Къде ще се изгради централата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот taipan » 01.02.2008 23:48

А Lambov с гърци имал ли си работа(бизнес)??
taipan

Мнениеот Mateev » 02.02.2008 00:12

taipan,

Още един такъв постинг и ще те изхвърля от форума. За последен път те предупреждавам!!! Редактирай си всички стари постинги и премахни всички намеци и обиди, както към мене, така и към кметовете, общинските съветници и другите участници във форума.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 02.02.2008 00:49

taipan написа:А Lambov с гърци имал ли си работа(бизнес)??

Да, аз имам едно мото "Няма начин да няма начин".
А в случая със Слънцето не мисля, а 100% съм сигурен, че трябва да сме обединени, а това става не като се питаме, а като отговаряме, при това даже без да са ни питали.
Ценен е който дава решенията.
Всеки носи в себе си една частица от истината, а като се обединяваме, правим и истината по-голяма, а това аз го виждам много доходно.
Затова нека всички да мислим как точно да станат нещата, кой с какво може да съдейства.
Снощи имах среща със сериозни инвеститори, но не ми се иска да ги форсирам. Нямаме ли конкретна, действаща инсталация - олекваме.
Затова нека се концентрираме - КАК ЧАС ПОIСКОРО ДА ПУСНЕМ РЕАЛНА СЪВМЕСТНА PV ЦЕНТРАЛА.
Стане ли това факт, на другия ден излизам с план за разширение поне в 10 направления.
Мисля, че форума дава достатъчна сигурност да се документира приноса на всеки, но нека да е позитивен и градивен.
Пак ще го повторя, не виждам какво има да делим. Слънце има за цялата планета, за сега не се очертава да плащаме за него, така че да се запрятаме и да печелим от него!
Lambov

Мнениеот Russev » 11.02.2008 13:58

Lambov написа:- да проведете предварителен сондажен разговор с последваща по разширена среща или
- да се подготвим по-обстойно и направо да организирате среща?

За мен няма почти никакво значение как ще се процедира. По-важното е да знам кой ще участва на нея от страна на бъдещия проект, да имам някаква представа за насоките на разговора (нещо като елементарна програма на срещата) и кога е най-удобно за вас като дата и час. Мисля, че ако изключим понеделниците със задължителните си оперативки, мога да организирам срещата възможно най-рано.
За да не разводняваме темата, можем да продължим на ЛС или на телефонни контакти. Нека г-н Матеев да каже как да продължим.
Поздрави!
Russev

Мнениеот dido 2 » 11.02.2008 15:50

Четох , някъде напред , че най-много слънчеви дни има на Слънчев бряг и затова така си се казва . Замисляли ли сте се , защо е поставена обсерватория , точно на връх Рожен ?????????
За нашите цели освем мнооого слънце е добре и температурата да не е висока , което се случва високо в планините .Там също има по-рядко мъгли , а ако сме достатъчно високо , често сме и над облаците .
dido 2

Мнениеот Lambov » 11.02.2008 22:53

dido 2 написа:Четох , някъде напред , че най-много слънчеви дни има на Слънчев бряг и затова така си се казва . Замисляли ли сте се , защо е поставена обсерватория , точно на връх Рожен ?????????
За нашите цели освем мнооого слънце е добре и температурата да не е висока , което се случва високо в планините .Там също има по-рядко мъгли , а ако сме достатъчно високо , често сме и над облаците .

Да, разсъжденията Ви са правилни, и всичко това влиза в критериите за подбор на мястото.

Все пак става дума да разлика от цели 7 - 8 %. За една година това не е много, но направете му сложната лихва за 50 години и ще се ужасите за каква огромна загуба става дума.

Но в сложната лихва, освен самата лихва, другия влияещ фактор е времето.
Т.е. добре да съобразим максимален брой критерии, но това трябва да става по-бързо.

Затова предлагам да се ориентираме към конкретни сондажи в максимален брой Общини.
Да започнем със Силистра.

В крайна сметка, това е разпространена практика по света:
Община, която иска да развие бизнеса на своя територия (за да увеличи в дългосрочна перспектива данъчните постъпления), подготвя определен парцел с необходимата инфра структура и кани бизнеса при много изгодни условия да инвестира там.

Нас ни устройва същото - Общината да избере (по нашите критерии) подходяща площадка и да я озакони за изграждане на PV мощности. По този начин бизнеса си спестява всички ходения по мъките и директно инвестира в мошности. И след 1 месец започва да печели.

В допълнение, когато започнат да постъпват реални постъпления, се прави съвместен проект (ПЧП) за европейско финансиране (до 100% грант) и по този начин проекта става още по-устойчив и привлича още повече частни инвестиции. И т.н.

При това, става дума за неизползваем за друго чукар, но с подходящи за нашите нужди условия.
Lambov

Здравейте,

Мнениеот Vlad_g » 15.02.2008 14:31

заинтригуван съм от начинанието и ми се иска да разбера как бих могъл да помогна.
По принцип имах намерение да започвам сам с около 60-80 кВ, но май се разубеждавам.
Мисля, че ще мога да намеря терен между Шумен и Варна. Подходящо ли е? Въпроса за такова голямо начинание е колко да е голям въпросния терен. Има ли значение формата и терена? Имам предвид наклон от 1-5 % проблемен ли е?

Поздрави.
Аватар
Vlad_g

Мнениеот Lambov » 15.02.2008 22:57

Започнете с изчитане на този форум. Всичко е казано и действайте според него. За да е перспективен един терен и да привлечете на него максимален брой инвеститори, освен всички други критерии, той трябва да е поне 1000 дка и повече. Но в България пустеещи земи има колкото си искаш. Въпросът е да са на място, където процедурите ще минат най-бързо.
Lambov

Re: Здравейте,

Мнениеот Mateev » 16.02.2008 00:00

Vlad_g написа:заинтригуван съм от начинанието и ми се иска да разбера как бих могъл да помогна.
По принцип имах намерение да започвам сам с около 60-80 кВ, но май се разубеждавам.
Мисля, че ще мога да намеря терен между Шумен и Варна. Подходящо ли е? Въпроса за такова голямо начинание е колко да е голям въпросния терен. Има ли значение формата и терена? Имам предвид наклон от 1-5 % проблемен ли е?

Поздрави.

Наклона не е голям проблем. Просто при наклон разстоянията между редиците модули се променят. Намаляват при наклон на юг и нарастват при наклон на север.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот tirith » 02.03.2008 17:49

Последно на варианта - Добруджа ли оставаме?
Защото имам и друго предложение, за пазарджишка област, на север от Пазарджик има терени /в началото на Средна Гора/ с малък и полегат наклон. Там снегът не се задържа дълго време, има по-голяма надморска височина, а и според картите на слънчевите лъчения, които съм гледал е едно от от местата с най-много слънчева радиация.

Може да обсъдим евентуално и този вариант, а ако проявите интерес мога и да потърся за подобен терен в подходящите общини с терени.
tirith

Мнениеот Mateev » 02.03.2008 23:55

Обикновенно който дава парите, той поръчва музиката. Следователно региона ще е там, където реши стратегическия инвеститор. Стига разбира се да не е в околностите на София. Всички останали региони на страната са добри и разброса между радиациите е само няколко процента.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот tirith » 03.03.2008 20:25

Mateev написа:Обикновенно който дава парите, той поръчва музиката. Следователно региона ще е там, където реши стратегическия инвеститор.

Нали първо щяхме да изгадим 100-200kW с наши пари и тогава да дойде и стратегическият инвеститор за по-голям проект? Не трябва ли първо ние да решим къде да се построи пилотната централа, а голямата или да я направим до нея или да е на друго избрано от стратегическия инвеститор място?
tirith

Мнениеот Creator » 11.04.2008 12:45

Като за начало привет пи поздрави за страхотната идея.Ето един жокер за ослънчаването
http://www.gaisma.com/en/dir/bg-country.html - има инфо за повечето български градове.
Също така смятам ,че е добре да обмислите варианта вместо един голям парцел централата да бъде разпръсната в няколко в един район на принципа на "клъстар-и" с централбно обслужване и управление.Не ми се задълбочава в предимствата на този вид система ,но най-малкото се избягват доста чисто формални неприятности като копуване на земя,юридическото и оформяне,нарушаване на местния ландшафт и екосистема и не на последно място набиването в очите на завистливата част от населението.
Creator

Мнениеот Lambov » 11.04.2008 19:25

Хубавото на един общ, голям парцел, е възможността да бъде озаконен като такъв - за PV централа, еднократно. Т.е. цялата бюрократична история се минава само веднъж и оттам нататък само се инвестира и то в бързи темпове.
Ако прочетете този форум внимателно, ще разберете, че малките парцели са неизгодни финансово. А когато е ниезгодно финансово, на кого му пука за чуждата завист?
Lambov

Мнениеот Mateev » 11.04.2008 20:17

Това с бързината не е вярно. За всяко едно бъдещо разширение ще трябва да се преминава цялата процедура с проектиране и узаконяване от началото до края.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали