jedy написа:Доста странна тема. Всеки има свое мнение и го изказва,но защо не се аргументира? Двата по-горни поста на "lz1wvm" и г-н Матеев, са си празни приказки.Темата и въпроса е наистина интересен,нека да я обсъдиме и да видим найстина ,кой варянт е по икономически изгоден и за кого.
И аз съм привърженик на повече на брой малки централки.
Единия от аргументите е първобитна истина, а не някаква сложна техниеска формулировка. Защо да се произвежда на едно място, пък после да се пренася и транспонтира до друго. С повечето на брой централи се скъсява пътя между производителя и консуматора.
В технически аспект това представлява балансиране на мощнотите и потоците на енергията в мрежата. На по разбираем език означава, че няма да има големи притеснения от енергийните дружества за новите производствени мощности в мрежата. Няма да има нужда от големи инвестиции, които да отговорят на множеството съсредоточени мегавати от подадените искания за проучвания.
Според мен при подходяща логистика и политика, която да предизвика контролирани процеси и инвестиционни инициативи, 1000 централи по 5 kWp няма да са по скъпи от една 5 МWp.
Достатъчно е да се облекчи режима по узаконяване за малките централи и веднага работата започва да става.....
За 5 kW няма да има почти никакви разходи за присъединяване, узаконяване (дай боже) и няма да се губят месеци време. Няма да има разходи за земя и т.н. - всеки който иска може да си заеме неизползваните площи - покриви и навеси и т.н.
Като се остойности всичко това - сметката ще си излезе.
Най вече това зависи от политиците, за съжаление. Само с един замах могат да направят много интересни и рентабилни малките централки.
И така масово хората ще се докоснат то фотоволтаичните малки проекти. Естествено няма човек да забогатее, но ще има един съпътстващ рентабилен фамилен проект.
Вместо приходите да са съсредоточени в малко богоизбрани, ще бъдат разпределени на много обикновени хора.
Малейййййй, то още малко и ще стане комунизъм, затова спирам