електромера отчита

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: електромера отчита

Мнениеот Pyramid » 01.05.2013 19:16

Опитвал съм със стар, механичен електромер и генератор след него - в момента, в който започнеше да връща енергия, дискът и цифрите тръгват на обратно.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот fu4ko » 02.05.2013 09:47

Pyramid написа:Опитвал съм със стар, механичен електромер и генератор след него - в момента, в който започнеше да връща енергия, дискът и цифрите тръгват на обратно.

Да,ама електронния назад не връща :(
fu4ko

Мнениеот Mateev » 02.05.2013 14:00

То и при част от механичните има спирачка против обратно въртене. Преди години моя беше такъв, поради което със старата централа подарих на ЕОН над 50 MWh електроенергия. Сега им подарявам с новата централа.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 02.05.2013 15:09

Че каква е разликата? Важното е, да е от сърце :mrgreen: :alien:
P.S.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 02.05.2013 18:43

Знаете ли кое е най-интересното?

На централата, която се плаща от Енерго-Про, почти всеки ден ми звънят да ограничавам електропроизводството. А на тази, от която им подарявам (тя е на името на сина ми) - за нея никой не му звъни и тя си работи на пълна мощност. Ха-ха, от Енерго-Про точно и ясно знаят, че и тя работи, защото отдавна е свързана към системата им за дистанционен мониторинг, но за нея си траят и не я ограничават. Щом е далавера ..... Ха-ха-ха ..... И ми бавят официалните документи вече повече от година, за да не им секне далаверата. Ха-ха-ха.......

Сигурно вече за 10-ти път копирам цялата документация на централата и я изпращам на поредния отдел, който участвува в процедурата за узаконяване. Вече ми иде да направя 1000 копия и с един ТИР да ги закарам във Варна и да ги оставя на входа на администрацията им, за да може за всеки един служител да си вземе поне по 5 копия, и сигурно пак някой ще се изхитри да ми поиска още нещо. Ха-ха-ха ....... Така е с "приоритетните" 30-киловатови централи............

Чудно ми е през зимата Енерго-Про как си топлят административната сграда - дали на ток или на печки за дърва, в които изгарят хилядите ненужни копия на документации на фотоволтаичните централи в България.......
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 02.05.2013 20:20

Pyramid написа:Че каква е разликата? Важното е, да е от сърце :mrgreen: :alien:

То на сърце всеки може да има,ама на джоб кат няма,како правим... :salut:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Pyramid » 03.05.2013 00:01

Ба, к'о - нищо, к'о. Тук, на такива умни хора, т'ва, на джоб да няма, не мо'е се случи. А аз акъл на умни ора не може да давам. Щото съм гаден, досаден и току ви от правия път отклонявам.
Тъй де. :?
P.S.
Pyramid

Мнениеот venkap » 03.05.2013 10:37

Pyramid написа:Ба, к'о - нищо, к'о. Тук, на такива умни хора, т'ва, на джоб да няма, не мо'е се случи. А аз акъл на умни ора не може да давам. Щото съм гаден, досаден и току ви от правия път отклонявам.
Тъй де. :?

В едно нещо съм абсолютно сигурен, че покрай тебе не скучно...
venkap

Мнениеот Pyramid » 05.05.2013 22:32

Вярваш ли? Аз вече взех да се съмнявам, мамка му. Искаш да направиш нещо за хората, те - чули-недочули, видели-невидели, внимавали-невнимавали, току почват да се наемат и да те хулят...Т.е., Онези, дето /си мислят, че/ са постигнали "нещо Голямо".
Не, брат. Вече се съмнявам в себе си. Най-вероятно, наистина съм тъпо парче. :?
P.S.
Pyramid

Мнениеот Cin gibi » 01.06.2013 22:08

Здравейте,
Вчера чух интересна версия по отношение показанията на електромерите в бита: Мой познат се осъмни че те, при излизане на модула на cos (Fi) < 0,9 , отчитат и реактивната енергия като активна, натоварвайки допълнително сметките. Знам, че не е редно да е така но, ми е интересно, вие тук, какво мислите.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот venkap » 02.06.2013 10:01

Cin gibi написа:Здравейте,
Вчера чух интересна версия по отношение показанията на електромерите в бита: Мой познат се осъмни че те, при излизане на модула на cos (Fi) < 0,9 , отчитат и реактивната енергия като активна, натоварвайки допълнително сметките. Знам, че не е редно да е така но, ми е интересно, вие тук, какво мислите.

Нали минават метрологична проверка, която тества електромерите при фактор на мощност 1; 0.8 и 0.5. При 0.8 и 0.5 се изследва индуктивната и капацитивната съставна.
venkap

Мнениеот Инженер » 02.06.2013 19:59

И какво като я изследват?Важно е дали си плашаме някакви коефициенти за реактивна енергия.
Инженер

Мнениеот venkap » 02.06.2013 20:15

Инженер написа:И какво като я изследват?Важно е дали си плашаме някакви коефициенти за реактивна енергия.

За битови абонати под 100 kVA, няма коефициенти.
venkap

Мнениеот Cin gibi » 02.06.2013 21:51

venkap написа:
Инженер написа:И какво като я изследват?Важно е дали си плашаме някакви коефициенти за реактивна енергия.

За битови абонати под 100 kVA, няма коефициенти.
Така ТРЯБВА да е, 100% съгласен. Но, ДАЛИ НАИСТИНА Е? Това, че електромерите минават метрологичен контрол при производството, не означава автоматично че, и при ежедневна работа, функционират номинално. Много нелепости съм чувал, особено за "умните" електромери. Не е тук мястото да ги изричам повторно, темата не е за смешките. Но, живеем в света на ментетата. За жалост. Щом някакви "умни машинки режат тока"...
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот lz1wvm » 08.07.2013 21:50

Наскоро правихме едни експерименти с волтметър и амперметър(за постоянно напрежение).Та се сетих,навремето дето се преподаваше по Електротехника.Функция на напрежението от тока и функция на тока от напрежението.А именно как се изменя тока при постоянно напрежение,и как се изменя напрежението при постоянен ток.Еми същото важи и за синусоидално напрежение(ако не се отчитат косинусите,демек реактивната енергия).
И ако имаме постоянна консумация(примерно 1 ампер),при 200 волта,това са 200 вата,а при 240 волта са 240 вата.И точно това ще отчете и електромера при единица косинус фи,е,и за това сега ЕРП слагат по дебели кабели на НН,макар и алуминиеви......
99%RX........1%TX
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали