Специално за радиацията не се безпокой. Няма да стане по-силна. Не забравяй, че ти си с позиционер, който винаги "гледа" слънцето под прав ъгъл. Така че при тебе зимния спад на обедната радиация не надхвърля 10% процента. Това е само разликата в прозрачността на въздуха при 22 и при 67 градуса. Но тя не е голяма.
Има голяма разлика в радиациите за хоризонтални или за наклонени под 33 градуса повърхности. Но този спад се дължи на лошия ъгъл, а не на увеличената дебелина на въздушния слой.
Колкото до модулите - няма смисъл да сваляш модули. Само ще загубиш електроенергия. А по каква цена ще ти плащат от енергото зависи от това за каква мощност си подал документите. Бъди сигурен, че никой няма да дойде да ти брои модулите. Също така никой няма да дойде да гледа етикетките отзад. Тоест в документите можеш да послъжеш малко както в бройката, така и в мощността.
По въпроса да ти сметна централата - все не ми остава време. Посетителите кандидат-клиенти ме разпъват на кръст. Вече ги посрещам по 3-ма 4-рима на ден и им отделям само по 2 часа. Но те нямат край. Жена ми се цупи и също иска да се нареди в списъка от чакащи с поне по час на ден, но нещо все не я огрява.
Нека да се поуспокоят малко нещата и ще ти направя сметките. Спокойно. Няма къде да избягаме и двамата. Вече с тебе сме се оженили за тези централи и в следващите 10-20 години ще имаме много време да бистрим и радиации, и производства и какво ли не още.