Връзка с мрежата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Връзка с мрежата

Мнениеот venkap » 23.05.2015 20:23

Направи товаров график с минималните и максималните товари на съоръжението, Важни са минималните товари, които ще определят началната мощност на централата. Важно е също, къде ще използваш произведената енергията, когато пресата за гранули не работи. Винаги можеш да добавяш мощности към централата, ако се наложи.
venkap

Мнениеот agro » 24.05.2015 19:01

Когато има енергия от централата - тогава пресата ще работи. Докато има соларно електропроизводство, ще се правят пелети, допълвайки и от мрежата малко енергия, за гаранция, че няма да остава "излишна" соларна такава. Това поне е идеята. Работното време е от 8.00 до 17.00. За икономическата страна на въпроса обаче трябва да е приблизително ясна техническата страна, а там не съм компетентен.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот venkap » 24.05.2015 19:47

До тук разбрах, че имаш три режима на натоварване:
1.
agro написа:... средната потребявана мощност от предприятието в работно време без допълнителнителното пелетно производство е около 20 kW...

2.
agro написа:...Имам гранулпреса 75 kW, имам и достъп до суровина за производство на гранули за горене /пелети/...

3.
agro написа:... съответно консумираната мощност ще може да се регулира в някакъв диапазон, напр. 50 %.

На твое място бих изградил централа от 20 кWp, с тенденция за увеличаване на мощността двойно, на няколко етапа. Освен това смятам сегашния момент, за най-подходящ за такава инвестиция...
venkap

Мнениеот agro » 25.05.2015 01:08

Сметката ми за ток е около 1000 лв на месец със ДДС и ще расте. Оттам си смятам консумираната мощност, друг е въпроса дали го правя коректно. 20 кWp при максимална радиация добре, а при неособено благоприятни условия - да речем 5кWp. Освен това има пикови консумации и почти нулеви такива, напр. през обедната почивка. Няма начин да употребя произведената енергия при тази неравномерна консумация. Затова си мисля за поне три пъти по-мощна централа, да покрива напълно потреблението и в неблагоприятни условия, а излишъка - в споменатата преса с регулируемо потребление.Доколко съм прав е друга работа, затова споделям и търся съвет.
agro

Мнениеот venkap » 26.05.2015 21:46

agro написа:... 20 кWp при максимална радиация добре, а при неособено благоприятни условия - да речем 5кWp. Освен това има пикови консумации и почти нулеви такива, напр. през обедната почивка. Няма начин да употребя произведената енергия при тази неравномерна консумация. Затова си мисля за поне три пъти по-мощна централа, да покрива напълно потреблението и в неблагоприятни условия, а излишъка - в споменатата преса с регулируемо потребление...

Има правопропорционална зависимост между големината на централата и неусвоената от производството енергия. Освен това всеки неусвоен киловат е загуба на квадрат. Затова умението да създадеш алгоритъм за използването на енергия от ВЕИ е сложен процес при липса на договор за изкупуване. Затова е необходим товаров график от електромер или мрежов анализатор. За предпочитане да е от електромер, който в последствие може да се използва като контролен на търговския електромер на доставчика.
venkap

Мнениеот agro » 28.05.2015 22:54

Имаше препоръчани такива електромери из темите, но дали са актуални още при бързите смени на модели и модификации, не знам. Бих си купил един с цел събиране на данни, стига да не е на някаква фантастична цена. Препоръчайте ми някакъв актуален модел, може и на ЛС, за да не се възприеме като реклама. Да може данните, които събира, лесно да се четат и възприемат от некомпетентен в енергетиката потребител.
agro

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали