таблата за предаване на данни и мониторинг Н.Н.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: таблата за предаване на данни и мониторинг Н.Н.

Мнениеот alabala963 » 03.02.2015 19:22

Таблото е тяхна собственост докато не ти го фактурират. След това е твоя собственост. Фактурата която ще ти издадат е за продажба на табло от тях към теб. Те не могат да ти продадат нещо което не е тяхна собственост. След това (като си платиш де) и съставите приемо-предавателен протокол си е чисто твое, но те ще имат неограничен достъп до него, поне докато си техен абонат.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот nasiuz » 04.02.2015 11:12

В тяхното писмо пише " Уведомяваме Ви,че таблото за предаване на данни в реално време е част от съоръженията за присъединяване и е собственост на ЕВН ЕР."
И във фактурата - 1. Цена за присъединяване-изграждане на система за предаване на данни и телеуправление на ел.централи.
Ако е мое ще го заведа като актив, но ако е тяхно -? Счетоводителят ме пита и аз не знам какво да му отговоря.
nasiuz

Мнениеот Mateev » 04.02.2015 22:27

Всъщност те не ти продават таблото, а ти фактурират само разходите за "присъединяване и изграждане на система за предаване на данни и телеуправление". Тоест фактурират ти само труда по монтажа по цена 2-3 хиляди лева на час. При това положение ти трябва да си намериш 3-ма свидетели, единия от които е нотариус, и след това да засечете колко време е отнел монтажа. Получаваш нотариално заверен документ за това време и след това него завеждаш дело, базирайки се на антимонополното законодателство. Респективно сезираш ДКЕВР и всички останали инстанции.

Това е ярка ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ и няма начин да им се размине. Ако просто продаваха табла имаше начин да се измукнат с високата цена, но ако ти фактурират само труд по такива цени, няма начин да не ги осъдиш.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот BLOT » 05.02.2015 10:51

При присъединяването на централката ми ЕВН ми фактурираха 5100лв за подмяна на 45м кабел (въздушен). Външното присъединяване сртуваше 7500лв (не помня точно, но беше около тази сума) за 240м прокопаване, полагане на кабел, зариване и възстановяване на път и тротоар. Мошеници!
BLOT

Мнениеот Joro762 » 05.02.2015 11:30

Mateev написа:Всъщност те не ти продават таблото, а ти фактурират само разходите за "присъединяване и изграждане на система за предаване на данни и телеуправление". Тоест фактурират ти само труда по монтажа по цена 2-3 хиляди лева на час. При това положение ти трябва да си намериш 3-ма свидетели, единия от които е нотариус, и след това да засечете колко време е отнел монтажа. Получаваш нотариално заверен документ за това време и след това него завеждаш дело, базирайки се на антимонополното законодателство. Респективно сезираш ДКЕВР и всички останали инстанции.

Това е ярка ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ и няма начин да им се размине. Ако просто продаваха табла имаше начин да се измукнат с високата цена, но ако ти фактурират само труд по такива цени, няма начин да не ги осъдиш.

Ако сме в нормална държава, това е така.Но голямата практика сочи друго, съда и КЗК през хиляда довода минава, за да ги оневини, за съжаление.
Joro762

Мнениеот energy11 » 05.02.2015 15:55

И на мен се обадиха, че утре ще монтрат таблото. Фактура не са ми пратили, искат човек там, но смятам да не подписвам каквито и да било протоколи/документи, докато не ми пратят фактурата, защото нямам официална цена за таблото.

Иначе според написаното от колегата:

nasiuz написа:В тяхното писмо пише " Уведомяваме Ви,че таблото за предаване на данни в реално време е част от съоръженията за присъединяване и е собственост на ЕВН ЕР."
И във фактурата - 1. Цена за присъединяване-изграждане на система за предаване на данни и телеуправление на ел.централи.
Ако е мое ще го заведа като актив, но ако е тяхно -? Счетоводителят ме пита и аз не знам какво да му отговоря.

са го измислили елегантно, защото фактурират услуга (за присъединяване), а не актив (табло), така че би трябвало това да се осчетоводи като разход за услуга, а да не се завежда като актив. Според мен донякъде това е по-добре, защото така наистина няма да имаме никакво отношение към "телетъбиса" :D , т.е. повреди се, не предава данни, наводнило се е и т.н. - не ни интересува.

Само да попитам колегите, на които е монтирано табло - подписвахте ли приемо-пред. протоколи или някакви други докменти и ако да - споделете какво пише в тях, за да си имам едно на ум за моя монтаж.
energy11

Мнениеот nasiuz » 05.02.2015 16:18

Аз не съм подписвал нищо а и те не са ми казвали, че трябва . Обадиха ми се ,че ще монтират таблото и не съм присъствал на монтажа .След една седмица получих фактурата ,която трябва да заплатя до 14 дни от получаването й.
nasiuz

Мнениеот Joro762 » 05.02.2015 17:08

nasiuz написа:Аз не съм подписвал нищо а и те не са ми казвали, че трябва . Обадиха ми се ,че ще монтират таблото и не съм присъствал на монтажа .След една седмица получих фактурата ,която трябва да заплатя до 14 дни от получаването й.

На лизинг не дават ли ?-))А може ли да им изиграя "Пурко"- "Аз нищо не съм поръчвал"-)
Joro762

Мнениеот Vandal » 06.02.2015 12:21

ЕВН са уязвими с Чл. 5 от АПК
Наредба 6 е с по-голяма сила от техния Чл. 24 от ОУ

Прилагане на нормативния акт от по-висока степен
Чл. 5. (1) Когато постановление, правилник, наредба, инструкция или друг подзаконов нормативен акт противоречи на нормативен акт от по-висока степен, прилага се по-високият по степен акт.

Мисля че там трябва да се атакуват.
Ако масово се подадат жалби до ДКЕВР, ще обърнат внимание.
Ние като асоциация сме подали няколко жалби както и сме имали тел. разговор с Тодорова
както и среща в комисията с нея. За съжаление капацитета на комисията е доста зле.
Знаят че предните управляващи са забъркали големи каши и ние като че ли не сме им приоритет.
Аватар
Vandal

Мнениеот Joro762 » 07.02.2015 15:01

Vandal написа:ЕВН са уязвими с Чл. 5 от АПК

Чл. 5. (1) Когато постановление, правилник, наредба, инструкция или друг подзаконов нормативен акт противоречи на нормативен акт от по-висока степен, прилага се по-високият по степен акт.

Ние като асоциация сме подали няколко жалби както и сме имали тел. разговор с Тодорова
както и среща в комисията с нея. За съжаление капацитета на комисията е доста зле.
Знаят че предните управляващи са забъркали големи каши и ние като че ли не сме им приоритет.

Колега, не е важно какъв член го вадиш, а кой стои срещу теб в съда. Когато това е ЕВН , нищо не ти помага.....От 10 дела с тях 8 загубени , защото другите две не са се състояли още -))Дело в съда губят те , само ако те го поискат ..Така че правете сметката дали вашето ще решат да го загубят.-)
Joro762

Мнениеот 867348 » 17.02.2015 22:28

Готова ли е жалбата колеги? Изтече ми срокът за плащане на фактурата от 10 036лв грешни пари . Да им дам моя мониторинг да си го гледат за 0 лева? Предполагам няма да имат нищо напротив, ефектът ще е същия за тях.
867348

Мнениеот petyostoev » 17.02.2015 23:03

Идват още едни грешни пари за централките над 100 киловата от този месец.Ще има добавка за консумирана реактивна, за произведена активна или обратното беше, не можах точно да го разбера но е поредната секира.
petyostoev

Мнениеот energy11 » 18.02.2015 22:46

Vandal написа:ЕВН са уязвими с Чл. 5 от АПК

Вандал, ОК че насочваш към Наредбата, но какво по-конкретно там? Възможността за монтиране на табло от страна на производителя ли имаш предвид?:

Чл. 84 (1) т. 2: необходимите съоръжения и комуникационни устройства за предаване на данни в реално време могат да бъдат осигурени и инсталирани от съответния мрежови оператор за сметка на производителя и са собственост на последния; в случай че са инсталирани от производителя, мрежовият оператор няма право да откаже присъединяването на съоръжения, когато те отговарят на изискванията на въведената от съответния мрежови оператор SCADA система, по определен протокол и формат на данните.

...защото ако е това, то целия ефект от "заобикалянето" на таблата на ЕВН според мен няма да е голям във финансово отношение, а разправиите също не са за пренебрегване,...
energy11

Мнениеот Vandal » 19.02.2015 11:09

Ами според теб кое е по-добре?
Да им дадеш 11 000 лв. на ЕВН и таблото да е тяхна собственост
или да си го купиш на свободния пазар за 2 500 - 3 000 лв!
Впрочем гадовете от ЕВН започнаха да се жалят че таблата от други производители не работели коректно :)
Това е пълна лъжа. Как при другите ЕРП си работят нормално и само при тях е проблема!!!
ЕВН си правят каквото си искат защото държавните органи си затварят очите за беззаконията им.
Нещо повече. Днес комисията по енергетика се готви на второ четене да бетонира тези ненужни табла.
От тук следва въпроса, защо е този пазар на балансираща енергия?
Та нали координаторите на групите дават почасов график!!! За какво са тези ненужни табла тогава
след като те много добре знаят още на следващия ден каква ел. енергия ще се произведе по почасов график.
Картинката е жалка. А още по-жалкото е че се мачкат микро предприятията защото те са най-много.
Аватар
Vandal

Мнениеот energy11 » 19.02.2015 14:41

Ами според цената, която една фирма ми даде за алтернативно табло по спецификациите на ЕВН (защото незнам си какво било скъпо в него) беше повече от двойна на цената, която ти цитираш като алтернатива. И като си представих хилядите малки и големи разправии, които съпътстват монтажа, таксата, която ЕВН ще искат за тестване на таблото и последващите приключения с оператора за проблеми с комуникацията с таблото се отказах.

Ако цената, която ти цитираш е достатъчна за алтернативно табло, то тогава недвусмислено е по-добър вариант, но така или иначе моето таблото е монтирано и чакам фактура.

Ще поясня, че в никакъв случай не защитавам ЕВН за монополното им вменяване за монтаж на таблата, просто в случая на дадената ми оферта избрах да си спестя разправиите.

А това за оплакванията от ЕВН, че алтернативните табла не работели акуратно се очакваше и ще продължи да бъде факт за съжаление...
energy11

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали