия през деня, която да се ползва през тъмната част на денонощието в нискотемпературна отоплителна система.Но не знаех че пикът на произведения ток е толкова нисък и толкова кратък , за съжаление.Или отново стигаме до стария и дискутиран проблем-как да акумулираме енергия добита през лятото в изобилие , за да я ползваме през зимата. Може да има химически начин за това -примерно да създаваме съединение през лятото с помощта на Електрическа енергия, което през зимния сезон да се подлага на реакция при която се отделя вложената енергия/с допустими загуби/
Това е целта
highsky

Мнениеот Lupus » 12.11.2014 12:37

highsky написа:С оглед на безопасност системата за водород трябва да е "он деманд" затова точно през зимата се налага да се произведе. Проблемът със складиране на водород за дълго време /разбирай добив през летния период / и консумация през зимния е нерешим.Затова съединения като вода, амоняк, и хидроокиси на метали, силиций са алтернатива , като идеята е да се извлича от тях необходимото количество на момента от ВЕИ. Ниският ампераж на тока вследствие на зимно слънцегреене е факт , който ясно показва че няма условия за съгласуване на ФВ с хидролизер така че да протече електролиза, тогава когато е необходима. В моите планове смятах че съществуващ воден буфер може да акумулира достатъчно топлинна енергия през деня, която да се ползва през тъмната част на денонощието в нискотемпературна отоплителна система.Но не знаех че пикът на произведения ток е толкова нисък и толкова кратък , за съжаление.Или отново стигаме до стария и дискутиран проблем-как да акумулираме енергия добита през лятото в изобилие , за да я ползваме през зимата. Може да има химически начин за това -примерно да създаваме съединение през лятото с помощта на Електрическа енергия, което през зимния сезон да се подлага на реакция при която се отделя вложената енергия/с допустими загуби/

Дойдохме си на думата! В намирането на ефективен метод за съхранение на топлинна енергия с ниски загуби е ключа от палатката.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 12.11.2014 22:13

KD Solar написа: Извинявай, че ти отговарям, но като почваш да ме наричаш НЕКОМПЕТЕНТЕН, меко казано почвам да се дразня.....

Подбраните от тебе графики СА МАНИПУЛАТИВНИ, защото си подбрал строго определени дни (силни през пролетта и слаби през лятото), които уж да "доказват" твърдението ти, че зимата и лятото имало "подобно" електропроизводство. Това е СМЕШНО твърдение за всеки, който е на ти със соларните технологии. За да няма хък-мък аз публикувам ИСТИНСКИ графики на електропроизводството през годината на две слънчеви централи. От тука нататък нека всеки сам да си реши доколко зимното електропроизводство е "подобно" на лятното.

Изображение

Изображение
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 13.11.2014 09:33

Mateev написа:Подбраните от тебе графики СА МАНИПУЛАТИВНИ, защото си подбрал строго определени дни (силни през пролетта и слаби през лятото), които уж да "доказват" твърдението ти, че зимата и лятото имало "подобно" електропроизводство.

Нищо не манипулирам, но ти май не четеш какво исках да кажа.
Моето твърдение беше:

KD Solar написа:Говорих за СТУДЕН СЛЪНЧЕВ ЗИМЕН ДЕН.
Не говорих за месечно производство.
Не ти говоря за днешния, вчерашния или за 21 декември.

Спирам, че уцапахме темата
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Foton » 13.11.2014 11:07

highsky написа:....
-как да акумулираме енергия добита през лятото в изобилие , за да я ползваме през зимата. ..
/

Мисля че по-горе беше обяснено, че най-добрия вариант е да използваш за акумулатор ЧЕЗ(или както се казва при теб). При това ще акумулираш ел. енергия и ще ползваш пак такава. Все още е изгодно...
Останалото е безмислено мероприятие, целящо да докаже, че можем да минем и без ЧЕЗ. Да, можем, но защо?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот highsky » 13.11.2014 13:39

Здравейте,
Матеев много точно е схванал смисълът на въпросът ми и оговорът му е в този контекст много полезен/отново благодаря/.Не става въпрос за сравняване на определени слънчеви дни, а за типични летни дни с типични зимни дни/мес.база/ и от там идва разминаването в интерпретацята на верни данни.
Съвременния свят ползва достъп до мрежите-финансови, енергийни за трансфер на това което е в излишък към места където е в недостиг и тази услуга има цена. Цената е зависимост от централизирана мрежа и допълнително процент/загуби, провизии и т.н/ от трансферираният медиум.Когато мрежата работи ефективно скачването към нея носи ползи и обратното когато е неефективна скачването носи негативи/ктб :D /. Моята визия е че мрежите или трябва да се децентрализират в посока станд алоне, или да се повиши ефективността на централизираните, но това не е възможно на база територия на малка държава , а на планетарно ниво, от което сме много далеч.Затова не ме интересува обвързване с мрежи ,при които стандартите се определят с подписи на хартия;Всичко в природата има сезонен характер и няма да е зле да се върнем малко към естствените цикли...
Това е целта
highsky

Мнениеот Foton » 13.11.2014 15:44

highsky написа:Здравейте,
.... Моята визия е че мрежите или трябва да се децентрализират в посока станд алоне, или да се повиши ефективността на централизираните, но това не е възможно на база територия на малка държава , а на планетарно ниво, от което сме много далеч.Затова не ме интересува обвързване с мрежи ,при които стандартите се определят с подписи на хартия;Всичко в природата има сезонен характер и няма да е зле да се върнем малко към естствените цикли...

Извинявай ама нещо не разбирам. Искаш да кажеш, че е по-добре всички да минем в режим "станд алоне"? И когато имаме излишък да мислим какви ли не простотии за да го съхраним, а комшията в това време да има недостиг....
Ммм не го разбирам това! Защо според теб да не се използва изградената и работеща мрежа? И какво им е лошото на стандартите?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот highsky » 13.11.2014 23:08

Мисля че всеки трябва да потребява това с което разполага...Не виждам никакъв смисъл да наливам средства в нещо, което не ми е необходимо и после да плача че няма кой да ми плати за него.Защото не комшията ми има недостиг , а този който е на поне един часови пояс отдалечен от мен, може би би имал евентуално интерес; и какво? да разчитам на един надут посредник да ми продаде продукта на някой непознат, далеч от мен?! Ако на теб някой ти предложи така да си купуваш енергия би ли го направил, че и скъпа? Май не , но ако си живял с режим на тока ще се замислиш , как да не се повтори поне за теб...А хартиите затова са хартии за да се променят лесно от кукловодите.../важи за всички хартии с подпис/.Но аз тези неща не ги разбирам ,така е само в банановите държави , не и в ЕС, където всичко е гарантирано и супер яко.Най вероятно вече съм на 2 ч вино и говоря глупости!
Това е целта
highsky

Мнениеот Foton » 14.11.2014 11:26

highsky написа:Мисля че всеки трябва да потребява това с което разполага...Не виждам никакъв смисъл да наливам средства в нещо, което не ми е необходимо и после да плача че няма кой да ми плати за него.Защото не комшията ми има недостиг , а този който е на поне един часови пояс отдалечен от мен, може би би имал евентуално интерес; и какво? да разчитам на един надут посредник да ми продаде продукта на някой непознат, далеч от мен?! Ако на теб някой ти предложи така да си купуваш енергия би ли го направил, че и скъпа? Май не , но ако си живял с режим на тока ще се замислиш , как да не се повтори поне за теб...А хартиите затова са хартии за да се променят лесно от кукловодите.../важи за всички хартии с подпис/.Но аз тези неща не ги разбирам ,така е само в банановите държави , не и в ЕС, където всичко е гарантирано и супер яко.Най вероятно вече съм на 2 ч вино и говоря глупости!

Мисля, че има тотално объркване на понятията.
Ако си изградил едни 10kWp на покрива си ще получиш от тях около 12MWh годишно. Нормалното потребление на едно семейство за една година. Т.е. наливаш средства за да си произведеш това, което потребяваш. За да избегнеш неудобството от всевъзможни начини за съхранение на енергията ползваш мрежата на ЧЕЗ. Останалото е просто... Явно не си разбрал (както и някои политици и комисари в ДКЕВР), че България е част от ЕС, а не бананова република.
Иначе може да ми вярваш, че съм преживял режима на тока и сега имам освен ЧЕЗ още поне два независими источника на енергия.
И да, ако някой ми предложи да си купувам енергия въобще няма да ми пука дали я доставя от АЕЦ Козлодуй, Белене или фотоволтаика на някой в Малко Търново. Важна е цената.

P.S Това 2 ч вино две чаши или два часа са?
Foton

Мнениеот highsky » 14.11.2014 14:28

Е да но цената не е ниска по начина по който предлагаш.Защото днешните пари на куп са по важни от несигурните дисконтирани потоци в бъдеще време .Все едно аз да искам да карам на пропан бутан колата си и ти ми казваш направи си бензиностанция търгувай на едро бензин и бензина ,който гориш в колата ти ще ти е евтин.Ами няма да ми е евтин , ПБ е евтин, а бензина си е на една цена: едното е бизнес модел , а другото е цена на енергоносител ,която не се влияе от начина по който аз си изкарвам парите. Това че при някой може да има съвпадение на произвеждания продукт и потрбявания за лични нужди е изключение. За мен 2 часа са точно и 2 чаши добро вино, но аз имах предвид чаши.По просто е да приемеш , че не искам да се обвързвам. Защото лятото е лесно-произвеждаш, /а колко продаваш е друга тема/А зимата какво правиш- стана ясно че е от 6 до 10 пъти неефективно? Това е като сега топлофикацията да почне да изкупува на преференциална цена БГВ от термо панели . За бизнес модела да кажа: след като си прежявял в охолство/спонсорирано от теб самия/ първото лято от предстоящите трепетни 8- 10 години , през които ще носиш един куп рискове, за изградената инсталация, за правителството, мрежата и не знам кой още /бай мангал/ идва зимата, през която получаваш подарък режим на тока, или източено трансформаторно масло или скъсани ел проводи от обледяване все такива хубави работи, пази боже от форсмажорни обстоятелства...Бизнес модела пада,но понеже е неликвиден можеш да дочакаш следващото слънце.А за лични нужди пак се оказва че единствения бек ъп вариант е камина на дърва/компресиран метан в двора/ и малък генератор с двг.И къде при този до болка познат сценарий има мотивация за 10kWp ? Има и друго ,което сега като се замислям-май се е стигнало до абсурд в който реален печеливш бизнес модел няма, ако не е обвързан с дотации, грантове, преференции, държавни поръчки...Много се отклонихме!
Това е целта
highsky

Мнениеот Lupus » 14.11.2014 15:09

highsky написа:Е да но цената не е ниска по начина по който предлагаш.Защото днешните пари на куп са по важни от несигурните дисконтирани потоци в бъдеще време .Все едно аз да искам да карам на пропан бутан колата си и ти ми казваш направи си бензиностанция търгувай на едро бензин и бензина ,който гориш в колата ти ще ти е евтин.Ами няма да ми е евтин , ПБ е евтин, а бензина си е на една цена: едното е бизнес модел , а другото е цена на енергоносител ,която не се влияе от начина по който аз си изкарвам парите. Това че при някой може да има съвпадение на произвеждания продукт и потрбявания за лични нужди е изключение. За мен 2 часа са точно и 2 чаши добро вино, но аз имах предвид чаши.По просто е да приемеш , че не искам да се обвързвам. Защото лятото е лесно-произвеждаш, /а колко продаваш е друга тема/А зимата какво правиш- стана ясно че е от 6 до 10 пъти неефективно? Това е като сега топлофикацията да почне да изкупува на преференциална цена БГВ от термо панели . За бизнес модела да кажа: след като си прежявял в охолство/спонсорирано от теб самия/ първото лято от предстоящите трепетни 8- 10 години , през които ще носиш един куп рискове, за изградената инсталация, за правителството, мрежата и не знам кой още /бай мангал/ идва зимата, през която получаваш подарък режим на тока, или източено трансформаторно масло или скъсани ел проводи от обледяване все такива хубави работи, пази боже от форсмажорни обстоятелства...Бизнес модела пада,но понеже е неликвиден можеш да дочакаш следващото слънце.А за лични нужди пак се оказва че единствения бек ъп вариант е камина на дърва/компресиран метан в двора/ и малък генератор с двг.И къде при този до болка познат сценарий има мотивация за 10kWp ? Има и друго ,което сега като се замислям-май се е стигнало до абсурд в който реален печеливш бизнес модел няма, ако не е обвързан с дотации, грантове, преференции, държавни поръчки...Много се отклонихме!

Тая тема взе да добива все повече схоластичен характер!
Ти наясно ли си какво точно искаш да постигнеш? Ей така, простичко изброено - 1,2,3...
И каква ти е въобще целта на питането - да получиш отговор на определени въпроси или да въвлечеш отговарящите ти все още в безмислени спорове около неясни тези?
Започваш все по-подозрително да приличаш на едно от многобройните превъплощения на Пирамидата.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали