Избор на юридическа форма на инициативата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Избор на юридическа форма на инициативата

АД
28
80%
ООД
3
9%
СД
0
Няма гласували
КДА
0
Няма гласували
КООП
0
Няма гласували
АДСИЦ
3
9%
ДРУГО
1
3%

Общо гласове : 35

Мнениеот Lambov » 30.01.2008 01:04

Drago написа:xymopucm, Този генератор го знам... и той и другия (липсващ на снимката) са счупени от доста време, но въпреки това съм любопитен да науча подробности от параметрите му.
Като цяло идеята за обединение е добра (крайно време е потомците на Кубрат да послушат съветът му за снопчето от пръчки). Има обаче една особеност. Основните хора които я инициират и обсъждат не са много. Матеев, Ламбов и Ангелов може и да са достатъчни, а може и да не са. Въпреки че аз и още няколко колеги я подкрепяме, сме си дребни риби в морето. А за да успее идеята определено трябва да се обърне внимание и на по-дребните от мен.
Трябва да се измисли начин да се убедят обикновенните мераклии да участват, че това не е пирамида, нито раздаваща пари банка или каква да е подобна ненадеждна организация.
Аз имам лаборатория за изследователска и развойна дейност и бих участвал с малко капитал, но с много идеи и работа за бъдещо подобряване на крайния резултат.

Драго

Точно идеи ни трябват, за да направим добър проект. Останалото идва след това. Сега кой ще даде пари и ЗА КАКВО. Обсъждаме проект, а виждам и че вече доста хора се включват и съм сигурен, че още ще дойдат. От хубавото никой не бяга.
Необходим ни е някой литератор, който да обобщи мотивиращите общи приказки - закона, гаранциите (+ цитати), тарифи, екологии, зарникови газове и т.н. Може би трябва да потърсим студенти - тъкмо ще си направят чудесен дипломен проктет. Систематизираната обосновка е много важна, защото тя ще е написана на най-човешки (разбираем за дребните инвеститори) език и ще ги убеждава. Специалната терминология не е за тях, а за банки и едри инвеститори.
Lambov

Мнениеот lz1kka » 30.01.2008 17:20

За да се напише подобен материал мисля, че преди това трябва да обсъдим въпросите, които споменах и в другите теми, а тоест процент доходност годишно, възвръщаемост, лихви, дивиденти, различни времеви периоди, възможност за изход, минимално участие в лева и пр. Това всичко трябва да бъде дадено в цифри за да може да бъде използвано в направата на този конспект. Не става въпрос за подробни икономически и технически данни, а просто за няколко реда текст, който да отговори на основния въпрос: "Колко ще получа, ако инвестирам толкова лева и за какъв период от време ще стане това?". Въпрос на който определено трябва сериозно да наблегнем!

Нямам нищо против да се захвана с тази задача, но ще ми е необходима малко повече информация. Така ще си спестим дългите фермани и ще имаме възможност съвсем стегнато да предоставим идеята ни на бъдещите инвеститори. Все пак успехът на подобни материали се крие точно в тази точна и ясна информация, която дават в рамките на 2-3 странички! Бъдещите "дребни" инвеститори не се интересуват от модела на панелите, закона за енергийно и водно регулиране или ползата на държавата от реализиране на проекта, а главно от печалбата, която могат приберат при евентуално участие.

Поздрави,
Константин Ангелов
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот Lambov » 30.01.2008 22:12

lz1kka написа:За да се напише подобен материал мисля, че преди това трябва да обсъдим въпросите, които споменах и в другите теми, а тоест процент доходност годишно, възвръщаемост, лихви, дивиденти, различни времеви периоди, възможност за изход, минимално участие в лева и пр. Това всичко трябва да бъде дадено в цифри за да може да бъде използвано в направата на този конспект. Не става въпрос за подробни икономически и технически данни, а просто за няколко реда текст, който да отговори на основния въпрос: "Колко ще получа, ако инвестирам толкова лева и за какъв период от време ще стане това?". Въпрос на който определено трябва сериозно да наблегнем!

Нямам нищо против да се захвана с тази задача, но ще ми е необходима малко повече информация. Така ще си спестим дългите фермани и ще имаме възможност съвсем стегнато да предоставим идеята ни на бъдещите инвеститори. Все пак успехът на подобни материали се крие точно в тази точна и ясна информация, която дават в рамките на 2-3 странички! Бъдещите "дребни" инвеститори не се интересуват от модела на панелите, закона за енергийно и водно регулиране или ползата на държавата от реализиране на проекта, а главно от печалбата, която могат приберат при евентуално участие.

Поздрави,
Константин Ангелов

Мен постоянно ме питат - а сигурно ли е, а гаранции има ли.
Затова е нужно да направим малко литературна мотивация, а конкретните параметри - акции, размер, дивиденти, срокове - това е втората, конкретната част.
Много е важна средата, в която се развива дейността.
Не всеки и далеч не всеки е наясно с това, което за нас е като Отче нащ.
Всъщност трябва да направим един специален раздел "Често задавани въпроси"
1. Ако падне едра градушка, какво ще стане с този бизнес?
2. Откъде де знам дали няма да ме завлечете?
3. Откъде сте сигурни в тази доходност?
4. Какво ще стане при един ураганен вятър?
5. От какво ще печеля?
6. Ще ми върнете ли парите, ако нещо не потръгне?
7. Защо да си давам парите на Вас?
8. Какво ще стане ако Борсата се срине отново.
9. Какви са таксите и данъците?
...
.
.
.
Lambov

Мнениеот alex1001111 » 31.01.2008 01:47

...

10. Какво ще стане ако цената за изкупуване се мени?
11. Какво ще стане при т.10 и инфлация която е растяща?
12. Какви разходи ще са нужни за застраховка?
13. Как ще се подбере надежден застраховател?
14. Ще се купува земя или ще се намеме от поземлен АДСИЦ с опция за закупуване?
alex1001111

както е казал дядо поп - и бира, чедо, и бира

Мнениеот Бозьо Кифлев » 24.01.2009 02:32

понеже форумът няма как да даде да гласувам за двете, та ще го обяснявам пространно :oops: аз съм и за АД, и за АДСИЦ, но бавно и полечка.

1. първо се прави едно АД, което набира капитал от малък брой истински вярващи. единствено те ще повярват и ще се метнат с главата (разбирай парите) напред без дълга и успешна инвестиционна история. това АД ще построи със собствени средства и банкови заеми малка централка от 50-70 kWp и бърза да я пусне в действие.

2. след като цялото търчане попривърши, пушилката се слегне и ЕРП-то почне да плаща редовно убедителни суми, едва тогава ще може да се мисли за нещо по-голямо. пуска се увеличение на капитала за по-масовия инвеститор и се прави нов проект в съседство със съществуващия (нали за субсидията не може да се кандидатства с разширение). понеже тук вече прицелът е в дребните инвеститори с по 1-2-5000, то може увеличението на капитала да заменено с АДСИЦ. последното има на кого да възлага дейностите - на вече съществуващото АД.
не е луд този, който яде зелника ...
Бозьо Кифлев

Мнениеот mackata » 24.01.2009 11:17

Двама сме Бозьо.
Споделям мнението му напълно.
Стъпка по стъпка ще се гради доверието и капитализма.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали