Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот koko » 30.01.2008 15:20

Mateev написа:
Miro написа:Така, с онлайн данните ще забавя малко, защото работата с интернета на гореспоменатото място се оказа по-сложна от очакваното.

Ето ти едно разрешение с интернета само за 19.90 на месец:

http://www.mtel.bg/mobiltel/services/homebox.php?

Бързай да го пуснеш, че умирам от нетърпение да видя данните от твоята централа.

Само дето малко ще трябва да почака за Равадиново...
Миро, ако НАИСТИНА ти трябва Интернет на мястото, където ти е позиционера, прати ми ЛС, да обсъдим възможностите.
koko

Мнениеот Miro » 30.01.2008 16:39

Така е, за съжаление homebox услугата на Мтел е валидна само за София, Пловдив, Варна, Русе и Велико Търново..
Miro

Мнениеот Miro » 01.02.2008 17:00

Mateev написа:Бързай да го пуснеш, че умирам от нетърпение да видя данните от твоята централа.

В сряда ходих да преточа малко данни и това е резултатът за Януари...без ден и половина де...
Средна мощност: http://baan.hit.bg/200801.JPG
Всичко в excel : http://baan.hit.bg/1_30%20Jan%202008.zip
Всичко в xml : http://baan.hit.bg/2008.zip

За сега резултатите ме обнадеждават, въпреки че тази година времето Януари като цяло беше облачно и мъгливо. Ако наистина декемви и януари дават общо около 8-10% от годишното електропроизводство, то средногодишният ми добив ще е в порядъка на 8 - 10000 квч.

Имам обаче едни притеснения, че съвсем скоро инверторът ще почне да ми реже максималната мощност. На 30-ти бях тъкмо около 12 часа там и инверторът показваше 4959 W, демек пълна мощност. Беше станал и доста шумен - свистенето се чуваше на 10-тина метра, докато при 4500 W е тих като мишка. Предполагам, че още февруари ще почне да ми яде пиковите стойности по обяд и сигурно тогава ще опитам да разкача 1-2 модула за да видя каква част над 5 kW ми изяжда инверторът.

В тази връзка имам една молба - беше обещал да сметнеш очакваното електропроизводство на моята инсталацийка, но предполагам все не остава време.. както ида е, впредвид сегашните ми наблюдения обаче ще те помоля ако все пак намериш време да сметнеш с колко ще ми спадне производството, ако махна 1 или 2 модула. Идеята ми е, че сега колкото повече расте радиацията, толкова по-голяма част ще ми реже инверторът и дали нямаше да е ценово по-добре да си направя системата с 22 или 23 модула, а не с 24. В момента съм с 2 стринга по 12 модула. Предполагам, че това софтуерът го взима в предвид. Отделно че аз поне един модул ще махна така и така, тъй като иначе надвишавам 5-те kWp за цената.
Miro

Мнениеот Mateev » 02.02.2008 00:03

Специално за радиацията не се безпокой. Няма да стане по-силна. Не забравяй, че ти си с позиционер, който винаги "гледа" слънцето под прав ъгъл. Така че при тебе зимния спад на обедната радиация не надхвърля 10% процента. Това е само разликата в прозрачността на въздуха при 22 и при 67 градуса. Но тя не е голяма.

Има голяма разлика в радиациите за хоризонтални или за наклонени под 33 градуса повърхности. Но този спад се дължи на лошия ъгъл, а не на увеличената дебелина на въздушния слой.

Колкото до модулите - няма смисъл да сваляш модули. Само ще загубиш електроенергия. А по каква цена ще ти плащат от енергото зависи от това за каква мощност си подал документите. Бъди сигурен, че никой няма да дойде да ти брои модулите. Също така никой няма да дойде да гледа етикетките отзад. Тоест в документите можеш да послъжеш малко както в бройката, така и в мощността.

По въпроса да ти сметна централата - все не ми остава време. Посетителите кандидат-клиенти ме разпъват на кръст. Вече ги посрещам по 3-ма 4-рима на ден и им отделям само по 2 часа. Но те нямат край. Жена ми се цупи и също иска да се нареди в списъка от чакащи с поне по час на ден, но нещо все не я огрява. :lol:

Нека да се поуспокоят малко нещата и ще ти направя сметките. Спокойно. Няма къде да избягаме и двамата. Вече с тебе сме се оженили за тези централи и в следващите 10-20 години ще имаме много време да бистрим и радиации, и производства и какво ли не още.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.02.2008 02:13

Здравей Miro,

Благодаря за публикуваните данни. Изтеглих ги и ги анализирах. В рамките на месеца имаш общо произведени 389.56 kWh. Деля тази енергия на инсталираната ти мощност от 5.16 kWp и получавам специфично производство 75.5 kWh/kWp.

Направих и сравнение с нашата тестова централа PV04. Тя е единствената, която е на 2-axis позиционери, и само с нея могат да се сравняват твоите данни. Нейното производство за Януари е 94.33 kW. Делим го на инсталираната мощност от 1.23 kWp и получаваме специфично производство от 76.69 kWh/kWp.

Моето и твоето специфично производство са практически еднакви. Превъзхождам те само с около 1%. Но моят инвертор е по-неефективен с около 2%. Следователно при мене радиацията е била по-голяма с около 3%. Освен това аз имам силни засенчвания сутрин и вечер от близките баири. Така че, вероятно радиацията в Габрово е превъзхождала радиацията в Бургас с около 5%. Това според мене се дължи на по-високата надморска височина и пълната липсата на мъгли (за разлика от София и другите низини в България).

Всъщност извода от сравнението между моите и твоите данни е само един:

България е прекалено малка като площ и в резултат на това няма почти никаква разлика в слънчевите радиации на отделните региони. Единственото изключение е Софийското поле с неговите прословути мъгли.

Между другото според METEONORM средногодишната слънчева радиация на наклонена под 30 градуса повърхност за Габрово е 1481 kWh/m2, а за Бургас - 1482 kWh/m2. Тоест почти еднакви. И няма да се учудя, ако в следващите месеци моята и твоята централа продължат да се водят ръка за ръка с почти еднакви специфични производства. Което си е и едно доказателство, че METEONORM не се шегува и наистина предоставя данни за слънчевата радиация с много висока точност.

Умирам от любопитство някой друг да предостави данни и от други региони на страната. Така постепенно ще започне да се оформя една по-пълна картина на действителното положение на нещата в България. И няма да се учудя ако се окаже, че всички електроцентрали в България имат почти еднакви производства с максимален разброс от +/- 2-3%. В Северна Добруджа радиацията е по-добра, но имат и по-много сняг. В южните части на страната също е по-добра, но имат и по-големи загуби от високите температури. И накрая наистина може да се окаже, че няма никакво значение къде си строиш централата.

ПС: За тези, които не са наясно:
Тестовите централи на СТС Солар са в Габрово, на 510 м надморска височина. И през януари няколко пъти валя сняг и снежната покривка все още не се е стопила. В същото време централата на Миро е на юг от Бургас. Средномесечната температура при него е по-висока поне с 8-10 градуса. И сняг почти няма, с изключение на дребни и кратки превалявания. Но вероятно е имало дни с мъгли, за разлика от Габрово, където практически тази зима мъгла не сме виждали. И въпреки коренно различната метеорологична обстановка, двете централи имат практически еднакво производство.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 02.02.2008 15:31

Да, наистина при нас този Януари беше доста мъглив. Всъщност цялото количество за Януари може би ми е около 420 квч, тъй като данните ми са до 30-ти на обяд. При мен сутринта имам засенчване от къщата, следобяд близък трафопост, като особено добре си личи на графиката. Но пак разликата с твоята централа е пренебрежимо малка, за да се правят някакви сериозни заключения. Явно наистина България е твърде малка и при планирането би трябвало да се вземат впредвид предимно локалните особености, а не толкова в кой край на България ще е централата.
Miro

Мнениеот Lambov » 02.02.2008 22:57

Тези дни един господин се опитваше да ме убеждава, че в България включване на малки инсталации (1 - 2 - 5 кW) не можело да става към мрежата на 380 V. Можело само към мрежа с 20 кV. Не съм ел. В какво точно се състои проблема и действително ли не може да се присъединяват покривни инсталации. Той твърди, че присъединявал ветрогенератори.
Lambov

Мнениеот Miro » 05.02.2008 11:21

Lambov написа:Тези дни един господин се опитваше да ме убеждава, че в България включване на малки инсталации (1 - 2 - 5 кW) не можело да става към мрежата на 380 V. Можело само към мрежа с 20 кV. Не съм ел. В какво точно се състои проблема и действително ли не може да се присъединяват покривни инсталации. Той твърди, че присъединявал ветрогенератори.

Може би има някаква заигравка с мерните единици. Примерно да е говорил за MW, а не за kW. Иначе няма никакъв проблем с малките инсталации, те дори се свързват монофазно... сиреч на 220V.
Miro

Мнениеот Lambov » 05.02.2008 23:25

Mateev написа:Здравей Miro,
В рамките на месеца имаш общо произведени 389.56 kWh. Деля тази енергия на инсталираната ти мощност от 5.16 kWp и получавам специфично производство 75.5 kWh/kWp

Това дали ще може да направи 5000 лв на година.
Lambov

Мнениеот Miro » 06.02.2008 00:25

По-скоро очаквам около 3500-4000 евро годишно.
Miro

Мнениеот Mateev » 06.02.2008 13:11

Моята прогноза е за средногодишен приход от 3450 EUR. Ще има и добри години, ще има и лоши. Горната граница от 4000 EUR е възможна при добри години, но е нереалистично да се разчита на нея при планирането на евентуалните кредити.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 06.02.2008 14:21

Mateev написа:Моята прогноза е за средногодишен приход от 3450 EUR. Ще има и добри години, ще има и лоши. Горната граница от 4000 EUR е възможна при добри години, но е нереалистично да се разчита на нея при планирането на евентуалните кредити.

Точно така. При планирането на кредит винаги се взима в предвид най-песимистичната прогноза и не би трябвало да се разчита на повече от 3000 евро годишно в моя случай. И още нещо важно - приходите не са равномерно разпределени през годината - зимата са доста по-малки, което значи, че или трябва да се ползва индивидуален погасителен план или самата централа да се пусне в експлоатация през пролетта, за да може по-високите летни приходи да се акумулират и използват за погасяване на зимните вноски.
Miro

Мнениеот vaklin » 16.02.2008 11:24

EOS Technologies би ли пояснил за непросветените какво имаш предвид с това:
Цитат
Както и факта, че Канека не играе почти никаква роля в добре развитите пазари в Европа - хм, защо ли?
Благодаря предварително!
vaklin

Мнениеот mstoev » 20.02.2008 14:23

Приложението на позиционери в изграждане на фотоелектрични централи е рисково. Инвестицията не е оправдана. Лесно подават големите фотоелектрични площи на силен вятър и този експеримент струва скъпо. Тези високи позиционери с голяма непрекъсната фотоелектрична площ оказват силно съпротивление на вятъра, вибрират от него и това дава отражение на здравината не само на конструкцията, но и на модулите. Този ефект в модулите се забелязва след години в сравнение с носещата конструкция която очевидно се разрушава по-бързо подложена на комбинирани външни въздействия. Затруднено е сервизно обслужване на такава конструкция. Така високо разположена фотоелектричната площ трудно се чисти от сняг, прах и кален дъжд от Сахара.
mstoev

Мнениеот lz1wvm » 04.03.2008 19:58

ето и снимка на тракера в с.Горица
Прикачени файлове
SUNP0021.JPG
SUNP0021.JPG (698.94 KiB) Прегледано 26472 пъти
SUNP00022.JPG
SUNP00022.JPG (1.25 MiB) Прегледано 26473 пъти
SUNP0024.JPG
SUNP0024.JPG (568.94 KiB) Прегледано 26473 пъти
lz1wvm

ПредишнаСледваща