Въпрос

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот vaklin » 09.11.2008 21:08

Важно в случая е какви лампи ще се използват. Обикновените нажежаеми лампи имат светлинен добив около 15-20 lm/W, докато при разрядните, например натриеви лампи с ниско налягане добива достига до 150 lm/W. Така че може и с по-малка мощност (разход на ел.енергия) да се постигне добра осветеност. Нещата се изясняват в светлотехническите изчисления.
vaklin

Мнениеот snsmusev » 09.11.2008 21:30

zdarveite na vsi4ki!imam edin vapros otnosno fotovoltai4nite elektrotzentali,ako edna takava tzentrala e razpolojena izvan naseleno mqsto kak bi se oxranqvala.
blagodarq predvaritelno
[/b]
snsmusev

Мнениеот Lupus » 09.11.2008 22:57

snsmusev написа:zdarveite na vsi4ki!imam edin vapros otnosno fotovoltai4nite elektrotzentali,ako edna takava tzentrala e razpolojena izvan naseleno mqsto kak bi se oxranqvala.
blagodarq predvaritelno
[/b]

С технически средства, фортификационни съоръжения, минно поле на близките подходи и поне четири картечни гнезда. :D
PS Защо не се опиташ да пишеш на кирилица и ако е възможно - членораделно?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот snsmusev » 09.11.2008 23:49

Съжалявам, не знаех, че това е литературен форум:))!Хайде да не ставаме дребнави!
snsmusev

Мнениеот Mateev » 10.11.2008 10:51

Писането на латиница показва неуважение към Българския език и към всички останали посетители на форума. Икономисвайки 10 ваши секунди вие отнемате на хиляди хора по 1-2 минути във взиране и сричане на това, което сте написали. Аз лично директно прескачам постинги на латиница и не си правя труда да ги чета. А впечатлението, което остава в мене е, че автора на постинга е недорасъл пубертет, с който не си заслужава да влизаш в дискусия. В този форум се пише на сериозни теми от сериозни хора. И писането на кирилица по възможност без правописни грешки е най-малкото, което може да се направи.

По въпроса за охраната на централи извън населените места:
Това е много сериозен проблем. Разходите за денонощна охрана са големи и могат да провалят срока за изплащане на една малка централа. Помислете си - 4 човека по 600-700 лв. заплата + дрехи, оръжие, будка, осветление и отопление на будката и т.н. - всичко това ще ви струва поне 3500-4000 лв. на месец. Следователно годишните разходи ще са от порядъка на 40-50 хиляди лева, а за 10 години - 400-500 хил. лева. Но тази сума е съизмерима с цената на една централа по мерки 311 или 312. Следователно централата вместо да изплаща себе си или кредита, ще работи само и единствено за заплатите на охраната. Но това е смешно.

Следователно при малките централи НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ОХРАНА. Трябва да се задоволите с някакво по-евтино решение - камери, СОТ, застраховка и т.н.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 10.11.2008 11:47

Да добавя само, че САМ не можеш да си назначиш охранител, още повече да го въоръжиш. Трябва да имаш договор за охрана с лицензирана фирма... От там ти пращат часови и се грижат да си го сменят, осигуряват и прочее... Но под 2500-3 хил лева месечно е невъзможно. Ако настояваш сам да назначаваш пазач, трябва да не е пазач, а примерно хигиенист...
Miro

Мнениеот mackata » 10.11.2008 12:17

venkap написа:
mackata написа:Не харесвам хора които не знаят за какво става въпрос и правят генергенерални изказвания. Няма да се отсече нито едно дърво.

От темата до тук разбрах, че единствения човек, който не знае за какво става въпрос сте Вие. Предполагам знаете колко граждани на Бургас използват Морската градина за отдих, включително и въпросната крайбрежна алея. Смятате ли, че е нормално, на височина 6-8 метра, над главите на тези хора да се поставят модули с мощност 220 или 380W и колко от тях ще бъда безкрайно щастливи от този факт? Относно декларираното от Вас, че "няма да се отсече нито едно дърво", всички сме свидетели какво става около нас. Вижте как се правят незаконни пътища в горите около Елените и другите комплекси за дя се избегне забраната за преминаване на строителна техника. Вижте какво става в земите обхванати от Натура 2000, примери много, че мие неудобно да ги цитирам.

На мястото на което смятаме да се изградят няма нито едно дърво, оттам по дефолт е ясно, че няма да има отсичане на дървета.
Не Ви знам проблемацията, но приказки от 1001 нощ не ми се слушат.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот mackata » 10.11.2008 12:19

venkap написа:
vaklin написа:Правенето на пари от ВЕИ, в никакъв случай не е свързано с унищожаването на природата. Инвеститора кара природата да работи за него. Какво по-хубаво от това слънцето да ти е работник. Спомнете си за проблема на Матеев с птиците кацащи на горния ръб. Той не посегна към пушката.

Той не, ама има хора които посягат, впрочем кой твърди, че правенето на пари от ВЕИ е свързано с унищожаване на природата. Използване на парково осветление захранвано чрез соларни модули има своето приложение и аз бих подкрепил всяка една идея в тази насока стига да е рентабилна и зад която няма користни интереси. Нека да погледнем фактите. Ако изчисленията на Матеев са верни, а те според мен са, 180W панел би бил достатъчна грозна гледка, но какво да кажем за два панела по 220W на един стълб и това през 10м. в продължение на 2км или два панела по 380W през 17м. пак в продължение на 2000м. Всичко това над главите на бургазлии по една алея, където в хубаво време 5 ст. да хвърлиш няма да падне на асфалта. Питам се защо след като maskata декларира, че проекта е съгласуван с Общината, не се намери покрив на общинска сграда и там да се изгради централата. С приходите от продажбата на генерираната електроенергия да се изплаща инсталацията, макар и в по-дълъг срок (нали възвръщаемоста не е на първо място). С друга част от приходите да се заплаща енергията консумирана от енергоспестяващи тела разположени на въпросната алея. Още повече тази алея е електрифицирана и трябва само да се поставят нови осветителни тела. Все пак 100-110МW за година не е малко.
Да ама не. Трябва да се направи гора от метални стълбове накачулени с модули. Или има още нещо, което на този етап не се казва?

А от какво да се направи ?
От палми ли ?

А каква грозна гледка е 100 МВ централа в красива гора ?
А каква грозна гледка е неосветена централна алея на 300 000 град?
А каква грозна гледка е ръждивите стълбчета по алеята?
А каква грозна гледка е неосветен мост в Бургас ?

:lol:
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Miro » 10.11.2008 13:07

Градски, дайте да не се караме, а да си стиснем ръцете. Ако целта е да се усвоят пари е едно. Ако е да се направи нещо полезно за града - нека да мислим в правилната посока и да изберем най-ефективното решение на конкретния казус.

Доколкото разбирам ситуацията е следната. Община Х ще подменя стълбовете на уличното осветление на алея У. Инвеститор се чуди дали ако даде и той някой лев и вземе стълбовете, не може да направи на тях фотоволтаична централа, тъй като самите стълбове ще му дойдат един вид без пари. Отговорът е - може, ама загубите или допълнителните инвестиции ще са толкова големи, че не си заслужава. По-добре е да вземе общински покриви и да се разполага на воля. Екологично чистата енергия пак ще се ползва за града и ще носи приходи на общината с които ще се покрива осветлението на алеите.
Miro

Мнениеот mackata » 10.11.2008 15:47

Общината е Бургас
Алеята е морската
Концесионера е ясен
Няма неизвестни за мен, а за колегата.
Ситуацията е следната:
Концесионера иска да му е осветен плажа.
Общината иска да и е осветена алеята.
Аз искам да изкарам някой лев.
Имам съгласието на концесионера.
Опитвам се да накарам Общината да си поеме задълженията и да осветли алеята.
Ако успея да ги накарам да си свърша работата / да изградят стълбовете и осветителните тела / или поне частично поне лампите, а аз да изградя стълбовете ще имам площи на които ще мога да монтирам панели.
Много ясно, че не се карам с никой просто повечето мислят еднопосочно, с изключени на Миро и Матеев.
Или просто са лаици
А косвената печелба за Общината ?
Матеев предложи много красиви за мен панели прозрачни.
Които през деня ще са на високо и едва ли ще попадат в полезрението на разхождащите се, а нощем няма да се виждат защото ще са над лампите.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Miro » 10.11.2008 17:47

Не искам да те разочаровам, но крайбрежната алея има потенциал единствено в частта от бункера до Воденицата. В посока моста започва хълм, разположен западно със стабилна височина, а източно след Воденицата има високи дървета. Засенчванията ще са големи, загубите по кабелите, тъй като ще се пренася ниско напрежение - също, a инвестицията в красиви модули ще разплаче всяка майка... Това са модули за интегриране в жилищни сгради - покриви, сенници, фасади и прочее и цената им е доста солена, монтажът също. Като теглиш чертата инвестицията ще се изплати след 30-40 години...
Miro

Мнениеот mackata » 10.11.2008 18:06

Затова и съм се обърнал към вас за помощ.
За да ме разубедите или насърчите.
Днес си подадох заявлението за проучване в EVN
Входящ номер 112027619/10.11.2008
Извършане на проучвателна работа по външно ел. захранване и даване на указания и изготвяне на предварителен договор или становище до 5 Kw
Я днес било 10 номври - хубав ден за българската демокрация
Честит празник
Таксата е 46 лева
:)
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Mateev » 10.11.2008 23:02

Не знам дали съм бил полезен с моите мнения. Трябва да имате в предвид, че аз съм с професионални изкривявания. Мене силно ме интересува основно техническата и инвестиционната страна на въпроса. Един допълнителен процент загуби за мене са нож в гърба и некомпетентно планиране. Аз искам всичко да е идеално, но за съжаление живота непрекъснато ме сблъсква с груб реализъм.

В случая с алеата аз повече се вълнувам от максимизацията на ефекта и полезноста на инвестицията, а не от факта, че някакви пари могат да се похарчат за поредния грубо скроен проект. Поради тази причина живо се вълнувам от това да стане така, както трябва да бъде, а не от факта, че е възможно някакво участие на СТС Солар. Даже обратното - имал съм случаи да отказвам проекти, когато те са в разрез с разбиранията ми за правилно и качествено направена централа. И както виждате - раздавам се изцяло. И споделям безкористно всякакви технически тайни и всякакъв натрупан до момента опит. Пък да се надяваме, че някой някога ще каже поне едно "благодаря".

Та да се върнем на алеята:
Трябва всички да знаят, че изискването за непрекъснато светене дори и през зимата е много тежко условие за такива системи, защото то изисква почти четворно презапасяване само заради лошата радиация през зимата и заради вероятността да се случат няколко поредни лоши дни без радиация. Но има едно много просто решение. Захранването на лампите се дублира със стандартно мрежово захванване, което автоматично се включва при разреждане на акумулатора. При такава една постановка и при уговорката, че около 5% от времето през годината ще се наложи външно захранване, то тогава оразмеряването на мощността на панелите и капацитета на акумулаторите се НАМАЛЯВА 4 ПЪТИ. Според мене това е решението за тази алея.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 10.11.2008 23:30

Съжалявам, че му се вързах на фантазиите. За да стане всичко това Община Бургас трябва да възложи Открита процедура по ЗОП, чрез Обявление за обществена поръчка.
venkap

Мнениеот Miro » 10.11.2008 23:39

Случая с алеята аз го разбирам по различен начин. Целта на инвеститора е не осветлението, а печалбата от продажбата на ел. енергията, което е нормално предвид изкупната цена. Т.е. денем енергията се продава, а нощем се купува. Окабеляването, през което стават и двете дейности е едно и също (+инвертор на всеки стълб), тъй като през деня осветлението няма консумация, а през нощта фотоволтаиците нямат производство. Дефакто ще се продава скъпо електричество през деня, а ще купува евтино през нощта, голяма част на нощна тарифа. При такава ситуация няма нужда от акумулатори, икономическият ефект ще е доста по-силно изразен.

Въпросът е, че дори и да не смятаме загубите от окабеляване, скъпи модули, малки инвертори и прочее, конкретното местоположение със значителните засенчвания в следобедните часове, необходимостта от редовно почистване заради приците и прочее неща ми се струва, че обричат идеята, дори без да вадим тефтерите и да смятаме детайли.
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали