Въпрос относно терен

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот lubo2806 » 15.10.2010 13:20

Тя подстанцията кой знае къде е на няколко километра, значи си е чист късмет малко работата, Благодаря на всички които се включиха.
lubo2806

Мнениеот KD Solar » 15.10.2010 15:50

Не е късмет. Нарича се проучване. Миро е прев - напълно реално е да се окаже, че няма капацитет дълекопровода. Аз съм жив пример - през имота минават два 20kV дълекопровода, и двата са запълнени. И къде - в "близката" подстанция на 15км!!
Проучване му е майката.
Аватар
KD Solar

Мнениеот lubo2806 » 15.10.2010 17:20

Ок, проучване ама имота не е мой, как да направя проучване преди да го купя. Или го купувам и ако има капацитет,...ако има друг вариант кажете.
lubo2806

Мнениеот icoboss » 17.10.2010 14:32

......има друг вариант и се нарича "наемане на Консултант", само идиот може първо да купи земя и после да тръгне да проверява, статус на земята, възможност за регулация, начин на присъединяване, капацитет на далекопровод, и т.н.....освен това някой консултанти имат и връзки тук-там и могат да ти помогнат много, дори да получиш по добро становище за присъединяване от разпределителното дружество....

....иначе конкретно в този случай можеш преди покупкта на парцела да подадеш Заявление към Енерго-разпределителното Дружество (съгласно чл.2, ал5 от Наредба 6) относно възможността за присъединяване. Става само с скица на имота и молба. (..не е необходимо имота да е твой). За съжаление Отговора важи само към момента на издаване.

.....и отново - тръгнеш ли да правиш нещо сериозно, наеми си Консултант...

Поздрави,
...безкрайни са само две неща: вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен...
icoboss

Мнениеот KD Solar » 19.10.2010 11:27

icoboss написа:...... само идиот може първо да купи земя и после да тръгне да проверява, статус на земята, възможност за регулация, начин на присъединяване, капацитет на далекопровод, и т.н.....

Това за "идиота" не съм съгласен. Казват, че човек се учи от грешките си и е важно да не ги забравя и повтаря.
Точно за това е този форум - учасниците да споделят опит и грешки, за да не ги повтарят други. Не е гаранция, че като наемеш "консултант", той ще е компетентен и няма да те подведе.
ЕРП-тата също навлизат в движение в ВЕИ. Първите становища и предварителни договори, които издаваха бяха по две - три странички и те самите предписваха присърдиняване към най-близкия дълекопровод, без да са проучили възможността и капацитета на дълекопровода (имам пример). Сега предварителните им договори са по 7-8 страници.
Важно е да не забравяме грешките си и да се учим от тях. Много е лесно да кажеш - наеми си консултант, той ще ти свърши работата. Едно е да четеш дебелите книги (в случая Наредба N6 е тъничка) и да наричаш да даваш акъл, друго е да се сблъскаш в станата наречена "Българска институция"
Поздрави и от мен
Аватар
KD Solar

покрив под наем

Мнениеот djigie » 03.11.2010 18:03

Имам идеята за строеж на ФЕЦ върху покрива на сграда (около 1000 квадратни метра площ - новопостроен склад), която е собственост на настоящият ми работодател. Предимството е че наема трябва да компенсира разходите за охрана, които на практика отпадат.
Въпроса ми е: "Може ли да се подпише договор за наем за десетки години напред?" - сблъсквал ли се е някой с подобен случай?
Дали това че теренът е под наем, а не моя собственост, ще е пречка за кандидатстване по програмата за субсидиране?
Мисля също че е предимство и разположението в промишлената зона, наоколо има поне 2 трафопоста.
djigie

Мнениеот ferdy » 03.11.2010 18:31

Трябва ви право на ползване и на строеж и от собственика на сградата, и от собственика на земята. Можете да сключите договор за 10 години.
ferdy

Мнениеот djigie » 03.11.2010 20:16

:o
Супер
Иначе собственика на сградата и земята е еди и същ
djigie

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали