Монофазно или трифазно

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ping » 02.06.2009 01:06

Мисля, че тази вероятност освен че е малка, е възможна при определено стечение на обстоятелствата.
Например, как ще останат да рабтят инверторите в изклюена мрежа ако консуматорите в мрежата нямат косинус фи = 1. Инверотрите примерно имат косинус приблизително = 1, а консуматорите имат по-лош косинус.
Кой ще осигури баланса на реактивната енргя??? :)))
Май няма как да стане....
Но все пак е възможно косинуса на консуматорите в даден момент и в дадена мрежа да е равен на косинуса на инвертоите, както и мощността.
Аз бих заложил на това, че и тогава инверторите ще спрат, защото напрежението и тока биха станали някакви трапецовидни, а синхронизацията на инвертора от мрежата ... извън борда...., контрола на праметрите на мрежата - също.
Ако хората обаче пишат, че има някаква възможност, явно е възможно... Това няма да е устойчив режим, а по скоро от няколко секунди или минути, при което проблема не става по малък.
Нещото, което ще се промени чувствително е честотата. Тя би мръднала още в началото. Говоря за мърдане от поне 0,5 Hz и повече.
В мрежата няма такива отклонения. Отклонения от 0,1 Hz са доста големи за мрежата, а отклонения от 0,2 изобщо не се случват от години. Ако честотата тръгне да се отклонява с 0,5 Hz и повече, големи групи консуматори ще останат безт ток, тъй като системата автоматично ще ги изключи.
Та ако искаме някакъв белег, който да следим - може това да е честотата. Ако се отклони примерно с 0,3 Hz - да изключваме системата.
Може би някой ще направи аналогия с разпространеното и познато АЧР (автомат. честотно разтоварване). Говоря за нещо по -просто, тъй като разпространените системи АЧР са скъпички.
ping

Мнениеот lz1wvm » 02.06.2009 19:56

Аз мисля че косинус фи няма нищо общо с пускането и спирането на централата.Както и ел.двигателите и генераторите.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 02.06.2009 21:02

lz1wvm написа:Аз мисля че косинус фи няма нищо общо с пускането и спирането на централата.Както и ел.двигателите и генераторите.

Доста умувах по този въпрос вчера.... Ако се анализират нещата в теоретичен план - има! Представи си двата варианта:
1. Малка селска мрежа -> преобладаващ активен товар - изключва се селския трафопост от към средното напрежение. Вторичната намотка на трафа остава включена.
2. Малка селска мрежа -> преобладаващ активен товар - изключва се селския трафопост от към ниското напрежение. Вторичната намотка на трафа се изключва.
Как се променя косинус Фи на мрежата?
Ел двигателите и генераторите най-силно влияят на косинус Фи, защото въвеждат голяма индуктивна съставяща на тока.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 02.06.2009 21:16

По електротехника учихме синхронните машини и това ми е останало в главата.Там има реакция на котвата или най общо казано това е коефицента на приплъзване S,който ако е отрицателен машината минава в двигателен режим,ако е положителен минава в генераторен режим.При увеличаване на оборотите на синхронен генератор се увеличава и коефицента S-демек честотата,но тъй като тя е зададена от мрежата,не се променя а се променя отдавания ток(мощност).За конкретния случай не знам,но водещо трябва да е честотата а не нещо друго.Това е заложено в ел.мрежата отдавна и предполагам всички енергоизточници трябва да се съобразяват и да изпълняват този фактор.
lz1wvm

Мнениеот EOS Technologies » 02.06.2009 21:20

Инверторите променят честотата, когато искат да променят мощността респ. да напаснат напрежението.
EOS Technologies

Мнениеот lz1wvm » 02.06.2009 21:28

Честотата на синхронните генератори няма нищо общо с напрежението и с косинус фи.Напрежението на генератора се променя от възбуждащото напрежение на ротора.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 02.06.2009 21:49

lz1wvm написа:Честотата на синхронните генератори няма нищо общо с напрежението и с косинус фи.Напрежението на генератора се променя от възбуждащото напрежение на ротора.

А къде въобще в тази мрежа има синхронен генератор??? Нали обсъждаме фотоволтаици?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 02.06.2009 21:57

Принципа на синхронния генератор(честотата) е заложен в ел.мрежата.Предполагам че и новите източници на ел.енергия(каквито и да са) трябва да поддържат това правило.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 02.06.2009 22:12

lz1wvm написа:Принципа на синхронния генератор(честотата) е заложен в ел.мрежата.Предполагам че и новите източници на ел.енергия(каквито и да са) трябва да поддържат това правило.

Бъркаш! Начина, по който се държи една синхронна машина и един инвертор са коренно различни.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 02.06.2009 22:20

За мен всичко е ток.
Прикачени файлове
electrical.gif
electrical.gif (14.72 KiB) Прегледано 19073 пъти
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 02.06.2009 22:55

lz1wvm написа:За мен всичко е ток.

Ток и жици! :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Yassen Ivanov » 03.06.2009 14:42

lz1wvm написа:По електротехника учихме синхронните машини и това ми е останало в главата.Там има реакция на котвата или най общо казано това е коефицента на приплъзване S,който ако е отрицателен машината минава в двигателен режим,ако е положителен минава в генераторен режим.При увеличаване на оборотите на синхронен генератор се увеличава и коефицента S-демек честотата,но тъй като тя е зададена от мрежата,не се променя а се променя отдавания ток(мощност).За конкретния случай не знам,но водещо трябва да е честотата а не нещо друго.Това е заложено в ел.мрежата отдавна и предполагам всички енергоизточници трябва да се съобразяват и да изпълняват този фактор.

Всичко това ще е абсолютно вярно ако замениш думичката синхронен с асинхронен. Синхронните машини точно затова се казват така, понеже честотата им е същата както тази на мрежата. При тях генераторен/двигателен режим променя само ъгъла с който ротора изпреварва/изостава от въртящото магнитно поле.
Yassen Ivanov

Мнениеот lz1wvm » 03.06.2009 18:08

Yassen Ivanov ако прочетеш малко по-подробно в учебници или някаква литература ще видиш че точно асинхронния двигател е този който изостава по фаза. :lol:
lz1wvm

Мнениеот Yassen Ivanov » 03.06.2009 21:28

http://bg.wikipedia.org/wiki/ търси "Електрически двигател" и прочети последната секция Променливотокови двигатели.

А тя гласи :
Структурни елементи и видове

Обикновено променливотоковият двигател се състои от две части:

1. Външен неподвижен статор с намотки, захранени с променлив ток, които създават въртящо се магнитно поле и;
2. Вътрешен ротор, закрепен към вала.

Има два основни типа променливотокови двигатели, според конструкцията:

* синхронен двигател, който се върти точно със синхронна скорост (скоростта на въртящото се магнитно поле);
* асинхронен (индукционен) двигател, чиято скорост е по-малка от синхронната. Роторът е кафезен, с намотка или друга конструкция.

Това че повечето синхронни машини се стартират като асинхронни за да се избегнат огромните пускови токове е тема на друг разговор. Но да се твърди че синхронния двигател се върти асинхронно не звучи сериозно :)
Yassen Ivanov

Мнениеот lz1wvm » 03.06.2009 21:41

Но да се твърди че синхронния двигател се върти асинхронно не звучи сериозно

Това не е мое твърдение.
А по долу е цитат от по горния пост.

При тях генераторен/двигателен режим променя само ъгъла с който ротора изпреварва/изостава от въртящото магнитно поле.
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали