литература?? къде

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 06.04.2010 03:24

Tonchev написа:Патентен пример
Фотоволтаиците все още са твърде слабо ефективни - най-добрите на пазара имат максимална ефективност около 18%, а масовите 14%. Но това е ПИК мощност. Сега масовите фотоволтаични паркове у нас се правят с неподвижни панели, което означава, че достигат ПИК само на обед. А през другото време работят с ефективност от 0 до 14% -ека вземем средно 7 (което не е много вярно, но за груб пример става). Ако с огледало - рефлектор насочим допълнителна светлина към панелите, то те значително по-дълго ще работят по близо до своя ПИК. Такава рефлекторна линейна фотоволтаична система е описана в български патент - вижте повече снимки и видео на http://www.tonchev.org/spvmagistrali.html

Г-н Тончев,

Като идея нито следенето на слънцето, нито отражателите са новост. Проблемът е в икономическата им ефективност и надежност. Това, че нещо е патентовано, не го прави повече или по-малко приложимо. Патентоването урежда единствено интелектуална собственост. Имам някаква представа от патентно представителство и се обзалагам, че мога да регистрирам дори полезен модел на тоалетна хартия, който да е напълно неприложим и икономически неизгоден.
Въпросът не е в идеите Ви, а доколко са технически и икономически оправдани. В примера с отражателите за шумозащитната стена мога да задам ей така набързо следните въпроси:

- Как са подредени стринговете така, че всички модули от един стринг да попаднат в зоната на отразената светлина през целия ден? Защото дори един модул от стринга да е извън нея - допълнителната светлина няма да даде никакъв ефект. И по-лошо - дори една клетка от един модул от стринга да е извън слънчевото зайче и ефектът ще е нулев. А ако не попадат всички модули в петното целодневно, та за какъв период попадат и какво е увеличението на добива на електроенергия за него?

- Как се отразява това на деградацията на модулите?

- От какъв материал са проектирани отражателите и какво количество светлина отразяват след първия ден, първата седмица, първия месец и първата година изложени на атмосферното влияние, особено в тази агресивна прашна среда около транспорна магистрала?

- Какъв е допълния разход и какъв е икономическия ефект от добавянето на отражателите? И т.н. и т.н....

Предполагам с това Ви обясних и недоверието, с което гледаме на Вашите патенти в областта на фотоволтаичните електрогенератори. Просто не са подкрепени с цифри или практически опит.
Miro

Мнениеот Tonchev » 06.04.2010 11:46

Този пример е най-простият. Рефлекторите са известни отпреди Архимед. Но патентът си е патент и той включва не само рефлектори - обяснено е в книгите. Имайте предвид, че знанието е необятно и затова патентите никога няма да се изчерпят. Вие може да регистрирате също патенти и когато регистрирате първия ще Ви бъде по-ясно. Сега разбирам, че теоретизирате.

Важен е въпросът за деградацията. Над определно ниво на осветяване всеки производител не дава времева гаранция. Затава системата е измислена да работи и с най-простите фотоволтаици, като не се превишава осветяването, а се увеличава времето през което се осветява с допустимото.

Всъщност отражателите заместват тракерите, които също уплътняват мощността на модулите без да превишават допустимата осветеност. Но все още тракерите са по-скъпи от PVC платна с огледално покритие, дори и от лъскав алуминий с микронови дебелини (к.п.д. около 94% и нагоре).

Когато тракерите (като инвестиция и оперативни разходи) станат по-евтини от отражателите - тогава патентованото решение няма да е изгодно. Но засега еспериментите показват обратното.

Отговори на Вашите въпроси ще намерите в книгите. Но тъй като едва ли ще четете, аз тук ще Ви кажа следното. За въпросния частен случай панелите са ориентирани основно на юг и са фиксирани с подходящ наклон. Отражателите са паралелни на модулите. Те отразяват диагонално слънчетвата светлина от сутрин до вечер към фотоволтаиците, а на обед по-фронтално. Само крайните фотоволтаици от стената не се объчват допълнително целодневно.

А подходящ наклон на модулите означава, че те са оразмерени така, че обедно време да не се прегряват и преосветяват.

Разбира се, ако се направи дължината на отражателите по-голяма от тази на модулите, те ще се огряват по-добре сутрин и вечер. Ако площата на отражателите се увеличи - ще има подобен целодневен ефект. Кое и колко да бъде се решава с конкретен проект на място и с конкретни цени на съоръженията - патентите не са проекти - те са много по-обобщено знание.

Последно за частния случай - в него е получен синергичен ефект от функциите на самата стена. Затова като цяло проектът е изгоден, дори и ако не се постигнат максимално възможните ефекти за допълнително осветяване.

Последно за поста
Съжалямам, но нямам време за повече.
вижте повече на http://photovoltaicbg.com
Tonchev

Мнениеот DanielDimov » 06.04.2010 12:07

г-н Тончев,

патентните регистри са пълни с разни безсмислени открития и "открития"... Всички знаем, че няма практическа пречка да се патентова нещо което вече е патентовано от друг - правят се леки изменения които да направят "изобретението" патентируемо и всичко минава без проблем.

Аз наистина се учудвам защо си губите времето с Българското Патентно Ведомство!?!? Първо таксите им са необосновано високи и второ - ако някой ден стигнете действително до нуждата да Ви защитят - бъдете сигурен, че няма да го направят! По същия начин както Вие патентовате всевъзможни отдавна измислени процеси и методи, така и ще се случи със следващия който се опита да патентова нещо действително измислено от Вас... А, много по-вероятно е изобщо да не се мъчат да патентоват защото ще са запознати със "защитата" която предлага нашето мило патентно ведомство!

Ако правите всичко това за своето лично удовлетворение и себедоказване - тогава разбирам.

Без лоши чувства!
Поздрави!
Даниел
DanielDimov

Мнениеот Tonchev » 06.04.2010 13:09

Аз имам само български паспорт, за разлика от престъпниците, например. И по международните правила съм длъжен да патентвам в България. Между впрочем, българсокото патентно не е по-долу от румънското, гръцкото и от още поне 100 по света.

Иконмическата изгода от патените винаги е спорна, защото тя е свързана и с екологията и с ценовата конюнктура и с неценовите бариери..... . Специално в моята област електроколи, ВЕИ и т.н. Например, си представете свят без петрол, ако можете. За този свят патенти, кэито сега Ви изглеждат тъпи ще се прилагат масово и изгодно. Затова икономическата изгода е само един от китериите. Например, ако лечението (сега) на една човешка нелечима (сега) болест , като лъчевата например, представлява голям проблем, то лечението е много висока ценност. Но тогава не трябва да има никакви атомни централи, дори и токът от тях да е без пари - Не говорим за катастрофи като Чернобил и за нерешимия сега проблем с ядрените отпадъци и .... .

Всички мои патенти работят, десетки от тях са внедрени. Повече от 100 видеоклипа може да видите на http://www.youtube.com/profile?user=miscbeep#g/u
Tonchev

Мнениеот Miro » 06.04.2010 13:19

Врътката с патентите е по-скоро икономическа или направо чисто счетоводна. Патентът е нематериален дълготраен актив и подлежи на амортизация... която от своя страна намаля печалбата на дружеството. Таксите в патентното ведомство са нищо в сравнение със спестения данък печалба. Освен това ако да речем г-н Тончев в качеството си на изобретател продаде на Солекстра да речем някой патент, то за дохода от продажбата ще си плати 10-те процента данък, но няма да плати 5% данък дивидент, ако тези пари си ги сложеше в джоба под формата на разпределена печалба от дружеството...

Абе счетоводните врътки с регистрациите в патентното ведомство са много. Примерно Солекстра (извинявайте г-н Тончев, но така и така почнах да давам пример с Вас) е регистрирана търговска марка. Регистрацията и може (и най-вероятно се) държи от физическо лице, което я отдава под наем на юридическото лице със същото име, срещу възнаграждение. По този начин пак се спестява данък дивидент върху сумата. Нещо повече - спестяват се осигуровки, както ако тези пари бяха изплатени на физическото лице по трудово правоотношение или в качеството му на управител да речем....
Miro

Мнениеот Miro » 06.04.2010 13:31

Tonchev написа:...
Всички мои патенти работят, десетки от тях са внедрени....

Внедряването в производство и последващия икономически ефект са наистина нещата, по които се оценява нововъведението.

А що се отнася до бъдещето - всички в този форум сме ви съмишленици в идеите за децентрализирана енергетика, базирана на ВЕИ и електрически и водорен транспорт...
Miro

Мнениеот YordanIvanov » 06.04.2010 15:27

Не искам да прозвучи грубо, но по принцип съм си директен и сега ще бъда отново дори да не се хареса на някои хора..Регистрацията на Тончев в този форум според мен закъсня, очаквах да се случи по-рано.Чел съм част от писанията на Тончев и мога да го оприлича на майстор на дългия разказ.Нищо повече.Плюс това смятам, че в момента се нарушават правилата на форума и трябва администраторкса намеса.Това за мен си е чиста форма на реклама.
Поздрави
Й.И.
YordanIvanov

Мнениеот Tonchev » 06.04.2010 16:04

Казаното за марките и патентите като неметериални активи е абсолютно вярно. Нещо повече - колкото една марка/патент се ползват - стават по-скъпи. Например марката Кока-кола е на повече от 70 години и е над 700 милиона долара като пазарна цена. Ако това бе камион, като актив щеше да се счупи 7 пъти, и стойноста ще му е 7 пъти по 0 долара.

Най-богатият човек през последните десетина години Гейтс не прави и не продава компютри - той прави и продава нематериални продукти - софтуер. Те могат да се продават безкрайно много пъти и колкото и да се ползват не могат да се амортизират физически, освен морално. А счетоводно могат да поскъпват, дори.

Активите, продаващи се чрез акциите на борсата в Ню Йорк, са покрити над 85% с нематериални активи. Там търговията върви със скорост 200 милиона долара в час. Банките в САЩ фалираха не заради нематериални активи, а заради неплатени ипотеки на недвижима собственост (материални активи).

От счетоводна гледна точка лицензите на марки/патенти също са подобни на софтуера само, че са по-добре защитени - не че не се крадат и те. Софтуерът трудно се защитава като патент - особено в Европа, даже хич не става.
Tonchev

Мнениеот DanielDimov » 06.04.2010 16:23

Като български гражданин нямате никакъв проблем да подадете заявление за американски, европейски или международен патент. Всички държави за които аз съм проверявал условията НЯМАТ изискване изобретателя да е със съответната националност!

Вероятно има държави с такова изискване, но те едва ли ще са интересни...
DanielDimov

Мнениеот Tonchev » 06.04.2010 18:36

Абсолютно сте прав. Така и правя. Но най-рано след като премина първа положителна експертиза в България.
Вие може да подадете заявка, където си искате, но ако нямате предварително успешна процедура в ПВ по гражданство - ще получите любезен отказ.

Наистина няма изисквания за националност, но има изисквания за изобретателност, което се доказва именно и единиствено с наша национална експертиза, която е международно призната от 1928 г..

Аз не чакам ПВ да ме защитава - то не е адвокатура. И ПВ на САЩ - също. Правната патентна защитата е от адвокат/и, ако сметгнете, че са ви ползвали патента.

Самото изобретение е световно защитено (изобретателска защита) чрез патетна публикация, която е общодостъпна и безплатна и именно по тези публикации се оценяват патентоспособността на други изобретения - вижте за пример за такива публикации на
http://v3.espacenet.com/searchResults?b ... gi+Tonchev
Tonchev

Мнениеот Mateev » 06.04.2010 23:08

Г-н Тончев,

Внимателно съм изчел всичките ви книги, включая и патентите и съпровождащите ги хвалебствия. И знаете ли какво открих - голяма част от вашите открития аз съм си ги направил сам за себе си много време преди да ги патентовате. Но никога дори и не ми е хрумвало, че това е нещо велико, и че заслужава да премина през бюрокрацията за регистрация. Та аз лично бих се срамувал от такива патенти. Как така ще патентовам нещо, което е хрумнало едва ли не на всеки втори малко по-интелигентен студент.

Чел съм и други патенти, които са ме интересували, и съм се възхищавал истински. Но когато срещна нещо, което се знае едва ли не от всеки техничар, не мога да не се усмихна тактично.

Не казвам че не сте специалист. Напротив. Прочетете целия форум, и ще видите, че съм ви хвалил на много места като един от най-добрите теоретици. Но не ми се сърдете, че имам доста резервирано мнение за вашите практически реализации. Хвалите се с централата в Ихтиман, но тази централа е един голям провал и един ярък пример за лошо проектиране и изпълнение. Ако не го осъзнавате - още по-лошо. Почакайте още две-три години и тогава се сетете, че някой ви е критикувал. А ако се разровите във форума, ще откриете поне 10-15 недостатъка, допуснати в тази централа. Тези недостатъци са довели до преразход на средства и до намалена надеждност и време на живот. Същото е и в централите във вашите книги - ами специалистите се смеят, когато видят вашият проектантски избор и вашата обосновка за взетите решения.

ПС: Още веднъж - много ви уважавам като теоретик и с удоволствие бих се срещнал с вас да си поприказваме на взаимноинтересни теми. Но трябва да знаете, че между теория и практика има огромна бездна и знанието на едното не ви прави автоматично лидер в другото. Просто е редно всеки да си дава разумна самооценка за собствените си възможности и да не се надува в област, в която други го превъзхождат.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Tonchev » 06.04.2010 23:37

Всеки може да критикува всеки - това е демократично даже.
Но когато защитите поне едни патент и направите поне един мегаватов ф. проект, тогава ще имате и морал да критикувате. Защото да намираш недостатъци е по-лесно отколкото да правиш патенти. Хубавото на патентете е, че те се правят по световни правила и могат да търпят всякакви критики, освен че са световно доказани патенти. А това, че очевидно не сте експерт по патенти и Вашето мнение не е професионално и меродавно не ме учудва. Най-нормално е за нашия народ.

Аз имам голям опит в изобретателството и ще Ви кажа три етапа при всяко изобретение"
1. Всички казват, че новото е глупаво и не може да стане.
2. Когато виждат, че започва да става - кибиците казват:"Абе мооже и да стане"
3. Когато стане казват, че това винаги е било ясно, че става и, че съответният кибик не го е направил, защото не е искал - по различни причини.

Вие прцените на кой етап сте.
Благодаря Ви, че сте ме хвалили, но по-добре е да продължавате да се усъвърщенствате и да се похвалите с Ваши уникални световни поктижения. Може и да се срамувмате от тях, ако искате.

Разбира се, не взимайте написаното насериозно, но може някой на мое място и нещо подобно да Ви напише.
Tonchev

Мнениеот Mateev » 06.04.2010 23:50

Малко извън темата:
Ще ви дам един пример за нещо, достойно за поне 5-6 патента, и въпреки това аз няма да го патентовам. Причината е много проста - не се чувствам толкова велик. Иначе резултатите са велики и водят до смазващо тотално превъзходство над една камара световни величия в областта на обектно-ориентираното програмиране.

Накратко:
Преди известно време за притежавах FOREX брокера STS Finance. Издигнах го от нула до национален лидер и после го продадох на Иво Прокопиев просто защото ми предложи цена, на която не можах да устоя. Та заради този брокер и заради интересите ми в търговията с валута ми се наложи да създам и поддържам база данни с котировки от няколкостотин брокера по стотина финансофи инструмента. За 5-6 години натрупах база данни с над 100 000 000 000 тика (сто милиарда). Голямо беше учудването ми, когато световно известни лидери като Oracle или MySQL започнаха да издъхват още на ниво 100 милиона записа, а аз се нуждаех от поне 1000 пъти по-голяма база. Нямаше как - назначих програмисти и започнах да пиша собствена база данни, която да ми реши проблема. Естествено в нея вложих 5-6 мои идеи, които биха подобрили бързодействието или организацията или времето за достъп. Изминаха години и към днешна дата софтуера е готов за комерсиална употреба. В момента подготвяме WEB сайта и до месец ще го пуснем за употреба.

Какво постигнахме:
Последните 2-3 месеца направихме серия от тестове и самите ние останахме учудени от това, което сме постигнали. Ако ви е интересно, ето резултатите:

1. Тотално превъзходство над всяка една световна база данни. Бием ги всичките по произволен параметър - бързина, компактност, използвано процесорно време, използвано дисково пространство, заета памет и т.н и т.н.

2. Не просто ги бием. БИЕМ ГИ С МНОГО !!! В най-лошия случай сме 2-3 пъти по-добри, като има параметри, по които сме 200-300 ПЪТИ ПО-ДОБРИ !!! Ако това не е революция, здраве му кажи. :lol:

3. Всички световни бази данни започват да се дънят на ниво 10 или 100 милиона записа. За нашата база 100 милиарда са детска играчка.

4. Там, където другите бази имат между 10 и 15 хиляди записа в секунда (например Insert Record), ние имаме между 600 хиляди и 1 милион.

5. Ние реализираме сортиране на даден масив с едно преминаване през него !!! Такъв алгоритъм няма описан в световната литература.

6. Правим Snaposhot за по-малко от 1 секунда. Това звучи фантастично за конкурентите ни.

7. Самия NTFS под нас ни пречи и ни забавя. Ако го махнем и започнем да работим на физическо ниво, резултатите ни ще се удвоят. :lol:

8. В базата има около 15 решения, реализирани по-добре от който и да било в света и още 6 революционни идеи, които никога не са описвани от никого по света.

Който е програмист, може да полюбопитствува на http://www.stssoft.com
Сайта е в процес на разработка, но до седмица-две ще е напълно работоспособен. Изтеглете базата, изтеглете тестващата програма и после се шашкайте как това чудо работи. А то работи, и то много добре.

И въпреки че това чудо е нещо революционно, дори и не ми е хрумвало да седна и да правя патенти. Защото ако наистина се окаже ценно, ще се намери кой да ми даде пари и без патент. А ако се окаже боклук, поне няма да се излагам.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Tonchev » 07.04.2010 00:14

Много се радвам, че сте направили това. Аз съм сигурен, че българи могат да направят много отлични неща. Учил съм и съм рабогил в IT (експертни системи) чужбина и смело мага да кажа, че сме сред най-добрите.

За съжаление в България и в ЕС подобни неща не могат да се патентоват. Но може да се измисли нещо и по този въпрос, особено ако имате доверен човек с паспорт на САЩ, където подобни неща могат да стават и патенти.
Tonchev

Мнениеот Vandal » 07.04.2010 00:24

Абе Тончев,
Човека ти казва че няма да го патентова, защото не се чуства велик
ти пак за патенти говориш. Ти патентоманиак ли си бре!!!
Аватар
Vandal

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали