ЕЛЕКТРОМЕР

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот lz1wvm » 20.10.2008 23:02

Максимално допустими грешки на статични електромери за активна енергия:

многофазни, натоварени еднофазно, но с балансирано многофазно

захранване в напрежителните вериги

това го разбирам като балансиране...... на напреженовите намотки в схема триъгълник или в схема звезда без използване на нулата :)

значи за клас на точност 0.2 демек най точния дават грешка плюс минус 0.3 процента и това е при фактор на мощността 0.5 индуктивен и 0.8 капацитивен при максимално натоварване на електромера :?:
А какво правим когато електромер с векторна диаграма за капацитивна и индуктивна енергия отчита само активна :?:
lz1wvm

Мнениеот venkap » 22.10.2008 00:05

"
МнениеПуснато на: 20.10.2008 22:02 Заглавие:
Цитат:
Максимално допустими грешки на статични електромери за активна енергия:

многофазни, натоварени еднофазно, но с балансирано многофазно

захранване в напрежителните вериги

това го разбирам като балансиране...... на напреженовите намотки в схема триъгълник или в схема звезда без използване на нулата Smile

значи за клас на точност 0.2 демек най точния дават грешка плюс минус 0.3 процента и това е при фактор на мощността 0.5 индуктивен и 0.8 капацитивен при максимално натоварване на електромера Question
А какво правим когато електромер с векторна диаграма за капацитивна и индуктивна енергия отчита само активна Question"

При проверка на електромер се използва четири проводна схема. Ако не се постави нулевия проводник, ще се получи изкуствен земен център, при фактор на мощност 1 , не се отразява на измерването. При 0,5 индуктивна, вектора на тока спрямо напрежението може и да не е на 60 градуса. Същото ще се получи и при 0,8 капацитивна, вектора ще се размине от нормалните 32-33 (328) градуса. Схема триъгълник се получава само при индиректните, при използване на два напреженви трансформатора.

Не знам от къде идва това презапасяване в нормативната база, преди не беше така, но най-вероятно е от наличието на много производители и техните мераци.

А пълната енергия отчиталия ?
venkap

Мнениеот lz1wvm » 22.10.2008 18:42

При 0,5 индуктивна, вектора на тока спрямо напрежението може и да не е на 60 градуса. Същото ще се получи и при 0,8 капацитивна, вектора ще се размине от нормалните 32-33 (328) градуса.

Това за векторната диаграма трябва да го прочета(не си го спомням като капацитивна и индуктивна какви са градусите) исках да питам какво значи балансирано захранване на напрежителните вериги на електромера.И какъв ще е процента на грешка на електромера при измерване на активна енергия т.е. при косинус фи равно на единица
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот venkap » 23.10.2008 22:28

......исках да питам какво значи балансирано захранване на напрежителните вериги на електромера.И какъв ще е процента на грешка на електромера при измерване на активна енергия т.е. при косинус фи равно на единица

Захранването и на трите фази трябва да е с еднакви стойности за напреженията При спазване на това условие и фактор на мощност (1), грешката на електромера не трябва да надвишава определената от производителя. При клас на точност 0.2S, допустимата грешка е ± 0.2% съотнесена към еталонното устройство. Изключение се допуска при измерване на чувствителност. В този случай се допуска ± 0.3%, защото се взема под внимание и грешката на еталонното устройство, което е ± 0.1% в най-лошия случай.
venkap

Мнениеот Lupus » 23.10.2008 22:58

@venkap,
Очевидно познанията ти в тази област са професионални. Един страничен въпрос: Каква точност трябва да има електронен волтметър (или изграден на негова база дейталогер за контрол на мрежовото напрежение) за да се признаят отчетените от него резултати от енергоразпределителните дружества? Узаконяването му като средство за измерване от метрологията се подразбира априори. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 24.10.2008 23:05

При клас на точност 0.2S, допустимата грешка е ± 0.2% съотнесена към еталонното устройство.

Даа явно аз не съм чел подробно документа.Извинявам се за това.Но така е написана тая таблица че свят да ти се завие.
И след дълго четене намерих и една грешка
0,2 In ≤ I < 0,1 In
Това е на приложение №34
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот venkap » 25.10.2008 10:44

Каква точност трябва да има електронен волтметър (или изграден на негова база дейталогер за контрол на мрежовото напрежение) за да се признаят отчетените от него резултати от енергоразпределителните дружества?

Здравейте,
Минимум 0.5 за страна 0.4кV, но не в класа на точност е проблема. Не мисля, че има устройства (освен едно) резултатите, на които ще се признаят от електроразпределителните дружества особено ако са в техен пасив. Не искам да звуча грубо, но нека да погледнем фактите. Анализаторите, които измерват "Характеристики на напрежението на електрическата енергия доставяна от обществените разпределителни електрически системи" струват между 5 000 и 50 000 лв. , но дори и те трябва да отговарят на определени условия по Българското законодателство и най-вече БДС 50160 и неговите приложения. Друг е въпроса, ако искате да участвате с ваши разработки в търгове към същите дружества, ще Ви съдействам с идеи до колкото мога.
Поздрави
venkap

Мнениеот venkap » 25.10.2008 11:58

......Но така е написана тая таблица че свят да ти се завие.

Не се кахъри, че не си разбрал документа от първо четене. Дори тези, които го създадоха се объркват в тълкуването му, да не говорим за фактически грешки в методиките им.
Поздрави
venkap

Мнениеот lz1wvm » 29.10.2008 21:46

Сега видях на протокола от монтаж на електромера- класа му на точност е 1.Електромера е ACTARIS ACE 5000.Това вярно ли е според производителите на този тип електромери.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 30.10.2008 10:09

venkap написа:
Каква точност трябва да има електронен волтметър (или изграден на негова база дейталогер за контрол на мрежовото напрежение) за да се признаят отчетените от него резултати от енергоразпределителните дружества?

Здравейте,
Минимум 0.5 за страна 0.4кV, но не в класа на точност е проблема. Не мисля, че има устройства (освен едно) резултатите, на които ще се признаят от електроразпределителните дружества особено ако са в техен пасив. Не искам да звуча грубо, но нека да погледнем фактите. Анализаторите, които измерват "Характеристики на напрежението на електрическата енергия доставяна от обществените разпределителни електрически системи" струват между 5 000 и 50 000 лв. , но дори и те трябва да отговарят на определени условия по Българското законодателство и най-вече БДС 50160 и неговите приложения. Друг е въпроса, ако искате да участвате с ваши разработки в търгове към същите дружества, ще Ви съдействам с идеи до колкото мога.
Поздрави

Имате ли информация за марката и модела на такива анализатори, за да видя какво измерват, с каква точност? Това 0,5 0.5% ли означава? До колкото знам допустимия толеранс е 220V +10%/-15% или от 187V до 242V. Така ли е? Тогава отклонение от 0.5% ще означава +1.21V или -0.94V грешка. Това ли са изискванията?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 31.10.2008 20:04

Lupus написа:Имате ли информация за марката и модела на такива анализатори, за да видя какво измерват, с каква точност? Това 0,5 0.5% ли означава?

http://www.roconbg.com/rocon_bg/home_bg.htm

Трифазен анализатор на електрически товари не е от елитните, но от сайта ще добиете достатъчна информация за минималните изисквания към тези устройства.
Когато говорим за клас на точност и максимално допустима грешка имам на предвид следното. Взимаме един електромер с клас на точност 0.5S и го съпоставяме с еталон с клас на точност 0.05. Използваме формулата, разликата между брой импулси, приведени към импулсите на еталона минус брой на действителните импулси, разделено на брой на действителните импулси ,умножени по 100. Понеже класа на точност на еталона е много голяма и се използва правилото 1/3 се счита, че грешката на електромера не трябва да надвишава обявената от производителя 0.5%, но спрямо еталона при фактор на мощност 1(единица). Защо спрямо еталона ? Защото съвременните електромери работят в голям диапазон, например Аctaris ACE 5000 ; 3 x 58/100 V; 3 x 230/400 V , номинални: 5 A, 10 A , Max. : 60 A -. 100 A и без еталонно устройство няма как да знаем какви са входните параметри.
Не оставяйте с впечатление, че съм фен на електромерите и ако мога да перифразирам една реплика от Сър Уинстън Чърчил "..........не е най-доброто, но нищо по-добро не е измислено".
С участието ми в тази тема искам да провокирам следните въпроси:
1. Колко струва инвестицията в контролното измерване?
2. Какви са ползите и има ли такива?
3. Трябва ли разходите за контролното мерене да влиза в себестойността на централата?
4. Какви трудности срещат собствениците на ВЕИ централи при заявка, проектиране и монтаж на контролното измерване?
5. Какви са изискванията към контролното измерване?
ПоЗдрави.
venkap

Мнениеот Ronald » 02.11.2008 22:00

Нека да попитам нещо.
Монтираха ми електронен трифазен електромер.Под електронен аз разбирам това,че показанията му са на дисплей.
Показва дата, час,и т.н.
На пръв поглед НОРМАЛНО.
Ненормалното за мен е,че не мога да го видя как "върти", както си гледах стария.Постоянно показва дневната и нощната тарифа, като сменя през 1-2 секунди.
Та искам да попитам, не че се съмнявам в ЕВН, но нормално ли е това да не може да виждаш в момента на кой тарифен план си.
Тоест законно ли е?
Да не би да има различни режими на визуализация на дисплея, и да са оставили този режим който им дава инфо за навъртените киловати за дневна и нощна.Да са го оставили така за да улеснят инкасаторите...
Съмнявам се относно продължителноста на нощната и единствения начин да разбера според мен е да засека дневната в 22:00 и 6:00 и ако има промяна, то значи през нощта сме консумирали дневна :roll:
Ronald

Мнениеот Mateev » 03.11.2008 09:44

При мехничните електромери дневна и нощна енергия се сменяха от часовник, намиращ се в главното разпределително табло на жилищния блок. Часовника беше общ за всички електромери и той подаваше сигнал ден/нощ (има/няма напрежение на изхода му). Та това, което помня е, че този часовник беше крайно неточен и за една година време натрупваше няколко часа отклонение. При електронните електромери вероятно часовника е вграден вътре в тях и проблема с неговата точност също стои на дневен ред. И съм почти сигурен, че за една година ще натрупа грешка от поне няколко минути. И ако периодично не се сверява, наистина след няколко години отклонението може да достигне до 1 час.

Има и още един проблем. Каква е дефиницията за ден и нощ? Има ли някакъв стандарт? Как един потребител да разбере кога да започне да ползва нощна енергия (за да включи бойлер, котлони и т.н.)? Някой знае ли нещо по въпроса?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 03.11.2008 10:52

Официално дефиницията е от 22:00 до 06:00 зимата и от 23:00 до 07:00 лятос. Как обаче може да се провери часовника на електромера кога сменя тарифите?
Miro

Мнениеот Ronald » 03.11.2008 21:02

Ами аз за това попитах в тази тема, защото виждам,че има капацитети по електромерите.Чакаме и техните мнения.
Между другото днес разбрах за моя електромер,че има индикация Т1 и Т2.Та тези отметки са символи напечатани на алуминиевата ламаринка,която обгражда дисплея(кристален)
Случайно срещнах днес един познат от ЕВН и го попитах и него, та той ми каза да гледам една стрелкичка от дисплея.Когато сочела Т2 значи тарифа 2, когато сочи Т1 значи тарифа 2.Добре де, ама аз откъде да знам, че като сочи Т1(нощна) не ми върти на Т2, тоест когато съм на дадена тарифа аз не виждам дали има промяна на индикацията на тази тарифа.Имам познати в КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и утре ще пусна молба за проверка на този казус...СПОРЕД МЕН Е НЕЗАКОННО :evil:
Ronald

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали