Централите с Kaneka в България са ПО-СКЪПИ !!!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 16.01.2009 12:22

Точно приключих с писането на предишния постинг и научих, че в Щатите е паднал самолет със 150 пътници на борда.Този самолет и ми дава едно прекрасно нагледно доказателство. В момента всички пътници са невероятно наплашени и е 100% сигурно, че никой от тях няма и да помисли да се качи на самолет в следващата една година. А в действителност точно сега риска от падане на нов самолет е най-малък, защото летищните власти са наплашени и ще предприемат редица нови мерки, свързани с безопасността на полетите. Например ще изтребят птиците на летището.

Та ето го парадокса: Точно когато риска е най-малък, точно тогава хората най-много ги е страх от полети.

Това е само едно от хилядите доказателства (примери), които могат да се приведат, че човек по принцип греши при определяне на нивото на риска.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот PaskalA » 16.01.2009 15:30

Никой не ми отговори с цифри, така че с помоща на форума и сайта аз направих една сметка. Който счита , че съм сбъркал някъде да ме поправя :roll:
Оферта СТС Солар за 72,9kW
- 258800,24 EUR или 3,55 EUR/Wp
В офертата не са включени:
констукция и монтаж - 0,3 EUR/Wp
АС окабеляване и траф - 0,2 EUR/Wp
монтаж панели - 0,2 EUR/Wp
или се получава 4,25 EUR/Wp , което при финансовото ограничение прави 60,89 kWp на ФЕЦ-а
От началния пост - цена на Канека 2,35 EUR/Wp + общо оскъпяване 1,20 EUR/Wp = 3,55 EUR/Wp , на финала се получава ФЕЦ 72,90 kWp което е с около 20% повече.

Коментирайте и ме поправяйте ако греша
Поздрави
PaskalA

Мнениеот Vandal » 16.01.2009 15:52

Трябва да включиш в сметките, че тънкослойните
след първата година произвеждат с 20% по-малко.
От там нататък, ти си прави сметката.
Аватар
Vandal

Мнениеот PaskalA » 16.01.2009 17:33

Това не се ли поема от гаранцята :?:
PaskalA

Мнениеот Mateev » 16.01.2009 21:23

Сметката не е такава. В постинга говоря за допълнително оскъпяване само от нещата, които са различни. Това, което е еднакво, го приемаме, че го има и в двете централи по една и съща цена (например трафопоста и кабелното трасе до далекопровода).

По скоро би трябвало да разсъждавате така:

Централите с тънкослойни модули ще са по-изгодни икономически САМО АКО ТЪНКОСЛОЙНИТЕ МОДУЛИ СА ПО-ЕВТИНИ ОТ КРИСТАЛНИТЕ С 1.0-1.2 EUR/Wp.

Едно време, когато съм правил сметките, това не беше така. Не е така и сега (въпреки че много се промениха цените както на едните, така и на другите модули).

Трябва обаче да отчитате, че в горните числа има много условности. Например колко струва една централа с монокристални модули?

Ами имам клиенти, на които тя излезе на ниво 3.9 EUR/Wp, а имам такива, при които се получи 4.7 EUR/Wp. Кое от двете е вярно? Разликата идва от различните дадености:
- има или няма трафопост
- близко или далечно трасе
- подмяна на бетонен стълб с ЖР стълб или не
- елегантна и евтина конструкция или тежка и скъпа конструкция, издържаща на много сняг или на силен вятър
- ускъпяване поради лош покрив или не
- достатъчно място с еднотипни конструкции или малко място, което те принуждава да правиш чудеса от героизъм с огромни плочи, високи по 10 метра
- и т.н. и т.н и т.н.

Същото сигурно може да се напише и за централите с тънкослойни модули. Именно поради тази причина е много трудно да се сравняват несравними неща. Сигурно е възможно една централа с тънкослойни модули да излезе по-евтина ако:
- мястото ви е без пари или е купено по 200-300 лв. декара
- ако далекопровода минава директно през мястото
- ако имате собствена строителна фирма, която да ви направи евтино грубия монтаж на железата
- ако сами си доставите модулите и инверторите
- ако сами организирате приятели да ви монтират срещу сините ви очи или срещу едно напиване

Но същото може да се каже и за кристалните модули. При тях съще е реализуемо да се направи централа под 4 EUR/Wp, ако модулите са по цени от лятото на 2008-а. А ако извадите живи пари и утре си купите модулите - сигурно имате шанс да я направите и под 3.5 EUR/Wp.

Не забравяйте, че във всички написани цени във темата са включени и 10% печалба за фирмата, която ще изпълни проекта. Изпълнете си всичко сам и ще икономисате и тези пари.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 16.01.2009 21:39

Реших да прегледам какво съм писал преди една година и да го осъвременя. Ето каква е била сметката преди 1 година:

0.064 - допълнителна земя
0.059 - допълнителни загуби в трансформатора на инвертора
0.100 - допълнителни загуби в цената на инверторите, защото при моно и поли има по-добра алтернатива
0.050 - има разпределителни кутии
0.170 - допълнителни кабели за DC окабеляване
0.070 - допълнителни кабели за AC окабеляване
0.040 - допълнителни топлинни загуби в кабелите
0.150 - допълнителен труд по монтажа
0.250 - допълнителна цена на конструкциите
0.050 - допълнителни разходи за инфраструктура
0.200 - от разброса на мощностите поради невъзможност за сортиране
---------------------------------
1.203 - общо оскъпяване в EUR/Wp

Разликата в цената на модулите е била 0.64 EUR/Wp.

Как са нещата в момента?

1.Разликата в цената на модулите е същата или даже е по-малка.
2. Относно допълнителната земя - това число за всекиго е различно. Намерете си земя по 300-400 лв. на квадрат и това число ще намалее.
3. Относно инверторите - разликата в цените между SMC6000А и SMC 11000TL e 0.12 EUR/Wp. Тоест изгодността на централите с кристални модули е нарастнала, защото се появиха 3 нови и по-евтини инвертора - 9000TL, 10000TL и 11000TL.
4. Другите разходи си остават същите, освен това че при по-евтини модули последната точка с разброса може малко да се намали.

Това е всичко. Според мене 1 година след написването на първия постинг нещата са си останали същите.

Ако въобще в момента централите с кристални модули излизат малко по-скъпи от тази сметка, то е защото ги слагаме на хубави здрави конструкции с бетонни фундаменти, предназначени да издържат 100 години. Ако ги сложим на едноколови конструкции с набити поцинковани колове, те също ще поевтинеят. Така че това не е критерий за сравнение.

При това забележете нещо друго - никъде не говоря за абсолютни цени. Навсякъде слагам само разликите. Но забележете - от горния списък около 0.3 EUR/Wp отиват в по-лошото електропроизводство заради по-лошите инвертори и невъзможността модулите да се сортират. Може би това е спорната цифра, защото тя не се вижда при сметките на инвестицията. Срещу тази цифра привържениците на тънкослойните модули изтъкват приказки за повишено електропроизводство. В резултат на това се получават разногласията. Пълната истина с електропроизводството ще блесне след година-две. А дотогава - ами аз вярвам на това, което показаха моите тестови централи. А ако някой иска - нека да вярва на сайта на производителя.

При всички случаи разликата в цената в полза на кристалните модули си остава, дори и да се наложи от 0.6 EUR/Wp да я редуцирате на 0.3 EUR/Wp.
Последна промяна Mateev на 16.01.2009 21:52, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот PaskalA » 16.01.2009 21:46

Ето това е точния отговор.
Вече съм по-уверен в кристалната технология, в другата има много акота.
10х
PaskalA

Мнениеот Mateev » 16.01.2009 22:11

Списъка с ако-тата на тънкослойните модули (надеждност, време на живот, деградация на покритието и т.н.) наистина е много дълъг. Но както забелязвате, аз въобще не се позовах на този списък. Даже и без него кристалната технология си е изгодна по чисто икономически причини.

Основната битка на строителите на тънкослойни централи е да си направят колкото се може по-евтина конструкция. И мисля, че аз съм измислил една такава. Но това не е конкурентно преимущество, защото ако такава конструкция се появи, то тогава с нея ще могат да се правят и кристални централи.

Та ето я идеята (мисля че съм я споменавал и друг път):

Огромна равна плоча от бетон, отлята директно на поляната. Може да се ползва и готова асфалтирана площадка. Модулите са поставени почти хоризонтално (10 градуса) с минимални междуредови разстояния (20 см). Предния ръб на модулите е почти опрян на земята, а задния се повдига малко с елементарни скоби за 5-6 лева и анкерни болтове за 2-3 лева. При такъв неоптимален наклон губим 7-8% електропроизводство но в същото време печелим 8-9% от намаляване на цената на конструкцията. Печелим и от това, че използваме 2 пъти по-малко земя. Печелим и от много по-малкия труд по-монтажа. Печелим и от времето от теглене на кредита до пускане на готовата централа в експлоатация. Печелим здравина (няма проблеми с вятъра). Като цяло печалбите са повече от загубите. В икономически аспект една такава централа ще се изплати за 10-15% по-кратко време.

Предимства:
Абсолютно всички изисквания за здравина и устойчивост на сняг и вятър са спазени. Модулите не се замърсяват от кал при дъжд, защото под тях има бетон. Не растат трева и храсти, така че няма нужда от косене (по-евтина поддръжка). Теглото на бетона отдолу и малкия наклон гарантират липсата на проблеми при силен вятър. Цената на цялата конструкция е под 30 лв./м2. Това прави 0.10-0.12 EUR/Wp. Заедно с икономисания труд и земя общата икономия може да достигне до 0.5 EUR/Wp.

Недостатъци:
- Змиите - не знам как ще им попречим да не се качват по модулите.
- Снега - тъй като модулите са ниско на земята, чистенето е невъзможно, защото няма къде да се сложи изчистения сняг.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 17.01.2009 00:27

под бетона най-добре да има търговски център :wink:

идеята е добра - змиите не са глупави - никога няма да отидат на място където няма къде да се скрият бързо...

потенциален проблем ще има само със снега понеже цялата конструкция е много ниска и няма на къде да се свлича при топенето
DanielDimov

Мнениеот donpesho » 17.01.2009 23:09

Моно и поликристалните панели са вече на пазара 50 години и очакванията за понижение на цената им в пъти не са големи. Тънкослойните панели обаче са разработени едва преди 10 години. Вече съществуват в много варианти - със и без силиций. Произвеждат се по различен начин - чрез изпарение или прост механичен печат на мастило съдържащо полупроводници. Някои фирми като Nanosolar твърдят, че са достигнали себестойност само $0.36/Wp за клетки и $0.99/Wp за панели. Други фирми като First Solar също не са далече от тази стойност с $1.18/Wp за началото на 2008г. В момента производството на тънкослойни панели е едва 10%, но се очаква 2010г. да надмине 20%. Независимо, че са по-нетрайни и изискват повече земя, кабели и поддръжка, инвеститорите ги предпочитат поради крайната печалба. Тънкослойните панели прихващат и повече дифузна светлина при облачно време, което за страни като Германия е голям плюс. Потенциалът за снижаване на цените в пъти, чрез нови технологии при тънкослойните панели изглежда съвсем реален и много голям.
Аватар
donpesho

Мнениеот Mateev » 18.01.2009 12:24

Всичко вероятно е така и може би някога тънкослойните ще станат сериозен конкурент. Но първо трябва да поевтинеят още поне с 30-40% и второ - да понатрупат реално време на живот. Искам да видя (или поне да прочета някъде статия) как изглежда един панел, работил поне 15-20 години. И докато това не се случи, ще бъда скептичен. Засега имам точно обратната информация. Не си спомням линка, но ставаше въпрос за испанска централа, която след 4 години работа беше предприела подмяна на всички тънкослойни панели. Също и за другия гаф с деградирането при безтрансформаторни инвертори - хиляди инвеститори бяха прекарани да си подменят инверторите от безтрансформаторни на трансфортматорни, защото никой не им беше казал, че модулите ще деградират по периферията.

С две думи - технологията стартира с големи гафове и не се знае дали няма да има и още. Така че засега малко по-резервирано и нека някой друг да си прави експериментите, ако има излишни пари.

Освен това забележете - модулите са по-евтини, но централата НЕ Е ПО-ЕВТИНА. Така че към момента не става въпрос за сериозен конкурент. Ако Москвича и Мерцедеса са на една цена, какъв конкурент може да е Москвича? Нека Москвича реално да поевтинее целия (в момента по-евтини са само гумите му), пък тогава сигурно ще се намери кой да го купи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ping » 07.02.2009 12:58

Vandal написа:Трябва да включиш в сметките, че тънкослойните
след първата година произвеждат с 20% по-малко.
От там нататък, ти си прави сметката.

Напротив, ама много напротив!

Първите 1 до 2 години произвеждат с 10 - 15 % повече.

Като вземеш тънкослоен 50 Wp, първите няколко месеца е към 60 :)
Канеките май са по-стабилизирани, не съм много сигурен.

Това никой не го отчита до сега в сметките от темата.
Според мен това е така, тъй като няма още много опит в БГ.

Между другото очаквайте и проблем в инженеринга в BG при централи с тънкослойни модули. Очаквайте ги в периода 6 месеца - 1 година след въвеждане в експлоатация.

Кенеката съвсем ще избият рибата като пуснат в серийно производство новите модули със системно напрежение 1000 V. Видях ги при една командировка в тестови условия....
Те май не се разработват от Кенека, а от неизвестен подиспълнител(неизвестен поне за мен). Също така това, че имено те ще бъдат новите "Канеки" не съм съвсем сигурен, това са само чути думи, в които е възможно да няма много истина.

Някой във форума може да има повече инфо и ще ми е интересно да чуя дали са ни излъгали....

Поздрви с пожелания за все по добри новини в областта на соларните технологии!
Все пак вече можеш да договориш прилични количества тънкослойни на цена 1,7 евро и то в БГ......
ping

Мнениеот ping » 07.02.2009 13:08

Mateev написа:Всичко вероятно е така и може би някога тънкослойните ще станат сериозен конкурент. Но първо трябва да поевтинеят още поне с 30-40% и второ - да понатрупат реално време на живот. Искам да видя (или поне да прочета някъде статия) как изглежда един панел, работил поне 15-20 години. И докато това не се случи, ще бъда скептичен. Засега имам точно обратната информация. Не си спомням линка, но ставаше въпрос за испанска централа, която след 4 години работа беше предприела подмяна на всички тънкослойни панели. Също и за другия гаф с деградирането при безтрансформаторни инвертори - хиляди инвеститори бяха прекарани да си подменят инверторите от безтрансформаторни на трансфортматорни, защото никой не им беше казал, че модулите ще деградират по периферията.

С две думи - технологията стартира с големи гафове и не се знае дали няма да има и още. Така че засега малко по-резервирано и нека някой друг да си прави експериментите, ако има излишни пари.

Освен това забележете - модулите са по-евтини, но централата НЕ Е ПО-ЕВТИНА. Така че към момента не става въпрос за сериозен конкурент. Ако Москвича и Мерцедеса са на една цена, какъв конкурент може да е Москвича? Нека Москвича реално да поевтинее целия (в момента по-евтини са само гумите му), пък тогава сигурно ще се намери кой да го купи.

Да, от части наистина е така. но гафовете в испания са част от световния опит, с други думи от днешна дата позицията е по-благоприятна.

Оказа се че централата в Испания с най евтини модули и мощност 12 мегавата работи най стабилно вече 6 години.
Инженеринга и проекта е на германци (познавам прокта), а инверторите са БЕЗТРАНСФОРМАТОРНИ. Но и модулите са без рамки, а в скобите има гумени демфери - но за това можете и сами да се досетите....:))
През първите 1,5 години модулите са работили средно с 16 % по - голяма мощност от посочената в характеристиките.
Себестойността на kWh е 0,21 евро.
На втората година е извършена малка промяна в проекта DC частта, но ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:
Това е промяна, предписана и определена още в началния проект, т.е. не се дължи на лош опит и непредвидени обстоятелства, а на точно определени процеси предвидени в началото и потвърдили се по-късно.
ping

Мнениеот Mateev » 07.02.2009 21:02

Между другото в момента могат да се намерят кристални модули на цена под 2.5 EUR/Wp. Това означава, че за да са конкурентни, тънкослойните модули трябва да струват под 1.3 EUR/Wp. Ако се запазят тези цени на кристалните модули, с тънкослойните е свършено веднъж завинаги, освен ако не ги поевтинят до 1.3 EUR/Wp при рамковите модули и 0.9 EUR/Wp при безрамковите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 08.02.2009 00:22

@ Vandal: Има тънкослойни с 8,5% к.п.д., които деградират само след 1 час след като са произведени - на базата на микроаморфен силиций.
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали