Zakon za VEI

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 09.10.2010 14:45

Mateev написа:.....За ЕРП-тата централата трябва да е черна кутия и какво има вътре въобще не ги интересува. Тях ги интересува само дали тази черна кутия отдава енергия с необходимото качество и нищо повече. Да отпаднат разкарванията по хиляди инстанции - например РИОСВ и РИОКОЗ. Просто е смешно доктор да ти казва ще правиш ли централа или не.

Тук бих добавил това, което обсъждахме с venkap миналата седница:
Когато се дава точката за присъединяване, да се дадат и нейните параметри преди включването на ВЕИ. За да не се налага после да доказваш, че си свързал ВЕИ, а не цех с преобладаващи заваръчни апарати и двигатели, които влошават cos(φ) на мрежата.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот sunny_boy » 09.10.2010 16:40

ferdy написа:
sunny_boy написа:
ferdy написа:sunny_boy, провери на какви критерии отговарят малките и средните предприятия.

За да се използва облекчената процедура трябва предприятието да е минимум "малко", т.е. оборот над 3 900 000 и персонал над 10 души. Т.е. нито една централа по мерките не може да се вмести, нито един човек, който започва да се занимава с бизнес тепърва.

Колеги, според мен, тук сте в заблуждение. А именно, въпреки че закона за малки и средни предприятия ЗМСП се наименува така, той всъщност се прилага и по отношение и на микро предприятията, като микро и малките предприятия попадат в една графа/категория. Чл. 3 ал. 1 от същия закон гласи:

Категорията малки и средни предприятия включва предприятията, които имат:

1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 250 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 97 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 84 000 000 лв.
(2) От предприятията по ал. 1 малки предприятия са тези, които имат:
1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 50 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 19 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 19 500 000 лв.
(3) От предприятията по ал. 1 микропредприятия са тези, които имат:
1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 10 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 3 900 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 3 900 000 лв.

Т.е. всяко предприятие което има средносписъчен брой на персонала до 250 души и годишен оборот и/или активи по-малки от 97 500 000 лв. се квалифицира като средно или малко. След това ал.2 дефинира кое е малко и кое микро, но те винаги попадат в една категория. Което означава, че и една новорегистрирана фирма може да се възползва от облекченията на закона за ВЕИ и да строи ФЕЦ с мощност до 1 мгвп.

Разбира се, може да поискаме в проекто-закона за ВЕИ като промяна навсякъде където се има предвид малки и средни предприятия да се добави и микро и да стане - микро, малки и средни предприятия. Въпреки че и така да остане, аз съм сигурен, че микро предприятията (новорегистрираните фирми) ще могат да се възползват от облекченията. Нали затова подлагаме на дискусия проекто-закона, за да можем да го направим, най-добър за нас.
Тъй като Ferdy каза на Gio, че ще предостави искания за промени в проекто закона, моля да има в предвид и тези които аз направих, защото мисля, че са добри за инвеститорите във ФЕЦ. Ако на някои не му харесват моля да даде контра аргументи или да добави други искания за промени.
sunny_boy

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали