За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 12.01.2011 16:52

BLOT написа:... След като е възможно технически се замислям дали да не открия първо 'правилния човек" в ЕВН. Би следвало да ми легне по- евтино от траф.

Технически е едно, икономически е друго. Ако на този траф няма закачен и консуматор на 100 KW, то ЕРП-то би си нявлякло 2-3 хил лева годишно загуби в трафа от преобразуване. По-лесно им е да ти предпишат нов траф и мерене на високата страна, така че загубите в трафа да са за твоя сметка.... Колкото и "правилен" да е човека, надали ще тръгне срещу политиката на фирмата и ще я вкара в загуби. Винаги ще има някой по-правилен от него, дето ще му охлади стола...
Miro

Мнениеот BLOT » 12.01.2011 17:52

Написах две мнения и ме разбихте.
1. Не желая по никакъв начин да злупотребявам, да нарушавам правила или да бутам рушвети.
2. Мисля, че при подобна сделка (м-у мен и енергото) следва да има изгода и за двете страни.
3. А ако има по- голям консуматор от 100kw, по - изгодно ли би било за ЕВН, защото такива има наоколо доста.
BLOT

...

Мнениеот Gio » 12.01.2011 20:56

...няма разбиване - то е по телевизията в световната федерация по кеч. И като сте ги подкарали по точки, да продължим:
1. Желание или нежелание за рушвети, те са функция от демокрацията.
2. Енергото е монополист. Взаимноизгодно сътрудничество точно с този монополист не се осъществява /виж поста на Миро и още много други/.
3. За енергото винаги е неизгодно да присъединяват такива като нас.
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

hi

Мнениеот sunidea » 18.01.2011 14:55

Здравейте,имам един въпрос към хората тук.Чета форума от доста време и имам идея за инвестиция в малък соларен парк.Например искам да направя парк от 30kwp, имам собствени средства да го изградя имам терен в регулация който е подходящи тн.Възможно ли е след като е построен или по време на строежа на парка да се кандидатства и за субсидия и ще има ли пречка да се получи субсидията.За сега питам само това ще се радвам някой да ми отговори.Благодаря
sunidea

Мнениеот eclipt » 18.01.2011 15:14

Трябва първо да изготвиш документация за кандидатстване, да кандидатстваш, да се установи, че още не е започнал строеж и след това може да започваш
Аватар
eclipt

Мнениеот ferdy » 18.01.2011 15:17

Кандидатства се само с намерения да се изгради нещо, като част от административната проверка е да се посети мястото и да се установи, че няма строителство. Може да започне строителството едва след като тази проверка е направена. Т.е. кандидатства се, изчакват се до две седмици и след това се започва, за да имате шанс за одобрение на проекта.

Възможно е да се започне работа и да се кандидатства за съфинансиране само за обособена част от проекта, но това следва да е заложено в проекта и тази част трябва ясно да е разграничена от вече направеното.
ferdy

hmm

Мнениеот sunidea » 18.01.2011 16:42

Благодаря за отговора,но значи ли това ,че хипотетично подавам документи на вече изготвения от фирма проект в ДФ Земеделие идва проверка, вижда че не е започнало строителство,след това се изгражда парка и примерно след като е почнал да работи аз получавам субсидия.И ако някой може да отговори на този въпрос.
Колко време ще ми отнеме цялата тази процедура до проверката на хората имам предвид преди да започне да се строи самият парк.Пак Благодаря.
sunidea

Мнениеот ferdy » 18.01.2011 17:16

Да, най-вероятно ще изградите парка преди да получите и одобрението си даже. А субсидия винаги се получава след отчитане на извършено действие.

До две седмици от подаване на проекта в РА идват на посещение на място, а ако направите уговорка с експерта, който приема документите Ви, е възможно в рамките на ден-два да се осъществи това посещение.

Времето до подаването на проекта зависи от това, на какъв етап сте в момента и какво сте решили да предприемете. Ако сте още на етап "идея" може и една година да отнеме, ако започнете смяна предназначението на земеделска земя, например.
ferdy

hi

Мнениеот sunidea » 18.01.2011 18:35

Нека ви разкажа каква ми е идеята и дали е изпълнима според вас.имам зема в регулация в едно село която е около 2 дка.и е подходяща за парк.Казаха ми че не се иска промяна на статут за земя в регулация, а само някакъв документ който не си спомням какъв беше.След това естествено се свързвам с фирма за да се изготви проекта, да се изберат модулите и тн. мисълта ми е че финансиране има за да се построи централа с мощност около 30 kwp а и по новия закон пише че има облекчения или нещо такова,но все пак искам да съм сигурен че ще взема субсидия и затова пиша тук за да получа професионални мнения,за да знам дали да тръгна по този път.
sunidea

Мнениеот ferdy » 18.01.2011 23:32

Все още обаче се иска смяна предназначението на земята и когато тя е в регулация. Това беше текст в проекто-закон, който още си е само един проект. Дори да приемем, че трябва да се сменя статута на земята, това ще отнеме до 4 месеца, след това имате 1 месец проектиране и 20 дни писане на бизнес-план за кандидатстване.

Относно сигурността, че ще получите субсидия: някой ако Ви гарантира това - бягайте надалече.
ferdy

Мнениеот Miro » 19.01.2011 00:06

Говори с главния архитект на общината. Може да прецени, че това е чисто производство и напълно съвместимо с настоящето предназначение на земята. Единствено ПУП ще трябва да измениш в добрия случай.
Miro

Мнениеот Glock » 08.02.2011 14:00

С интерес изчетох този прекрасен форум. Намерих отговор на почти всички въпроси, които ме интересуват.
Но все пак не намирам еднозначно решение на проблема, който бе повдигнат наскоро от BLOT - има ли някакъв лимит за мощността на ФЕЦ, над който се изисква изграждане на собствен траф. Ако например мощността е 20 kWp (към каквато съм се ориентирал), разстоянието до трафа е около 50 m и наоколо има доста консуматори, може ли някой по-запознат да сподели информация. Все пак при такава мощност, разходът за изграждане на собствен трафопост е прекалено голям.
Предварително благодаря на всички.
Glock

Мнениеот petyostoev » 08.02.2011 15:17

Сигурно ще ти предпишат присъединяване в трафопоста,но си зависи от ЕРП- то.
petyostoev

Мнениеот Glock » 08.02.2011 17:32

Тъй като след постинга продължих да ровя във форума, намерих информация че тези "стъпала" са 15 и 30 kWp : до 15 директно към НН, до 30 към трафа, над 30 строиш собствен траф. Надявам се да е точно така.
Благодаря за бързия отговор
Glock

Мнениеот sunny_boy » 08.02.2011 17:37

Glock написа:Тъй като след постинга продължих да ровя във форума, намерих информация че тези "стъпала" са 15 и 30 kWp : до 15 директно към НН, до 30 към трафа, над 30 строиш собствен траф. Надявам се да е точно така.
Благодаря за бързия отговор

Не е точно така, защото на мен ми предписаха 50 квп на съществуващ траф. Истината е, че в отговора на този въпрос се съдържа голяма доза субективизъм. По принцип колкото повече консумация има и колкото повече свободни мощности толкова по-голяма мощност ще ти предпишат без изграждане на траф.
sunny_boy

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали