Нов закон за ВЕИ или Бързайте да строите, че става по-лошо

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Слънчо » 18.03.2010 13:58

Крайните мерки са винаги временни и обречени.
Досега държавата защитаваше и все още защитава изключително големия бизнес. Сега искаме обратното. Големия бизнес да няма интерес във ВЕИтата.
Нека да видим как са структорирани индустриите в добре уредените държави и се стремим да използваме добрия опит. Добрия баланс в присъствието на големия, средния и малкия бизнес е гаранция за здравословното развитие на държавата ни. Големите проекти си имат своето значение в постигането на една чиста среда на живеене, но нека да се спазва пропорция, така че да има хляб и периспектива за "proektantskite firmi, distributorite, sistemnite integratori, ako iskate i firmite za montaj i service" насочени към широкото потребление и енерго-самозадоволяване.
Слънчо

Мнениеот NRG » 18.03.2010 14:23

Слънчо написа:Крайните мерки са винаги временни и обречени.
Досега държавата защитаваше и все още защитава изключително големия бизнес. Сега искаме обратното. Големия бизнес да няма интерес във ВЕИтата.
Нека да видим как са структорирани индустриите в добре уредените държави и се стремим да използваме добрия опит. Добрия баланс в присъствието на големия, средния и малкия бизнес е гаранция за здравословното развитие на държавата ни. Големите проекти си имат своето значение в постигането на една чиста среда на живеене, но нека да се спазва пропорция, така че да има хляб и периспектива за "proektantskite firmi, distributorite, sistemnite integratori, ako iskate i firmite za montaj i service" насочени към широкото потребление и енерго-самозадоволяване.

Съгласявам се Слънчо, че трябва да има здравословен баланс, но идеята на това мега-субсидиране, каквото е при ФВ инсталациите, ограничава максималния размер на дадена централа, понеже спекулациите нарастват експоненциално с нарастване на инвестицията. Предложих 1-2 мегавата, но и това са масивни проекти.

Нека погледнем от по-високо. Според ФВ инициатива, инвеститор X има право да изгради централа и ЕРП е задължено да му изкупи енергията на дадена преференциална цена за дадено време. В края на краищата, обикновенния човек, който нито е чул за ФВ нито се е съгласил, плаща за това удоволствие. Всичко става под предтекста, че е за негово добро, което въобще не е така, но да не навлизам и в тази тематика.

Накратко, аз не съм съгласен да плащам ФВ ток. Германците плащат, понеже имат пари, нечиста съвест и огромно его. Ние не сме на това дередже, че да си позволяваме ФВ ток.

Но, това не може да се промени. Какво може и трябва да се промени, е да се ограничат големите играчи от този сладък бизнес.
NRG

Мнениеот Mateev » 18.03.2010 19:48

NRG нещо се е объркал. Българския народ ще плаща скъп ВЕИ ток, защото Евросъюза вече го е задължил ДА ПОТРЕБЛЯВА 16% енергия от ВЕИ до 2020 година. Ако тази ВЕИ енергия не се произведе в България, ще бъдем принудели да си я купим от Албания например. Тоест НАРОДА ВЕЧЕ Е ПРЕКАРАН !!!

Това, че строим ВЕИ в България означава, че парите на ПРЕКАРАНИЯ НАРОД поне ще си останат в България, иначе ще заминават някъде на запад в следващите 100 години.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 18.03.2010 22:57

Mateev написа:
......
Това, че строим ВЕИ в България означава, че парите на ПРЕКАРАНИЯ НАРОД поне ще си останат в България, иначе ще заминават някъде на запад в следващите 100 години.

ЩЕ заминат някъде на запад, ако не се сложи бариера пред строителството на големи ВЕИ с чужди инвестиции! Как никой не ще да проумее, че слънцето и вятъра са природен ресурс, както въглищата, медните и оловно-цинковите залежи и златото. И че те подлежат на ограничителен или поне концесионен режим. Плюем държави като Русия, че живеят за сметка на износа на суровини, а не правим ли в момента същото??? Само че те печелят от това, а ние губим. Абсурдистан! :oops:
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот letia6tata_krava » 19.03.2010 09:44

Lupus написа: Как никой не ще да проумее, че слънцето и вятъра са природен ресурс, както въглищата, медните и оловно-цинковите залежи и златото. И че те подлежат на ограничителен или поне концесионен режим.

:D Колко смела мисъл.
letia6tata_krava

Мнениеот Христов » 30.03.2010 10:30

Lupus написа:
Mateev написа:
......

ЩЕ заминат някъде на запад, ако не се сложи бариера пред строителството на големи ВЕИ с чужди инвестиции! Как никой не ще да проумее, че слънцето и вятъра са природен ресурс, както въглищата, медните и оловно-цинковите залежи и златото. И че те подлежат на ограничителен или поне концесионен режим. Плюем държави като Русия, че живеят за сметка на износа на суровини, а не правим ли в момента същото??? Само че те печелят от това, а ние губим. Абсурдистан! :oops:

Абсолютно си прав!
Има ли проект за мегаватова централа с наши инвеститори, освен Пауново? Аз поне не съм чувал за друга такава. Ако се позволи на чужди инвеститори с чужди средства да изпълнят квотите ние само ще си плащаме скъпия ток и нито лев няма да остане за нас.
Прав си и за благата! Евала! Лошото е че нашите "олигарси" нямат и грам общо с Путин и Медмедев.
Аватар
Христов

Мнениеот Ryuda » 30.03.2010 11:11

Хора, вие за пазарна икономика чували ли сте?
Ryuda

Мнениеот Христов » 30.03.2010 11:47

Ryuda написа:Хора, вие за пазарна икономика чували ли сте?

Всеки пазар може да бъде регулиран.
Въпрос на желание и интереси!
Аватар
Христов

Мнениеот Lupus » 30.03.2010 11:55

Какво пазарно виждаш в тази ситуация, когато се притискат дребните инвеститори с безумни бюрократични пречки и ограничения, а за чуждите акули министерството ще си слага парафа срещу огромен рушвет? Когато енергията ще се изкупува в България на преференциални цени, които ще се плащат от българите, а печалбата ще изтича навън? Не ти ли прилича такава "пазарна икономика" на пладнешки обир?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 30.03.2010 12:16

Аз също съм чел някъде за този термин "пазарна икономика", но така и не ми стана ясно до къде е границата на прякото или косвеното вмешателство на държавата в пазара... Май това е някаква утопия... Като вляза в плод-зеленчука 99% от стоките са субсидирани... останалите са контрабанда...
Miro

Мнениеот Ryuda » 30.03.2010 15:09

Lupus написа:

Какво пазарно виждаш в тази ситуация, когато се притискат дребните инвеститори с безумни бюрократични пречки и ограничения, а за чуждите акули министерството ще си слага парафа срещу огромен рушвет? Когато енергията ще се изкупува в България на преференциални цени, които ще се плащат от българите, а печалбата ще изтича навън? Не ти ли прилича такава "пазарна икономика" на пладнешки обир?

Бе щото имам поглед и върху някои по-големи играчи (примерно средноевропейски, без да споменавам имена :lol: ) мога да те уверя, че пред тях са същите пречки... и загуби.

А и все пак не е случайност, че за момента централите с мегават и повече са колко...?

В случая всички сме в един кюп.
Ryuda

Мнениеот Емил » 30.03.2010 18:01

Miro написа:Аз също съм чел някъде за този термин "пазарна икономика", но така и не ми стана ясно до къде е границата на прякото или косвеното вмешателство на държавата в пазара... Май това е някаква утопия... Като вляза в плод-зеленчука 99% от стоките са субсидирани... останалите са контрабанда...

и 100% са отвратителни на вкус

все по-малък е процентът от хора, които са яли истински селски домати, и явно затова изобщо някой си купува домати от пазара днес
Аватар
Емил

Re

Мнениеот iliae » 01.04.2010 23:33

Здравейте колеги. Чета темата от началото, днес я препрочетох два пъти и мисля че има много излишни емоции и отворени въпроси.

Първо всички ревнахте, че Ви избягаха мегаватовите проекти. Колко от вас имат реални инвеститори с проекти над 500KW. Tерени с разрешително за строeж (или на една крачка от него) за MW-ви проекти има доста, при това на цени интересни за чуждите инвеститори. ФЕЦ фирми в БГ има от години (вече петилетка) и MW-вите проекти, които бяха на реални инвеститори се случиха. Ако някой е искал, щял е да го направи. Колегата Атанасов от STEKA България, предполагам че се е обадил на всички Вас да Ви каже че има 100KW свободни инвертори, колко от от вас проявиха интерес към тях? - една фирма с реален проект!!!!! Останалите чакате програмите и плюете че Ви отнеха мечтата за MW-ов проект. Плюете че власта ще си направи MW-ви проект и за вас няма да остане какво да правите. Но ако вие правите мегаватови прокти нямате против да станем Испания. Две години бизнес, 10 PV фирми, 100 човека заети, 10 милионера.

Второ тия евро програми не са за да се засеят полетата с желязо, а бай Пешо, който работи няколко декара царевица има три трактора, един комбайн и тн, да си направи една малка инсталация за биомаса, да турне 40-50kWp на покрива на халето и да си подпомага стопнството.

Трето от драмата на Матеев, не става ясно малките проекти ще имат ли преференции или пак си е едно и също за 1kWp и 1MWp. Ако има такива то може само да се радвате на закона, че не Ви взима хляба с МW-ви проекти. Така поне ще стане като в Германия ( ЕОС поправиме ако бъркам) 60% от инсталираните мощностите са от 5 до 20кWp, 20% са от 20kWp до 500kWp, инсталирани от 3000 фирми, с 30000 работника, отделно много свързани други подпомагащи фирми, много средна класа, без милионери и една работеща индустрия.

И Последно, Матеев пусна мухата преди 15 дни и от тогава никакъв коментар. Това ми прилича много на методите на новата власт - да се тества общественото мнение и после да се появи ББ и да каже АЗ казах Хау...........

Всичко написано по-горе не претендира за екзактност, просто изказвам едно по-различно мнение. И чуждите инвеститори са си чисти нашенски юпита.

Приятен празник, не мислете за работа тези дни, обърнете внимание на семейстата си.

С уважение,

iliae
iliae

Мнениеот EOS Technologies » 01.04.2010 23:56

@ iliae: ти ни заби :-) Обаче Атанасов не ни е питал нас за инвертори. Тук има хора, които могат да потвърдят какво може да закупи ЕОС, когато ни се предложи...

Иначе точно така се получава на практика, както пишеш :-)
EOS Technologies

Мнениеот NRG » 02.04.2010 00:24

Май някой не чете между редовете. iliaе, проблема не е, че мегаватовите проекти са иззети, а че американците и германците взимат квотите с огромни капиталовложения, с което малките и средни наши инвеститори биват "удушени".
Ти (нали може така?), след като намесваш Германия, мислиш ли че швабското правителство ще си позволи да субсидира крупни чужди инвеститори за бизнес в Германия знаейки, че по този начин отнема възможността на десетки хиляди семейства да сложат ФВ инсталация на покрива на къщата си, на фермата си или където и да е?

Аз не мисля, че това може да стане. Аз мисля, че това става тук, в Абсурдистан, понеже някой има комисионни интереси и въобще не го е зор за бай-Иван.
NRG

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали