malchev написа:За демонстрационни проекти и такива с обществено значение
е много по-удачно да се прави парково или улично осветление.
Eдно реално работещо решение денем се зарежда и хваща окото,
а нощем свети и също радва окото.

Това с фотоволтаичните улични лампи не е подходящо за региона на България. За Гърция и Испания може би, но за България - ТВЪРДО НЕ !!!
Доводите ми са следните:
Региона на България има много слаба зимна радиация - около 3 пъти по-малко от лятната. В същото време нощта през зимата е дълга - 15 часа. Среднодневното електропроизводство през зимата е 2 kWh/kWp. Времето, което трябва да свети лампата е 15 часа, а коефициента на запас - 3 дни. Имам наблюдения с 18 W луминисцентни лампи на височина 2.50 над земята. В централната част на имота ми те са през 10 метра и дават сравнително добра осветеност (разпознават се лица на хора). Обаче по периферията на имота са през 20 м и дават осветеност колкото да не се сблъскаш с друг човек или да не паднеш в някоя дупка.
И така. Оформи се следното задание:
Консуматор - 18W
Максимални работни часове на ден - 15
Време, което трябва да издържи акумулатора - 45 часа
Най-слабо среднодневно електропроизводство - 2 kWh/kWp
А ето сметките:
1. Акумулатора трябва да е с капацитет 810 Wh или при 12 V това прави 67.5 Ah. Понеже можем да го разреждаме само до 80% добавяме още капацитет и той става най-малко 80 Ah.
2. За 3 дена панела средно трябва да отдава енергия, достатъчна за пълното зареждане на акумулатора. Тоест при енергия 3*2 = 6 kWh/kWp ние трябва да осигурим 0.8 kWh електроенергия. Тоест панела трябва да е с мощност 1000 / ( 6.0 / 0.8 ) = 133 W. Но такава енергия ще получим, само ако загубите са нулеви и имаме MPP тракер. В реалността 17-18 волтов панел зарежда 12 волтов акумулатор. Тоест загубите са 25-30%. Следователно панела трябва да е поне 180 W или 1.3 кв.м.
Това е грубата сметка. Представете си такъв огромен панел на снимката по-горе и ще разберете за какво става въпрос. Колкото до самата снимка - на нея виждам панел с размери приблизително 20х30 см или 0.06 кв.м. Това означава, че тази лампа трябва да работи с енергия,
16-17 ПЪТИ ПО-МАЛКА от изчислената от мене. Какво означава това?
1. Вероятно лампата е с по-малка мощност от 18 W. Това означава, че ще свети толкова, колкото да не се блъснеш в нея. За осветяване на самата алея и дума не може да става.
2. През лятото има шанс да свети 3-4 часа, но през зимата (3 пъти по-слаба радиация и 2 пъти по-дълга нощ) ще свети само половин-един час и ще угасва.
3. Има и още едно усложнение: В парковете обикновено има дървета и хоризонта на лампите не е чист. Това означава, че изчислената от мене енергия може да е много по-малка (до 2-3 пъти).
Поради тази причина горещо препоръчвам на всеки, който планира такива проекти, първо да купи 1-2 лампи и да ги изтества, а чак след това да мисли дали проекта трябва въобще да бъде направен. Аз вече имам тестове с малки градински лампи (високи 50 см с по 1 светодиод). Резултатите от тях са следните:
1. Нищо не осветяват. Просто една светла точица, колкото да не настъпя лампата.
2. При ярък слънчев ден (октомврийски с 2 пъти по-малка радиация) светят 3-4 часа и угасват.
3. При облачен ден явно не се зареждат и вечерта светят максимум 1 час.
4. Акумулаторите много бързо се амортизират, защото видимо някои лампи угасват час или два преди другите. И става много грозна картинка, създаваща впечатление, че на половината лампи са изгорели крушките.
5. Птичетата също си ги харесаха за кацане и започнаха да ги цвъкат. Явно това ще е проблем при експлоатацията и той ще доведе до големи разходи за поддръжка (почистване на всеки 2-3 дни).