За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот petyostoev » 26.07.2009 18:38

Така е,разбирам,просто набързо пресметнах от долари в евро и се учудих дали изобщо има такава цена в момента.
А колкото до 50 МW,да даде господ всекиму.Е може и без нулата.
petyostoev

изкупна цена

Мнениеот Sullen » 31.07.2009 17:59

Уважаеми форумци,

гледам (днеска е 31 юли), че на сайта на ДКЕВР пише, че преференциалната цена за изкупуване на енергията от ФЕЦ е:

а) за централи с инсталирана мощност до 5кВт - 782 лв./МВтч.

б) с инсталирана мощност над 5кВт - 718 лв./МВтч.

...а на мене ми се струва, че на 31 март ревизираха цените и сега те са:

823 лв/MWh за съоръжения с мощност до 5 kWp, и 755 лв/MWh за такива с мощност над 5 kWp

...а сега де :?
кое е актуалното??

Може ли някой да ми отговори?
Благодаря Ви много предварително! :)
Sullen

Мнениеот Mateev » 31.07.2009 18:47

Решение Ц-04 не е отменяно. По-скоро ДКЕВР не са си актуализирали таблицата с цените.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот velina » 02.08.2009 14:18

Здравейте на всички във форума,

казвам се Велина Караджова и в момента работя по доклад за възможностите за инвестиции във ФЕЦ в България. Много ми хареса, че попаднах на форума, защото за България все още има нужда човек да се информира как стоят нещата в действителност, а не как са по документи.

В тази връзка, ще се радвам да получа мнения от хората с опит:
- в кои етапи от инвестиционния процес са се сблискали с някакви трудности
- какви са били трудностите
- бързо ли са успели да ги разрешат
- как е сътрудничеството с разпределителните дружества и дригите институции намесени в процеса
- някакви сигнали за корупция
- и въобще всичко, което някой би искал да сподели.

Можете да ми изпращате отговори на v.karadzhova@londonresearchinternational.com

Това е и името на консултантската фирма, за която работя, можете да погледнете техния сайт. Няма да цитирам имена или отделни мнения в доклада, целта ми е просто да придобия по-реална представа за процесите, така че всички получени мнения ще си останат конфиденциални.

Ако някои предпочита да даде мнение в телефонен разговор, ще се радвам да се уговорим за удобно време и да се обадя да поговорим.

Благодаря предварително на всички, които ще отделят от времето си за тази тема.

Поздрави и успехи във ФЕЦ начинанията на всички.

Велина [/list]
velina

Мнениеот Sullen » 03.08.2009 08:12

Mateev написа:Решение Ц-04 не е отменяно. По-скоро ДКЕВР не са си актуализирали таблицата с цените.

Благодаря!
Sullen

Мнениеот Sullen » 04.08.2009 13:59

Сега видях сайта на BEERECL и там пише, че се финансират само проекти за соларни системи за отопление...

нима не може да се кандидатства за ФВ централа?!

Благодаря!
Sullen

Мнениеот hraykov » 05.08.2009 07:51

Здравейте,

Интереса ми към фотоволтаичните централи е пресен, затова моля да ме извините ако на въпросът ми вече е отговаряно.
Четох из форума, че енергоразпределителните дружества изкупуват САМО остатъка след консумация от произведената енергия, в случай, че панелите се намират на покрив на сграда. Важи ли същото ако панелите са монтирани в двора на къщата.
hraykov

Мнениеот malchev » 05.08.2009 08:05

Коментирано е вече. За да не става така, за покрива или двора се учредява
отстъпено право на строеж на фирмата, която ще е собственик на ФЕЦ-а.

Дойде ми на ума и защо законодателството ни няма скоро да се промени така, че идеята "100000 покрива" да стане реалност. Ами през лятото, когато сметките за ток са ниски и сезона е отпускарски, ЕРП-тата вместо да прибират пари и за малкото, което се потребява, ще трябва да плащат прескъпата им зелена енергия.
malchev

Мнениеот terazini » 06.08.2009 16:22

malchev написа:...Дойде ми на ума и защо законодателството ни няма скоро да се промени така, че идеята "100000 покрива" да стане реалност. Ами през лятото, когато сметките за ток са ниски и сезона е отпускарски, ЕРП-тата вместо да прибират пари и за малкото, което се потребява, ще трябва да плащат прескъпата им зелена енергия.

През лятото се достигат пикови стойности на потребена ел.енергия при високите температури, заради все по-голямото използване на климатици.
terazini

Мнениеот Kavrakov » 06.08.2009 22:51

Дааа.. старият физичен закон гласящ, че енергията не се губи, а се преобразува от един вид в друг важи с пълна сила. Ако зимата произвеждаме топлина, то лятото произвеждаме хладина :D
А това, че не потребяваш енергия вкъщи, защото си в отпуска, не означава, че не потребяваш енергия на морето... все пак там хората използват ток за да ти е цял ден студена бирата, да ти е добре препечено кюфтенцето, да ти е силна музиката в дискотеката и осветлението да ти радва окото.. а вечер като се прибереш в хотелчето, би искал да ти е хладничко в стаичката... все пак не е приятно да се препотите няколко пъти с русата шведка, която си забърсал на плажа, още преди да сте си допили бялото вино :lol:
Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот Lupus » 06.08.2009 23:30

Kavrakov написа:Дааа.. старият физичен закон гласящ, че енергията не се губи, а се преобразува от един вид в друг важи с пълна сила. Ако зимата произвеждаме топлина, то лятото произвеждаме хладина :D
А това, че не потребяваш енергия вкъщи, защото си в отпуска, не означава, че не потребяваш енергия на морето... все пак там хората използват ток за да ти е цял ден студена бирата, да ти е добре препечено кюфтенцето, да ти е силна музиката в дискотеката и осветлението да ти радва окото.. а вечер като се прибереш в хотелчето, би искал да ти е хладничко в стаичката... все пак не е приятно да се препотите няколко пъти с русата шведка, която си забърсал на плажа, още преди да сте си допили бялото вино :lol:

Ех че картинно го описа! Направо се размечтах! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 06.08.2009 23:38

Но както казват хората зимата-взима а лятото може и да дава.Така че основната консумация на ел.енергия е точно през зимата. :)
lz1wvm

Мнениеот Shadow » 18.11.2009 21:13

А когато цялата произведена енергия е за продан дружеството длъжно ли е да я купува дори и посред лято?
Аватар
Shadow

Мнениеот Mateev » 18.11.2009 23:10

Да !!!

Ако утре започнем да произвеждаме енергия в излишък (което не ми се вярва), то тогава трябва да бъдат спрени всички ТЕЦ-ове и АЕЦ, преди да си позволят лукса да спрат някоя централа с ВЕИ. Така е по закон, но какво ще се получи на практика, никой не знае.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 19.11.2009 00:13

Mateev написа:Да !!!

Ако утре започнем да произвеждаме енергия в излишък (което не ми се вярва), то тогава трябва да бъдат спрени всички ТЕЦ-ове и АЕЦ, преди да си позволят лукса да спрат някоя централа с ВЕИ. Така е по закон, но какво ще се получи на практика, никой не знае.

1985г! Роди ми се първия син и започна режим на тока: 2ч има-4ч няма!
Мерси! Не желая да го изживявам това отново с внуците си!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали