СВЕТОВНАТА КРИЗА или Какво ще стане със соларните технологии

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 12.03.2009 01:20

xxx написа:..Но са предлагали нещо добро на добра цена. Не са прилагали неефективна технология, за да печелят от държавни субсидии. Това е проблема.

Субсидии винаги има на една или друга стъпка. Правят се по целесъобразност. Предполагам знаеш кой е финансирал развитието на компютърнителните технологии - пентагоня. А там парите от де идват? Данъкоплатеца... май пак всички ние ги спонсорираме. Ядрените технологии, за този толкова евтин ток, дето така и никой не може да му сметне цената? Ха, пак отбранителната индустрия... данъкоплатеца пак е бил нагъзен да вади пари от джоба си. Кой спонсорира развитието на ядрения синтез? Пак държавите, демек пак данъкоплатеца... къде е пазарния принцип?

xxx написа:...Неконкурентоспособните индустрии разчитат на субсидии от държавата. Нека производителите на модули да развиват продукта си докато той стане конкурентоспособен и тогава да го продават.

В този случай почни да си купуваш хляб, чак като производството на пшеница стане конкурентноспособно и не го спонсорираш пак ти със субсидии от данъците си... Няма пазар, приятелю... има "преразпределение на благата"
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 12.03.2009 01:21

@xxx Да, може производителите да си развиват технологията без субсидии. Киосера и Шарп го правят от 1975г. Субсидиите доведоха да огромно производство, а то доведе до рязко спадане на цените. Ама това нещо у нас не може всеки да го схване.

Ако някой мисли, че АЕЦ-вете не се субсидират, много се лъже. В Германия са освободени от данъци!

Когато превозват с влак изгорялото гориво през Франция и Германия около 4.000 полицаи ходят до влака пеш да го охраняват. В продължение на една седмица. Халлооо? Това са само субсидии, които аз ги знам. Въглищното преработване още се субсидира в Германия! Има над 400 вида субсидиране...

В България ако не ни бяха субсидирали, още щяхме да пием Кооп кола и да ядем кифли.

Субсидията на фотоволтайка доведе до РЯЗКО спадане на цените - от 10.000^/кВп през 1999 до 3.000 през 2009. Тенденция на спад - екстремно бърза.

След около 3 години е ДОКАЗАНО, че цената на електроенергията от ФЕЦ ще бъде конкурентна с тази на АЕЦ...

Между другото, Евросолар доказа, че цената на АЕЦ-тока не е 3-4 цента, както се говори, а 8-9 - Като им се махнат субсидиите... За пренос още около 10 евроцента... и дойдохме на 22 цента.
EOS Technologies

Мнениеот DanielDimov » 12.03.2009 01:24

не бързай толкова - grid parity за фотоволтаиците се очаква да се достигне най-рано през 2015-та :)
DanielDimov

Мнениеот xxx » 12.03.2009 02:59

Miro написа: Няма пазар, приятелю... има "преразпределение на благата"

Това че има дупки и боклуци по улиците също е даденост, но все си мисля, че не е нормално, още по-малко правилно... Иначе си прав.

EOS Technologies написа:След около 3 години е ДОКАЗАНО, че цената на електроенергията от ФЕЦ ще бъде конкурентна с тази на АЕЦ...

Между другото, Евросолар доказа, че цената на АЕЦ-тока не е 3-4 цента, както се говори, а 8-9 - Като им се махнат субсидиите... За пренос още около 10 евроцента... и дойдохме на 22 цента.

Значи чакаме 3 години и всичко си идва на мястото. Дано да си прав.
Колкото до "доказателството" на Евросолар - ако ядрени енергетици смятат себестойността на тока от фотоволтаици, дали ще успеят да я докарат до 1 евро?
xxx

Мнениеот rosen_at » 28.04.2009 19:56

Баннаха ме от ФОРЕКС ФРИИЗОНА!!!

Без да обиждам никой! Без предупреждение! Прозовавам към бойкот на сайта на ГГГ!

Що за грозна цензура!

В момента чета и пиша във форума на ИНВЕСТОР.БГ в раздела за колекционерство!

Поздрави на всички!
Росен
rosen_at

Мнениеот ferdy » 29.04.2009 16:19

Извинавям се, но не мога да преценя: това допринася или предотвратява световната криза?

ПП. Не е задължително да са баннали Вас конкретно, може да е някой от Вашата мрежа.
ferdy

Мнениеот rosen_at » 03.05.2009 07:51

ferdy написа:Извинавям се, но не мога да преценя: това допринася или предотвратява световната криза?

ПП. Не е задължително да са баннали Вас конкретно, може да е някой от Вашата мрежа.

Toва осакатява коментарите за кризата!

Но, смятам тук е едно добро място за коментари, макар и не толкова популярно, ала приятно и с потенциял.

Вместо да давам прогнози за кризата, този път ще разсъждавам в действия.
Според мен най-правилно ще постъпи онзи, който се подготвя да устои на продължителна рецесия + депресия и едновременно с това инвестира във възможноста за икономически растеж!

На тази база вече ще е интересно да коментираме кой как се готви за рецесията и къде инвестира.

Горното е нещо като "ГЛОБАЛНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА КАПИТАЛА" или на който по му харесва - ФИНАНСОВ МЕНИДЖМЪНТ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА.
rosen_at

Мнениеот gogo_mastera » 20.05.2009 12:03

Преференциалните цени за тока от фотоволтаиците са таралеж в гащите на енергоразпределителните дружества.Там е целия проблем.Никой не иска да купува скъпо а да продава евтино.Не зачекнахме темата за ТЕЦовете.Съгласен съм че нефта е на свършване обаче въглища има колкото щеш.В България те ще стигнат за още 70-80 години.Тока от тецовете също е много евтин, те затова се спукват да откриват нови мощности.А вредата за околната среда е много по-сериозна в краткосрочен план в сравнение с АЕЦ.Винаги енергията се е добивала от различни източници.Няма такъв филм да остане само АЕЦ само ФЕЦ или само ТЕЦ.Но на всички е ясно че развитието на слънчевата енергетика в България се бави и ще продължава да се бави докато пречи на интересите на големите енергиини компаний.
gogo_mastera

Мнениеот valka » 03.06.2009 22:04

Докато ние се бориме с документация и бюрокрация в световен мащаб нещата вървят по възходяща линия. Вижте диаграмата за 2008 г. Нека някой, който е по добре с английският да даде коментар за какво става въпрос, че да не се излагам аз.

http://www.solarbuzz.com/Marketbuzz2009-intro.htm
valka

Мнениеот xxx » 04.06.2009 00:59

rosen_at написа:Баннаха ме от ФОРЕКС ФРИИЗОНА!!!

Без да обиждам никой! Без предупреждение! Прозовавам към бойкот на сайта на ГГГ!

Що за грозна цензура!

В момента чета и пиша във форума на ИНВЕСТОР.БГ в раздела за колекционерство!

Поздрави на всички!
Росен

Същата участ. Заедно с Жоро направихме този форум, сега нямам достъп до него.

Ето новия www.forexforum.bg
xxx

Мнениеот Yassen Ivanov » 04.06.2009 04:14

[quote=

Между другото, Евросолар доказа, че цената на АЕЦ-тока не е 3-4 цента, както се говори, а 8-9 - Като им се махнат субсидиите... За пренос още около 10 евроцента... и дойдохме на 22 цента.[/quote]

хмм. Това мнение ме заинтригува и изрових последната сметка за ток която успях (за февруари тази година). А тя гласи : (съкратен вариант понеже е около 30см мн. ситен шрифт)
---------------------------------------------
Енергия Цена kWh Сума
бит. дне 0.09669 269 26.01
бит. нощ 0.03385 156 5.28

Мрежа
М 0.05506 425 23.41

ДДС - 20% 10.94
Обща стойност 65.64 ЛВ
--------------------------------------------

1. Чувал съм за световната конспирация, но не предполагах, че ми плащат 75% от цената на преноса. До сега си мислех, че се опитват да ме изкормят с някой лев по всеки възможен начин. Ще започна да ги уважавам тези момчета.
2. Всеки е чувал, че атомната енергия е евтина. Ако тези числа, които си посочил са вярни, (8-9 цента) излиза че сумарно останалите са по-евтини (ако пак не се опитаме да включим световната конспирация [може и със субсидии да се обяснят нещата, но не вярвам всичко останало да се субсидира]).
3. Имам приятел и бивш колега в ТУ-София, който завърши ядрена енергетика и преди около година ми показа едни таблици, в които пишеше 0,1-0,4 стотинки/kWh. Даже и да са били без никакви такси,данъци и ДДС-та и да са сравнително стари данни, не знам как някой ще ги докара до 16-18 стотинки/kWh ако не е предубеден или убеден
4. Същият този човек ми обясни, че в момента ядрената централа в Козлодуй се ползва и като баланс, понеже може много бързо да свали или вдигне мощността в зависимост от натоварването на националната мрежа, и като се има предвид нищожната цена на тока от нея, не е проблем да се сменя горивото 2-3 пъти по-често отколкото е по предварителни разчети (понеже постоянните промени на натоварването се оказва, че прецакват горивото доста бързо).
Yassen Ivanov

Мнениеот Инженер » 04.06.2009 09:46

Цената на ядрената ни електроенергия никога няма да я знаем точно.Тя се определя политически.Ако в даден момент им изнася , я представят ефтина и обратно ако имат интерес я представят надута.Причината е в това че винаги мож да бъат скрити или раздути наи-различните разходи свързани с производството.Преди 89-та не се говореше изобщо за разходи по транспортиране и съхранение на горивото и за погрегване на отработеното гориво.За цената на свежото гориво също,тъй като тя е била заплащана с чушки и домати. Така че е неправилно да сравняваме тази и онази енергия без да можем да контролираме входящите за изчисляване параметри.
Инженер

Мнениеот Miro » 04.06.2009 15:59

Yassen Ivanov написа:...
3. Имам приятел и бивш колега в ТУ-София, който завърши ядрена енергетика и преди около година ми показа едни таблици, в които пишеше 0,1-0,4 стотинки/kWh. Даже и да са били без никакви такси,данъци и ДДС-та и да са сравнително стари данни, не знам как някой ще ги докара до 16-18 стотинки/kWh ако не е предубеден или убеден...

Аз мога да ти покажа едни други таблички за себестойността на електроенергията от АЕЦ...но в никои таблички не съществуват всички разходи.

Разходите за изграждане на една АЕЦ са в порядъка 3-4 хил евро за инсталиран киловат... и това е световна истина. Става дума за изграждане до ключ.

Един киловат мощност в годишен план може да произведе до 9 000 квч ток. Това е при пълно натоварване на блока, без грам прекъсване за планов или авариен ремонт. Точно по толкова са произвели нашите блокове в АЕЦ за миналата година.... били са на газ до дупка 24х365.

Та в този вариант, за да сложим "изплащане на инвестицията" за 7 години, както е при фотоволтаиците, цената на електроенергията трябва да бъде 0,06 Евро!!! = 11 стотинки

ОБАЧЕ! Тука не сме сложили следните разходи за през годините:
- Спирането на реактора за планови ремонти, аварийни, за профилактика и презареждане. Така че реакторът средногодишно ще произвежда по-малко от максималния си капацитет.... примерно 7 хил квч годишно.
- Разходите за гореспоменатите ремонти /инвестиции, ремонт и т.н./
- Всички разходи по експлоатацията - като започнеш от закупуването на ядреното гориво, застраховки /ако знаете колко пари са..../, лицензи, всякакви обслужващи съоръжения, инструменти, консумативи, материали, труд, осигуровки, медицинското обслужване, външни услуги, и прочее, и прочее, та се стигне до химикалчето и тоалетната хартия...

Така че в крайна сметка истинската себестойност надали е под 20 ст/квч.

А ако сложим и разходите по извеждане от експлоатация, които никой не ги брои? Колко струва погребването на един блок и разходите по него след погребването му? И колко струват разходите за съхранение на радиоактивните отпадъци за стотици години напред? Тука не става дума само за отработеното ядреното гориво, а за всички джунджурии, прекарали определен период от време в зоната - инструменти, облекло и прочее...

Така че евтиното никак не е евтино като му теглиш чертата... Вярно, ако сложиш период за изплащане 25 -30 години цената може и да си дойде на мястото... но нима ако сложиш период 25 години на една ФЕЦ себестойността на електроенергията няма да е същата, че и по-ниска???? Отделно, че ФЕЦ-а можеш го рециклира накрая, а АЕЦ-а трябва да го погребеш...

И още един въпрос. Защо няма частна АЕЦ? От къде идват парите за евтината електроенергия?
Miro

Мнениеот venkap » 04.06.2009 16:33

Miro написа:И още един въпрос. Защо няма частна АЕЦ? От къде идват парите за евтината електроенергия?

В Япония повечето АЕЦ са изградени и експлоатирани от частни концерни.
venkap

...

Мнениеот Gio » 04.06.2009 17:06

...имам готовност за осигуряване финансиране на проекти с минимална мощност от 200 kWp. 15 % самофинансиране - останалото от Европейска банка. Необходим е готов проект с договор от енергопреносното дружество.
Успех!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали