Системи за намаляване на разходите по електроконсумация

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 30.05.2009 00:59

ferdy написа:Почти, ама не съвсем. :lol: От един колектор най-вероятно няма нищо да стане, а ако реши да монтира 200 кв централа на покрива, не я въведе в експлоатация по надлежния ред, т.е. без надзор, разрешения и т.н., и в един чудесен снежен ден покривът поддаде, в халето работят 20 души и някой от тях пострада? А не дай си Боже има и жертви? Кой носи цялата отговорност тогава и кой ще си излежи своеволието?

Собственика, естествено! А кой ще понесе отговорност, ако на главата ми падне това:
Изображение

........което се мотира без грам разрешително? Или него вятъра не го духа... ;)
Miro

Мнениеот Mateev » 30.05.2009 02:21

Да.........
Бая са тънички краченцата на тези конструкции. Това нещо със сигурност ще падне някой ден. Кажи къде е, за да не се приближавам по време на буря. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 30.05.2009 15:09

Приморско. Абе въобще по курортите е пълно с колектори за топла вода, които са в пъти по-тежки и сложни като конструкции... да не говорим колко по-голямо ветрово натоварване понасят, от покривните фотоволтачни. А термосифонните? Там само бойлера тежи едно 150 килограма за страх...
Но те не са опасни, опасни са фотоволтаиците...
Miro

Мнениеот ferdy » 30.05.2009 17:01

Да, собственикът е виновен еднолично. Но ако проектът е съгласуван, след това одобрен, всичко е въведено в експлоатация по надлежния ред и т.н. отговорност носят и други хора: проектантът, строителят, всички, които са одобрили и приели обекта И собственикът. Разликата, според мен, е огромна.

Да, ЗУТ има проблеми и в тази насока. Това изобщо не е леко слънцезащитно покритие и лека система за гореща вода. Не знам как точно разграничават кое е леко съоръжение, като никъде не са упоменати параметри. На един наш проект за хотел имаме отопление на басеин и топла вода от колектори на покрива и чинно и надлежно си минаваме по общия ред като за централа. Внасяме проектите за колекторите за одобрение, ще използваме строителен надзор и за тях и т.н.
ferdy

Мнениеот Kovex » 31.05.2009 17:51

Хайде стига нови глупости и бюрокрация !
Още излишни средства в джобовете на всякакви знайни и незнайни лапачи от консултански, надзорни и всякакъв друг род фирми и институции.
Има си инвеститор ....... има и изпълнител ! Всичко между тях е паразитология. Отговорността си е тяхна, паразитологията само я размива.

ПП. Техническите прегледи спряха ли трагедията в Ямбол ????

Много добре знам какво ще се случи.
И ние имаме големи инсталации вкл. и в Приморско ! Какви съгласувания ????? Кому е нужно това ? Има си ясни и точни технически норми !
Kovex

Мнениеот ferdy » 01.06.2009 00:25

Добре, Ковекс, а ако конструкцията ви не отговаря на тези норми, това кога ще се установи? Когато десетки килограми желязо се стоварят върху някой човек ли?

ПП. Рейсът все пак е подлежал на технически преглед, минал е на такъв. Въпросът отново е в недостатъчния контрол.
ferdy

Мнениеот Mateev » 01.06.2009 02:56

Има фирми и фирми. Някои от тях се престарават в собствените си изисквания за здравина, качество и надеждност, а други подхождат тотално безотговорно, в името на печалбата. Но втория тип фирми са фирми - еднодневки. Самият пазар по естествен път ги изхвърля от бизнеса. За съжаление обаче успяват да нанесат доста щети на клиентите си, преди пазара да ги изхвърли.

Това с контрола по ЗУТ не мисля, че е добро разрешение. Виждал съм тотално грешни и сбъркани проекти, които надлежно са получили строително разрешение. Даже в момента на главата са ми два такива проекта. Клиентите са се осъзнали и идват при мене с молба аз да им правя централата. Като разгледах документацията - паднах. Няма технологичен проект. Няма информация за стрингова организация. Конструктивния проект е точно 2 листа А4 - единия с обяснителна записка, а другия - с едно чертежче. Всички останали части (5 на брой) представляват втора папка със 7-8 листа А4. И това е всичко. Тракерите са толкова близо един зад друг, че като се завъртят сутрин, сигурно плочите им ще се допират. Втория проект е със статични системи с "любимите на всички" еднокраки конструкции с мантинели в земята. С тези 2 проекта броя на клиентите, избягали от чужди фирми и дошли при мене, стана 15. И за кой ли път ще се чудя как да премахвам (или поне да намалявам до поносимо ниво) недостатъците на сбъркани по рождение конструкции и централи като цяло.

Учудващото във всичко това е, че такива проекти се одобряват по ЗУТ и получават строително разрешение и договор за присъединяване. Следователно контрола е никакъв !!! Според мене бюрокрацията, създадена от държавата, е един огромен апарат от некомпетентни и корумпирани мързели, които не само че не помагат, а напротив - създават огромни пречки в инвестиционния процес на каквото и да било. А ако говорим за контрол - ТАКЪВ НЯМА !!! Всеки, който си плати, може да си узакони каквото си поиска и когато си поиска. Самият аз с ръка на сърце си признавам, че също се възползвам от тази екстра на бюрокрацията (плащането, за да стане).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Daron » 01.06.2009 10:15

Струва ли ви се рентабилно да си посторя малка система на покрива - около 5kW, кандидатствам за субсидия-до 50 или 70%. И след едни груби сметки след 3 години ще съм на печалба. Какво трябва да предвидя?
Like no other in nowadays
Daron

Мнениеот jedy » 01.06.2009 10:28

На печалба от какво? От продажбата или от икономията дето ще направиш за собствени нужди?
jedy

Мнениеот Daron » 01.06.2009 10:29

От печалба. :)
Daron

Мнениеот jedy » 01.06.2009 10:39

Много интересна сметка за изплащане си направил, как я постигна? Предполагам с много оптимизъм нали :D
jedy

Мнениеот Daron » 01.06.2009 10:42

След изплащането на субсидията, остатъка от сумата се изплаща за по-малко от 3 години.
Daron

Мнениеот Kovex » 01.06.2009 10:44

Когато в резултат на въвеждането на мегаватовите ФЕЦ и изкупуването на енергията от НЕК, тока за населението стане 1 лв. и отгоре, то сметката може и да излезе !
Вече ват моно падна под 2 Евро !
Kovex

Мнениеот jedy » 01.06.2009 10:45

Чудесно,досега не съм видял накои да е усвоил субсидия,но щом казваш.......пожелавам ти успех в начинанието, както изцяло така и с усвояването.
jedy

Мнениеот Daron » 01.06.2009 10:52

Ако кандидатствам по някоя от мярките, защо да не се усвои? Аз ще съм производител с ФЕЦ. Отговарям си напълно на всички изисквания.
Daron

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали