Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот venkap » 26.06.2016 21:57

Не разбирам, защо имаме различие за една елементарна сметка. Имаме инсталирана мощност 30 W * 1 100 Wh (средна годишна производителност за България), намираме годишния добив = 33 000 Wh. Отчел си по уреда 15 565 Wh, което е 47%. Къде греша?
venkap

Мнениеот saraneron » 27.06.2016 03:42

venkap написа:Не разбирам, защо имаме различие за една елементарна сметка. Имаме инсталирана мощност 30 W * 1 100 Wh (средна годишна производителност за България), намираме годишния добив = 33 000 Wh. Отчел си по уреда 15 565 Wh, което е 47%. Къде греша?

:D Не си обърнал внимание , че тези 15 565 ватчаса са за НЯМА и половин година работа на централата!!!Реално от 2 януари 2016г. до 20 юни 2016г.Виж поста от 02.01 2016 в 13.43ч. В няколко поста съм споменал ,че данните се записват от началото на месец януари 2016г. !!!Така реално се хващат и зимните месеци и пролетта/есента и лятото всичко по половина приблизително 6 месеца!Това бе идеята. За съжаление нямах възможност да направя измервания за една календарна година!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот saraneron » 04.10.2016 02:13

saraneron

Мнениеот Foton » 04.10.2016 13:37

saraneron написа:https://www.24chasa.bg/region/article/5792099

".....Инвестицията в подобна система за дома би се изплатила в рамките на 4-5 години...."

Копирано от https://www.24chasa.bg/region/article/5792099
© www.24chasa.bg

Ти да видиш...!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Ивко Иванов » 13.10.2016 17:36

Моля, изпрати ми схемата или малко повече разяснения по това което си направил. Имам чувството, че може да обменим повече информация. С уважение... Ето и e-mail ivkoivanov1970@gmail.com
Ивко Иванов

Мнениеот bubolinka1 » 31.10.2016 12:40

jasentcho написа:И в облачен ден можем да се къпем, само че ни трябва това :
20160224_114728.jpg
. Като съответно реотана няма да е само един, а, да речем, три. С обща мощност на всички реотани, равна на пиковата на панелите. Като в системата има и кондензатори за частично акумулиране на енергията, намаляне броя цикли на контакторите и намаляне на дъгата при превключване. За последното има и гасяща група, видимо от снимката.
saraneron не се кефи на идеята, ама пък някой може да си я направи. При мен работи много добре.

Аз това подгряване го направих и работи от 20 дни но едва от 3 работи реално, защото бяха облачни. Таблото ми не е толкова добро все още. Изключването от прегряване все още не съм го направил, но и 28 х250W панела *iсвързани по 7 в 4 стринга/ , дават максимално показание в момента общо 219V 25A измерено днес на обяд. Трябва да сгреят буфер -500л, а има и помпа за парно с подова серпентина. Имам време да си изградя изключването при прегряване. Засега ми е крайно недостатъчна мощността, но пък работата "кърти". Няма по-добро. Амперметъра за прав ток ми е комбиниран с волтметър-електронен. Наблюдавам, че при промяна на V и A, Ω все клони към 9 Ω, което съответства на 2кW товите 3 бр нагреватели. Просто трябва повече слънце и се справят отлично/ ама няма/. Не че не може да се сметне колко енергия трябва да се загрее водата от 20 до 110, но в събота изключих помпата и от 35 градуса буфера в горната част се загря до 115гр. 20см по-надолу на 110, на средата към 80гр и долу на 60гр. Слънцето беше през целия ден в часовете от 10 до 16 / на октомври/. Нямам термо камера и с ръка опипах къде са ми термозагубите по буфера.

Прегледах горе записки от тетрадки за замерванията на V , А и Ω, но мисля, че калкулаторите са го сметнали колко е средно по месеци и не е необходимо такова записване/щото четат и други дето искат да си направят- самият аз съм от тия дето не разбират и сами си финансират неуспешните опити-пак по-евтино излиза от много други грехове /.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот bubolinka1 » 01.11.2016 16:08

Вчера на обяд 219V 25A Днес в 10.00 -е това от снимката. Т
Прикачени файлове
20161101_095342.jpg
(49.37 KiB) 36 пъти
2016-11-02 01.23.05.jpg
(77.9 KiB) 19 пъти
bubolinka1

Мнениеот saraneron » 07.11.2016 16:04

BUBOLINKA МОЖЕ ЛИ ДА споделиш даните от табелката на панелите и по точно напрежение и ток при макцимална мощност?Vmp=?;Imp=? Всички панели еднакви ли са?
saraneron

Мнениеот bubolinka1 » 07.11.2016 16:54

вОт всички панели/за други цели/, 28 броя за конкретното свързване са еднакви. Данните при измерването, с табелките ми се разминават. На 3г са. Преглеждах си връзките и свързванията- не намирам грешки. Нагревателите са 3 имат еднакво съпротивление 27 ома. Свързани успоредно, имат съпротивление 9 ома. По данните /от слънцето/, каквото и да е съотношението на V и А, винаги според закона на Ом, съпротивлението излиза, да е близко до 9 ома или 8,5 ома. Това е което ми излиза. Излиза, че като дойде лято и изпече здраво слънце, когато би трябвало да получа 32.88А, това ще стане при 295V, а мощността ще е над 9 кВ. Тогава 6кW нагревател ще изгори, а вероятно и някоя пътечка от панелите ще се стопи? Прегряването на панелите ще свали от мощността, а и потреблението на топла вода ще е с изключил буфер още в 10ч. Ще си прецизирам бушона да е на ръба. Според данните от табелките на панелите, тези 32А трябваше да ги получа при 213V. Нещо не е наред, но не зная кое. От няколкото дни от които имам измерването, най-високото показание е било 219V -25A, съответно 5.5kW.
Ето данните на панелите.
1.jpg
(90.77 KiB) 4144 пъти

Я да проверя и тези снимки дали ще изчезнат?
Прикачени файлове
2016-11-02 01.23.05.jpg
(77.9 KiB) 4135 пъти
bubolinka1

Мнениеот saraneron » 08.11.2016 02:51

Bubolinka,ЗДРАВЕЙ! Ето моето елементарно пресмятане на нещата по твоята централа! 1.Определям колко е вътрешното съпротивление на един панел в МPP .Това става, като използвам формулата на ОМ :R=Ump/Imp =30.43V/8.22A=3.702 ОМ.Вземам данните от табелката на панела.Това число е много важно да се знае. 2.Намирам,колко е съпротивлението на 1 стринг от 7 последователно включени панела за твоята централа Rstr.=7x3.702oma=25.91oma. 3.Намирам,колко е съпротивлението на централата в МПП за твоите 4 паралeлно свързани стринга и то е 25.91оmа/4 = 6.478оmа.Tова е теоретичната стойност в омове на идеалният активен товар на твоята централа при слънчева радиация 1000w/m2 и околна температура 20гр.целзий .Решил си да ползваш готови нагреватели 3 броя по 27 ома всеки паралелно свързани.Това прави 27/3=9 ома!Внимание!Виждаме една разлика с малко повече от 2.5 ома м/у реалния товар и изчисления!!!Имаш едни 28% пропуснати ползи ПО МОЩНОСТ от несъгласуване на вътрешното съпротивление на централата с това на товара!!!Те и толкова ти се губят м/у 5.5киловата и 7 киловата- 22%.Централата не е натоварена достатъчно за хубаво слънце и хладно време.Обаче,ако сложиш още един нагревател в паралел от същите, които ползваш, то тогава ще се получи 27/4=6.75ома.БИНГО!!! Ако ти се занимава, можеш единият от четирите нагревателя автоматично да го включваш и изключваш според силата на слънцето!Трябва с тази комбинация да стоиш много близо до 213 волта . За зимата може да е към 220волта , за лятото към 200, зависи от температурата на панелите и техните характеристики.Ще има ефект 10-15% през зимата ранната пролет и късна есен и дните с променлива облачност, малко сутрин и вечер. За лятото в слънчевите дни е малка ползата от тази гимнастика !Все пак, чрез системно измерване и опити може да се доближиш до един добър оптимален режим.За подробностите и притесненията ............Нямаш никакви притеснения от изгаряне на някой от елементите по центаралата.1.При фиксирана работна точка, както в случая, повече от 20%мощност от 7 киловата, никога няма да получиш !Тоест не повече от 8.4киловата.Твоите 4 нагревателя по 2 киловата ще се справят чудесно само да не останат на сухо!2.Панелите дори да ги дадеш на късо в този слънчев ден няма да дефектират и да се запалят, те се самоограничават по ток чрез промяна на вътрешното си съпротивление в режим късо съединение!Предпазителят не е нужен като предпазна мярка в този смисъл,ако всичко е направено както трябва.По-скоро може да ти спретне някоя шега да се изклюва когато си поиска БЕЗ ПРИЧИНА.Факторите за добър добив ги знаеш,и все пак +,-,20% добив в зависимост ОТ ТМПЕРАТУРАТА НА ПАНЕЛА И НЕГОВАТА СТРУКТУРА СЕ ПОДЦЕНЯВА СИЛНО. Затова, доброто охлаждане за поли и моно кристалните папанели е задължително.Пожелавам успех!!!Да не забравяме, че зимата слънцето е най-близо до земята и с комбинация студ чист въздух, снежна покривка и подходящ ъгъл на панелите можем да имаме максимален дневен добив за годината!!!Прогнозно за една година можеш с тази централа да произведеш м/у 8000 и 8500 киловатчаса електроенергия,колко ще оползотвориш от нея зависи от теб!
Последна промяна saraneron на 08.11.2016 05:15, променена общо 6 пъти
saraneron

Мнениеот bubolinka1 » 08.11.2016 04:26

Благодаря за отговора. Размиваването с 2.5 Ома го видях с данните от табелките/ пак по твоите обяснения преди/ но не можах да си обясня/ по точно ме заблуди/ че като са свързани и работят, данните от дисплея за V и А, винаги дават 8.77 Ома. Всъщност тези данни от панелите ги определят нагревателите в режим на работа. Ще си поръчам нагревател 3х3 и ще преоразмеря стринговете и техния брой с добавянето на още панели. Отново благодаря за съвета и за вниманието. Всъщност, пресмятането показва, че само нагревателят ако се подмени с 3 х 3000W, ще съвпаднат съпротивленията. Днес го поръчвам.

Едни 2 дебели жици от покрива влизат в бойлера. Много лесно ми се вижда с Ваша помощ-златен медал нямам, само тиквен и водата не е 600л,а 500л. Чак се чудя защо всички нямат такова нещо на тия цени. Преди това имам два други бойлера на роднини по права линия от първа степен, сгряти с два панела. На единия си играех да слагам система за изключване при прегряване и преминаване към мрежата при недостиг на енергия, а другия няма и бушон дори- защото с 60,5V -8.22A не може да се взриви, но топла вода има всякога/ те толкова я ползват- скромни хора/.

Бъдете здрави!
Последна промяна bubolinka1 на 08.11.2016 09:51, променена общо 5 пъти
bubolinka1

Мнениеот saraneron » 08.11.2016 04:39

И аз благодаря за взаимното разбитане!Успех и споделяй за резултатите!
saraneron

Мнениеот saraneron » 08.11.2016 16:45

Сигурен съм, че си прекарал тока през термореле и термозащита,защото бушона не предпазва от завиране ,той следи само тока да не е повече през него!Искренето на механичните контакти е голям фактор,който да се има в предвид за безотказна и сигурна работа на автоматиката. :D.Може да се изчисли система, която не се нуждае от термореле поради голям запас от топлоемкост в резервоара над 60градуса, но защита по налягане е задължителна!
saraneron

Мнениеот saraneron » 09.11.2016 04:30

Bubolinka,спомена за нагряване на ??? може би 80л.бойлери с 2х250вата=500вата солара.Какъв е реално резултата на през годината или още не са зимували?Впечатленията досега като плюсове и минуси! Педполагам, че повече от 70 градуса не са вдигали дори седмици наред да не се ползвана топла вода, което означава ,че не се нуждаят от терморелета,никаква автоматика освен крайна защита по температура и налягане(аварийно полупразен,заврял бойлер).Смятам ,че загубите над тази температура са вече повече от 20% на денонощие и са саизмерими с електродобива за един ден средно около 1500ватчаса?
saraneron

Мнениеот bubolinka1 » 09.11.2016 15:32

В случая се загряват 500л, но има серпентина с площ 3кв.м за парно/ което е крайно недостатъчно, но има и друг буфер/. Усилието е за парното. Споменал съм и други две системи . Общо са пет, но не трябваше да го правя, за да не обърквам. Ударението е върху изчисляването за оразмеряване на частта от системата с панелите. Това е важното, а не какво съм правил, за да могат да си направят и други.
Сега си търся още 25 панела, но с хубави характеристики са само употребявани, или пък на цени много различни от времето, когато се търсеха. В БГ като не се търси нещо, му се вдига цената.
bubolinka1

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали