saraneron не се кефи на идеята, ама пък някой може да си я направи. При мен работи много добре.[/quote]

Напротив, много се кефя

. Да ,идеята с кондензаторите според мен е губеща!Опитах се да разясня какво се случва с кондензаторите и работата на панелите с капацетивен товар но моето мнение не ти хареса.Защо?С какво не си съгласен от моето изложение?Това очаквах да получа като отговор а ти се почувствува засегнат.Вярно, че форумите не са най-доброто място за нормален диалог но нека поне да опитаме! И отново ,поздравления за свършената работа!Ето, пак ми се иска да обсъдим твоята централа ,защото тя е с голяк потенциал а ми се вижда ,че не работи много ефективно! От това, което прочетох като данни и конфигурация на свързване на панелите се получава по мои сметки следното:Централата е с 270mp/v 240-245 mp/w х 27=6615 вата пик. Следователно всеки стринг има около 33,3ома съпротивление! Паралелно включени трите стринга имат около 11.1ома съпротивление при 1000вата/м2 слънчева радиация!Товарът е три паралелно включени сухи нагревателя 1.3киловата на 230 волта така, че всеки е с по 40.7 ома съпротивление ,което прави общо около 13.6 ома .Значи центалата в МПП за 1000вата слънчева радиацияп/м2 има 11.1 ома , като в това време е натоварена с 13,6 ома товар .Почти 18% разсагласуване!Не е голяма беда ,защото за малко по-слаби слънчеви дни си е направо супер, както и за периодите сутрин и след обяд и зимата . За големите жеги обаче МПП се мести наляво по графиката и централата иска по-голям товар(ПО МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ НА ТОВАРА ),което увеличава още повече разсъгласуването по товар в нашия случай. Все пак според мен централата е ммммм......добре оразмерена ако обаче наистина горните числа съвпадат с тези, които можеш да измериш и особенно, като се има в предвид, че се ползват стандартни елементи като нагреватели!Дали са точни сметките обаче само ти можеш да кажеш ,но има нещо което ме смущава!Казваш ,че центаралата не достига напрежение 270в в слънчевите дни,което ме кара да си мисля ,че има нещо, което не е наред при теб! Дори с този облекчен товар от 13.6 ома (вместо 10 ома или 11 ома ,което спoред мен е по добре ) трябва да достигаш напрежение поне 280волта в добрите слънчеви дни и то за по няколко часа на ден! Това означава ,че ти се губят около 500 вата, което си е около 8% и не е никак малко!Какво може да е причина за това ниско напрежение?Кабелите от централата до бойлера са тънки или много дълги или и двете (измери напрежението непосредствено до панелите в точката на сбора на стринговете и след това измери на таблото в слънчев ден)или волтметърът не мери точно, или товарът не е 13,6 ома а е под 8 ома , демек нагревателите са малко по-мощни ,да речем по 1,5киловата, което води до претоварване на централата и КПД -то пада!Това можеш да провериш с омметър !Или имаш проблем по стринговете, дефектен панел да речем (проверяваш поотделно всеки стринг под товар и разликата в измерванията по ток и напрежение трябва да са минимални), или кондензатори с ликаж, или неспазена полярностст на свързване , или някъкви комбинации от няколко проблена ,нещо друго, което не се сещам в момента?Щях да пропусна най-важното ,което може да се окаже при теб много вероятно, панелите не се вентилират нормално и прегряват в големите жеги,монтирани са са много близо до цигли/керемиди или там какъвто е покривът ,много малък наклон, както вероятно няма разстояние м/у редовете или е много малко и панелите немогат да се охлаждат норнално.Това води лятно време до 20%и повече спад в електродобива!!!Споменаваш, че април и август са ти максимумите ,кото ме насочва към този проблем с прегряването !Много се подценява този момент плюс някоя от горните причини!!!Ще се радвам да направиш подробен коментар !Успех!