от Mateev » 01.06.2009 02:56
Има фирми и фирми. Някои от тях се престарават в собствените си изисквания за здравина, качество и надеждност, а други подхождат тотално безотговорно, в името на печалбата. Но втория тип фирми са фирми - еднодневки. Самият пазар по естествен път ги изхвърля от бизнеса. За съжаление обаче успяват да нанесат доста щети на клиентите си, преди пазара да ги изхвърли.
Това с контрола по ЗУТ не мисля, че е добро разрешение. Виждал съм тотално грешни и сбъркани проекти, които надлежно са получили строително разрешение. Даже в момента на главата са ми два такива проекта. Клиентите са се осъзнали и идват при мене с молба аз да им правя централата. Като разгледах документацията - паднах. Няма технологичен проект. Няма информация за стрингова организация. Конструктивния проект е точно 2 листа А4 - единия с обяснителна записка, а другия - с едно чертежче. Всички останали части (5 на брой) представляват втора папка със 7-8 листа А4. И това е всичко. Тракерите са толкова близо един зад друг, че като се завъртят сутрин, сигурно плочите им ще се допират. Втория проект е със статични системи с "любимите на всички" еднокраки конструкции с мантинели в земята. С тези 2 проекта броя на клиентите, избягали от чужди фирми и дошли при мене, стана 15. И за кой ли път ще се чудя как да премахвам (или поне да намалявам до поносимо ниво) недостатъците на сбъркани по рождение конструкции и централи като цяло.
Учудващото във всичко това е, че такива проекти се одобряват по ЗУТ и получават строително разрешение и договор за присъединяване. Следователно контрола е никакъв !!! Според мене бюрокрацията, създадена от държавата, е един огромен апарат от некомпетентни и корумпирани мързели, които не само че не помагат, а напротив - създават огромни пречки в инвестиционния процес на каквото и да било. А ако говорим за контрол - ТАКЪВ НЯМА !!! Всеки, който си плати, може да си узакони каквото си поиска и когато си поиска. Самият аз с ръка на сърце си признавам, че също се възползвам от тази екстра на бюрокрацията (плащането, за да стане).