ОТМЕНЕН Е ПРИЕМЪТ НА ПРОЕКТИ ПО 312!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Емил » 11.09.2009 12:20

Информацията не е много коректна, защото за да се отключи пак мярката, трябва да има нова заповед.

А иначе е ясно, че принципно би трябвало догодина отново да се отключат мерките. Според мен обаче ще има промени. Вероятно ще пренасочват пари от една мярка в друга. Това ни поставя в доста неизгодно положение на изчакване.

Аз например хвърлям сили и средства да регистрирам фирмата си като земеделски производител, за да участвам в 311 мярка, а утре ако намалят бюджета по тази мярка, намаляват и шансовете да ми одобрят проекта.
Аватар
Емил

РЕЛАКС

Мнениеот Hyren » 11.09.2009 14:13

Спокойно момчета.

Говорих с ДФЗ. Инфомацията от там е, че приемът се отлага за след началото на 2010 г., а не се отменя. Т.е. парите си остават. Просто вместо да подаваме декември, ще е януари-февруари. Причината е точно, както е изложена в обявлението: заринати са от зверски много проекти и нямат капацитета да ги обработят. Затова с 2-3 месеца дръпват по-назад следващата обява за набиране на предложения, за да могат да се справят.

Така че отново сме в играта :bball:
Аватар
Hyren

Мнениеот Вальо Генов » 12.09.2009 20:20

trader написа:Гладна кокошка просо сънува :fish:

Нека всички "сити кокошки" да не сеят песимизма си из форума, а да си го запазят за себе си. Ако искаме България да се промени, по-добре да започнем от себе си.
Благодаря.
Иначе напълно споделям ентусиазма на Hyren. Не само защото и аз съм в кюпа, но защото така или иначе тези проекти имат бъдеще, независимо по каква точно мярка или програма ще се осъществят.
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Nasko » 14.09.2009 21:59

Не знам дали тук му е мястото, но днес внесох проект по 312 с №1050.......ужас! Никаква надежда!
Nasko

...

Мнениеот Gio » 14.09.2009 22:03

Nasko написа:Не знам дали тук му е мястото, но днес внесох проект по 312 с №1050.......ужас! Никаква надежда!

...пий там и бъди спокоен...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 14.09.2009 22:31

Nasko написа:Не знам дали тук му е мястото, но днес внесох проект по 312 с №1050.......ужас! Никаква надежда!

Спокойно! И на вратите на ада е пишело: "Надежда всяка тука оставете". И в двата случая се е оказало вярно....
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Doinov » 15.09.2009 15:16

Някой може ли да направи груба сметка колко пари са взели консултантските фирми за изготвянето на всичките тези проекти? Това може да се окаже доста добър бизнес.
Doinov

Мнениеот G.Krustev » 16.09.2009 05:30

Doinov написа:Това може да се окаже доста добър бизнес.

Той е!
G.Krustev

RE:

Мнениеот Hyren » 16.09.2009 15:06

Зависи... Не е точно така както казваш. Има 3 типа консултанти:
- Консултанти които знаят как да го направят така, че проекта да бъде одобрен - дали по втория начин, дали чрез експертиза. И те си знаят много добре цената.
- консултанти и идея си нямат как да го направят, но са чули че да си консултант е доходоносен бизнес и са започнали да четат мерките.
- консултанти - мушенници, които се възползват от незнанието на клинета за да го заблудят, да му вземат началната авансова сума, да го обвържат с договор който защитава техните интереси и дори и проекта да не мине те си гушват парите, а клиента кучета го яли.

Тук пари правят първите и последните. Но разликата е в резултата за клиента.

А колко пари са направили консултантите? Ами по веригата ако почнеш - проектанти, общинари, кметове, "експерти" по разните министерства, оценители и т.н.

А за мерките по ПРСР .... Пари не е като да няма, ноооо начина по който е написан бизнес плана.. и не само той, е копиран с грешките от САПАРТ още. Да не говорим, че едно е бизнес план за електрическа централа, съвсем друго е за саниране на сграда. Бюджетните таблици са правени от... не знам от кой, но положението е мн трагично. Ако сте написали всичко и ви се наложи да смените приемерно стойността на счетоводните услуги или някой друг режиен разход. И от там трябва да пренапишете всичко, защото таблицата е в word и няма "автоматизирано" смятане. Има още мн неща но айде да не занимаваме аудиторията :)
Аватар
Hyren

Мнениеот Nasko » 16.09.2009 22:29

Gio! Не бях влизал отдавна във форума, но реакцията ти ме обижда.....
Всъщност ти алкохолик ли си?
Nasko

...

Мнениеот Gio » 17.09.2009 06:56

...първо - радвам се, че си се засегнал;
второ - влизай по-често тук, за да не разсъждаваш и реагираш по начина, който си демонстрирал;
трето - предпочитам да бъда считан за алкохолик /нали така предполагаш?/ , отколкото отчаян пораженец, за какъвто те смятам след тази твоя реакция. Хората като мен не се предават на обстоятелствата - вместо възклицания "ах-ох" ние търсим изходи, решения... Такива са качествените хора тук, в този форум.
Успех!..
Аватар
Gio

Мнениеот Nasko » 17.09.2009 15:47

Нямам нищо против качественните хора, а и против некачественните нямам. Не искам да бъда нито алкохолик нито пораженец. Опитвам се да бъда реалист. При над 600 подадени проекта, които кандидатстват за 12 милиона!!!!!!!
Nasko

...

Мнениеот Gio » 17.09.2009 15:54

...повтаряш думата "алкохолик" без да съм споменавал за алкохол. Искам отново да насоча вниманието ти към местата в този форум, където всеки разсъждава върху проблематиката и излиза с предложения и/или анализи, а не се отпуска отчаяно върху креслото.
Аватар
Gio

Re:

Мнениеот Hyren » 18.09.2009 09:59

Nasko, Gio - личните епитети и квалификации си ги пишета "на лична".

Относно изказването на Наско за проектите - положението там наистина си е почти безнадеждно или казано иначе шанса за успех е нищожен. При 12 милиона бюджет, парите ще стигнат за около 30-40 проекта. Можете да бъдете сигурни, че 20-25 проекта са сигурни предварително, ако не са и повече. Т.е. остават пари за около 10-15 проекта, я има - я не. При подадени около 1100-1200 проектни предложения само по мярка 312, излиза че за 1 място се борят около 100 проекта. Така че шансът наистина е малък, има го, но е нищожен.

Друго е като по 312 за 30-40 места за проекти се борят около 50-100 проекта общо. Т.е по 2 проекта за място.

Nasko, ти споко, сега ако не ти го приемат има и следващ път. Проблемът сега е, че при толкова много проекти, ако не ги обработят на време, за което вероятността е много голяма, може да пропуснеш следващата обява за кандидатстване, тъй като за една инвестиция 2 пъти пари не можеш да получиш, а ти за ад кандидатстваш пак, първо трябва да си получил "НЕ" официално.

Важното е да не се отчайваш, колкото и безнадеждно и обезкуражаващо да ти изглежда положението. Искаш ли нещо, ще го постигнеш. Намират се начини.
Аватар
Hyren

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали