Помощ за инвертор!!!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Помощ за инвертор!!!

Мнениеот KD Solar » 19.03.2013 08:01

fu4ko написа:Да разбирам,че автономния инвертор така поема консумацията само вечер когато няма слънце?

Той се грижи не само за консумацията вечер - той е "мозъка" на системата.
Заряд, разряд, консумация, температурна компенсация...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот fu4ko » 19.03.2013 10:33

KD Solar написа:
fu4ko написа:Да разбирам,че автономния инвертор така поема консумацията само вечер когато няма слънце?

Той се грижи не само за консумацията вечер - той е "мозъка" на системата.
Заряд, разряд, консумация, температурна компенсация...

Благодаря за подробно написания отговор
fu4ko

Мнениеот estqwerty » 20.03.2013 21:58

мерси за обяснението !
бях го намерил как е на енг. и се поизясниха нещата. определено е полезно ако имаш какво да правиш енергията.

http://lses.org/version1/AC%20Coupling%20WHT%20Paper%20(2).pdf
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот fu4ko » 21.03.2013 13:23

Винаги може да се използва енергията през деня за отопление на ток през зимата колкото и да не са ефективни панелите тогава.Аз така бих ги използвал.
fu4ko

Мнениеот Mateev » 21.03.2013 13:52

Както автономния, така и мрежовия инвертор правят точно това, което е решил ТЕХНИЯ ПРОГРАМИСТ. Не може с лека ръка да се генерализира че разбирате ли всички автономни правят това, а мрежовите - онова. Истината е че колкото модела инвертори има, точно толкова вида алгоритми на поведение ще намерите. Спазват се някакви общи принципи, но при форсмажорни обстоятелства можете да очаквате коренно различно поведение при различните производители.

Общото между всички автономни инвертори е, че те генерират СОБСТВЕНА СИНУСОИДА на изходното напрежение. Честотата на тази синосуида би трябвало да НЕ ЗАВИСИ ОТ ТОВАРА, но знае ли човек какво му е хрумнало на дадения програмист. При детектиране на претоварване един бог знае как то ще бъде отработено (пак зависи от програмиста). При свързване в паралел с Grid Connected инвертор пак един бог знае каква ще е реакцията. Възможности много и по тях може да се напише цял един научен труд. Едно обаче е ясно още от сега - автономния инвертор трябва да е с мощност, ПО-ГОЛЯМА от сумарната мощност на всички свързани в паралел с него мрежови инвертори. Тоест те могат ДА ГО РАЗТОВАРВАТ, но в никакъв случай не трябва да се опитват да ГО КОМАНДВАТ. За съжаление обаче при намаляване на товара се получава точно това и води до задействуване на разните му там защити - токови, напреженоеи или честотни в зависимост от логиката на автономния инвертор.

Общото между всички мрежови (Grid Connected) инвертори е следното:
1. Те следят мрежовата честота, но за да отдадат енергията си, те са принудени да ПРАВЯТ ОПИТИ ДА Я ПОВИШАТ.
2. В тяхната логика е заложено те ДА ОТДАВАТ В МРЕЖАТА ЦЯЛАТА НАЛИЧНА ЕНЕРГИЯ, предполагайки че мрежата е в състоявние да я поеме. Ако обаче това не е така, започват гафовете. Ярък пример за това е именно автономен генератор с някаква мощност и Grid Connected инвертор с ПО-ГОЛЯМА МОЩНОСТ. Това съм го играл у дома. Нещо повече - дизеловия генератор беше 60 kW, а фотоволтаичната централа - само 25 kW. И докато товара е по-голям от 25 kW - всичко е наред. Когато обаче товара падне под 25 kW, фотоволтаичната централа в опитите да си отдаде енергията развърташе генератора до над 60 Hz и се задействуваха защитите както на генератора, така и на инверторите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 21.03.2013 13:58

Като обобщение може да се каже следното:

Една система от паралелно свързани автономни и мрежови инвертори ще е стабилна само тогава, когато ТОВАРА Е ПО-ГОЛЯМ ОТ МОЩНОСТТА НА МРЕЖОВИТЕ ИНВЕРТОРИ и е ПО-МАЛЪК ОТ МОЩНОСТТА НА АВТОНОМНИЯ ИНВЕРТОР. Във всички останали случаи ще се задействуват различни видове защити съобразно логиката, която са въвели съответните програмисти на съответните устройства.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 21.03.2013 16:22

Г-н Матеев,какво ще кажете за твърдението,че мрежов инвертор не работи с акумулатори?Имам китайски който тествах със зарядно за акумулатор 12 волта и работи.Тествах го и с акумулатор 12волта,но при включен бойлер инвертора не отдаваше.Работното напрежение е от 14-28 волта.При теста с зарядното,амперклещите отчетоха отдаване на инвертора.
Прикачени файлове
IMG_20130307_213233-1.jpg
IMG_20130307_213233-1.jpg (25.14 KiB) Прегледано 17463 пъти
fu4ko

Мнениеот jamamoto1 » 22.03.2013 19:48

Този инвертор го имам същия,само че е на 28-52 волта.Напъвал съм го със зарядно,което си наглася амперите,и съм го замервал с тея уредчета който имерват консумираните киловати.При 500вата мошност го назорих до 530 без да изключи.На около 300 вата му се включиха вентилаторите.
jamamoto1

Мнениеот estqwerty » 22.03.2013 22:52

Mateev написа:Като обобщение може да се каже следното:

Една система от паралелно свързани автономни и мрежови инвертори ще е стабилна само тогава, когато ТОВАРА Е ПО-ГОЛЯМ ОТ МОЩНОСТТА НА МРЕЖОВИТЕ ИНВЕРТОРИ и е ПО-МАЛЪК ОТ МОЩНОСТТА НА АВТОНОМНИЯ ИНВЕРТОР. Във всички останали случаи ще се задействуват различни видове защити съобразно логиката, която са въвели съответните програмисти на съответните устройства.

кд солар каза точно обратното че е изиграл и тествал - голям товар вързан на мрежов инвертор (предполагам инвертора е бил избран да отговаря на товара, не е споделил) и малък автономен инвертор. това е и големия плюс на подобна система : че не купуваш голям съответстваш на товара автономен инвертор.

май скоро ще гърмя техника :)

edit : ето едно видео малко е дълго но обясняват нашироко за това кое как трябва да бъде направено, споменават промяната на фазата както каза г-н Матеев , както и колко да са големи инверторите в първите 10-тина 15 мин. нямах нерви да го изгледам цялото

https://www.youtube.com/watch?v=MvthZ25nSY4
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот KD Solar » 25.03.2013 10:31

Здравейте,
относно АС свързаната система:
1) 17640 kWp фотоволтаични панели;
2) инвертор SMA STP 17000TL;
3) 3 броя автономни инвертори SMA SI5048 - всеки по 5кв, свързани в трифазна схема. Първият е настроен да е главен, другите два са му подчинени.
4) Акумулаторен блок - огромен - 24бр.акумулаторни клетки, всяка една по 3300Ач/2,4V
5) Защитни табла и комуникационо оборудване.

На тази система от началото на миналата година се захранва голям частен дом, на който консумацията му е от 500 до 15 500VA.
При автономните инвертори SMA SI, стига да са един модел, няма проблеми 2,3... да работят в паралел. Условието е винаги се настройват единия да е водещ, а другите да го следват.

Относно мощността на автономния инвертор - взимате такъв, който ще може да Ви поеме мощноста, когато системата работи в посока Батерии-Автономен инвертор- Консуматори.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот fu4ko » 25.03.2013 14:31

Като гледам данните,мога само да я сънувам тая система
fu4ko

Мнениеот petar1 » 26.03.2013 23:41

Aз снощи я сънувах вече, не ми се отрази добре, днес съм гроги, спи ми се, ама нали съм си дребна въшка с 2 кWp.
petar1

Мнениеот fu4ko » 27.03.2013 10:33

petar1 написа:Aз снощи я сънувах вече, не ми се отрази добре, днес съм гроги, спи ми се, ама нали съм си дребна въшка с 2 кWp.

Аз също искам само един,два киловата,ама трудна работа.Засега съм зациклил на 350вата мрежов инвертор.Пък панели по натам.
fu4ko

Мнениеот mstoev » 02.05.2013 23:23

fu4ko написа:
petar1 написа:Aз снощи я сънувах вече, не ми се отрази добре, днес съм гроги, спи ми се, ама нали съм си дребна въшка с 2 кWp.

Аз също искам само един,два киловата,ама трудна работа.Засега съм зациклил на 350вата мрежов инвертор.Пък панели по натам.

Към такъв 350 W Grid Tie Power Inverter made in China (112 USD с доставка до пощенската станция в квартала), U inp = 28-53 V, включих 6 модула x 70 W = 420 Wp монтирани вертикално (BIPV) на тераса с югозападно изложение. На отворена верига от двата стринга генератора показваше Uoc = 53,4 V в 9 ч. сутринта без товар. В най-добрия случай (слънчево, ясно) днес в 16:30 ч. напрежението на вход на инвертора включен към мрежата се понижи до 26,58 V, а максималната изходна подавана мощност към мрежата с включен вентилатор достигна 130 W. Инвертор от този тип, но с мощност 500 W може да се товари с 620 Wp PV. Модулите монтирани вертикално в фасади и свързани с тези малки инвертори заемат значителна видима площ в сравнение с покривните изпълнения и освен получаване на електроенергия изпълняват и други важни функции като облицовка и визия на сградата. Електроенергията която се подава от такъв малък инвертори в апартамента е Wh и мисленето за енергийната ефективност (консуматорите) и енергийния микс в апартамента е различно от това когато се използва електроенергия kWh. Фотоволтаична площ - инвертор - енергийна ефективност са неразделно свързани в BIPV.
mstoev

Мнениеот fu4ko » 03.05.2013 12:32

mstoev написа:
fu4ko написа:

Към такъв 350 W Grid Tie Power Inverter made in China (112 USD с доставка до пощенската станция в квартала), U inp = 28-53 V, включих 6 модула x 70 W = 420 Wp монтирани вертикално (BIPV) на тераса с югозападно изложение. На отворена верига от двата стринга генератора показваше Uoc = 53,4 V в 9 ч. сутринта без товар. В най-добрия случай (слънчево, ясно) днес в 16:30 ч. напрежението на вход на инвертора включен към мрежата се понижи до 26,58 V, а максималната изходна подавана мощност към мрежата с включен вентилатор достигна 130 W. Инвертор от този тип, но с мощност 500 W може да се товари с 620 Wp PV. Модулите монтирани вертикално в фасади и свързани с тези малки инвертори заемат значителна видима площ в сравнение с покривните изпълнения и освен получаване на електроенергия изпълняват и други важни функции като облицовка и визия на сградата. Електроенергията която се подава от такъв малък инвертори в апартамента е Wh и мисленето за енергийната ефективност (консуматорите) и енергийния микс в апартамента е различно от това когато се използва електроенергия kWh. Фотоволтаична площ - инвертор - енергийна ефективност са неразделно свързани в BIPV.

Прекалено малко ми се струва,че отдава в мрежата.От 420 вата инсталирана мощност само 130 вата
fu4ko

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали