За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот bisser66 » 13.03.2012 14:18

Здравейте,

никъде не срещнах в темата въпроса за изграждане на фотоволтаични системи по програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL http://www.reecl.org/bg/. Може би и защото е нова, може би и защото се занимава със системи до 2кВп които са твърде малки като бизнес - не знам...
Интересувам се от подобна система и питам има ли някой който вече се е сблъскал с бюрократщината по изпълнението на подобен проект. Попитах няколко фирми, но се оказа че не са чували за тази програма и не са наясно с изискванията по нея.
bisser66

Мнениеот gosho_zl » 13.03.2012 17:31

Здравейте!
Въпроса ми е малко странен, но все пак искам мнения, защото съм объркан малко. Завършвам сега Магистратура в област Възобновяема Енергетика и Управление на Ресурси във Великобритания и естествено въпроса е какво да правя след това. Притежавам стопанска постройка 600 м2 и стопански двор от близо 9 дка УПИ и искам да инсталирам соларна централа, но главният проблем е, че всички имоти са в обл. Добрич, където знаем мрежата е претоварена и не искат да присъединяват нови мощности(освен тия на Бойко Борисов) естествено. Та въпросът ми е дали си струва да се захващам с това въобще или да си стоя в чужбина. Ако някой има опит вече с Е.ОН и североизточна България моля за съвет. Подадох запитване до Е.ОН дали присъединяват, имах отговор, но той естествено не беше конкретен, а че всичко се установява по законовия ред, след консултация със собственика на мрежата.
Благодаря
gosho_zl

Мнениеот lz1wvm » 14.03.2012 00:01

bisser66 написа:Здравейте,

никъде не срещнах в темата въпроса за изграждане на фотоволтаични системи по програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL http://www.reecl.org/bg/. Може би и защото е нова, може би и защото се занимава със системи до 2кВп които са твърде малки като бизнес - не знам...
Интересувам се от подобна система и питам има ли някой който вече се е сблъскал с бюрократщината по изпълнението на подобен проект. Попитах няколко фирми, но се оказа че не са чували за тази програма и не са наясно с изискванията по нея.

До колкото знам,това е стара програма за кредитиране.В която е включен и фотоволтаичния бизнес.Но така и не проработи,предполагам заради голямата БЮРОКРАЦИЯ.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Слънчо » 14.03.2012 10:22

Здравей младежо, хубаво си се насочил в тази специалност.
Съвети обаче, дали да подкарваш проектче в БГ или да си търсиш работа в чужбина, не чакай.
Що се отнася за програмата, имаше една консултантска фирма EnCon Services Ltd. в София, която обслужваше лично този фонд.
ДС-арски тип от края на миналия век:-)
Провери директно там
135 Раковска, вх 2, ет 5
Тел. +359 2 9880052

Малко трудно се намират, а и по-трудно те обслужват, но общо взето изглежда на теснопартийно бюро.
Така, че ако си от техните, може и да стане нещо.
Упех и дерзай!
Слънчо

Мнениеот bisser66 » 14.03.2012 13:39

lz1wvm написа:
bisser66 написа:Здравейте,

До колкото знам,това е стара програма за кредитиране.В която е включен и фотоволтаичния бизнес.Но така и не проработи,предполагам заради голямата БЮРОКРАЦИЯ.

Възможно е и да е стара програмата. Разговарях с хора от REECL и ми казаха че имало за сега "няколко" проекта, които чакали одобрение и аз си направих извода, че едва ли не сега прохожда....А знае ли се от какво естество е бюрокрацията? Защото от банката ми казаха че след представяне на проекта до 2-3 дена ще получа парите. Явно затлачването идва от оператора на електропреносната мрежа, въпреки че и от тях получих няколко имейла веднага след като ги запитах, какво трябва да се направи за да се стартира процедурата при тях и бяха много отзивчиви и напътстващи какво трябва да направя...
bisser66

Мнениеот gosho_zl » 14.03.2012 14:20

Слънчо написа:Здравей младежо, хубаво си се насочил в тази специалност.
Съвети обаче, дали да подкарваш проектче в БГ или да си търсиш работа в чужбина, не чакай.
Що се отнася за програмата, имаше една консултантска фирма EnCon Services Ltd. в София, която обслужваше лично този фонд.
ДС-арски тип от края на миналия век:-)
Провери директно там
135 Раковска, вх 2, ет 5
Тел. +359 2 9880052

Малко трудно се намират, а и по-трудно те обслужват, но общо взето изглежда на теснопартийно бюро.
Така, че ако си от техните, може и да стане нещо.
Упех и дерзай!

Благодаря!
Следващият път като се прибера ще поискам виза за проектиране от главния архитект и ще пусна запитване за ппоучване до Е.ОН. Пък каквото стане
gosho_zl

Мнениеот lz1wvm » 14.03.2012 21:43

Защото от банката ми казаха че след представяне на проекта до 2-3 дена ще получа парите.

Кой проект...идеен,или съгласуван със съответните институции.
Явно затлачването идва от оператора на електропреносната мрежа, въпреки че и от тях получих няколко имейла веднага след като ги запитах,....

Това е друга част от процедурата.
Слънчо,наистина тогава това беше фирмата.Тя беше Мама и Тати,но аз си останах сираче....и мисля,че за сега съм взел правилното решение.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот bisser66 » 17.03.2012 12:02

Разбира се, че съгласувания с институциите. Аз самият не бих отишъл да получа кредита и да го дам на изпълнителя без да съм получил становището на EVN по предварителното проучване. Та за това затлачване имах в предвид, защото май единствено за него няма определен срок в ЗЕВИ, до който те са длъжни да дадат становище. След което тези документи се предават в банката, която съответно ги съгласува с REECL и отпуска кредита.
Между другото сега съм пуснал запитване до EVN, ако се стигне до подписване на договор за изкупуване по какви цени ще бъде изкупена електроенергията - по 605 лв/кВтч както би следвало да бъде или ще ме таксуват по някаква друга тарифа имайки предвид че ще ползвам 20% безвъзмездна помощ по кредита. Отговориха ми че са пренасочили запитването ми към компетентни лица за становище :)) - може и да не го дочакам май :).
Някой има ли представа при тези проекти как се процедира със заплащането на ел.енергията? Някой от опит имам в предвид...
Програмата съм я дал в предишният си пост.
bisser66

Мнениеот Mateev » 18.03.2012 10:07

Ако ползваш 20% помощ, цената за тебе ще е по-ниска. Виж решение Ц-36 на ДКЕВР от 07.11.2011 г. Според него твоята изкупна цена ще е 560.05 лв. на мегават. И това е ако успееш да я построиш и узакониш до 01.07.2012 г. След тази дата ДКЕВР ще приеме други цени, които само един господ знае какви ще бъдат. Съдейки по опита до момента бих казал, че новите цени вероятно ще са с около 20% по-ниски. Така че побързай........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bisser66 » 18.03.2012 11:05

Благодаря Ви г-н Матеев! Това поевтиняване всяка година с 20% няма ли да започне да обезмисля инвестиции за добив на енергия от възобновяеми източници? Аз поне останах с убеждението, че има планове всяка година да се увелиава делът на тази енергоя поне до 2015?
bisser66

Мнениеот Mateev » 18.03.2012 11:49

Да ти кажа и аз вече не мога да се ориентирам какво точно става. Правителството и законодателите (депутатите) ни дават разнопосочни сигнали. И в хаоса от лъжи, измами и популизъм се опитваме все пак да разберем

ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПА ЗА МАЛКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ?????

За големите вече е ясно - предприемат се всякакви мерки да бъдат загробени.
За малките обаче има някаква надежда и аз все си мисля, че управляващите най-накрая ще се осъзнаят какви глупости творят и ще се поправят.

Колкото до изкупните цени - ами те в основната си част са политически. Това означава, че за големите централи цените ще продължат да падат, а за малките има шанс да се задържат и дори да нарастнат. Решаваща роля тука ще има и нашата асоциация, тъй като ние ще подготвим верните калкулации и ще ги внесем в ДКЕВР. И както се вижда от историята - ДКЕВР е готова да се вслуша, ако доводите са разумни.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот intriga-rent » 03.04.2012 14:19

Здравейте!Четох наскоро , че може да се изгражда соларна централа в/у собствен недвижим имот-в частност покрив на къща.Режимът за това вече бил опростен,т.е. отпадат лицензионните режими.Въпросът ми е откъде да започна всичко това-проект,оферта,реализация?
intriga-rent

Мнениеот Mateev » 03.04.2012 17:55

Изчакай да излезе закона в Държавен вестник и тогава ще го обсъждаме.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mladenovn » 04.04.2012 10:05

Здравейте, имам два проекта единия за 161 Kw, a другия е за 200Kw. Проектите са с централни инвертори, но един проектант ми казва, че ако ги препроектирам да са с външни стрингове, един път щяла да падне цената на централата, защото щяло да има по-малко кабели, които били много скъпи и втото щели да намалеят загубите. Та въпроса ми е наистина ли е така и има ли с мисъл от това препроектиране с оглед на това, че имам подписани договори за субсидия и ще трябва всички промени да минат през фонда, а също и да се променя договора с ЧЕЗ.
mladenovn

Мнениеот Mateev » 04.04.2012 13:23

Имаш ли договор с ДФЗ - най-добре е да не променяш нищо. Всяка една промяна трябва да се съгласува с ДФЗ и за нея трябва да има сключен анекс. Лошото е, че при този анекс могат да те накарат да правиш ново съгласуване с ЕРП-то и с общината, а това ще отнеме много време и главоболия. Ако направиш промяна, без да си я съгласувал с ДФЗ, рискуваш да откажат да ти изплатят субсидията (или поне част от нея). Вече има прецедент. Освен отказа от изплащане на някой компонент от централата, ДФЗ налага и глоба в размер на стойността на компонента. Тоест ако промениш нещо за 100 000 лева, ДФЗ ще ти отнеме 200 000 лева от цената на инвестицията и ще даде субсидия само върху остатъка.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали